DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2828 szerző 37070 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Szabó T. Anna
  Fény
Új maradandokkok

Bara Anna: életbezártak
Nyári László: Kísérleti
Varga Árpád: apevák (No. 4)
Albert Zsolt: HAJNALI FRONT
Kiss Anna Mária: Pufikához
Szilasi Katalin: Várakozás
Petz György: Lomtalanítás fohász
Vajdics Anikó: Egy éjjel
Bara Anna: alteregók
Farkas György: Öregszik
FRISS FÓRUMOK

Nagyító 5 órája
Gyors & Gyilkos 5 órája
Bara Anna 10 órája
Vezsenyi Ildikó 20 órája
Albert Zsolt 1 napja
Szilágyi Erzsébet 1 napja
Kiss Anna Mária 1 napja
Szilasi Katalin 2 napja
Ötvös Németh Edit 2 napja
Petz György 3 napja
Farkas György 3 napja
Szalay Károly 3 napja
Pataki Lili 3 napja
Gyurcsi - Zalán György 3 napja
V Varga Zoltán 4 napja
Szakállas Zsolt 6 napja
Kosztolányi Mária 7 napja
Péter Béla 7 napja
Tóth Gabriella 8 napja
Nyári László 9 napja
FRISS NAPLÓK

 Qui? 6 órája
nélküled 9 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 10 órája
Készül az album 11 órája
Ötvös Németh Edit naplója 11 órája
leállósáv 13 órája
Zúzmara 15 órája
az utolsó alma 1 napja
Minimal Planet 1 napja
Frady Endre 1 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 1 napja
Hetedíziglen 1 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 1 napja
Bara 1 napja
Anyu mesél 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: törmelék
Legutóbbi olvasó: 2020-04-10 04:30 Összes olvasás: 4250

Korábbi hozzászólások:  
49. [tulajdonos]: gyógy2020-04-06 16:58
2018.04.14.

"A próbatanításom különben jól ment, el voltak ájulva. Bennem volt csak kis szomorúság: ott volt minden az önéletrajzomban, mégis mit gondoltak? Hogy amiket odaírtam, az kamu?

Ma egyébként mindhárom gyermek távol lévén online kurzust végeztem enyhe értelmi fogyatékos gyerekek idegen nyelv tanításáról. Hogy értsek már hozzá, ha már csinálom. (Fene nem kényszerített, találtam. ) Szépen sütött a nap, és egyszer csak azt vettem észre, h az vagyok, ami már régen nem: boldog. Na, ennyire vagyok normális."

48. [tulajdonos]: kisvárosi erkölcsök2020-04-06 16:51
2018.04.11.

"A mirelitpultban turkálok, körülöttem 3 eladó beszélget. Az egyik a sarokban áll, mert az előbb bejött cigány apa és fia, s őket figyeli, nehogy lopjanak. Innen indul a párbeszéd.
-Tán sarokba állítottak?
-Engem sokat állítottak gyerekkoromba, ha te azt tudnád.
-Na engem apám féllábon állított, és így ki kellett nyújtanom a kezem előre (mutatja), és csak pakolta rá a könyveket. És úgy kellett, hogy tartsam. Ha elindult a kezem, már jött is a fakanállal.
-Ó, de sokszor elvertek engem is!
-A régi szép idők! A mi gyerekeink ebből már semmit nem részesülnek.
-Bizony, mi már nem tudunk erősek lenni a gyerekeinkkel. Gyengék vagyunk.
-Bezzeg az én apám négy nadrágszíjat elszaggatott a hátamon. Négyet!"

Olvasói hozzászólások nélkül
47. törmelék: kőkor[tulajdonos]: ok2020-04-05 14:39
A kőkorszaki az úgynevezett tételek kidolgozása, felmondása. Annyira a kommunikatív nyelvoktatásból jöttem, h itt még visszaborzadtam attól, h visszamenjek saját, 1999-es szintemre. Mert így csináltam én is, mielőtt kommunikatív módon oktató nyelvtanárrá olvastam/képeztem/fejlesztettem magam.

Szóval itt még visszaborzadok. De a próbatanítás után, ami fényesen megy, látszik, h megengednék nekem a más utat. A munkaközvez nem biztos, h van olyan jó, mint én, ez így baljóslatú felállás, de nem tűnik álnoknak. Inkább nyitottnak az együttműködésre, h tanuljon tőlem (ő is) vmit.

Az irónia az, h a másik iskolában, amit végül is választok, és ahol most is vagyok, olyannyira bevett gyakorlat a 'tételezés' nemcsak angolból, de a többi nyelvből is, h csak nemrégen beszéltük meg azzal az ifjú kollégával, aki sajnos elmegy jövőre, h ezzel mindketten radikálisan szemben állunk, állnánk, csak azért így rohadt nehéz, ha a másik 80-90% meg azt sulykolja a gyereknek normálisnak. Akkor, ha te nem azt csinálod, akkor úgy jöhet le a diákoknak, h nem teszed a dolgod. Hiába értesz esetleg te hozzá jobban, és hiába voltak jobb eredményeid amúgy.)


