DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2795 szerző 35912 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Mülléder Mari
  Élethétfõ
Új maradandokkok

Fábián Franciska: Űzöttség tánczenére
Seres László: Kutya-mese-vers
Szilasi Katalin: Jónás imája - másképp
Farkas György: Oszlás
Kiss Anna Mária: keresetlen percek ( Juhász Tibornak )
Tiszai P Imre: Éjfél, jéghideg szélben (javított)
Vajdics Anikó: Hanyadik dimenzió
Farkas György: A veszedelem órája (jav.)
Seres László: Materidealisták
Seres László: Rom-antika
FRISS FÓRUMOK

DOKK_FAQ 2 órája
Nagyító 5 órája
Bakkné Szentesi Csilla 5 órája
Berki Barbara Izabella 8 órája
Tiszai P Imre 10 órája
Szilágyi Erzsébet 14 órája
Dezső Ilona Anna 1 napja
Szakállas Zsolt 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Francesco de Orellana 1 napja
Szilasi Katalin 1 napja
Kiss Anna Mária 1 napja
M. Szabó Mihály 1 napja
Mészáros László 1 napja
Valyon László 1 napja
Szoboszlai Judit 1 napja
Bánfai Zsolt 1 napja
Kosztolányi Mária 1 napja
Iványi Mónika 2 napja
Fűri Mária 2 napja
FRISS NAPLÓK

 Jó, ha a vége jó 3 perce
Játék backstage 13 perce
Baltazar 42 perce
Zúzmara 2 órája
nélküled 3 órája
Bátai Tibor alkotói naplója 10 órája
Szerdánként, kávé helyett 22 órája
JÓ ÉJT! 1 napja
Conquistadores 1 napja
Frady Endre 1 napja
Volt egy pillanat 1 napja
mix 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Bara 1 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
Legutóbbi olvasó: 2019-02-17 23:39 Összes olvasás: 12136

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
277. Vajdics : message-in-a-bottle 2018-11-22 11:13
Kedves Rejtve Maradni Óhajtó!

Spanyol szakos vagyok, a gimiben latint tanultam, az angolt autodidakta módon szedetem magamra. Nem mernék vállalkozni egyetlen angolul írt vers lektorálására sem, ezt még spanyolul írt szöveggel sem tenném, sajnálom. Jópofa versike, keríts hozzá egy kedves anyanyelven beszélő ismerőst, biztosan van is neked már olyan. Feltételezem.

A.

276. [tulajdonos]: mindenség2018-11-21 23:17
Hortobágyi juhász a tévében:

Tavasszal kijövök ide, télig nincs más csak a pusztaság. Nekem ez a mindenem.

275. [tulajdonos]: nem-elnevezés-kérdése2018-11-20 23:34
a hetek az órákat a hónapok a perceket az évek
a pillanatokat az egyre nagyobb hal az egyre
kisebbeket a sor végén Kronosz a csúcsragadozó
a szemem láttára falja fel a közös teret mint egy
még ki sem fejlődött de már gyönyörű testet
a széleken kezdi a lábujjaknál és a kézcsontoknál
a középpontokat hagyja meg utoljára a tér szívét
akár dobog valakiért akár nem és én végignézem
a nagy zabálást mint egy filmet az első kockától
az utolsóig a szemem se rebben az ujjam se
mozdul legfeljebb csak azért hogy a lehető
legpontosabban lejegyezzem az eseményeket
nem vagyok Isten se Istennő csak egy izgága
szövegkörnyezetvédő bezzeg a görögök Einstein
még meg sem született ők már mindent tudtak
a téridő-kontinuumról el is nevezték Kairosznak


Olvasói hozzászólások nélkül
274. weinberger: fontos[tulajdonos]: tápláléklánc2018-11-20 14:22
Nagyon fontos mondat, Anikó. És természetesen bőven kiterjeszthető minden ragadozó állatra. Ha feltesszük, hogy csupán egymillió év óta létezik a földön két lábon járó ember, akkor felmerülhet a kérdés: vajon ő pusztított-e el számszerűen több állatot, irtott ki teljes fajokat, tette elviselhetetlenné a zsákmányállatok vagy egyszerűen csak más állatok élőhelyét, taposott vagy legelt le növényeket, vagy az állatvilág egyedei? Meg kellene fontolni egy olyan megközelítést, hogy az ember esetleg nem a pusztítója, kizsámányolója, leigázója a természetnek, hanem - mint egyenrangú része - csupán a használója.

