DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2828 szerző 36986 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Miklya Zsolt
  Arcát mosná
Új maradandokkok

Pataki Lili: Közös lónak túros a háta
Bártfai Attila Márk: Bagatell
Kiss Anna Mária: Erika
Takács Éva: csak habzó állóvíz (reflexiók IV.)
Kosztolányi Mária: (nem) karácsonyi vers
Albert Zsolt: ÉHSÉG
Petz György: Hamlet bajban
Vezsenyi Ildikó: Falusi randevúk 1. Első este
Bara Anna: örökség
Szilasi Katalin: utam
FRISS FÓRUMOK

DOKK_FAQ 3 órája
Pataki Lili 8 órája
V Varga Zoltán 14 órája
Vezsenyi Ildikó 14 órája
Kosztolányi Mária 16 órája
Petz György 16 órája
Szilágyi Erzsébet 17 órája
Gyors & Gyilkos 17 órája
Albert Zsolt 18 órája
Böröczki Mihály 19 órája
Mórotz Krisztina 1 napja
Nagyító 1 napja
Frady Endre 1 napja
Varga Árpád 1 napja
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
Takács Éva 1 napja
Farkas György 2 napja
Czékmány Sándor 3 napja
Fekete Orsolya 4 napja
Kiss Anna Mária 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Dokk Antológia Nyersanyag 1 órája
Hetedíziglen 3 órája
Ötvös Németh Edit naplója 3 órája
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 6 órája
Játék backstage 7 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 13 órája
Frady Endre 21 órája
történések 21 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 21 órája
az utolsó alma 1 napja
Qui? 1 napja
nélküled 1 napja
Conquistadores 1 napja
Készül az album 2 napja
Gyurcsi 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS
Legutóbbi olvasó: 2020-02-28 12:14 Összes olvasás: 8066

Korábbi hozzászólások:  
94. [tulajdonos]: ÉN2020-02-23 12:51
Filip Tamás:
Azt hiszem, van olyan kígyó, amelyik nem a saját farkába harap, hanem inkább lábon lövi magát.
Én:
Odatartja másik orcáját is?

