DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2840 szerző 37713 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Bertók László
  Platón benéz az ablakon
Új maradandokkok

Albert Zsolt: Perszeapu (csillagos)
Köves István: N. I. KIHANTOLÁSAKOR
Farkas György: Sodródás
Bátai Tibor: regresszió
Franczen Bea: Dackeringő bikinire
Pataki Lili: Isten gyermekei
Farkas György: Kezdet
Szakállas Zsolt: Fészekürítők
Kiss-Teleki Rita: hiába emlék
Tóth János Janus: még sincs
FRISS FÓRUMOK

Nagy Zsuzsanna 4 órája
Pataki Lili 9 órája
Kiss-Teleki Rita 9 órája
Szakállas Zsolt 12 órája
Bara Anna 14 órája
Farkas György 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Köves István 1 napja
Tóth János Janus 1 napja
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
Vezsenyi Ildikó 4 napja
Pálóczi Antal 6 napja
Kosztolányi Mária 6 napja
Albert Zsolt 6 napja
Csapó Angéla 6 napja
DOKK_FAQ 7 napja
Franczen Bea 7 napja
Karaffa Gyula 7 napja
Ötvös Németh Edit 8 napja
Szilasi Katalin 10 napja
FRISS NAPLÓK

 Bátai Tibor alkotói naplója 5 órája
Minimal Planet 9 órája
Hetedíziglen 10 órája
nélküled 10 órája
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 17 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 18 órája
Bara 19 órája
K.Mária 1 napja
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 1 napja
fejlakók 1 napja
az univerzum szélén 1 napja
Zúzmara 2 napja
Gyurcsi 2 napja
Vendég 3 napja
mix 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: törmelék
Legutóbbi olvasó: 2021-06-23 04:25 Összes olvasás: 12734

Korábbi hozzászólások:  
155. [tulajdonos]: attitűdök2021-06-12 17:45
1.
Igazgatónő még mikor vége lett az online-nak megírta emailbe, h mindenkivel személyesen akar beszélgetni, mielőtt vége az évnek. Beszámolót is kellett írni, ilyen kérdések voltak benne pl, h Mik voltak idén a céljaid és mennyire sikerült megvalósítani őket? Mik a terveid a jövő évre, mi a következő lépcsőfok számodra? stb. Megosztott egy táblázatot, abba kellett beírni, h ki mikor ér rá beszélgetni.

Elég későn kaptam észbe, de május 30-án (vasárnap) végül is beírtam magam júni 2-re, 8-ra. Június 2-án az osztályom körül szaladgáltam szokás szerint reggel, ignő jött szembe 8 előtt pár perccel, szabadkoztam, h már mindjárt megyek is, mire rám bámul nagy, kerek mit sem tudó szemekkel, h dehát ő most hospitálni megy a Dorottyához! És hogy tegnap nézte, de nem voltam beírva. Abban maradunk, h írjam be magam egy másik időpontra. Beírom magam péntek 8-ra, ott is vagyok, ignő is, de nem hív be, s mikor én megyek, már mások ülnek nála. Eléggé az az érzésem, h megint nem nézte meg a táblázatát és nem tudta, h rá várok. A héttel viszont véget ér a táblázat, így hétvégén írok neki, h bizonyára az én hibám, h olyan későn írta be magam, h nem tudtunk beszélni, de számomra fontos lenne, h mégis sor kerüljön rá vmikor. Emailben biztosít, h neki is van erre igénye, s újabb táblázatot csinál a következő hetekre köremailben biztatva a kollégákat, h aki még nem volt, írja magát be. Beírom magam június 11, péntek 8-ra. 7-kor már ott vagyok az iskolában, mert dolgom van. 7.15-kor köremail az ignőtől a bolondballagással kapcsolatban, amit azért küld, mert 'ma nem leszek bent'.
Nincs arra utalás, h tudna róla, h ma kellett volna beszélnie velem.
Viszont tényleg beszélnem kellene vele, így a következő időpont júni 16 11. óra, egy másik kolléga után közvetlenül, hátha az a másik van annyira fontos, h ne felejtse el, s az ő farvizén majd én is bejussak.

2.

Írtam, h ez az első munkahelyem, ahol nem vagyok jóban a takarítónőkkel. Nem teljesen így van, konkrétan kettővel nem, egy nagydarab bully típusú nővel, s alacsonyabb, vékony segédjével. Ők nem engedtek ki érettségi alatt az udvarra, kolléga urat és ifjú kolléganőt gyakorlatilag a testemen keresztül 5 perccel később viszont igen.

