DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2841 szerző 38600 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Debreczeny György: Ágh István most 85 én meg 65
Valyon László: A csók íze
Ketykó István: Elszállnak velem szárnyas angyalok
Egry Artúr: a számvetés
Szemerédi Izabella: a szabadság nem lehet szabadosság
Szemerédi Izabella: ellen-tét
Bauman Beatrix Bianka: Amputáció
P. Ábri Judit: csak hagyom
Gyurcsi - Zalán György: ötven év
Kiss-Teleki Rita: és azután
FRISS FÓRUMOK

Vadas Tibor 1 napja
Vezsenyi Ildikó 1 napja
Fűri Mária 2 napja
Szilágyi Erzsébet 2 napja
Kiss-Teleki Rita 3 napja
Gyurcsi - Zalán György 3 napja
Tóth János Janus 3 napja
Debreczeny György 3 napja
Bátai Tibor 4 napja
Valyon László 6 napja
Czékmány Sándor 6 napja
Veres Mária 7 napja
DOKK_FAQ 8 napja
Gyors & Gyilkos 8 napja
Zsolt Szakállas 8 napja
Sági Ferenc Dénes 8 napja
P. Ábri Judit 9 napja
Bartha György 9 napja
Csurgay Kristóf 10 napja
Zsigmond Eszter 11 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 45 perce
Baltazar 7 órája
Janus naplója 15 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 1 napja
Játék backstage 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 1 napja
törmelék 2 napja
DOKK estek 2 napja
A fény nem publikus 3 napja
négysorosok 3 napja
Sorrento 3 napja
Ötvös Németh Edit naplója 3 napja
nélküled 6 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN II. 7 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: törmelék
Legutóbbi olvasó: 2023-12-04 07:38 Összes olvasás: 22998

Korábbi hozzászólások:  
228. [tulajdonos]: of2023-12-02 14:25
Miután én nem azon a Magyarországon élek, ahol finn színvonalú az egészségügy, amiben most sajnos nyakig érintve vagyok, az oktatás sem hasít, bár el kell ismernem, h építőipari cselekmények szép számban valósultak meg ezen a téren is. Például iskolámban, ahonnan múlt évben racionalizálásra hivatkozva egy angoltanárt elküldtek, egy némettanárt meg passzív agresszíven elüldöztek, továbbá úgy fűtöttek, hogy volt kolléganő, aki plédben tanított, arra nem sajnáltak több milliót elkölteni, hogy a gazdasági vezető, aki egyébként az előbbi intézkedések ötletgazdája volt, beköltözhessen a volt rajz szaktanterem helyére. Jobb volt a világítás, no. Két épületben történtek emiatt jelentős építési munkálatok, a rajztagozat meg azóta a könyvtár hátsó helyiségében van, hiába a közfelháborodás és tanári tiltakozás.

De a hatékonyság azóta is fókuszban: a gazdasági iroda dolgozóinak nemcsak napi szinten le kell adniuk, h mit fognak elvégezni egy adott napon, de azt is, hogy ebből mennyit teljesítettek. Plusz azt is - nem hazudok- hogy mikor és mennyi ideig voltak vécén.

Ez csak a bevezető elkanyarulásom, az az igazság, h kurva sok dolog kavarog bennem megíratlanul, de mivel nagyon ritkán van alkalmam írni, ha egyszer nekifogok, jönne ki az egész.

Szóval most csak azért ültem ide, h leírjam, h a fennálló világrendnek, s ebben Magyarország jelenlegi urainak természetes ellensége a jó pedagógus. Úgyhogy teljesen természetes, h uszítanak ellenük, h már terjed a csúfnevünk is, ahogy liberális helyett is csak libsit köpnek oda hazánk egyes fiai, a Kormányablakban is az jött ki az ügyintéző száján, h tudja ő, h a "pedáknak" se mindig könnyű.

Egy normális pedagógus közösséget épít és bántalmazásellenes. És pl tudja, h legtöbbször az utóbbi nem azzal kezdődik, h megverik a nagyok a kicsit, akit könnyű megverni, hanem, h elkezdik csúfolni. Beszólnak neki. Viccből, ugye. Vagy csúfnéven kezdik hívni. (Ami első lépcső a dehumanizálás felé.) Van, persze, fekete pedagógia, ahol a tanár visszaél a hatalmával. És ő csúfol, pl azzal, h megszégyenít. De aki a gyerekekért lett pedagógus, az ennek megpróbál ellene tenni.