46. [tulajdonos]: ok2020-04-05 14:25
2018.04.04.

"Semmi nem történik ok nélkül.
Mondja a munkaközvez.Holnapután próbatanítok, üzente az igazgató, aki februárban azt mondta még, h eltekint tőle. OK. 20-as létszámok a nyelvi csoportokban, ez sem így hangzott még februárban. Online segédanyagokat mégsem tudok majd használni, nem lesz hozzáférésem intos termekhez - pedig ezt ígérte. És kőkorszaki módon tanítják a nyelvet.
Visszanézve be kell látnom, h a régióban tényleg kurva jól csináltuk a nyelvoktatást eredeti középiskolámban. Amíg a volt főnököm hozzá nem látott egyre felelőtlenebbül spórolni rajta.
Nagyon el vagyok keseredve, semerre nem látok kiutat. Csak rossz helyek vannak, illetve másképp rosszak. De olyan, ahol használhatom azt, amit tudok, ahol jól csinálhatom, amihez értek, nincs.
Semmi nincs ok nélkül. Annyiszor hallottam mostanában, h már kiütéseim vannak tőle. Ez jut eszébe mindenkinek, ha vkivel szarul mennek a dolgok. Nem hiszek benne. Ketrecben vagyok, ami ráadásul süllyed. Az, hogy hol egyik, hol másik rácsba verem a fejem, mert szabadulnék, mielőtt iszapszint alá kerülök, aligha a jobbításoma szolgálja, pusztán jelzés: nem lehet."

45. [tulajdonos]: hall2020-04-05 14:22
Ez, sajnos, valahogyan kimaradt.

2018.02.20.

"Tegnap voltam állásinterjún. Két tannyelvű képzés, csak szakgimnázium, legalább egy év, kölcsönös elégedettség esetén hosszabbítanak. 10-re érettségi, 11-re nyelvvizsga, 12-re 60%-os emelt érettségi az elvárás. Mármint hogy hozzam ki belőlük. Merőben más, mint amit most csinálok. És minden tényleg tök jó is lenne, ha a testemnek nem pont tegnap kellett volna már megint jelezni, h lehet, h meg se érem.

+++

a furcsán kifényesedett utcán
a sötétben ébren
kihallani a sorsom dobbanásait"

44. [tulajdonos]: Beszélgetéseink kultúrája2020-04-02 19:58
2018.04.02.

"Fóti Péter blogjából idézem:

"A beszélgetésekben, ha előre nem szögezünk le más elveket, ez szokott történni: Mindenki elsősorban magára figyel, és nem hallgat a másikra. Az ilyen beszélgetések kimondatlan szabályai a következők:

Nem kell udvariasnak lenni a másikkal.
Félbe lehet szakítani a másikat.
Ezekben a beszélgetésekben gyakran van valaki, aki a témát meghatározza, akire mindenki a szemét függeszti, és akinek a véleményére a többiek reagálnak. Gyakran előfordul, hogy valakinek van ugyan véleménye, de nem jut szóhoz, mert a beszélgetést a többi ember dominálja. A beszélgetés egy harchoz hasonlít, amelyben mindenki igyekszik megragadni a szót. Ha ezt nem teszi, akkor nincs esélye arra, hogy szót kapjon. Verseny folyik, a résztvevők gyakran egymás szavába vágnak, ha a beszelő éppen levegőt vesz.

Egy ilyen beszélgetés során gyakran nem kapunk újabb információt a témához. Gyakran nem halljuk meg azt, amit a másik fél egyáltalán mondani akar. Ez a fajta beszélgetés a harc metaforája szerint zajlik. A győztes győzni akar, és nem érdeklik a vesztes nézetei. A többiek nézeteit mindenki mintegy fenyegetést éli meg. Mintha a másik érvei fegyverek lennének. Az agyunkban az ilyen beszélgetések folyamán más hormonok képződnek, mint egy békés beszélgetés folyamán. Még olyan emberek is könnyen belesodródnak ilyen beszélgetésekbe, akik tudnak más módon is beszélgetni.

Az efféle beszélgetésben gyakran előfordul, hogy a beszélgetés nem egyetlen tárgy körül forog, hanem a témák ugrálnak. Egyik kérdés se lesz alaposan megbeszélve, de a beszélgetés átfolyik a következő témára, és így tovább és így tovább.

Kevés ember beszél sokat. Sokan pedig hallgatnak. Holott egy beszélgetést jó esetben azért hozunk létre, hogy ott mindenki részt vehessen. Miért tesszük ezt? Mert fontos, hogy minden ember véleményét megismerjük. Minden embernek fontos, hogy meghallgassák. A résztvevők gyakran a szemben ülő mondandójára reagálnak, és fogalmuk sincs, hogy mit gondol az, aki mellettük ül.

Mindezek miatt az ilyen „reaktív” beszélgetések inkább csökkentik a benne résztvevők energiáját, mintsem, hogy fokoznák."

