DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2842 szerző 38051 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Camus-nek
Új maradandokkok

Tóth Gabriella: Úgy hiszem (jav.)
Ketykó István: A legszebb várakozás
Szőke Imre Mátyás: szilánkok
Kiss-Teleki Rita: karácsonyi
Bara Anna: a szerelemről másképp
Kiss-Teleki Rita: zsebek
Szilasi Katalin: Vízió
Bátai Tibor: A tökéletlenség joga
Bátai Tibor: Mégis te
Gyurcsi - Zalán György: nagyapám kardja
FRISS FÓRUMOK

Petz György 9 órája
Konta Ildikó 11 órája
Farkas György 11 órája
Kiss Roland 15 órája
Zsolt Szakállas 18 órája
Tóth Gabriella 1 napja
Kiss-Teleki Rita 1 napja
Kiss Anna Mária 1 napja
Ketykó István 1 napja
Bara Anna 1 napja
Egry Artúr 2 napja
Ötvös Németh Edit 2 napja
Szakállas Zsolt 3 napja
Gyors & Gyilkos 3 napja
Szőke Imre Mátyás 3 napja
Albert Zsolt 3 napja
DOKK_FAQ 4 napja
Karaffa Gyula 4 napja
Vezsenyi Ildikó 4 napja
Radics Zina 4 napja
FRISS NAPLÓK

 hozzá lehet szólni 17 perce
Sin 24 perce
Bara 2 órája
Hetedíziglen 9 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 11 órája
feljegyzések az életemről 16 órája
Baltazar 1 napja
- haikukutyin - 2 napja
ELKÉPZELHETŐ 2 napja
Conquistadores 2 napja
Minimal Planet 2 napja
Gyurcsi 2 napja
A VERS LEGYEN VELETEK 3 napja
nélküled 3 napja
mix 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Gyurcsi
Legutóbbi olvasó: 2022-01-29 06:48 Összes olvasás: 83572

Korábbi hozzászólások:  
1010. [tulajdonos]: Ha már egyszer akárki írhat!2022-01-26 10:29

Felkeltem. Ébredés utáni kötelező koreográfia, már a papucs előtt térddel berúgom a gépet, mire végzek a mosdóval, bebútol.

Konyha, fricskóban a kávé – hidegen szeretem, keserűn, sokat, aki ettől nem ébred fel, az haljon álmon -, vissza a szobámba, közben kinézek az ablakon. A kapu előtt áll egy haver egy talicskával.

Kiszólok, várjá, mingyá fölkapok valami aztán nyitom.

Az első cigivel kicsámpázok kaput nyitni.

Haverom is cigizik, már majdnem csikk.

- Látom, már régóta vársz!
- A nem kifejezés! – és lemutat maga mellé a járdára, vagy fal tucat széttaposott rigó.
- Miért nem hívtál? – nincsen kapucsengőm, akiket hajlandó vagyok beengedni egyáltalán, azok tudják a telszámomat – képes voltál itt fagyoskodni!
- Nem akartalak felzavarni, gondoltam, majd’ kirúg az ágy, viszont fontos, amit hoztam! – és lemutat a talicskára.
- Ezmiez?! – egy szürke kupac.
- Hamu! Tudom, hogy már gázzal fűtesz, nincsen sajátod.
- Aztán mi a jófenének kell az nekem?
- Hát a fejedre! Hinteni! Szórni!

Ilyenkor – még a reggeli mimika-beskálázás előtt – nehéz olvasni az ábrázatomról, de barátom már régen ismer, felfedezte az értetlenséget arcomon.
- Nem olvastad ma még a Dokkot? – tért a lényegre, hogy haladjunk.
- Várjá, a gépem még csak ott tart, hogy regisztráljam a víruskeresőt.
– A Bigbradör neked szurkol!
- Jézusom! Hoztál elég hamut?
- Nyugi, van még otthon, de eccerre csak egy talicskát tudok tolni. Olvasd el, addig fordulok egyet!

Elment, és abban, hogy nem álmodtam az egészet, csak amiatt lehettem biztos, mert a halom hamu ott púposodott a kapunál, immár a kerítésen belül.

Aztán bejöttem, elolvastam az ominózus írást.

Kezdett hatni a kávé, egymás után jöttek fel a horizont alól a különböző gondolatok.

Hangyafarm. Akvárium.