S mivel napi szinten csinálja, csak felismeri, ha látja ugyanezt a hatalom kommunikációjában. Mert az az igazság, h az ember nemcsak a gyerekekért lett pedagógus. Hanem az emberekért. És ha nem azért ment oda, mert csak oda vették fel, hanem gyakorlatilag bárhova felvették volna, de ezt és ezért választotta, akkor nem tudja nem meglátni a párhuzamokat az osztály és a nemzet között. És hogy mit művel a közösséggel az osztályfőnökünk. Csúfol, illetve csúfoltat. És eszében sincs ellene tenni.

És ez csak az egyik. A másik a szabályok betartatása, a gondolkodó, felelősséget vállaló emberré nevelés. Elsősorban példamutatással. Emberszámba venni a gyereket, odafigyelni az igényeire és nem hazudni neki. A tévedések felvállalása. Tök nehéz. De gyönyörű, tényleg. Mindennek ellenére, még mindig sokszor úgy érzem, ez az, aminek van értelme.

De, hogy visszakanyarodjak ahhoz, amiről írni akartam, mert nem ez volt az, nézem a DOKK-esteket, és tényleg nem értem, h nem tűnik föl a nemek aránya. Biztos vagyok benne, h bonyolult összeszervezni és baromi nagy munka, de az utóbbi időben férfi, férfi, férfi, férfi. Nem lehetne kicsit vegyesebb? (Osztályfőnökként biztos így kéne csinálni.)

227. [tulajdonos]: dream2023-05-23 14:20
Nagyon sok tartozásom van ebben a naplóban, dolgok, amiket le akartam jegyezni. Az "utókornak", mondanám, ha ez lenne még a 19. század, a csecsszoóknak, akikben megnő majd az értelem, csak az a bökkenő, h nem hiszek már egyikben sem.

Ettől függetlenül kötelességemnek érzem a dokumentálást, akkor is, ha soha nem kerül felhasználásra, mert még ha lenne is olyan, akiben meglenne az, ami ahhoz kell, hogy összeillessze a dolgokat, nem fog ezekre a jegyzetekre rátalálni.

+++
By the way, mate, dearest friend, Reader with a capital R, when was the last time you had enough time for anything? (As for myself, I can't recall.)
+++

Ma éjjel- többek közt- azt álmodtam, h a kádban ülök, vízben, s bejön a fürdőbe egy félszemű, rosszindulatúnak és végtelen butának tűnő alak, aki a láttomra sem megy ki. Sőt, hiába jelzek kézzel-lábbal, hogy távozzon, inkább odajön, fölém hajol és én úgy ledermedek, hogy nem tudok segítségért kiáltani, nem jön ki hang a torkomon. Eszembe is jut, h ez nekem sosem szokott menni, basszus. De ekkor vmi emberfeletti erővel mégiscsak kiordítom a hangot a torkomon és kinn találom magam az álomból. Bocs, mondom a férjemnek, rosszat álmodtam. Te voltál? Ilyet még nem hallottam tőled, fogja meg a kezem. Aztán elalszik és elengedi.

+++

Nem sorrendben lesz, hanem ahogy sikerül. Mert nincs és nem is lesz időm megcsinálni rendesen. Szóval időrend az nuku, azt írom, amit tudok, s jóval könnyebb, ami friss.

Politics. Faszom, minden az, a polisz ügyei. Ezt elöljáróban azért, mert nem célom senkit meggyőzni igazamról, viszont le kell írnom, azt amit én látok az oktatásból. Na, sztem van terv, koncepció. De nem úgy van, illetve nem úgy nincs. Előttem az rajzolódik ki, h kell a teljesítménybérezés, mert annak örvén tudnak uniós pénzből bérekre fordítani, mert akkor az fejlesztésnek könyvelhető.Aztán a státusztörvény arra kell, h össze lehessen vonni iskolákat. A tanárképzők vészesen ürülnek, de no worry, mert hadba foghatók a képesítés nélküliek, a nyugdíjasok, az összevonással eleve kevesebb tanár kell. Akiknek ezzel munkahelye szűnik, abból lehet "vándortanár", az utazást megoldja az vármegye-, illetve országbérlet. De hosszabb távon mindent visz és mindent megold majd a mesterséges intelligencia remélhetőleg.
Véleményem? A tanárlét folyamatos szarnyelés és alázás, ha mesterterv bejön amaradék pályán lévő megérheti mellé az "örülj, hogy van állásod" visszatértét megint. Az okatás/nevelésről: cheaters on the rise and bullying unlimited.
De hát minek is a tudás a 21. században? Mit számít, hogy saját gondolat, hogy saját eredmény? Mit számít , hogy ért-e bármihez?
There is only one relevant skill left: cheating. Or deceipt. Or just to be born in the right place.

