DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2843 szerző 38788 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK


 
Új maradandokkok

Filip Tamás: Régi szentély
Pataki Lili: Egyenes, gerinces és szabad
Csurgay Kristóf: Lélekborogatás
Tóth Gabriella: Lehet
Serfőző Attila: A zarándok
Serfőző Attila: Ego sum vita
Karaffa Gyula: Megjöttek...
Debreczeny GYörgy: névelírások
Albert Zsolt: Téli könyvek
Tóth János Janus: Születésnapodra
FRISS FÓRUMOK

Filip Tamás 1 napja
Serfőző Attila 1 napja
Vasi Ferenc Zoltán 1 napja
Tóth János Janus 2 napja
Francesco de Orellana 2 napja
Gyurcsi - Zalán György 7 napja
Cservinka Dávid 9 napja
Vadas Tibor 9 napja
Tóth Gabriella 10 napja
Filotás Karina 10 napja
Veres Mária 11 napja
Kiss-Teleki Rita 12 napja
Bájer Máté 12 napja
Gyors & Gyilkos 17 napja
Szilasi Katalin 18 napja
Pataki Lili 18 napja
Karaffa Gyula 19 napja
Farkas György 19 napja
Bátai Tibor 20 napja
Debreczeny GYörgy 22 napja
FRISS NAPLÓK

 Minimal Planet 1 órája
A vádlottak padján 2 órája
Bátai Tibor 13 órája
Hordalék 16 órája
nélküled 23 órája
DOKK estek 1 napja
Polgári perem peremtörténete 1 napja
Hetedíziglen 1 napja
az univerzum szélén 2 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 2 napja
Gyurcsi 2 napja
négysorosok 3 napja
fiaiéi 3 napja
A HÁRMAK 5 napja
ELKÉPZELHETŐ 7 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: az univerzum szélén
Legutóbbi olvasó: 2024-06-15 12:35 Összes olvasás: 49659

Korábbi hozzászólások:  
765. [tulajdonos]: 2024-06-13 09:23
Kétszer köszöntünk egymásnak hajnalban a szomszédsráccal, aki Junior Prima-díjas basszusharsona művész és ugyanaz a keresztnevünk. Először csak lehellóztuk egymást a két épület közti átjáróban, ahol köztudottan príma az akusztika és nem is bírta ki, a hanglénye kiszökött egy szubdomináns erdőbe füttyentő dallammal, amit az enyém sem hagyhatott megjegyzés nélkül, kivezette a közössé szelídítendő melódiát egy dúdolateresztő levegővétellel a dominánson keresztül a tonika irányába. Az egységcsendnyi margóban aztán szinte hallottam, hogy ő is mosolyog.

764. [tulajdonos]: 2024-06-12 12:59
mint a kenyér,
amelyik otthon kelt meg és sült,
a bundáskenyér és a
sültzsíros, erős pirospaprikával,
az őzlábgombás melegszendvics,
és a többi kenyerek mind,
amelyek még nem jutottak
az eszembe .

Olvasói hozzászólások nélkül
763. csödö: korrekció2024-06-11 09:47
.. mielőtt részegen egy közlekedési táblának csapódnának a végső zuhanás preludiumában.

762. [tulajdonos]: 2024-06-11 09:23
Látszik a kamera mozgásán, hogy az amatőr operatőr szíve dobban, mikor a Nyugati-aluljárónál lopja az egyedülálló pillanatot a lányról, aki a korláton henyélő galambokat csodálja. Hogy mit lehet azon annyit nézni? Kérdezd a galambokat, amik az alanti világot személik éppen, hogy azok mit lesnek. Nem az emberi roncsok alantasságát, eszükbe sem juthat ilyen, hisz' hülyék, a morzsákat igyekeznek elszuggerálni a kiguberált zsemlék megszikkadt beléből és esetleg, ha szerencséjük van, a mosdatlan bajszokból szivárgó, morzsahidratáló kannásbor egy-két pillanatra angyalszárnyakat ad nekik, mielőtt részegen egy közlekedési táblának csapódnának a végső zuhanás előtt.


761. [tulajdonos]: 2024-06-11 02:00
KK KKK KKKKK KKKKKKK, stb.