Valaki figyeli, hogy a tudattalan lények hogyan tesznek-vesznek, de ez a kapcsolat egyáltalán nem interaktív, az elkülönített lények tevékenységére nincs befolyása annak, hogy valaki nézi-e őket vagy sem. Bár van olyan filozófiai nézet, hogy a mért dolgokra hat a puszta mérés, ezt sose tudjuk meg, senki se tudja, hogy mi mennyi akkor, ha nem mérik, de ne emelkedjünk olyan magasságokba, ahova már nem látunk fel, maradjunk a földön.

Kutyaviadal.

Na, itt már menedzselik a harcot, lehet drukkolni, bíztatni a kedvencet, felmerülhet az ostorral vagy jutalommal való motiválás, igaz, az is benne van a pakliban, hogy valamelyik versenyző belepusztul.

A fenti példákban egy közös mindenképpen van.

A szemlélődő nagyságrendekkel magasabb értelmi szinten van, mint azok, akiket szemlél. Bár a kutyaviadaloknál ez nem biztos.

Kiszürcsöltem a kávé maradékát, úgy hatott, mintha egy finomszőrű borzszőrecsettel valaki kihessegette volna agyam fogaskerekei közül a homokszemeket.

Voyager! Ez az! Kukkoló!

Ilyen összefüggésben már elapad az intellektuális előny, sőt.

Nézi, mert alkalmatlan, vagy nincs kivel, vagy csak egyszerűen eltévelyedett.

Viszont az ilyen kapcsolatrendszerben a szemlélődő ki van zárva az interaktivitásból.

Maradjunk akkor egy olyan példánál, mint amikor a Niagarát nézik a partról. Hányhatnak a nézők cigánykereket, tapsikolhatnak, tiporhatják a sapkájukat is akár – a víz csak dübörög. Nem hallatszik ott se ováció, se káromkodás.Olvasói hozzászólások nélkül
1009. Filip Tamás: jel.kez.2022-01-26 08:16
Kedves Gyurcsi, tegnap a Parnasszus folyóirat téli számának bemutatóján voltam, nagyon elment a nap, így nem volt időm a válaszra. Éppenséggel most sincs, mert előrehaladott korom ellenére még dolgozom, ügyek, ügyfelek várnak, de annyit hadd reagáljak, hogy köszönöm a választ, elsőre korrektnek tűnik, de igyekszem ízekre szedni! Nu, pagagyí!
És itt is hadd köszöntsem a Nagy Testvért, a Vírustagadók Rémét, aki a Nagy Mű (Opus Magnus) írása közben is képes figyelni rám, ránk.

1008. [tulajdonos]: Gy.Gy. - F. Tamásnak2022-01-25 18:21
Kedves Tamás!

A Gy.Gy.-ben nem szeretnék válaszolni, mert már nem a versről beszélünk.

Amit versfaragókészségemről írtál, az jólesett, köszönöm.

Permanens politikai kampányolást tételezel fel rólam, ez viszont nem igaz.

Egy kampány az arról szól, hogy egyetértve egy párttal, vagy akár egy egész politikai eszmerendszerrel, azért dolgozik valaki, hogy hatalomba juttassa.

Én szarok rá, hogy ki van hatalmon, csak tevékenykedjen úgy, hogy egyet tudjak vele érteni.

Kritikus vagyok. Mindig azzal, aki éppen olyat tesz, amivel árt nekem, szeretteimnek, barátaimnak, vagy tágabb értelemben azoknak, akik ki vannak szolgáltatva döntéseiknek.

Engem nem érdekel, hogy milyen táblát akasztanak a nyakukba, hívathatják magukat baloldalnak, jobboldalnak, egyik se igaz, tehát nincs jelentősége, soha nem is írtam se verseimben, se naplóimban ilyen jellegű minősítéseket. Magukat jobboldalinak tartó barátaim ugyanúgy vannak, mint a másik oldalt favorizálók, de többségükről nem tudom, hogy milyenek. Becsületesek, jóindulatúak, segítőkészek.

Azt írod, hogy verseimben egytől-egyig kilóg a vörös farok, de legalábbis a farkinca.

Akit sérelem ér, az vörös? Aki jelzi, hogy fáj valami, az vörös? Ha haragos valaki, ha kibasznak vele, az vörös?

Felsoroltál néhány jelzőt, hogy miket szoktam állítani a regnálókról, hát most a „rideg hatalom” volt az a két szó, ami téged írásra bírt.