93. [tulajdonos]: A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS ETOLÓ2020-02-23 11:48
GYURCSI egyelőre a becsületsértési perünk feldolgozásánál tart. Ezt írja:
A bírósággal kapcsolatos írásában egy romantikus lányregény pozitív hősét vélem felfedezni. Nos, mint tudjuk, ő nem ilyen. Ha valakit igazán érdekelnek a részletek, hívjon fel, bár barátaimnak már elmeséltem akkor.
Vagyis, ő tényleg azt hiszi, virtuális álvalóságába gabalyodván, én "nem vagyok ilyen" - aki megsajnálja őt és feleségét, gondolván: miből fogják ezek a pénzbírságot kifizetni - és inkább elkésik a következő tárgyalásról.
Márpedig a logika helyett gyakran az érzelmi intelligencia vezérel. (Pl. ezért nem váltam el stb. - de rről majd később.) A Dokk-antológia mellékkommentjeként (Gyurcsi nem bízik az esztétikai tanácsaiban) ezt már megfogalmaztam, áthozom ide,. A naplócímben szereplő regény munkacím alá, anyaggyűjtés címén.
Az előzmény: Gyurcsi a Dokk nyilvánossága előtt rasszista, beteg alaknak minősített, akit kitiltott a veresegyházi Gyurcsi-vacsoráról.
Engem!Az antirasszista költőt, aki új kötetében külön ciklust szentel ennek a témának!
Mi tagadás, nagyon berágtam azon, hogy bárki dokker a nevemhez meri ragasztani a rasszista jelzőt A NETEN (!), miközben az áruvédjegy, mint akármely mosóporé. Természetesnek éreztem, hogy ez lesz a 3. Dokk per.
Az első, tizenéve, a Szokolay Zoltán - Rossner Roberto per volt.
Szokolay sokkal kevesebbért perelte be Rossnert, aki azt állította - egyszerre mindkettőnkről -, hogy itt (a Dokk-on) két definitív elmebeteg vitázik. Ez a sértés rajtam elfért, hiszen tudtam, hogy csak félig igaz, de Szokolay feljelentést tett becsületsértés címén és megkezdődött a pereskedés.
Ez tárgyalás is a Markó utcában, ugyanazon az emeleten, sőt, majdnem a szomszéd teremben zajlott le, mint a Gyurcsi-tárgyalás, amelyről majd beszélni fogok.
Szokolayén én idézés nélkül jelentem meg. Kváncsi voltam, ki az örrdög az a Szokolay Zoltán, aki annyit gyalázott már - anélkül, hogy valaha is találkozhattunk volna - kívéve a '86-os médiahajót, amelyről ügynöki mjelentést írt a forrásanyagok szerint, de én ott nem láttam őt. S afiatal szerzőkről csak gyűjtőnéven írt, kb. annyit, hogy ők is "ott voltak". G
Gondterhelt szakállas férfit pillantottam meg az egyik ablakmélyedésben: sejtettem,ő az, de nem lehettem biztos benne. Közben elítéltet kísértek a folyosón. - Fiam - sírt fel egy kövér roma nő a másik ablakmélyedésből. Odament az elítélthez. A kísérő megállt - amig az elítélt (vagy csak előzetesen letartóztatott?) és a kövér assszony megcsókolták egymást, félre nézett.
- Szokolay Zoltán - mondta be a mikrofonba egy női hang. A szakállas alak elindult. A bírónő kinyitotta az ajtót. Mindkettőjüket meglepte, hogy valaki - én - egyszer csak besorol Szokolay mögé. (Szerintem Szokolay sem ismert fel arcról.)
- Maga kicsoda?!
- Én vagyok az 50% százalékban sértett másik fél.
- Üljön le hátul!
Ekkor láttam tárgyalót először életemben. Itt figyeltem meg, miről is szól egy becsületsértési per. Innen vettem az ötletet, hogy én is pereskedjek, ha a jogérzékem ezt diktálná a jövőben. Később Szokolay ellen meg is nyertem az ta pert, amelyben tévesen állította, hogy - úgymond - korrupcióval kerültem volna be a Szép versek '89-be. A bíró bírói megrovásban részesítette.(Papír van róla.) Szokolay nem tudta bizonyítani vádját. Hiszen az antológia előtt (ahogy azt Ti már kívülről fújjátok - de a regényben, ígérem, csak egyszer lesz csak benne) az ÉS-ben is megjelent beválogatott versem, sőt, Koncz Gábor a Magyar Televízió A hónap versei című műsorában is elmondta. Szokolay Zoltánnak viszont egyik versét sem.)
Rossner Roberto nem jelent meg a tárgyaláson.
A bíróné mérges volt. Azt mondta Szokolaynak: elő fogja állíttatni.
Nem tudtam akkor - talán a bírónő sem - hogy Rossner Roberto mozgássérült - kerekes székhez kötött író. Végül azt hiszem, Szokolay is elállt a pertől. Emberiességből? Nagyon valószínű. (Pedig ő sem "olyan" - és talán mégis.)
Visszatérve a Gyurcsi perre: amikor itt közöltem vele, hogy ebből per lesz, tovább szitkozódott, meghazudtolva az igazmondásomat.
Aztán egyszer csak ott találta magát a Markó utcai tárgyalóban, a békéltető tárgyaláson, ahol velem szemben a BETEG rasszistával egyszer csak betegségre hivatkozva próbálta kimenteni magát. (Valami műtét dolog...) Mire közölték vele: olyan nincs! El kell jönnie a következő tárgyalásra.
És el is jött.
Én viszont... Nos:
SIETVÉN A TÁRGYALÁSRA, utam az Eiffel ház mellett vezetett el - ez volt régen a Pesti hírlap székháza. Több irodalmi klasszikusunk dolgozott itt - és micsoda véletlen -jómagam szintén, mert ennek az épületnek a 3. emeletén működött az Üzlet című napilap, első komoly munkahelyem.
Itt éltem át a rendszerváltást.
S útban a tárgyalásra minden áron látni szerettem volna, hogy melyik volt az én iróasztalom fölötti ablak. Kockáztatva, hogy el fogok késni. Ugyanis novellát és regényt akarok írni erről a korszakomról. (Túl lévén a verseskötetem megjelentetésén, épp a következő :NŐK, FÉRFI NÉLKÜL című novelláskötet összeállításn dolgoztam már akkor.)
Ennek a szerkesztőségnek egy másik ablakáról be lehetett látni annak a szemközti középiskolának az udavrára, ahová valaha Karinthy Frigyes járt.
Annak tornatermében élte át a "lógok a szeren" élményanyagot.
Ennek a bejárata már közvetlenül a Markó utcáról nyílik. Ott már futottam, nehogy elkéssek, de mégis meg kellett állnom.
A tudatalattim így működött.
Mert biztos, hogy oda akarok én érni...? Mi lesz ha megnyerem a pert? Miből fizetik ki Gyucsiék a megítélt pénzbüntetést...?
Az idézésben benne volt, hogy amennyiben én a felperes nem jelenek meg a tárgyaláson, akkor az ügy semmissé válik.
De aztán mégis rákapcsoltam.
Felérve az emeletre már szinte futottam. Szembe jött Gyurcsi és a felesége!
- Szervusztok!
- Szervusz Antal.
Ők ki, én be.
Az ajtó, ahol a tárgyalás volt (lett volna) már zárva. 15 percet késtem. Mentem a bíró szobája felé, keresgéltem a telefonomat... aztán inkább mégsem... Nem tudom miért, nem a tudatom hanem a tudat alattim mozgatott (tudatosan talán még bosszankodtam is, amiért engedtem az irodalmi csábításnak) de a tudat alól - mégis - jóleső kényelemérzet jött elő...
Hát ezért "nem értem oda". Mert mégis így a jobb.
Így vált semmissé az ügy. Kimentést sem írtam hazug, közlekedési dugóra való hivatkozással.
Most már CSAK irodalmi megközelítések érdekelnek.
Jobban bárminél
S hogy mit csináltam fenn az emeleten, a bezárt tárgyaló előtt? Jegyzetet készítettem a helyszínről, hogy hűen visszaadhassam ezt a szituációt, összevontan, a Szokolay sztirival. Amely majd így - együtt - lesz benne A szerkesztőségi főemlős etológiája című regényben.
Ilyenné írtam/éltem - tudat alatt - hogy ezzel záródjon ez a szakasz, ne a pénzbüntetés kiszabásával.
Valamiért - nekem - így tetszik jobban.
Emberi kapcsolataim pereim, összeveszéseim - CSAK - azt szolgálják, hogy jobban írhassak még hátralévő éveimben. Gyerekeim felnőttek, az idős ápolásnak vége. A ház áll.
Már csak a művek megíratlanok.
---
Igen Gyucsi - én pont ilyen vagyok. "Homo esteticus". Leírom az életet.
A lábszagút?
Nem!
Hanem az előtte olyanná megéltet, amely megfelel "az esztétika" (s etika) követelményekinek.
Előre szólok: új meglepő fordulatok, például "logikátlan" (mert az érzelmi intelligencia diktálta) kibékülések lesznek majd "A szerkesztőségi főemlős etológiájában".