*

állunk az utcán, Pistabácsi a kocsonyafőzést ecseteli, hogy idén még egyszer, magamban kijavítom, hogy idén, a minden bizonnyal keményvonalas tavasz előtt még egyszer, de idén biztos nem utoljára, szóval állunk az utcán, a fényben, eltakarjuk az aknát a Nap elől, a 4 méter mély, düledező falú aknát, amiből az imént kimásztam, állunk az utcán, dohányzom persze, és jön szembe a munka egy ötven körüli vietnámi pasas képében. egy pincsit sétáltat, usánkát visel, általában töri a magyart, eleinte nem is értjük mit akar, idiótának véljük, de kiderül, hogy nem az, olyan változatosan káromkodik magyarul, hogy bármelyik vénrókának mondható művezető megirigyelhetné. elöregedett vízvezetéket cseréltetne, "nincs utalás, kézbe, tisztán" -- mondja, egyetértően bólogatunk, "csak ketten? az jó, az jó" -- mondja, a vállunkat vonogatjuk. a telefonszámot megkapjuk, a vietnámi el, állunk a fényben az utcán, még egyszer rágyújtok, elragadtatott boldogsággal figyeljük az előttünk elhaladó nőket, kivirágzik lassan minden, közepesen kultúrált munkásként nem füttyögetünk, az utcán állunk még egy kicsit a fényben, mielőtt visszamásznék az aknasötétbe ropogós bankókat keresni, természetesen tisztán és kézbe. Pistabácsi vödörrel húzza föl azt, amit fánglival meregetek, konklúzióként magam elé motyogom "hm, lehet belőle várat építeni". mosolyogva fütyörészek, vagy fütyörészve mosolygok. egykutya

*

valamilyen rejtélyes oknál fogva egész héten időeltolódásban vagyok. próbálnak róla meggyőzni, hogy ma csütörtök van, de én tudom, hogy mivel holnap kell piacra mennem, a mai nap mégiscsak péntek. összeesküvés lehet, másra nem tudok gondolni, esetleg valahol, valamikor történt egy pluszminusz nap, talán időutaztam, elraboltak az ufók, esetleg a korábban x idő alatt elfogyasztott y mennyiségű alkohol hirtelen pukk! -- kilőtt a koordináta-rendszerből egyenesen a komplex számok közé, szóval még nem tudom, hogy végül elkészítem-e majd azt a resztelt májat tegnap, minden esetre el kéne mennem a boltba, bár a híradó azt tanácsolja, hogy aki levert, az maradjon inkább otthon -- ha csak ennyin múlna, kihaltak lennének az utcák -- szóval tényleg nem tudom, engem végülis csak az idő döngölt földbe, de talán minden szépen helyreáll, mire holnap ezt megírom.

*
térdig talajvízben,

a tehetetlenség gödrének legalján, bekebelező iszapba ragadva. a gumicsizmát nem hagyhatom ott, drága Dunlop, nincs mit tenni, kirángatom magam; nyüszítő izületek és izmok, verejtékező homlok. végre kinn, ebből az élő, lélegző, fortyogó, jód és elkeseredés szagú gödörből. a többiek nem láthatták, hogy befelé folynak a könnyeim.
az elmúlt egy hónap -- vagy év, vagy 30 év -- érzékletessé vált eredménye a körülöttem élőkből a következő mondatokat hökkenti ki: "hirtelen tökre megöregedtél", "mi van a szemeddel?" -- semmi, mindig ilyen volt. "húzd ki magad, úgy jársz, mint egy vénember", "Álmos, egy újabb ősz sáv indult el a homlokod felé" -- talán túldramatizálom a saját, kezdődő elhasználtságomat. az lehet a baj, hogy ritkán nézek tükörbe; a többiek töltik be ezt a funkciót. barna öves alkoholista vagyok; folyton fáj a hátam; szemüveg nélküli rövidlátó; a kezeim, a kezeimen az ujjak kallódó kövekké koptak.
gyakran kérkedem azzal, hogy milyen jó a memóriám. nem egészen igaz, mert a múltkor pl elfelejtettem azt, hogy munkába kéne menni, viszont triviális dolgokra tökéletesen emlékszem; tegnap 89 centis tisztítócsövet mértem. prímszám. a számok jóbarátok, velem született menekülési útvonalak, egyértelműek, kikezdhetetlenek. hajlamos vagyok azt hinni, hogy a függés az otthontalanság elől való menekvés következménye. hitvallás; a haláltudat, tehát a léttudat pillanatnyi letagadására. ezért járunk kocsmába, ott egyet érthetünk abban, hogy "a szerelem jó, a szerelem fáj", de olyan apróságokon is vitatkozhatunk, hogy melyik a jobb gyújtó: a Cricket, vagy a Bic?
a minap valakivel próbáltunk rákeresni arra, hogy ki az alkoholisták védőszentje. nem találtunk megfelelőt, azt mondom, legyen ez Bukowski, a Nagy Menekülő. legyen az én védőszentem, úgyis minden percemet valamitől részegen, különlegesek között, számokba, néha Brahmsba menekülve és altesti szükségességgel töltöm. meg persze írok, és ebbe más is belehalt már. cseberből-vederbe, gödörből-gödörbe.

