DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2840 szerző 37613 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

garai péter sándor
  rontó pál
Új maradandokkok

Tóth Gabriella: a vigasz
Kosztolányi Mária: reinkarnáció
Bara Anna: ...aki, ha kell
Ötvös Németh Edit: új tavasz
Kiss-Teleki Rita: Üresen
Szakállas Zsolt: a smaragdragu könyvelése
Szakállas Zsolt: BUKFENC
Farkas György: Verdun
Szakállas Zsolt: KALIBRÁLNI
Szilvási István: Ha te még ígéret volnál
FRISS FÓRUMOK

Szakállas Zsolt 17 órája
Franczen Bea 18 órája
Farkas György 1 napja
Tóth Gabriella 1 napja
Bara Anna 1 napja
Vezsenyi Ildikó 2 napja
Ötvös Németh Edit 2 napja
Zsolt Szakállas 2 napja
Czékmány Sándor 2 napja
Kosztolányi Mária 3 napja
DOKK_FAQ 3 napja
Csapó Angéla 4 napja
Bősz Miklós 5 napja
Szilasi Katalin 6 napja
Nagyító 6 napja
Nagy Zsuzsanna 6 napja
Tóth János Janus 8 napja
Kiss-Teleki Rita 8 napja
Szilvási István 9 napja
Szilágyi Attila 10 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 1 órája
Játék backstage 1 órája
nélküled 20 órája
Szőnyeg 22 órája
Ötvös Németh Edit naplója 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 2 napja
mix 2 napja
Minimal Planet 2 napja
történések 3 napja
az univerzum szélén 4 napja
Gyurcsi 4 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 4 napja
Fészek 4 napja
Zúzmara 5 napja
Fogyinapló 5 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A vádlottak padján
Legutóbbi olvasó: 2021-04-22 02:43 Összes olvasás: 19704

Korábbi hozzászólások:  
280. [tulajdonos]: Móra Ferenc2021-04-17 10:43
Mórát (ahogy olvasom) sok kortársa tartotta amatőrnek, talán válaszul született 1910-ben az Amatőrök című rövid írása. Mindenesetre most olvasva is aktuálisnak tarthatjuk mind az országra, mind a Dokkra, mind a jelen irodalmi életre, mind a jelen kulturális életre ezt a rövid idézetet belőle:

"Értem az írót, aki pokolra kívánja az amatőröket, mert elnyavalyásítják az irodalmat, mint a hernyók a fát. Minálunk az olvasók az írók, és az írók azok, akik olvasnak. Ennél már csak nem kell nagyobb nyavalya?
De tudnék én még nagyobbat is. Attól félek, hogy ha az amatőrök dalos ajkait be lehetne lakatolni valami boszorkánysággal: az igazi irodalmat is elhallgattatnánk. Beszélni hiszen beszélhetne azután is, de csak úgy, mint a bibliabéli pusztába kiáltó. Nem lenne, aki ráhallgasson. Ma mégiscsak az amatőrök a legszorgalmasabb olvasók. Ha nem lelki kényszerből, fizikai muszájból. Olvasnak, hogy magot találjanak, mint a verebek a szénás szekéren. S amit összecsipegetnek, azt szerte hordják kopárságokra, siványságokra, olyan helyekre is, ahová az irodalom másképp nem jutna el."

Majd megemlít egy ungvári esetet, ahol az Ungvár és Vidéke nev lapba egy amatőr beküldte Petőfi Szeptember végén című versét, s az ottani ítész elbírálta, s megjelentette a "Mici" becenévvel jegyzett verset, emígyen okolva a megjelenést: "A vers, mint látja, megütötte a mi mértékünket. Várjuk a többit."

"Tiszteljétek az amatőröket - ámbár néha kévéstől lopják a szemet" - konstatálja a jelenséget Móra.

Móra Ferenc: Szilánkok, 344-345. oldal.

279. [tulajdonos]: 194062021-03-18 11:17
ne haragudjon meg rám senki, de a naivitásom töretlen... még most is hiszek abban, hogy ennek az oldalnak van az eredeti célhoz valamicske köze, hiszek abban, hogy a jelenlegi főszerkesztő egyszer rászán az életéből annyi időt, mint például a futásainak dokumentálására a fészbukon... ha csak ennyit foglalkozna az itteni dolgokkal, ha csak ennyit szólalna meg, egy szebb és élhetőbb Dokk lenne ez az oldal.... ha a volt PIG komolyan gondolná azt, hogy minden vélemény fontos, akkor nem így viselkedne ő sem... most mint ellenzéki politikus tapasztalhatja, hogy mit is jelent az, ha egy más véleményen lévőt nem vesznek komolyan, nem válaszolnak neki, nem állnak szóba vele... az ellenzékiség kiürült, mert a hatalmon lévők azt hiszik, az igazság csakis náluk van... továbbra is kitartok amellett a véleményem mellett, hogy amíg a többségi tulajdonosok nem adnak lejjebb hatalmi arroganciájukból, s nem fogadják el azt, hogy minden tulajdonos egy szavazattal rendelkezzen, addig semmiféle előrelépés itt nem lesz, mert őket láthatóan nem érdeklik a Dokk mindennapjai... (PFJ a fészbukon posztol a futásairól, a biciklizéseiről, a főzéseiről, a falburkolásáról, a családjáról (szép család!!), a gyereksegítő csoportról, de sajnos egyetlen másodpercet sem szán itt ránk! Ha szavazni bejön, az édeskevés, mert elméletileg a szerkesztők VÉLEMÉNYÉBŐL, leírt szavaikból lehetne tanulni, erre lenne ez az oldal.)