Ahhoz, hogy a lányom szavazni tudjon, oda-vissza 240 mérföldet (384 km) kell vezetnie, ami a Google Map szerint 4 óra 40 perc forgalommentes időben. Természetesen a szavazás nem akkor van, amikor kicsi a forgalom. Hasonlóan problémás persze sok, önmagát jobboldalinak valló, hasonló cipőben járó szavazónak is a dolog, ez az intézkedés tehát, ha nem tudatos, akkor egyszerűen nemtörődömségre vall, de biztosan tudatos, hiszen évek óta ágálnak ellene az érintettek, így a legkevésbé goromba jelző erre a „rideg”.

Egy évtizede a fizetések növekedését csak harmadával követi a nyugdíjemelés. Napról napra szegényedem. Nem tudnak róla? Ugyan! Hét nem múlik el, hogy erre ne hívnák fel a figyelmet. Viszont eltörölték a nyugdíjplafont, és most nap-mint nap szembesítenek azzal, hogy mennyit emelkedett az átlagnyugdíj. Megnéztem, ez két éve 142eFt. volt. Nejemnek most, az emelések után ennek a fele a nyugdíja (egy átdolgozott élet után), és az enyém is húszezerrel kevesebb. Hozzá kell tennem, hogy nálunk sokkal nehezebb helyzetben is vannak nyugdíjasok. Ez embertelen. A „rideg” egy nagyon szolid megfogalmazás.

Megszűnt az egyetlen lehetőség, amivel be tudnám fejezni a saját házam szigetelését (egy Fundamenta-konstrukció), minden újabb támogatási rendszer feltételezi az önrészt. Pedig a szigetelés lett volna az igazi rezsicsökkentés. Az utólagos megtámogatása egy bármilyen felújításnak vagy korszerűsítésnek nem járható út annak, aki nem rendelkezik jelentős megtakarítással. Ami egyébként már csak a hab a tortán, hogy a Fundamentának ezt a konstrukcióját egyik pillanatról a másikra szüntették meg, a bennfenteseknek – ők tudhattak a tervekről – volt néhány napjuk, hogy megkössenek párszáz szerződést. A kis üzletkötők gyakorlatilag együtt sírtak kuncsaftjaikkal. Milyen jelzőt akasztanál erre?

Néhány éve államosították Versegyházon a Misszió nevű egészségügyi központot, melyet a város épített és üzemeltetett. Azóta szakrendelések szűntek meg, és bár itt van ez a szép, modern intézmény, helyette Kerepesre kell bejárni sok, eddig helyben kezelt eü. problémával. Ettől kezdve már az időpontkérés is napokba telik, csoda, ha a központ felveszi a telefont, aztán jön a szembesülés azzal, hogy nagyon komoly terület tartozik a kerepesi kórházhoz, párszázezer emberrel. Ez egy döntés volt csak, volt valami legenda hozzá, de az biztos nem szerepelt benne, hogy nagyságrendekkel rosszabb lesz az ellátás. Milyen intézkedés az olyan, ami a beteg, egyébként is hendikeppel élő embereket hoz jóval nehezebb helyzetbe? Ide elég a „rideg”? (Még a járvány előtti időről beszéltem.)

Kampányolok, azt írtad. Ezt akkor tenném, ha MZP-ről írnék, hogy miért lesz jó, ha ő nyer, vagy Orbánról, hogy ő az ördög. Vagy, hogy ki mennyit lopott, vagy lopna, ha ő lenne hatalmon.

Amit az ország összes politikusa ellop vagy ellopna, kimutathatatlan a költségvetésben. Szarok rá, hogy ki mekkora kastélyban lakik, ha egyébként okosan és hasznosan dolgozik az ország jobbá tételében. Sokkal jobban örülnék annak, ha nem is tudnám, kik a politikusok, nem érdekelne a nevük, a múltjuk, a származások, hogy régen mit mondtak vagy csináltak. Egy sincs közöttük, aki ne járta volna még be a politikai szélrózsa minden irányát, a lényeg, hogy most mit tesznek, vagy nem tesznek.

Egy biztos, a most regnáló hatalom egy ember korlátlan irányításával üzemel, egy másik variáció az lehet, hogy egy olyan koalíció, melyet a mostani kényszerített egy platformra, mit tud kihozni úgy, hogy a tagok árgus szemekkel figyelik egymást, nem engedve, hogy bármelyikkel elszaladjon a ló.

MZP? Nem mindegy? Egy mediátor, önálló hatalom nélkül. Hívatnák kispistának, nagyjóskának, csak annyit tudna megtenni, amennyit a konszenzus képvisel egy-egy intézkedésnél.