+++

226. [tulajdonos]: Hivatástudat2023-03-12 19:38

Ez a baj azzal, ha eleget alszom két nap egymás után: lesznek gondolataim. Most például azon jártak ráérősen és meg-megbámulva a rendelkezésre álló tényeket, mint ahogy az ember séta közben teszi, szabad idejében, de rohanás közben soha, hogy ha tudom, hogy mi az, ami megbetegít, s mi lenne jó a testemnek-lelkemnek, miért választom mégis mindig az előbbit, s miért nem fér az utóbbi az időmbe bele.

S hasonlóan ahhoz, mint mikor séta közben az ember észrevesz egy kékre festett kaput, egy rézkilincset, a rügyeket a fákon, vagy az égnek feszülő ágak alakját, amit sietve nem lát meg, egyszerre ott volt előttem, a szemem ütötte ki a megoldás: amibe lassan belepusztulok, azt úgy hívják, hogy hivatástudat.

Ez betegít meg, kényszerít rá, éri el, hogy azt válasszam, abba törődjek bele, ami nekem nem jó, akkor is, ha az már olyan káros, hogy a testem üzen: ne tovább.

Nemcsak az érzés, mert az pszichológia, azt még helyre lehetne hozni. Hanem a TÁRSADALMI ELVÁRÁS. A gyakorlatban ez nemcsak áldozathozatal elvárása a nagyobb, közösségi jóért (“gyermekeinkért”), hanem a végenincs, határanincs önkizsákmányolásé is. Zokszó nélkül.

Ez az, ami megnyomorít és megbetegít. Ironikus módon kizárólag azokat, akikben van ‘hivatástudat’, azaz hajlam az áldozathozatalra és a közösségi célok, mások (pl gyermekek) jóllétének a saját jólléte elé helyezésére. És hogy nagyon is létező a társadalom részéről és sulykolt a társadalmat vezetők részéről ez az elvárás, az is jelzi, hogy abban a pillanatban, hogy a pedagógus ezt megsérti, szóvá teszi az ingyenmunkát, méltánytalanságot, rögtön ALKALMATLAN lesz, hisz aki panaszkodik, abban nincs nincs hivatástudat, (s a gyermekeket sem szereti).

Ezerszer leírták, hogy hivatástudattal nem lehet kenyeret venni a boltban, s próbálták elmagyarázni, hogy attól még, hogy meg szeretne valaki élni a fizetéséből, nem jelenti azt, hogy ne tanítana szívvel-lélekkel. De ez is, meg az érvelési hibák kimutatása is csak védekezés, ami a problémát változatlanul hagyja. Az pedig nem más, mint hogy hivatástudatot elvárni eleve TISZTESSÉGTELEN.

A hivatástudatot mint fogalmat, mint elvárást sürgősen törölni kellene a szótárakból és az emberi elmékből. Mert itt a neoliberális késő kapitalizmusban semmi mást nem jelent, mint elvárt megfizetetlen önkizsákmányolást. Nemcsak a pedagógusoknál, az orvosoknál is, ápolóknál is, minden szakmánál, ahol felmerül.

A nagyobb jó, a köz java sem sérülne, ha hivatástudat helyett szakértelmet, lelkiismeretességet és tisztességet várnánk el. Igaz, akkor ezeket már nem lenne olyan egyszerű nem megfizetni. De “gyermekeink” semmit nem vesztenének vele. Sőt. Egy jobb, élhetőbb világot nyernének.

225. [tulajdonos]: jav[tulajdonos]: új jogviszony2023-03-03 21:29
meghosszabbíthatja a tanévet július 15-ig - s ez esetben a szabadságok kiadásától is el lehet tekinteni
a tantestületek 50%-a lehet óraadó tanár.

Ez utóbbit, aki kitalálta, nem látott még belülről iskolát. Azt a rengeteg láthatatlan ingyenmunkát, ami az egészet még mindig úgy-ahogy összetartja, a nem óraadók végzik. 50%-os csak órát leadó és ilyesmit nem vállaló munkatárssal egy iskola nem működtethető. Vagy csak úgy, mint az új trend szerint a kórházak, hogy csak bizonyos helyeken és napokon lehet szülni. Pl egyes osztályoknak nem lesz osztályfőnöke (sem). Na, bumm.