92. [tulajdonos]: EZ A PRÓZA NEM A SZABADVERS2019-04-20 07:44
ÖRKÉNY PARA

Tulajdonos X napon kötést cserélt macskája jobb első lábán, s eközben az állat a mutatóujj tövénél csontig hatolóan megharapta őt. A Hatóság bekérette VIII. kerületi laboratóriumába a macskát és a Tulajdonost, valamint Tulajdonos előző nevelő-gondviselőjét. Utóbbinak magával kellett hoznia a három H betegség (Hóbort - Hiábavalóság - Hülyeség) oltási könyvét, és a helyszínen írásban kellett nyilatkoznia arról, hogy Tulajdonos, a macska harapás időpontjában nem volt elveszett.
A nyilatkozat lényege ez:
"Nem. Mostanában magára talált."

91. [tulajdonos]: NEM SAJNÁLNI S NEM SAJNÁLTATNI2019-03-23 23:00
Tegnap aláírtam a szerződést a kiadómmal: a Paráznabillegető a könyvhétre megjelenik.
(Az ide már évekkel ezelőtt föltett kötetborító tervvel.)
Véletlen találtam meg ezt a zenét - bár nincsenek véletlenek - pont így érzem magam. Az egyediségre törekvés a legrokonibbnak érzett jellemzője. A kötetem is ilyen lesz.
Úgy zenélni, ahogy senki.
Úgy írni, ahogy senki.
És közben nem sajnálni - és nem sajnáltatni - magunkat...
https://www.youtube.com/watch?v=hn10okvX19E&list=RDhn10okvX19E&start_radio=1

90. [tulajdonos]: EZ A PONTOS CÍM2019-03-10 08:15
Rainer Maria Rilke: Malte Laurids Brigge feljegyzései

89. [tulajdonos]: KIMARADT SZÓ2019-03-10 01:50
fordításában. Boré mellett Görgeyé olyan, mintha csikorogna a táblán a kréta.)