43. [tulajdonos]: :)2020-04-01 19:50
2018.03.28.

"Ma harmadikban mind a 12 kisfiú meglocsolt, s mikor sajnáltam, hogy én viszont nem készültem és nem hoztam nekik csokitojást, azt mondták, nem baj, majd adnak ők nekem. És tényleg az asztalomra került 7 pici csokitojás, meg még egy kicsi nyuszi is. Óra végén még az egyik kislány is odaszaladt, hogy hadd adjon nekem ő is egy tojást. Timike, biztos, h nem szeretnéd ezt te megenni inkább? Biztos, nyomja a kezembe rém boldogan.
Hát ilyen élményeim se voltak eddig soha."

42. [tulajdonos]: törmelék2020-04-01 19:49
2018. 03.09.

"A mellettünk lévő telken, ahol kiskecskék ugráltak valaha egy keretétől fosztott ajtón, új ház épül pár hónapja. Szól a rádió munka közben. Csupa mai sláger. De mikor tegnap jövök haza azt hallom, hogy 'Ájj, csiki, csiki...'. Palya Bea. Elindul a szám mosolyra, de még nem ér el odáig, mikor az egyik munkás határozott mozdulattal lecsavarja a rádiót. 'Nekem ne csikizz itt' Mindennemű kultúrát kivet a nép egészséges immunrendszere.

**
8. osztályos lányomék elkezdték Radnótit. Időmértékes verselés, hexameter. Az utóbbiról azt mondja a tanár úr, akit tavaly ki is tüntettek, helyben meg zseniként van számon tartva: "És ezt is elvennék tőlünk a migránsok.""

41. [tulajdonos]: álmomban már2020-04-01 19:49
2018. 02.15.

"Mindkét tanítványnak sikerült a nyelvvizsga. Ennyit tudok felmutatni bizonyítékként, h több vagyok, mint aminek a butaság engem álmodni képes."

40. [tulajdonos]: barik2020-04-01 00:37
2018.02.10.

"Nem mondom, h meglepett, h azzal, h ott hagytam az előző állásom, elvesztettem az embereket, akik ott a barátaimnak tűntek. Úgy tűnt, sokat tettem értük, megvédtem őket, mikor az állásuk ingott, ilyesmi. Képviseltem érdekeik, ütköztem miattuk.
Már amikor elbúcsúztattak nagyon rosszul éreztem magam. Kilógott a lóláb, h most, h már semmi hasznom nem veszik, nem tudnak mit kezdeni velem. Kínos látszat volt, nem is azok lettek meghívva, akiknek örültem volna, hanem a 'brancs'.

Kisiklik ez a kezemből, pedig csak innen, külső pespektívából világos: az életem kudarc, és így, h megint csak szál magamnak kéne megoldani, miközben a testem totál kezd cserben hagyni (még mindig nincs fogam, 2 hete nem tudok meggyógyulni és 9. napja vérzek, 10 kilót fogytam október óta) semmi biztatót nem látok magam előtt. Nincs erőm, h ebből még bármi jót kihozzak. Csak pusztulás van.

Az a hely, ahol most dolgozom, bárkit tönkre tenne. Rendszeresen olvasom az oktatással kapcsolatos cikkeket, tanulmáyokat, meg, persze, a pálya széléről benyögött sok-sok okosságot. Az van, h én csinálom. És látok, mert nyitva van a két szemem.
Azt is látom, mondjuk, h a kollégáim tényleg rasszisták. Nem olyan durván, ahogy emberjogi aktivisták gondolnák. Csak rossz következtetéseket vonnak le. Ott van pl a napköziben 10 kettes magatartású gyerek, aki nem hagyja a többit sem dolgozni. Az iskola egyharmada halmozottan hátrányos helyzetű, sok az értelmi fogyatékos. Ezeket úgy integrálják, h nem lettek rá felkészítve, hogy is kéne azt csinálni. Az eredmény tragikus. És akkor hallom a kolléganőt, h ebből azt vonja le, h mert a cigányok reménytelenek. Függetlenül attól, h ezek közül a gyerekek közül jó néhány nem cigány, illetve h jó néhány olyan roma gyerek jár az iskolába, akit öröm tanítani. Tudom, mert csinálom. Az emberek néha szó szerint nem látnak a szemüktől."Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-04-09 23:44   NAGYÍTÓ /Vezsenyi Ildikó:Hiába, na/
2020-04-09 23:11   NAGYÍTÓ /Tóth Gabriella:verselemzést/
2020-04-09 23:06   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-04-09 22:53   Napló: Qui?
2020-04-09 22:49   Napló: Qui?
2020-04-09 22:46   Napló: Qui?
2020-04-09 22:42   NAGYÍTÓ /Mórotz Krisztina:nagyító/
2020-04-09 22:14   NAGYÍTÓ /Mórotz Krisztina:nem értem én sem/
2020-04-09 22:05   NAGYÍTÓ /Mórotz Krisztina:nincs veled baj Gabi/
2020-04-09 19:46   Napló: nélküled