*

jelentés,

a körülöttem élök fényében. a közelítö tél mindenkire rányomja a bélyegét és ezért:
Pistabácsi és Jaj múlt héten a sóderbányáknál fölborult a kocsival. ök olyan állapotban voltak, hogy bajuk nem eshetett, viszont az autó kereke kitört. nem tudják megmondani melyikük vezetett. azóta kölcsön gépjármüvekkel és bérsoförökkel utazunk; tegnap találkoztam Jajjal; túl vidám volt és gondtalan, gyanúsan az idegösszeroppanás szélén. vele mindig Queent hallgatunk. Pistabácsiról most annyit, hogy a gányolás mellett ö tanított meg idegböl és gyorsan dolgozni. 20 éve vállalkozó, de komoly anyagi problémát jelent a kocsi 150 ezres javítási költsége. ez bizony az alkohol; tegnap, a heti egyetlen önmagamnak engedélyezett kocsmanapomon röhögtek, amikor a Bognár elött, kezemben egy korsó sörrel, szám szélén cigarettával és fapofával kijelentettem, hogy az alkoholizmus népbetegség, de nem feltétlenül szántam viccnek. mindegy is, Pistabácsi a Felicitára táncolt.
Gergő a családosság újdonsága elöl a kocsmába menekül, kötelezö jelleggel fizetjük egymásnak a köröket. szerintem titkon szerelmes a növérébe. (mondjuk ki nem az? még Orsi szerint is ö csókol a legjobban.) Gergővel Phil Collinst és B B Kinget hallgatunk.
én meg éppen egy rádióból belém tapadt átlagos popdalt dúdolok, aminek a röfrénjében -- a veszprémi, sváb nagyapám mondja mindig így -- ha jól értem, ez áll: baby we no need no reason why. ma hajnalban éreztem meg elöször a télszagot, a kapunál a lakathoz fagyott a kezem és olyan szél csapott arcul, amitöl egy pillanatra elakad a lélegzet és megdermed a szív.

760. [tulajdonos]: 2024-06-07 15:31
van nálunk az épületben a szemetesek mellett egy polc, ahova az olyan holmikat szokás kitenni, amik másnak még hasznára lehetnek. a mai nyeremény:

Ignácz Rózsa: Anyanyelve magyar
Robert Graves: Én, Claudius
Francia költők antológiája, szerk.: Karafiáth Judit, Szabics Imre
V. Szmirnova Rakityina: Avicenna
Zoltai Dénes: Az esztétika rövid története
Karinthy Frigyes: Címszavak a Nagy Enciklopédiához I. kötet

759. [tulajdonos]: 2024-06-06 21:33

Olvasói hozzászólások nélkül
758. csödö: karaffagye: Indul a Börzsöny2024-06-05 13:45
szép :)

Olvasói hozzászólások nélkül
757. karaffagye: Indul a Börzsöny2024-06-05 10:40
N-vtelen

Olvasói hozzászólások nélkül
756. csödö: Pálóczi Antal: MÚZSA "KÓCSA"2024-06-04 21:36
Sejtettem én, hogy van humorérzéked. Ha többet használnád, rengeteg elismerést begyűjthetnél. :)


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2024-05-30 08:23 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2024-06-15 10:47   Napló: A vádlottak padján
2024-06-15 00:00   Napló: Bátai Tibor
2024-06-14 21:04   Napló: Hordalék
2024-06-14 19:48   Napló: Minimal Planet
2024-06-14 13:55   Napló: nélküled
2024-06-14 11:43   Napló: Minimal Planet
2024-06-14 09:54   Napló: DOKK estek
2024-06-14 05:31   Napló: Polgári perem peremtörténete
2024-06-14 00:23   Napló: Bátai Tibor
2024-06-13 23:35   Napló: Hetedíziglen