224. [tulajdonos]: új jogviszony2023-03-03 21:17
Az orvosok bérét legalább rendezték a jogfosztás mellé. A pedagógusok csicskák, nekik elég a totális szabadságvesztés.

"Pár változás a törvénytervezetből, amit 8 napig emailben véleményezhetünk:

eddig a pedagógiai programot a nevelőtestület fogadta el, mostantól csak véleményezi
eddig az éves munkatervet az iskola készítette, mostantól az igazgató és a fenntartó fogadja el, a nevelőtestület csak véleményez
az igazgató a fenntartó jóváhagyásával meghosszabíthatja a tanévet
az egyházi iskolákban a tanárok alkalmazásánál nem lehetnek világnézeti és hitéleti elvárások
a tanulók fegyelmi bizottságának tagja az igazgató, a fenntartó delegáltja és a nevelőtestület képviselője
nincs kötelező továbbképzés és Ped II
megszűnik a kötött munkaidő, valamint az is, hogy a munkaidő 65%-ában rendelhető el tanórai és egyéb foglalkozások megtartása
kikerül a törvényből a Nemzeti Pedagógus Kar, az előmeneteli rendszer, a Pedagóguskártya
az intézményvezető nem gyakorol munkáltatói jogokat (az önálló költségvetéssel rendelkező intézményeknél sem)
a nevelőtestület nem dönt az SZMSZ, pedagógiai program elfogadásáról, a tanulók fegyelmi ügyeiben, a továbbképzési tervről, az éves munkatervről.
az országos mérésekről a miniszter dönt
ha túl sok a sztrájkoló, engedetlenkedő, a diákokat átirányíthatják más iskolába
tanítási év közben is át lehet alakítani bármit, iskolát bezárni, indítani, tanulócsoportokat átszervezni
a napi munkaidő maximum 12 óra, hetente maximum 48 óra
lehet digitális tananyag a tankönyvjegyzékben
nincs többet garantált illetményalap és pótlékok" (N. G.)

Elképzelem, ahogy a rabszolgatartó írásbeli véleményeket vár a testcsonkításos motiváció kapcsán. Rabszolgák: ne! Rabszolgatartó, oké, nem mondhatod, hogy nem kérdeztelek, mielőtt elkezdjük. Unió is adhassa a pénzem, mer jó csóka vagyok, egyeztetés volt, ugathattak, azér nem üttetttem le a fejüket..

Olvasói hozzászólások nélkül
223. törmelék: jav[tulajdonos]: torlaszok2023-02-06 19:12
*elől (Nehogy eltorlaszoljam.)

222. [tulajdonos]: torlaszok2023-02-06 19:11
Tegnap túl beteg voltam istentiszteletre menni, ilyenkor - a Covid óta- a Youtube-on keresek aznapi evangélikus istentiszteletet felvételről. (Korábban, mint nagymamámvalaha, mikor már vak volt, rádióban hallgattam meg a közvetítést, olyan felekezetet, ami éppen volt.)
Tegnapi a pilisi evangélikus gyülekezetet találtam meg. Az evangélikus istentisztelet vége felé van egy rész, mikor a gyülekezet együtt imádkozik a tisztelendő vezetésével, aki az oltár előtt állva, afelé fordulva mondja előre, hogy ki és mi mindenért könyörög a gyülekezet. Itt tartunk, mikor egyszer csak ezt hallom: "Imádkozunk a pedagógusokért." Meghökkentem, mert nem vagyunk tipikus szereplői ennek a könyörgésnek, a betegek, gyászolók, magányosak, haborútól sújtottak szoktak könyörgés tárgyai lenni. De egy pillanatra átmelegedett a szívem, mert tényleg nagy kínok késeivel játszom mostanában, az anyagi helyzetem meg egyre kétségbeejtőbb.) De nem terheim viseléséhez kért erőt számomra is a lelkész, hanem a következőt mondta:
"Könyörgünk pedagógusainkért, hogy ne torlaszolják el tanítványaik elöl a tudást."

Hát, hogy eltorlaszolnám, hogy miattam nem jutnak hozzá, eddig még soha nem jutott eszembe.