Ezért óvakodtam első gongolatomként részt venni a játékunk éppen zajló fordulójában - aztán valamit mégis odaírtam.

Olvasói hozzászólások nélkül
273. Gyurcsi: természetvédők[tulajdonos]: tápláléklánc2018-11-20 12:19
Érdekes, hogy legalább annyi embert öl meg a saját disznaja, ahány cápatámadás lezajlik az egész Földön.

A húsfeldolgozók ellen mégsem indul semmiféle hangulatkeltés...

272. [tulajdonos]: tápláléklánc2018-11-20 12:12
A csúcsragadozók az élet részei. Amikor egy cápa felfal egy oroszlánfókát, a természetvédők az ujjukat sem mozdítják, csak feljegyzik az eseményt. A küzdelem a cápauszony-vadászok ellen zajlik.

Olvasói hozzászólások nélkül
271. Vajdics Anikó: nem-figyelek-vagyis-igen[tulajdonos]: interstellar2018-11-20 10:54
Craving -- angolul. A carving mást jelent.

Azt üzenné a tudatalanom ezzel az elvétéssel, hogy a következő szenvedélyem a faragás lesz?


270. [tulajdonos]: interstellar2018-11-19 23:35
1. Almapucolás-függő lettem. Nem telhet el úgy nap, hogy legalább egy kilónyi cucc ne forduljon meg a kezem alatt. Így tartom magam egyensúlyban. Nagyanyáim ezért az érzésért horgoltak, hímeztek, kötöttek. Ha mégis kimarad valami miatt a (hímezés-)hámozás, másnap már csak kétszeres adaggal tudom helyreállítani a lelki kémiámat. Amekkora termés volt ezen az őszön, van még hetekre való anyagom. Aztán nem tudom, mi lesz. Ki kell találnom egy magamnak egy új szenvedélyt, hogy ne haljak bele a sóvárgásba. (Carving – angolul. Meg kell néznem, hogy mondják spanyolul.)

2. Tudtam, hogy nem kap majd levegőt az unokatestvérem, J., ha elárulom, hogy egy muszlim lánnyal megyek legközelebb Mihálydiba. Úgy ki voltam már rád éhezve, mondta legutóbb a telefonban, hát, most viszek neki egy kis plusz koncot, legyen min csámcsognia a többi rokonnal a következő tizenhárom évben, ha nem mennék megint sokáig „haza”. Hogy hívják azt lányt, és miféle? Parvinnak hívják, kulturális antropológiát tanul. Nem tudhatja, mit jelent a kulturális antropológia, honnan tudná. Nem magyarázom el, hadd ijedjen meg még jobban az ismeretlentől. Ha Parvint meglátja, úgyis egy perc alatt beleszeret. Csak jussunk el odáig. Amíg ezt írom, kétszer is felhív majd J. Nem fog az a lány valami rosszat csinálni velük éjszaka, és ha éjszaka nem is csinál semmi rosszat, nem fogja kiadni őket napközben. Nyugodj meg, ezt a lányt nem te érdekled. Hanem a kisebbség? Igen, a kisebbség, hagytam rá, hátha tényleg megnyugszik. Az M5–ön épp most mondják be, hogy egy migráns elvágta valakinek a nyakát saját otthonában.

4. Egyetlen kincsem a zabolátlanságom. Bármennyire is szeretem a „Makrancos hölgy” utolsó jelenetét Richard Burton és Elizabeth Taylor felejthetetlenül zseniális előadásában (akárhányszor meg tudnám nézni), a jelenet üzenetével nem tudok azonosulni. A darab eredeti címe „The Taming of the Shrew” (A hárpia/fúria megzabolázása, betörése) sokkal jobban tükrözi, miről is van szó ebben a történetben, mint a lebutított (vagy, ha úgy tetszik, megszelídített) magyar változat. Aranyos a „Makrancos hölgy”, tulajdonképpen ügyes megoldás, de nem jelzi előre, hogy a mű alapvetően nem „Katáról”, hanem a betörésről, a megzabolázásról szól, amivel nem tudok százszázalékosan azonosulni akkor sem, ha bármikor örömmel és elismerő odaadással újraolvasom a darabot vagy megnézem sokadjára is a filmet az első kockától az utolsóig.