Na. Október óta minden pénteken 2 órától nyelvvizsga előkészítő szakkört tartok a 7.a termében. Minden pénteken, ugyanakkor, ugyanott. Erre 3 hete arra megyek be, h a kisebbik nő bőszen takarít. Mondom, órám van. Kiment. Következő héten viszont arra érek oda, h gyerekek kint a folyosón, terem zárva, mert már kitakarították. És mondták a gyerekeknek, h menjenek máshova. Nem volt túl jó napom, bementem a tanáriba a kulcsért, kinyitottam a termet, s megtartottam a szakkört magnóstul, mindenestül. A takarítónők meg be-benéztek az ajtóba vágott kémlelőablakon, mert nálunk ilyen is van minden tanteremben, de be nem jöttek.

Azóta előre köszön mind a kettő. És olyan reszpekttel, ami azelőtt hiányzott belőlük. Na, számomra ez az, ami szánalmas.

154. [tulajdonos]: adalékok2021-06-08 16:40
Igazgatónő a beszélgetés során, amit osztálybéli kiközösítés kapcsán folytatok vele, bevallja, h 'bully', zaklató volt annak idején. Azzal magyarázza, h nem volt testvére, akivel lemeccselje ezeket a dolgokat. Azt is elmondja, h milyen rossz volt később, mikor rájött. Ennek ellenére ez óvatosságra int vele kapcsolatban. Én sose voltam zaklató. Néző igen, azóta is szégyellem. Kurva sokat kellett ahhoz fejlődnöm, h ki merjek állni a bántalmazottak mellett. Most se megy mindig.

***

Költészetnapkor online-ban voltunk. Mivel én vagyok az osztályom magyartanára, azt találtam ki, cseppet sem eredeti módon, h írjon mki egy haikut szabadon választott témában. Csináltam nekik egy padletet, oda lehetett felrakni, mindenki szavazott a neki tetsző 3 legjobbra, s lett egy győztes.
Dráma szakos kolléganő gyereke az osztályomba jár. A dráma szakkör minden évben egy előadással szokott rukkolni, idén az online miatt nem tudtak. Viszont ki lett plakátolva mindenütt, h idén a szakkör tagjai egy-egy haikut írtak, amit videóra mondtak. A produkció nemcsak az iskola emeletén található laptopokon tekinthető meg, de be fog kerülni a városi tévébe is a művészeti képzésünket promótálandó.
Kolléganőtől egy árva jelzés sem, h de jó ötlet volt, felhasználtuk mi is. Pedig a lánya haikuját gyanús, h ő, vagy a férje írta.

Ilyenek.

153. [tulajdonos]: szépek2021-05-30 13:02
Kolléganőnek gyönyörű, meleg mosolya van. Azt hiszem, az orgánumához is köze lehet, kifejezetten dallamos, sötétes árnyalatú hangja van, pattodó tűz, meghitt szobák idéződnek fel tőle, lehet, h a mosolyának is ez a titka, hogy mond mellé vmit, aminek jelentése és jelentősége ugyan semmi, de ettől már ott a hang, én meg a mosoly kereszttüzében. Aki kapja, kitüntetve van általa, mert ez a mosoly nem róla szól, hanem mindig önmagáról, önmaga melegségéről, meghittségéről, szépségéről megidézve egy világot, ahol rendben mennek a dolgok velünk. Én meg ott állok és fázom. És világos, h nem tartozom bele a többes szám első személyébe. Talán ezért nem is lát.

Mikor a suliba kerültem 25 év középiskolai és 1 év általános iskolai gyakorlattal, eldöntötték, h ötödikes osztályfőnök leszek a következő évben. Kolléganő, aki zsigerből utált az első pillanattól, írt a helyi újságba promóciós beiskolázási cikket, többek közt a jövendőbeli osztályfőnökökről. 'Benne vagytok az újságban!" - mondta akkor, "Szépeket írtunk rólatok." Ezt elég furcsának találtam, mert nem tudott rólam semmit, de nem is kérdezett meg a cikk előtt. Sértőnek is, mert bőven lett volna rólam mit írnia jót, de ezen a munkahelyen azóta is alig vki tudja őket rólam, mert soha senki nem volt kíváncsi rájuk. Csak mindig meglepődnek, ha kiderül ez-az véletlenül, hogy az meg hogy lehet.

No, mindegy, akkor dacból el sem olvastam mit írt, most hétvégén viszont eszembe jutott, h megnézem, ugyan mit nézett ki belőlem/tartott okosnak hazudni rólam. Visszakerestem a cikket, tényleg benne vagyok. A nevem és a képem, mint a jövő évi 5.a ofője. De ezen kívül egy árva szó sincs rólam.