Most elveszítettünk megint egy embert. Egy olyan embert, aki a napi munkája után rászánta az idejét arra, hogy a Dokkon kommunikáljon, hozzászóljon. Mindemellett egy József Attila díjas költő. Ám itt, ahol dúl/tombol a kicsinyesség, a dilettantizmus (direkte provokálok), a harag és a gyűlölet, egy "tekintély" van csupán, a többségi tulajdon!!!!

Miért hagytuk, hogy így legyen??????

278. [tulajdonos]: 192802021-03-08 09:38
eddig nem gondoltam bele
(magam is szörny vagyok)
szörnyeket neveltem

a gyerekeim sem tudnak hazudni
ami irtóztató hátrányt jelent
ebben a kibaszott kurva világban
ahol
a hazugság alapvető tulajdonságává
vált a "normális" életnek

szörny vagyok
sokat bukdácsoltam
a sok hazugság között hogy
magam igaz maradhassak

most rájuk vár ugyanez az élet

sírni szeretnék ha ebbe belegondolok

277. [tulajdonos]: javítás[tulajdonos]: 191542021-03-04 10:44
néhány plusz vagy hiányzó betűvel nem foglalkozva - 50 ezer forintokat költöttem újra polcokra. (És a dokkos visszaesésemet nem is említettem. Sajnos itt is tulajdonrészt is elfogadtam, aminek semmi értelmét nem látom már, hiszen a főszerkesztő "le sem szar" bennünket, kisebbségi tulajdonosokat, a szerkesztők közül alig dolgozik valaki, láthatóan nincs semmi célja a Dokk.hu nevű "Irodalmi kikötőnek". )

276. [tulajdonos]: 191542021-03-04 10:37
Tekintetes Ítélőbíróság, Méltóságos Bíró Úr!

Töredelmesen bevallom, hogy mindig is naivan szemléltem a világot. Bevallom, mindig mindenkiről a legjobbat feltételeztem, s míg magamban és verseimben állandóan borongtam a problémákon mint a "Fájdalomherceg", addig kifelé pozitív képet mutattam magamról, igyekeztem az embertársaimat is pozitívvá "beszélni". Bevallom, ez nálam korán tudathasadásos állapotot idézett elő, soha sem gondoltam, hogy valaha családom, gyerekeim lesznek, akiket aztán fel is nevelek. Bevallom Tekintetes Bíró Úr, hogy erősen kifejlett szocio-, és agórafóbiámmal tudatosan küzdöttem egész életem során, előadásokat, kiállításmegnyitókat, könyvbemutatókat, felolvasásokat tartottam ahová csak hívtak. Ilyenkor (töredelmesen bevallom) vegyi anyagok használatától sem riadtam vissza, úgymint néhány szem xanax 0,5 mg-os tabletta. Másnap aztán olyan voltam akár a "mosott szar", ahogy azt a bölcs magyar mondja. Így lavíroztam az életnek nevezett káoszban, szerintem jól. Sikeült felnevelnem négy gyermekemet, sikerült végigdolgoznom az életet, sikerfült saját erőmből eltartani a családomat. Sikerült néha egy-egy gondolat (és négy kiadott és eladott könyv) erejéig az embereket is megszólítanom mindemellett.

Tekintetes Ítélőbíróság, Méltóságos Bíró Úr!