5. A féregjáratot úgy tudod elképzelni, magyarázta Maja, hogy veszel egy papírt, tessék, itt egy papír, kiböksz rajta egy pontot, azt a szimbolikus helyet, ahol most te állsz, jelöld be ceruzával, ez a kiindulási pont, aztán jelölj be még egy pontot, azt a helyet, ahová el szeretnél jutni, megvan?, OK, na, most képzeld el, hogy ez a két pont nagyon távol van egymástól, fogalmam sincs hány fényévnyire, a lényeg az, hogy egy emberöltő, de akár kettő vagy három is, kevés ahhoz, hogy ezt az utat megtedd, kösd össze a ceruzával a két pontot, látod, ez most egy kurva nagy távolság, mondd meg a káromkodásszűrődnek, hogy ne szépelegjen, ekkora távolságot nem lehet finomabb jelzővel illetni, vegye tudomásul, hogy jogos a szóhasználat, mert most tényleg egy kibaszottul nagy távolságról van szó, de ha a papírlapot meghajlítod, úgy, hogy a két pont egymásba érjen, ez az emberileg teljesíthetetlen távolság a minimálisra csökken, szúrd át a két pontot a ceruzával, látod, lett egy alagutad, amin átjuthatsz, ez sem rövid, nehogy azt hidd, több hónapba is beletelhet, mire az egyik oldaláról a másikra átkerülsz, a Földön közben megszületnek az unokáid, felnőnek, férjhez mennek vagy megnősülnek, gyerekeik születnek, azok is felnőnek, azok is megházasodnak, ha lesz még akkor egyáltalán házasság, ők is gyerekeket csinálnak, mire haza kerülsz, a dédunokáid idősebbek lesznek, mint te most, de elmesélhetsz nekik mindent arról a másik galaxisról, amelyben jártál.

6. Ansias.


269. [tulajdonos]: virágbajnokság 5:02018-11-19 14:28
A virágokról elnevezett utcák a legveszélyesebbek. Ha egyszer eltévedsz bennük, véged van: bent ragadsz, mint egy gonosz anyaméhben, amely nem akar segíteni a kifelé igyekvő gyermeknek. Nem értem, miért nem tágul, anyuka, a gyerek már teljesen kész van, el kellene engednie. Próbálom, doktor úr, próbálom, nem én tartom vissza, van valami belül, ami bezárult örökre. Ha megszületik mégis, mi legyen a neve. Legyen Ibolya. Vagy Viola. Vagy Boglárka. Tudja mit, legyen egyszerűen csak Virág.

Elolvadok a kisbabáktól. A buszon hazafelé két alig féléves csecsemőt is láttam. Nem tudtam róluk levenni a szemem. Szerencsére nem egyszerre kellett néznem őket, képes lettem volna középen kettéhasadni, hogy egyetlen mozdulatról se maradjak le. Ha egyszer lesz egy menyem, és az teherbe esik, hamarabb fogom megérezni, mint ő. Nagyanyának érzem, ó, Ádám magam.

Szivárog be a köd a réseken. A nyílászárók csak azért vannak, hogy legyen mivel kiszakítani a tájból egy számomra teljesen érdektelen részletet. Ami fontos lenne, az a hegyeken túl van. Mindig a másik oldalon.

Még el sem kezdődött a tél, már ki vagyok éhezve a színekre. Gy. Katiék előtt meg kellett állnom a kecskerágó termését bámulni. Ciklámenrózsaszín héj, a magok körül narancssárga hús. Minden egyéb színt ideiglenes kihalás fenyeget, ez a színösszeállítás fürtökben lóg a bokrokon. Cigányos, mondaná anyám.

Az utolsó pillanatig hagytam, hogy a cserepes növényeim az Isten szabad ege alatt élvezzék az időjárás áldásait, viszontagságait. „Ha már a jót elvettük Istentől, a rosszat nem vennők-é el?” Ma elvevénk egy kis havazást is. Jöhet a szobafogság.Olvasói hozzászólások nélkül
268. Szokolay Zoltán: panties2018-11-19 01:52
The young lady calls up her gynecologist, and ask:
- Could you see, Doctor, if by chance I left my panties in your office?
- I'm sorry Madame, they aren't here.
- Okay, Doctor, I try the dentist.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-02-11 10:51 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
2018-08-16 18:22 kedvenceimből
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-02-17 23:36   Napló: Játék backstage
2019-02-17 23:26   Napló: Jó, ha a vége jó
2019-02-17 23:07   Napló: Baltazar
2019-02-17 21:31   Napló: Zúzmara
2019-02-17 21:28   Napló: Zúzmara
2019-02-17 21:28   Napló: Zúzmara
2019-02-17 20:47   Napló: Játék backstage
2019-02-17 20:40   Napló: Játék backstage
2019-02-17 19:57   Napló: nélküled
2019-02-17 19:44   Napló: Játék backstage