221. [tulajdonos]: árulás, haza2023-01-16 20:09
Azóta kiderült, hogy pontosan mit vágott az igazgatónk fejéhez az országgyűlési képviselő úr a Karácsony előtti az igazgatói vacsorán, mikor válaszát meg sem várva a sárga földig lehordta az "iskola sztrájkja" (valójában tanítási időn kívüli élőlánc) miatt. Azt mondta neki, hogy ezzel az iskola hazaárulást követett el, s hogy ezután "jól megnézhetik magukat a tanárok, mert semmit nem fognak ezután kapni, mert ő nem fog segíteni."

Ma a Góg és Magógot tanítottam és Párisba beszökött az Ősz.

220. [tulajdonos]: oktatás2023-01-09 19:25
Kis színesek az oktatás világából.

Öcsém az ELTÉ-n oktató. Ő meséli, hogy nekik szólt a dékán, hogy behívták a Minisztériumba, s elrendelték, hogy nem lehet online vizsgáztatás, hanem jelenléti vizsgáztatás legyen. Ugyanakkor azt is kiadták, hogy mennyit kell a rezsin megspórolni. Egy akkora összeget, amit csak online vizsgáztatással lehet.
Úgyhogy most hivatalosan jelenléti vizsgáztatás van, de mivel a szabályzat (azt hiszem az SZMSZ, de erre nem emlékszem pontosan) megengedi, hogy ilyen esetben is néhány oktató dönthessen úgy, hogy online oldja meg, ezért most az oktatók 90%-tól el van várva, hogy online oldják meg a hivatalosan kihirdetett jelenléti vizsgáztatáson belül. Ami szép még, hogy a Minisztérium mindezt nem adta írásba, csak szóban kérte a dékántól és a rektortól is, őket külön-külön behívva. Tehát tanú sincs.

***

2022. december 15-én az iskolámból többen tanítási időn kívül élőláncot hirdettünk az oktatás ügyével kapcsolatos aggodalmunkat kifejezendő, s hogy a 9 pontot megismerhesse az a vidéki közönség is, aki csak közmédiából tájékozódik. Sokan csatlakoztak hozzá más helyi iskolákból is, szép esemény volt.
Ahhoz képest viszont, hogy máshol a bőrüket vitték a vásárra emberek a polgári engedetlenséggel, vagy a tömegeket mozgató tüntetésekhez, ülősztrájkokhoz képest semmi.

Kapja is a vidéki pedagógus az ívet tőlük is, hogy szégyellje magát, hogy miért nem sztrájkol, miért olyan hülye, hogy nem érti meg, ez a hatalom csak az erőből ért, ha cserben hagyja a vidék a fővárost, majd levadássza a hangadókat és nem változik semmi. Szal miért nem sztrájkol, mitől fél, hisz már olyan szar, h nincs vesztenivalója.

Ezt és ami jön csak azért írom le, mert extra szarul érzem magam attól, ami ma történt, és a férjem sem áll mellettem, mert szerinte a Fidesz már olyan erős, h csak kinyíratja magát, aki bármit megpróbál vidéken. És lehet, hogy ki lesz moderálva, de azt többé nem lehet elmondani, hogy az ilyeneknek ott a Facebook, mert pont azért írom ide, névtelenül, mert a Facebookon nem tehetném, mert megbüntetnének engem és az iskolámat is.

Ami történt. Élőlánc előtti délután az igazgató köremailje, h őt 'nagyon magas helyről' felhívták, s semmiképp ne vonjunk be gyerekeket. (Eszünkben sem volt.) Este fél 6-kor a református főigazgató emailben csak nekem, hogy fújjam le az egészet, mert a célt elértük, már Pesten is erről beszélnek, mert onnan kapott ő, szintén nagyon magas helyről telefont. Egy iskolaidőn és iskola épületen kívüli élőlánc miatt! Mert református iskola, gondolom. Előtte már a 9 pontot is ki akarta heréltetni, mondván, hogy szedjük ki a megfélemlítést belőle, mert Magyarországon nincs megfélemlítés, hiszen kiállhatunk. Mire mondtam neki, hogy ha nem lenne, akkor nem kellene félnünk attól, hogy milyen következményei lesznek annak, ha kiállunk. Végül kompromisszumos megoldás született.

Zoomos megbeszélést hívtam össze a nyilatkozatunk aláíróinak (38 fő), h mi legyen. Nem fújtuk le, már nem is lehetett volna, és nagyon udvariasan megírtuk főigazgató úrnak, hogy számunkra most már lelkiismereti dolog, hogy kiálljunk. Elfogadta.

