DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2830 szerző 37261 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Nyári László
  aranyszajha
Új maradandokkok

Tóth János Janus: első
Farkas György: Aszkéta (Jav.3)
M. Szabó Mihály: Szívfa
Szilasi Katalin: A padláson
Fekete Orsolya: Szórt fény (szűretlen)
Ötvös Németh Edit: szuszogó
Tálos Barbara: Szem
Nyári László: Csecsemő
Bártfai Attila Márk: Majomparádé
Kántor Zsolt: Gravírozás
FRISS FÓRUMOK

Gyors & Gyilkos 1 órája
Tóth Gabriella 1 órája
Csapó Angéla 3 órája
Szokolay Zoltán 4 órája
Albert Zsolt 5 órája
Dobay Katalin 18 órája
Szakállas Zsolt 1 napja
Nyári László 1 napja
Seres Sándor 1 napja
Petz György Károly 1 napja
Wesztl Miklós 2 napja
Bara Anna 2 napja
DOKK_FAQ 2 napja
Oláh Imre 3 napja
Tóth János Janus 3 napja
Szilasi Katalin 6 napja
Kocsis Nóra 6 napja
Franczen Bea 7 napja
M. Szabó Mihály 8 napja
Kiss-Teleki Rita 9 napja
FRISS NAPLÓK

 Pssz!Ich-ézis 1 órája
Baltazar 4 órája
Szokolay Zoltán verses füzete 4 órája
Sin 5 órája
Fészek 10 órája
nélküled 12 órája
Ötvös Németh Edit naplója 13 órája
Hetedíziglen 18 órája
Conquistadores 18 órája
Bara 1 napja
A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS 2 napja
fejlakók 2 napja
Hamu és hajnali szél (mesék) 3 napja
az univerzum szélén 3 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 4 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: törmelék
Legutóbbi olvasó: 2020-08-04 00:34 Összes olvasás: 6412

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
112. törmelék: mégis[tulajdonos]: esélyegyenlőség2020-07-23 21:37
Mégis felvették.

111. [tulajdonos]: esélyegyenlőség2020-07-16 12:49
V. lánya, Anna nemcsak a matekos agyát örökölte, de fest, verseket ír, fuvola szakon végzett a konziban és zenét szerez. Már tavaly is zeneszerzőnek jelentkezett, de akkor még kicsit elnyegléskedte. Idén viszont odatette magát, és olyan anyagot vitt, mondta, hogy ha azzal sem veszik fel, akkor nincs értelme próbálkoznia.

A felvételin néhány negyven-ötven közötti férfi ült ott, Anna úgy jött ki, h szerinte jól ment. Aztán az egyik tag a bizottságból beszélt Anna volt konzis tanárával és elmondta neki, h nagyon jó volt a lány, nagyon jó anyagot vitt, viszont van vele egy nagy gond. Az, hogy lány.

Most várják a 23-át, h kiderüljön felveszik-e mégis. De ha nem, akkor ez lesz az ok.

110. [tulajdonos]: álarc2020-06-25 17:58
Közben kávéztam egyet I-vel, aki idén került oda és barát is lehet még akár. Az ő lányát tanítja az eddigi iskolalelkész, és pedagógiailag elég meredek történetet mondott róla. Olyat, amiben 3 olyan dolog is volt, amit csak antipedagógus old meg úgy.

Szóval, volt vele gond, bár I. ezt rajtam kívül nem osztotta meg senkivel. Meg más oka is lehet, h lemondatták, hiszen, amennyire tudom, hittan tanárként továbbra is jelen lesz.

Tegnapelőtt viszont volt egy kapcsolódó fura élményem. A folyosón megállított az új iskolalelkész. Ő egy nagyon kedves nő, szintén idén került oda, az osztályomban olyan áhítatot tartott a Gólyatáborban, ami Lázár Ervin: Vacskamati virágja című meséjére épült. Epilepsziás, ezért mindig segítő kutyával jár.