152. [tulajdonos]: unfit2021-05-26 20:31
A kolléganőim egy jól körülhatárolható részével nem ugyanabban a világban élünk. Nem igazán sikerül megérkeznem a meghitt közös nevezőjükre. Pl valamelyik nap egymásra tromfolva egyetértettek abban, h már nem lehet rózsaillatú rózsát kapni. A magyarázat is meglett rögtön: agyonnemesítik őket, haj, haj. Erre ma tekerek haza, s az egyik mellékutcában sűrű, összetéveszthetetlen édes illatfelhőt szelek át. Rózsa, ráadásul rózsaszín illatú, mert más szaga van a setétbordónak, a fehérnek, a sárgának, a narancsszínűnek, tudom még gyerekkoromból nagymamám rózsázásból kimaradt tövekkel teleszurkált kertjéből.

Más. Kolléganő, h legalább a második oltás után már rosszul volt kissé, semmi komoly, csak láz, egész kellemes volt, h végre ŐT IS SAJNÁLTÁK. Na, ettől megint elállt a szavam. Nemcsak foggyökerig ható fejfájásom jutván eszembe, ami persze a védőoltás után is visszajött egy napra, de az is, h bassza meg mki, aki képes irigyelni a mások kínját.151. [tulajdonos]: közerkölcsök2021-05-20 21:46
Kolléganő, aki mellesleg munkaközösség vezetőm is, kifakad tegnap. Hogy ő nem érti meg, h hogy nem képesek az egyik csoportjában a gyerekek a kiadott tételekből lefelelni. Hogy már ne haragudj, de itt volt nekik az online oktatás, a fene nem látta volna, h mit csinálnak, s mégse. Hogy ő mindig mondja nekik, h ha eszük nincs is, de legalább legyen bennük fifika az élethez. Teljes felháborodással:

Ha nem tanulja meg, LEGALÁBB CSALJON!

Nem véletlen nem vagyunk barátok.

150. [tulajdonos]: survey2021-05-08 19:41
Lányom kutat. Kutatása többek között egy kérdőívben manifesztálódik, amit jó lenne, ha minél többen (több száz lenne ideális) kitöltenének. A dolog ennél csak akkor volt reménytelenebb, mikor a macchiavellizmust kutatta, mert az ilyeneket jellemzően szívjóságból töltik ki, macchiavellisták az életben se.

Na, mindegy, mondja nekem, h osszam. OK. De a munkahelyi levlistán is. Mondom, nincs értelme, senki nem fogja a kedvemért kitölteni. De próbáljam meg, hátha. Jó. 60 kolléga van kb. Kitölti: 2. Erről beszélek.


149. [tulajdonos]: symptom2021-05-05 16:23
Az eddigi összes munkahelyemen jóban voltam a takarítónénikkel. A legelső helyemen még közös projektben is részt vettek velem, és nagyon szerettek. Ez biztos. Egyrészt volt, amelyik sírt, mikor elmentem, másrészt még félévvel a távozásom után is mindig megölelgettek, ha találkoztunk. Zsákfalván eleinte gyanakodtak, mert ott az a nézet járta, h ha vki ilyen meg olyan jó tanár, akkor mit keres itt? Egyszerűen nem létezett más magyarázat arra, h vki otthagyja a gimit és kijön falura, mint hogy vmi baj van vele. A falusi nép egyszerű pedagógiai felfogásából következően odaérkeztem első hetében faluszerte elterjedt, h azért jöttem el, mert nem tudok fegyelmezni.

Aztán egyrészt tapasztalták, h de, az egyik takarítónő égedelem fiacskáját tanítottam is, másrészt egy hónap alatt kiért a hír az előző helyemről, h nagyon szerettek és senki se érti, miért jöttem el. Na, innentől megnyíltak ott is a takarítónői szívek és tök normálisakat elbeszélgettünk.

Ezen a helyen van először másképpen. Osztályfőnöki koccanásaim kapcsán eddig is sejtettem, mi az oka, de ma újabb szép példáját láttam, miért is nem nagyon fogom Isten arcát keresgélni ezekben a némberekben. A két ügyeletem közötti szünetben tegnaphoz hasonlóan mentem volna ki az udvarra egy kicsit, napra, levegőre, de ott ült a két asszony, mint két kőbálvány, és ingatta a fejét, h zárva az ajtó és nem lehet kinyitni. Mire beálltam a mosdó előtti sorba. 2 perc múlva jött ifjú kolléga és kolléganő, és a világ legtermészetesebb módján már nyitotta is ki az egyik hölgy ugyanazt az ajtót nekik.

Megvetem azokat, akik alábecsülnek. Pontosabban azokat nem tudom becsülni, akiknél ilyen hitvány a mérce.

