Tükörkép
1. Ülök a fotelben. 4. Itt ülök a metrón.
Elöttem a csöndben alvó tévé. Egy szűk helyen görnyedek.
Én nézem a szürke képernyőt, Körülöttem sok-sok ember,
S tükörképet látok. Mind csöndes: viaszbábuk.
Látom mögöttem a teret, Velem szemben, ott az üveg,
A békés megállókat, Az az álnok szívtipró,
Látom, ahogy lepereg az élet, Ki tükörképet mutat nekem.
Látom, mint egy régi filmet a tévében. Látom a csöndes pillanatot,
Ahogy mindneki mereng,
2. Vihar van. Egy percig mindenki csak magára,
A szél bolondját járatja mindenkivel, Magára, s nem másra gondol.
S én becsukom a poros ablakot,
Min tükörképet látok. 5. Ez lenne az élet?
Látom mögöttem a hajló fákat, Egy tükörkép csupán?
A szenvedő felhőt, Egy tükörkép, melyet homályosan
Látom ki pusztít, s ki a pusztított, látok, mégis mindent megmutat?
Mintahogy életben kik vernek, Ez lennék én? Egy fényjáték csak?
S kik az áldozatok. Ez lenne a földi lét?
Egy tükörkép csupán?
3. Vigasságon járok.
Mindenki boldogan kacag, 6. Tisztán akarom látni.
És én örömmel elnézem, Odaállok a tükör elé, s
Fölkapom poharam, s tükörképet látok. Megbabonáz a látvány.
Látom a víg nevetéseket, Mindent látok: a békét, a vihart,
A mámoros perceket, Farsangot, s csöndet!
Látom, azt is, hogy vígadnak, Látom az embereket,
Látom: mint egy farsang. Kik ide-oda cikáznak!
Csak egy baj van:
Magamat nem találom sehol.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.