Azért állított meg, hogy segítsek neki nevet adni az érzésnek, ahogy ő most érzi magát. Teljesen feldúlta a nem kért, kívánt kinevezés és az egyesek (nem utolsósorban az elküldött lelkésznő) testbeszédből kirajzolódó értelmezések. Meg az a bizonyos levél. És ahogy mondta, kapkodva, rögtön megértettem, h mire gondol. Arra a megfogalmazásra, h az utód a kinevezést "örömmel elfogadta". Ez bizony aljas volt. (De nem jöttem rá eddig, mert engem is befolyásolt.)

Aztán azt mondta, h ez már sokadszorra történik meg vele, és valahogy ugyanígy, és hogy azért nekem mondja el, mert itt 'sok az álarcos ember', de én nem vagyok az.

Nem tudtam, mi a neve az érzésnek, nyilván neki kell megtalálnia. De ma a kertben bevillant egy szó. 'Fenyegetve'. De jobb, ha nem mondom meg neki.

109. [tulajdonos]: fired2020-06-20 12:10
Amunkahelyemen 3 év után elküldték az iskolalelkészt. Ezt a tanári levlistáról tudom meg, ahova a lelkésznő megírja, hogy "az iskolavezetés kérésére" távozik, s kit kértek fel utódjául, aki azt örömmel elfogadta. Egy rossz szó nélkül, remélve, hogy számára új szolgálati helyet ad az Úr.

Én ezt a nőt nem különösebben szerettem, de a munkáját teljes odaadással csinálta.Odafigyelve, gonddal , sokat és sokfélét. Nyugtalanítónak találom, ami történt. Hogy a jelek szerint nem ez számít.

108. [tulajdonos]: fura2020-06-17 20:30
A kérdés már csak az, h lehet-e egy ilyen munkahelyen jól dolgozni. - erre keltem.
Erre ma volt egy munkaközösségi megbeszélés, ami rém furcsa volt. Mégpedig azért, mert 2 éve először, mióta ott vagyok először fordult elő, MEGHALLOTTÁK, AMIT MONDOK. Mit meghallották, komolyan vették, felfogták, beépítették.

A munkaközösség szar, diszfunkcionális, mégpedig egyrészt a munkaközvez miatt, aki a hatalommal szemben felmosórongyként viselkedik, másrészt a tantestület egyik legmagasabb státuszú/helyiértékű tagja miatt. Hogy ő pontosan mit és miért csinál, azt elég nehéz megragadni, de 90%-ban biztos vagyok abban most már, h ő az igazi hunyó.

Na viszont pár napja az történt, h derült égből kiderült, h az összes évfolyamon kimeneti tesztet kell íratnunk egyik napról a másikra. Amiből az lett, h 5. osztálytól 8-ig az összes digi tesztet én csináltam meg, ott is ahol nem tanítok. Ezt volt aki úgy fogta fel, h megmentettem.S most meg hallatszom.

Olyannyira, h amit az igazgatónő lesöpört javaslatomat, amögé most elméletben beállt mindenki, s nem értik, h mért söpörte le.

Ja, meg még egy. Az iskolának sajátossága, h az órarend készítés miatt évről évre van aki elveszti a csoportjait, mert van vmi algoritmus, aminek meg kell felelni, különben nincs órarend. Na, az ignőnek a beszámolómban írtam, h számomra milyen rohadt fontos lenne (de mint kiderült a többiek számára is), h végig tudjam vinni a csoportjaimat, MERT ÉVEK ALATT ÉPÍTKEZEM. Mire biztosított, h higgyem el, ők mindent megtesznek, hogy ez teljesüljön, de az órarend miatt időnként kénytelenek...amivel nem éreztem, h egy tapodtat is beljebb lennék.
De aztán leesett, s ma felszólaltam, h szerezzük már meg azt az algoritmust, mert ha állandó, akkor eleve úgy kéne tantárgyfelosztást csinálni, h kiszámoljuk előre melyik az a variáns, amivel a legtöbb csoportot végig lehet vinni. És ennek is nagyon megörvendtek.