Kampányolok. Nem, én kritikus vagyok. Amióta figyelek a világra, mindig védekeztem, ha sérelem ért. Amíg képes voltam rá, addig fizikailag, kripliként meg írok. Ha jön egy választás, ha nem. Nem tolom egyik párt szekerét sem, ha egy párt jót akar magának, értsen egyet velem. Ha nem akad ilyen, hát sajnálom.

Ha írok, magamat és magamról írom. Nem kaphatsz hazugságon – feledékeny vagyok már, nem hazudhatok -, nem játszom meg magam. Nem érdekel, hogy írásaimat bárki beilleszti-e a saját fegyvertárába, és egy dicséretért se várjon tőlem senki hálát vagy elkötelezettséget. Ha áprilisban történne valami változás, én ugyanilyen maradok. Ha valakinek fontos, hogy az igényeimnek megfeleljen, és úgy is tesz, arról nem fogok írni. Az a dolga.

1007. [tulajdonos]: antibakancslista - jav.2022-01-24 11:20

Ezt átírtam, szerintem sokkal jobb lett.

De nem rakom fel. Aki rühelli, az így is rühellheti, akinek meg tetszene, azt tudja, hol találja meg.

1006. [tulajdonos]: antibakancslista2022-01-24 08:16

antibakancslista

antibakancslistámra fel van írva,
hogy halálom előtt mit NEM akarok

- nem akarom, hogy maradék időmet
végig uralják a gátlástalanok
- nem akarom, hogy a cenzorok újra
rácsapjanak a kritikus szavakra
- nem akarom, hogy rokonok barátok
kerülhessenek örök haragba
nem akarom, hogy tucatnyi ember
magára szabja a törvényeket
nem akarom, hogy mögéjük bújjon
ki meggyőződésemben sérteget
nem akarom, hogy zsaroljanak vagy
megfenyegessenek béreseket
nem akarom, hogy naponta bújjon
napfényre jónéhány kétes eset
nem akarom, hogy cinikus szavak
tudassák velem, hogy buktam újra
nem akarom, hogy minden kérdésre
panel a válasz kívülről fújva

nem akarom, hogy a cenzorok újra
rácsapjanak a kritikus szavakra
nem akarom, hogy rokonok barátok
kerülhessenek örök haragba

1005. [tulajdonos]: Egy kísérletről2022-01-23 11:48

Már nagyon régen láttam a TV-ben egy kísérletet valami ismeretterjesztő műsorban, talán a Deltában, nem biztos, de fekete-fehér volt, az tuti. Persze lehet, hogy a film maga színes volt, csak az akkori tévémnek ez nem mondott semmit.
Szóval a patkány fejébe betoltak egy elektródát, ami az orgazmusérzést stimulálta - emlékeim szerint az egy baszottjó érzés.
A lényeg, hogy amikor a patkány a praclijával lenyomott egy pedált, akkor kapott egy impulzust.
Eleinte véletlenszerűen lépett csak a pedálra, de a patkány okos állat, megtalálta az összefüggést. Egyre gyakrabban fordult oda, aztán úgy rákapott, mint az úrifiú a pofozkodásra, szinte szünet nélkül nyomkodta. Olyan függőség alakult ki, hogy az evésről is elfeledkezett, gyakorlatilag éhen pusztult.
Ez az egész ma este jutott eszembe, el is gondolkodtam a dolgon.
Szóval érzéseket lehet kívülről stimulálni. Működik a dolog úgy is, hogy nem az alany vezérli azt direkt módon. Össze lehetne kötni egy komputerrel, ami bizonyos feltételek esetén adná csak az impulzusokat.
Látom, hogy az evolúció a patkányokból kihagyta a szégyenérzést. Mi lenne, ha mégis ki lehetne ilyet váltani valami elektródával? És mindannyiszor, ha egy patkány hazudna, akkor a számítógép egy akkora löketet adna, hogy felpörgesse a villanyórát?
Na, megyek a műhelybe, megpróbálok összeütni magamnak valami masinát, az az első példa arról az orgaizéről csak nem hagy nyugton…

1004. [tulajdonos]: kontra2022-01-22 13:59

- Csapájev elvtárs! Baj van! Másenka, a rádióslány a szembeni lövészárokban ott baszik a fehérekkel!
- Tyího, tovaris! Ő a mi titkos bakteriológiai fegyverünk!

Na, ez a régi vicc jutott eszembe, amikor az úgynevezett „oltásellenesek” bedobták közénk a kényszeres megmondóembert, tudatosan kihasználva a „Piszkos Fred effektust”.