148. [tulajdonos]: nem2021-05-03 19:01
Persze, mit berzenkedek én a gyűlölet-propaganda ellen, mikor nemcsak közösség-kovácsoló ereje kiváló, hanem önmeghatározás szempontjából is alapvető. Mert magamról is elmondhatom, h jóval könnyebb meghatározni magam vmi ellenében, mint anélkül. Sokkal inkább meg tudom mondani, ki vagy mi nem vagyok, mint azt, h ki igen.

(Van, h hordja az ember a hazugságot egy életen át. És, mint a Stockholm-szindrómás, megszereti azt, ami börtön, ami nem ő, amitől az élete nem az élete, hisz az van helyette, abba hullanak bele az évei, a haja, az arcáról a bőr feszessége, az élet öröme, a jövő abban ver gyökeret, és már elhiszi maga is, mert már olyan átéléssel és annyi beleadott élettel. Ameddig nem jön egy pillanat, mikor rájön, h nemcsak fejberúgták, de a szeme sarkából azt is, h az ajtó, amiről már el is felejtette, h ott van, ki van nyitva. Vagy hogy az egész kiköphető. Egy ponton. Vajon elkerülhető, h végül ne köpje ki az ember, ha az az ember én vagyok?)

Az utolsó értekezletről késtem. Így nem válaszoltam a kérdésre, h mi a legfontosabb. Hogy tanárként, vagy emberként, vagy karantén után, azt sajnos nem tudom, nem figyeltem rendesen. Csak az eredményre fel. Mert a kollégák legtöbben a bölcsességet jelölték, második helyen pedig a türelem állt. És nulla szavazatot kapott az, amit én választottam volna, ha időben felfogom, h szavazunk. Erő. Csinálni tovább. Felkelni reggel. Nem feladni. Minden más azután jön. Akinek a bölcsesség, meg a türelem a fontos, annak van elég ereje.

Nem tölt el örömmel. De nem lepődtem meg. Tudom, h nincs keresnivalóm itt. (Csak ettől még sajnos nem lesz állásom.)

147. [tulajdonos]: exit2021-04-27 13:01
mondd, h létezik kijárat
és nem adom fel
hogy van vmi, ami lényegét tekintve más
nem boldog vég, palota, megdicsőülés
és derüljön ki nyugodtan, hogy hülye voltam
ostoba, hogy alapvető dolgokat benéztem
legyenek nyugodtan a magukat annak tartók jók
a hazug szájakból dőljön a gazság, mint a manna
szolgálva rám nem tartozó magasabb célokat
csak mondd azt, hogy van egy rés valahol, ahol még
kiférek, mert ha addig élek is,
akkor addig megyek, míg meg nem találom,
hogy magamat kipréselve legalább egyetlenegyszer
levegőt vegyek még a világon
ahol a kétszer kettő négy
és a hazugság az hazugság
elhazudva sem tetszeleghet mint igaz
aki öl, az gyilkos
aki lop, az meg tolvaj,
van vezeklés,
de az a világot, életet elllopó
erő, ami akár a szószékre
is felmegy, ha az kell,
a résen át nem furakodhat
mert nyilvánvalóan
NEM FÉR BELE.


146. [tulajdonos]: h el ne bujdokoljak2021-04-16 16:05
Radnóti Miklós: Írás közben

Csak kígyó undoríthat tiszta fatörzset így,
ha bőrét hagyja rajta, mint engem undorít
e forduló világ és az ordas emberek.
Virágszülőként kezdtem én el, de fegyverek
között neveltek engem gyilkosok s megszoktam
rég a harcot itt és gyáván sosem futottam.


Igaz, jó szerteütni néha, de békében
élni is szép lenne már s írni példaképpen.
Biztatnom kell magam, hogy el ne bujdokoljak,
mert jó lenne messze s műhelyben élni csak.
Ó, véled gondolok most, tollas jobbkezemmel
s egyre jobban értelek, Kazinczy, régi mester.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2021-03-14 07:31 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-06-23 00:52   új fórumbejegyzés: Nagy Zsuzsanna
2021-06-22 23:27   Napló: Bátai Tibor alkotói naplója
2021-06-22 23:23   Napló: Bátai Tibor alkotói naplója
2021-06-22 23:20   Napló: Bátai Tibor alkotói naplója
2021-06-22 23:17   Napló: Bátai Tibor alkotói naplója
2021-06-22 19:58   új fórumbejegyzés: Nagy Zsuzsanna
2021-06-22 19:53   új fórumbejegyzés: Pataki Lili
2021-06-22 19:51   új fórumbejegyzés: Kiss-Teleki Rita
2021-06-22 19:23   Napló: Minimal Planet
2021-06-22 18:43   Napló: Hetedíziglen