Nem tom, meddig fog ez tartani, mert abszolút nem ehhez vagyok itt/tőlük szokva. De komolyan voltam véve. Ahogy 3 éve nem.

107. [tulajdonos]: holló2020-06-16 20:45
A sorsomat követők számára azért csak elmondom, h farkas és a holló közül melyik lett. Mivel azt a tanácsot kaptam egy érző szívű embertől, h ha két rossz van, akkor lehetőleg egy harmadikat kell választani, ezért nemet mondtam az általános iskolának, a nyilvánvaló rossznak (összesen két érdeme lévén 1. h nem kell bejárni, 2. h nem a jelenlegi munkahelyem), azzal az elhatározással, h vmi olyanért fogom ott hagyni ezt, ami minél jobban átlátom, annál gázabb munkahelyet, ami jó lesz nekem.

A karantén miatt azért nagyon sok minden világos lett. Nem fogok beállni ugyanabba, aminek átláttam a hazugságait. A problémáról, amit tavaly nyáron makacsul meg akartam oldani, h rendszerbe van kódolva.

A munkahelyemen nem túl kevés vagyok, hanem -és ettől aztán reménytelen is minden- túl sok.

Régebben írtam, h mintha visszafelé haladnék. Nem, rosszabb. Az a nagyon ironikus, h előttük jártam, mikor idekerültem nem is egy téren. És lassan odaérnek, ahonnan én elindultam, mikor ott hagytam a régi munkahelyemet.

Nagyon sok mindent szarul csinálnak. Szervezést, kommunikációt. Nagyon sokszor azért, mert az empátia az csak szó. Nem veszik a másikat figyelembe. Egy csomó időrablás kikerülhető lenne. Sokat kell dolgozni, mondta az igazgatónő, mikor idekerültem. És rengeteget feleslegesen. Nemcsak miatta, a kollégák miatt is.

Igazgatónőre Anyukám azt mondta: "sztem ez a nő másol. Valószínűleg nincsenek saját gondolatai." Egyre kevésbé reménykedem abban, h okosabb nálam. Sőt, h van olyan okos, mint én. Ha kiderül, h megint olyan ember van fölöttem, aki nálam butább, akkor tényleg lehúzhatom a rolót.

106. [tulajdonos]: talk2020-06-10 18:12
Mondhatnám, h okosabbnak kellett volna lennem, de az a hajó már elment. Mondhatnám, h legalább a nyúl kint van a bokorból, de sokra nem megyek vele.

Ma voltam személyes beszélgetésen az igazgatónőnél és szörnyű volt. Tartottam tőle, de rosszabb volt. Nem vagyok biztonságban. És a nő egyrészt nem őszinte, másrészt nem arra figyelt, amit mondok, hanem ahogy mondom. És úgy söpörte le, h azt mondta, nem azt csinálja.

8 éve igazgató. Én egyszer már végignéztem, h mit tesz egy eredetileg remek tanárral és jó emberrel 20 év alatt a saját hatalma. Ma volt egy-két mondata, sőt, nézése is, amit én már láttam egyszer: a régi munkahelyemen, Igazgató úrral szemben ülve. De itt a pozícióm összehasonlíthatatlanul gyengébb. Nem lesz, ami megvédjen. Erre a nőre raktam meg a tétjeim.
Hát, ma bebuktam őket.

105. [tulajdonos]: equality2020-06-05 20:26
Mai élményem. Nyelvvizsgáztatunk, a vizsgázók egymással vitatnak meg egy témát:

Egyenlőség az oktatásban/munkahely keresésben. A segítő kérdések közül az egyik, h milyen hatással van a családi háttér, a munkatapasztalat, a kor és a nem mindezekre. Vizsgázók egyetértenek abban, h Magyarországon teljesen egyenlő esélye van mindenkinek, legfeljebb a kor van némi hatással, mert 16 év alatt nem igazán lehet elhelyezkedni.