Ma viszont 30 perces eligazítás volt reggel. Az élőlánc után 4 nappal visszadobták az intézmény költségvetését, s el van várva, h 59 millió forintot spóroljon meg. A fűtésszámához egy novemberi rendeletben segítséget ígért a kormány, de mindmáig nem érkezett meg csak 19 millió forint, ami nem plusz pénz, csak vminek a kifizetését előrehozták. Most lobbiznak a református igazgatók, hogy mégis kapjanak fűtéstámogatást, de, mondja az igazgatónk, minden élőlánchoz hasonló megmozdulás ennek a sikerét veszélyezteti. Onnan is gondolja, mert az országgyűlési képviselő, akivel egyébként ő jó viszonyban van, a szünetben vmi hivatalos vacsorán az összes többi igazgató előtt lehordta őt a sárga földig az "iskola sztrájkja miatt", aztán reakciót sem várva faképnél hagyta. Szóval jogunk van véleményt kifejezni, de értsük meg, h nem rajtunk, a résztvevőkön fog ez lecsapódni, hanem rajta, meg a főigazgatón.

Amire felállt az egyik fideszes (párttag is!) kolléganő, h ő szeretne a képviselő úrral beszélgetni erről, mert az oktatásban BAJ VAN. És hogy az új teljesítményértékelés őt teljesen felháborítja.

De egyébként közben és utána is a nagy csendek, amiben nagyon sokak részéről a visszakozás van, meg gondolom annak hibáztatása, aki élére állt, tehát megint sodródom a perem felé, mert a legegyszerűbb engem kivetni. S ha ettől még nem érezném magam elég szarul, akkor ehhez jön, ami végül is nem újdonság, h nem bízhatok meg szinte senkiben, mert a leghangosabb kollégák két kapura játszanak. Nincs egy szilárd pont. Én a Kádár-rendszerben nőttem fel. Mikor már felfogtam miben, kiléptem a KISZ-ből, ahova egy megnyert matekversenyért jutalmul léptettek be. (Az egész matek-tagozat kilépett akkor, mi voltunk a lázadó osztály, külön értekezletet tartottak miattunk, szerintem jelentés is készült rólam. ) 1986-tól megtanultam a sorok közt olvasni a rendszerkritikát (is). 1989-90 eufória. Borzalmas volt átélni, mikor az a szűk levegő kezdett visszatérni. Én tényleg azt hittem, h magam mögött hagytam. Mostanra viszont már az van, hogy ami most eszi szét a lelkem az rosszabb, mint a nyolcvanas évek.

Vad indák gyűrűznek körül- ma tanítottam A magyar Ugaront. (Több könyvből szedtem össze a gondolkodtató feladatokat, s elszomorodtam, mert az egyikben volt egy olyan kreatív feladat, amiben a mai magyar valóságot kellett volna górcső alá venni. Ezt most lehetetlen bevinni órára, pedig pár éve, mikor ezt a könyvet írták, még simán belefért.)

Lehúz, altat, befed - mert én még lelépni se tudok 3 hónaponkénti onkológiai kontrollal. Be vagyok szorulva ebbe a meggörbedt időbe és hozzá kéne görbülnöm a férjem szerint, mert más választás nincs a nyomortól kőhajításnyira.

Igény szerint moderálható, legalább kiírtam.

219. [tulajdonos]: hagyomány2022-10-06 09:49
Nagy János írta 1911-ben a tanármozgalomról a Nyugatba:
"Tisza István gróf nem szereti a tanárokat."

A tanárok akkor is "kenyérharcot" vívtak. És akkor is megkapták a hazaárulás vádját ezért. Nem kisebb személyiségtől, mint Tisza István miniszterelnöktől, aki egyenesen Petőfi példáját vetette oda a tanároknak: lám, Petőfi éhezett, nyomorgott, szenvedett, de státusrendezés után nem kiabált.

(Forrás: PendulumBlog)


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2023-12-04 07:40   Napló: Baltazar
2023-12-04 00:00       ÚJ bírálandokk-VERS: Bátai Tibor csukott szemmel
2023-12-03 23:06   Napló: Hetedíziglen
2023-12-03 18:56   Napló: Janus naplója
2023-12-03 18:00       ÚJ bírálandokk-VERS: Vasi Ferenc Zoltán GÓTIKUS FÉRFIFEJ
2023-12-03 13:22   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2023-12-03 09:20   Napló: Baltazar
2023-12-03 09:00   Napló: Baltazar
2023-12-03 08:41   új fórumbejegyzés: Vadas Tibor
2023-12-03 08:38   Új fórumbejegyzés: Vadas Tibor