Komolyan mondom, nagymértékben csökkentek az ellenérzéseim azokkal szemben, akikkel egyébként nem érteknék egyet.

1003. [tulajdonos]: Isten2022-01-20 18:03

"– de lásd be: Isten nélkül nincsen humanista –"

Na, most itt vénségemre újra kell értékelnem magamat.
Félve, hogy rosszul tudok valamit, megnéztem a Wikipédiában a humanizmus jelentését.

Az ottani meghatározás minden szavát vallom, vallottam, eszerint éltem, hacsak a már feledésbe merült időszakomban nem gondoltam másképpen.

Erre most egy versből megtudtam, hogy ki van zárva, Isten nélkül ez nem megy. Én nem is vagyok. Illetve nem az vagyok, akinek véltem magam.

A picsába! Barátaimról nem tudom, hogy hívők-e vagy sem! Amit biztosan tudok róluk, hogy becsületesek, együttérzőek, segítenek kérés nélkül, ha szükséget látnak valahol. Ha nem ilyenek lennének, nem lennének a barátaim.

Tele a tököm azzal, hogy normális emberi tulajdonságokat bármilyen beállítottságú embercsoport kisajátítson magának!

A versről, amire fent hivatkoztam.

Úgy érzem, hogy a szavak téglái között a gyűlölet a habarcs. Isten vezette a tollat a költő kezében? Magánvéleményem, hogy nem, hiszen az eddigiekből kiderülhetett, nem vagyok hívő. Viszont kétkedő az vagyok. nem tagadom Istent, csak úgy vélem, hogy felelősségemet nem háríthatom át másra, támaszt csak az általam ismert világból remélhetek, a szabályokat saját belátásom szerint tartom tiszteletben.

Viszont, ha a versnek bármi köze lehet Istenhez, akkor nem is akarok hívő lenni.

1002. [tulajdonos]: vizsga2022-01-18 19:03

Néhai Szomor Kornél hosszújáratú tengerészkapitány nem azért taníthatta a főiskolán a hajózástant, mert rá is érvényes lett volna a mondás: „aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja!”.

Azt hiszem, akkoriban nála többet nem nagyon tudhatott senki a szakmáról, és szerencsésnek érzem magam, hogy tőle tanulhattam. Nem csupán a szakmát, emberileg is felnéztem rá.

Ő egyszer azt mondta, hogy nála az az ötös, aki úgy tudja az anyagot, mint ő, és el is tudja mondani. Négyes az, aki úgy tudja, mint ő, de nem tudja szépen elmondani. Az összes többi egyes.

Ezt a szemléletet most pilótapéldával illusztrálom. laikusoknak talán nyilvánvalóbb a repülős analógia.

Aki csak felszállni tud, de landolni nem, az nem közepes tudású pilótra.

Vannak szakmák, ahol ez ugyanígy érvényes, értem természetesen a hajózásra is, de egy építésznek se elég csupán a második emeletig érteni a tervezéshez, egy orvos se csak az ember egyik oldalát tudja gyógyítani. Elcsapnák azt a könyvelőt, aki csak a bevételeket tudja kezelni, de a kiadásokat nem. Régen egy kémiatanárnak se lett volna elegendő a testnevelőtanári tudás.

Most meg szembesülök azzal, hogy a mai világban van olyan szakma, ahol hiányos tudással is működhetnek emberek olyan igazolással a zsebükben, mely szerint bírnak a megfelelő ismeretekkel.

Persze, ez így általában nem igaz, statisztikailak kimutathatatlan lehet azok száma, akik (vissza)éltek lehetőségeikkel. Éppen ezért szinte lehetetlen, hogy összejöjjön, amit kívánok nekik:

- Ha esetleg tárgyalásra kerülne a sor, a védőjük is ebből a körből kerüljön ki!

1001. [tulajdonos]: Diary2022-01-11 18:03


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2022-01-29 08:50       ÚJ bírálandokk-VERS: Vezsenyi Ildikó Boldogság-teszt (változat)
2022-01-29 08:38   Napló: hozzá lehet szólni
2022-01-29 08:02   Napló: Sin
2022-01-29 07:51   Napló: hozzá lehet szólni
2022-01-29 06:20   Napló: Bara
2022-01-29 06:01   Napló: Bara
2022-01-29 01:02   Napló: hozzá lehet szólni
2022-01-28 23:46   Napló: hozzá lehet szólni
2022-01-28 23:33   Napló: hozzá lehet szólni
2022-01-28 22:54   Napló: hozzá lehet szólni