Nem aról van szó, amit a fiam mond nekem, h nyelvvizsgán csak beszél az ember össze-vissza, arról, amiről éppen képes beszélni, a srácok szemlátomást hótkomolyan gondolják.

Helyi tenyészet, mindketten a gimnázium tanulói, és nem először szembesülök ezzel a jelenséggel diákjaink kapcsán: ők a jó helyre születettek, az előnnyel indulók, de erről mit sem tudnak. Hanem úgy viselkednek, abban élnek, h ez a a normalitás mindenkinek, s ha viszik vmire, az az ő érdemük, aki meg nem, az az ő sara, mert nem dolgozott, akart eléggé.

Az egyenlőtlenség nyerteseiben fel sem merül, h nincs egyenlőség. (Mentegethetném őket azzal, h fiatalok még, de én ezt tudtam ilyen idős koromban is. Mert téged másképp neveltek, mondja Áron.)

Az emelt szintű érettségik hallgatása közben is szemet szúrt, h a vizsgázók mindegyike ugyanabból, a nálam tehetősebb vállalkozói, középvezetői réteg gyermeke volt. Abból tűnt ki, amikor a hétköznapi, magától értetődő dolgokról beszéltek. Mert rendre olyan környezet, tevékenység villant, ami csak bizonyos anyagi szint felett engedhető meg. Egyetlen egy nem volt közöttük, aki szegényebb sorból származott volna. Nyilván, mert azok nem akarták annyira.

104. [tulajdonos]: utol2020-06-04 19:47
2020.06.04.

Utolértem magam. Most, mikor már nincs értelme semminek.

103. [tulajdonos]: viaszk2020-06-04 19:46
2020.05.20.

"Alighanem feltaláltam a spanyolviaszt. Jó régóta bosszantanak a tanárokkal kapcsolatos előítéletek, a saját szűk tapasztalatokon alapuló nagyívű, 'a tanárok döntő többségére" vonatkozó általánosítások. Mióta online oktatás van, ez még szélesebb sugárban ömlik rám, mivel pl tagja vagyok én is az Online otthonoktatás csoportnak, aminek rengeteg szülő is tagja, meg rossz szokásomról leszokni nem tudván még vagy egy tucatnyi magyar, oktatással, pedagógiával foglalkozó csoportnak.

Az online oktatással sok minden még inkább láthatóvá vált, ami a lelkekben, elmékben egyébként is, sok cikk jól odamondott most 'a tanároknak'. Először csak azt sikerült lokalizálnom egy-két boldog troll kommentje nyomán, h hopp, az a gond, h volt az illetőnek egy negatív tapasztalata, s abból általánosít.

Hogy ez a kulcs. Ami egyébként tényleg, de mikor ezt nemcsak én, hanem sokan mások is leírták egy szintén "a tanárok döntő többségéről" merész kritikát megfogalmazó ifjú tornatanárnak, ő egy olyan hasonlatot használt, ami ekvivalens volt azzal, mint mikor vki azzal érvel, h vannak dolgos cigány barátai, de a cigányok többsége azért mégsem szeret dolgozni.

De ez még mindig nem a spanyolviasz. Mert az csak ma esett le. Hogy próbálhatom én beláttatni, h általánosít, és hogy az gáz, hiába. Mert nem azért általánosít, mert nem veszi észre, hanem, mert önigazol."


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-08-04 00:35   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-08-04 00:23   Napló: Pssz!Ich-ézis
2020-08-04 00:11   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2020-08-03 22:32       ÚJ bírálandokk-VERS: Ötvös Németh Edit tékozló
2020-08-03 22:16   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2020-08-03 22:12       ÚJ bírálandokk-VERS: Szilasi Katalin Csípők, kezek
2020-08-03 22:08   új fórumbejegyzés: Csapó Angéla
2020-08-03 22:08   új fórumbejegyzés: Szokolay Zoltán
2020-08-03 21:48   Napló: Baltazar
2020-08-03 21:16   Napló: Szokolay Zoltán verses füzete