A legutóbbi bűnömet is bevallom, s kérem méltó büntetés kiszabását, mert tettemre sem mentség, sem bűnbocsánat nincs!
Vallom a Tekintetes Ítélőbíróság színe előtt, hogy a legutóbbi "mindenből kiszállok" kísérletet csúnyán "bebuktam". Megszüntettem ugyan tagságomat a Spangár András Irodalmi Körben, megszüntettem tagságomat a Sugárkankalin Turisztikai Egyesületben, abbahagytam a közéletről írott blogomat, abbahagytam a 15. éve készített Börzsönyi Helikon szerkesztését, ám visszaestem, Tekintetes Ítélőbíróság! Nem tudtam ellenállni, gyenge voltam! A helyi Művelődési Ház és Könyvtárban több ezer (talán öt ezer körüli) kiselejtezett könyvet ki akartak dobni a szemétbe, és én nem bírtam ki, hogy több napion keresztül ne hordjam haza őket!! Vállaltam azt, hogy magam után a szemetet is eltakarítom, ezt a holnapi, azaz 2021. március 05. napján fogom megtenni. Feláldoztam a műhelyem szuverenitását, ismét raktárat csináltam a szépen berendezett bőrös-műhelyemből. A család elől ismét 5 ezer forintokat költöttem könyvespolcok vásárlására, az üzemanyagról nem is beszélve. Hogy őszinte legyek, magam sem látom át a jelenlegi helyzetből való kiutat. Egy megoldás körvonalazódik fejemben: bőrös-műhelyemet bűnösen átalakítom egy kis kutúrális közösségi térré. A legelső évében úgyis így funkcionált: volt itt nyolc néprajzi filmklub-vetítés, volt itt kilenc helytörténeti előadás, volt itt öt könyvbemutató, volt itt egy zenés est, és hetente egy-egy kézműves foglalkozás is. Aztán ezeket abbahagytam (lám ezt nem is említettem feljebb), hiszen a bűnös tevékenységemre nem volt magyarázat - a polgármesterünk szerencsére még időben kitiltotta tőlem a látogatókat.

Tekintetes Ítélőbíróság, Méltóságos Bíró Úr!

Kérem szabja ki rám a lehető legszörnyűbb büntetést, ami azért jár, hogy ebben a szép, prosperáló országban - amit magam is Hazámnak hívok egykori Karaffa családnevem ellenére - nem tudom elnézni az iránymutató, épp aktuális trendeket, és bűnös módon könyveket mentek a szeméttelep elől.

Tisztelettel egy bűnös - Karaffa Gyula

Olvasói hozzászólások nélkül
275. vajdics: mi-mindannyian[tulajdonos]: 190552021-02-22 14:04

274. [tulajdonos]: 190552021-02-22 13:24
amióta az eszemet tudom
mindig valakihez akartam idomulni
valakinek megfelelni
szerettem volna ha megdicsérnek
ha elismernek
ha felnéznek rám valamiért
bármiért

hamar rájöttem
hogy nem jár sem elismerés
sem megbecsülés csak úgy
ezért arról álmodtam
hogy költő leszek
verseket írok
mások helyett kimondom majd
az evidens igazságokat
(mert azt tapasztaltam nagyon korán
hogy az emberek nem látnak tovább
az orruk hegyénél)
épp ezért olvasni kezdtem
a könyvek olyan tudást adnak
olyan alapműveltséget adnak
amit az iskola nem adott meg

egész életemben idomulni akartam
elvegyülni

mostanra kiváltam
kiváló lettem
egyéniség

mert egyedi csak akkor lehet az ember
ha senkihez és semmihez sem akar
hasonlítani idomulni

273. [tulajdonos]: 189142021-02-12 13:09
már senkitől sem várok semmit
ezért egyre többet kapok


272. [tulajdonos]: 188722021-02-10 10:12
berepült egy madár az ablakon
tollpihe ragadt a lámpára
rátelepedett a könyvespolcra
elolvasta a könyvek címeit

ismeretlen világ számára
könyv mint nekem a repülés
két univerzum találkozása
bearanyozott lélekszobrok

elvágyott onnan
innen menekülne

271. [tulajdonos]: 188442021-02-09 12:12
nem tudom eldönteni
mit akarok
talán semmit
talán a semmit

mielőtt azt mondaná bárki
hogy téli depresszió
hát az óriásit téved

csengey-t olvastam tegnap
törvényszerű volt a halála
a nem erre a világra valók
hamar távoznak
vagy sokat hallgatnak

én is csendben vagyok
manapság bőröket szabdalok
"van nekem egy rettenetes szokásom
ha bort iszok a pálinkát kívánom"
ez is hazugság mint minden körülöttem
hiszen nem ihatok a gyógyszerek miatt
(na jó, azért az év végén megittam
egy egész üveg unicumot
nem sírtam vigadtam)
tudatmódosítókat sem használok
talán kellene

jó lenne elfelejteni
mindent

sajnos az emberen
nincs reset gomb
ha lenne is
ki nyomná meg helyettem


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2021-03-14 07:31 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-04-23 06:09   Napló: Hetedíziglen
2021-04-23 05:41   Napló: Játék backstage
2021-04-22 22:13       ÚJ bírálandokk-VERS: Szilasi Katalin Vezetőszáron
2021-04-22 22:03   Napló: Játék backstage
2021-04-22 15:37   Napló: Hetedíziglen
2021-04-22 14:05   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2021-04-22 13:31   Napló: Játék backstage
2021-04-22 12:59   új fórumbejegyzés: Franczen Bea
2021-04-22 11:08   Napló: nélküled
2021-04-22 09:38   Napló: Hetedíziglen