NAPLÓK: útinapló Legutóbbi olvasó: 2024-05-02 11:58 Összes olvasás: 13395230. | [tulajdonos]: Keresztanyám receptjei | 2010-12-18 11:19 | LÓCI LASKA
Víz nélkül összetörünk½ kg főtt krumplit, hozzáadunk 20 dkg lisztet és sót ízlés szerint úgy, hogy a krumpli forró még, s így elkezdjük kinyújtani. Az így keletkezet palacsintánál nagyobb lapítványokat platnira tesszük és mindkét oldalukat (barnás hólyagok jelennek meg) megsütjük. Tányérra helyezzük, olvasztott libazsírral megkenjük. Négybe hajtva vagy feltekerve bekebelezzük. Estig ételre még véletlenül sem gondolunk. * LIBAVÉR LÓCIASAN
Egy vajlingba tejet, vizet, sót, lisztet, késhegynyi szódabikarbónát teszünk és összekeverjük, majd hozzáadjuk a vért. Megkeverjük, majd késsel nokedli formára kiszaggatjuk. (A hajában sült krumplit lehámozzuk, tányérban villával összetörjük, libazsírral megöntözzük, a vért, a sült libamájat, egyéb sült libaalkatrészeket ráhalmozzuk. Az éhínséget, bízvást e napra száműztük
LÓCI LEPÉNY
Hozzávalók:½ kg liszt + 2 evőkanál zsír + 2 kanál olaj + cukros-langyostejben élesztő + 1 db tojás + dagasztáshoz kb.1/2 l tej.
Langyos helyen (letakarva konyharuhával) duplájára NŐL!
EKKOR
A töltelékhez szükséges 3 db közepes nagyságú főtt krumplit lereszeljük összekeverjük a½ kg túróval, 1 doboz tejföllel, kevés cukorral, 5 dkg margarinnal.
EZUTÁN
A tésztát tepsi méretre nyújtjuk, majd a zsírral kikent tepsibe helyezzük. KICSIT PHENTETJÜK, majd felvert tojással a széleket beecseteljük. A túrómasszát rátesszük és elsimítjuk. Utána fahéjas cukorral jó meghintjük, végül a maradék felvert (1) tojást rácsorgatjuk. Kis pihentetés után erős tűzön pirosra (szélei) sütjük. SZEMMEL TARTANI!
* KRUMPLIGANCA
5-6 krumplit meghámozunk, feldaraboljuk, sózzuk és megfőzzük. Amikor megpuhult, a főzőlé nagy részét leöntjük, majd az edényben összetört burgonyát liszttel összekeverjük, amikor már kezd pufogni, mint a sűrűre sikeredett tejbegríz, levesszük a tűzről.
Addigra
a mangalica zsírján, elkészül a hervadtra dinsztelt hagyma, amelyet szálasra, nem pediglen apróra vágtunk és jó bőven. Evőkanalat keresünk, ezt belemerítjük a forró zsírba, majd a még meleg krumpliból egy edény (jénai) aljára helyezzük a zsíros kanállal kiszaggatott formákat. Ha megtelt az adott réteg, bőven rakunk rá a hagymából és ezen új réteget képezünk, amire megint csak hagymát szórunk… és így tovább! (a hagyma helyett lehet túrót tenni, de mindkettővel is finom) A végén némi tejföllel besimítva, forró sütőben megpiríthatjuk.
| |
Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak. Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
|
|