88. [tulajdonos]: SAVAS KÉMHATÁS2019-03-10 01:44
"Vadászható állatként szimatolták meg vackában, és hosszú ifjúsága idején nem maradt tilalmi idő. Ha pedig nem merült ki és megmenekült, akkor azt szídták ami tőle eredt és undoknak nevezték és meggyanúsították. S ha erre sem hederített, arcátlanabbakká lettek és elették előle az élelt, és a levegőjét szippantották el előle és beleköptek a szegénységébe, hogy megundorodjék tőle. Rossz hírét keltették, mint valami ragályos betegnek, és hogy gyorsabban távozzék, köveket dobáltak utána. Régi szimatukban pedig nem csalódtak, mert ő csakugyan az ellenségük volt.
De akkor, ha nem pillantott fel, észretértek. Sejtették, hogy csak az akaratát szolgálták mindezzel; hogy megerősítették magányosságában, hogy a tőlük való örök elválásban segítették. És akkor megváltoztak és az utolsó lehetőséghez folyamodtak, a legvégsőhöz, a másik ellenállásához, a hírnévhez. Erre a lármára aztán majdnem mindegyik felpillantott és kizökkent gondolataiból." (Rainer Maria Rilke: Malta Lurids Brigge feljegyzései Bor Ambrus - nem pedig Görgey Gábor

87. [tulajdonos]: SMÚZ2019-03-09 16:23
< Moderálva > DE MEGTEKINTHETŐ

Az alábbi BEJEGYZÉS tartalmával vagy egyes elemeivel a dokk.hu szerkesztősége nem ért egyet, illetve nem vállalja fel.


86. [tulajdonos]: KORR2019-03-05 08:41
akkor még a Bp. VIII. kerületi Nagyfuvaros utca 26-ban laktam

vállamra tette a kezét

85. [tulajdonos]: VETTEM A FÁRADSÁGOT2019-03-05 08:37
Szokolay Zoltán töredelmes bocsánatkéréssel adózik Szerdai kávé naplójában az általa elkövetett Dokk-helytelenségek miatt.
Végre egy szép, őszinte, nagyvonalúságra, egészségesen emelkedett lélekre való gesztus. Úgy illik, hogy én is megköszönjem, hogy kijavítja azt a nyelvtani hibámat, amit tényleg nem vettem észre (és nem is elütés).
A VESZI A FÁRADSÁGOT (fáradozik jelentéssel) helyes, nem a veszi a fáradTságot, ahogy többször is írtam. (Hiszen a fáradtság elfáradást jelent, és én nem azt akartam mondani.)
Köszönöm! Biztos több ilyen rosszul rögzült hibám van még, jó néven veszem, ha kijavítotok. Hiszen már túl vagyok vonatkozó megállapításomon. Idézem:
"A jó tanár nem azt a magyar dolgozatot olvastatja fel az osztály előtt, amelyikben egy helyesírási hiba sincs, viszont mérsékelten ötletes és unalomba fullad. Hanem azt, ami felvillanyozó, ötletes, képes megjeleníteni azt, amit leír - még akkor is, ha helyesírási hiba (egybeírás különírás stb.) van benne. Ha ezt elfogadjuk, akkor kell - MÉGIS - lehetőleg maximálisan arra törekedni, hogy a szövegeinkben ne legyen elütés és nyelvtani hiba. Hajrá Mindenki!" Idézet vége.
A Káin és Ábel problematikára azonban külön - és ismételten - felhívom a figyelmet! Szokolay Zoltán mániákusan - és tévesen - ismételgetett állításával szemben dehogyis tévesztettem össze Káint Ábellel!
Itt a szamár is tudja róluk amit mindenki, egy olyan országban, ahol néhai Antall József szerint még az is keresztény aki nem az. Én még filmet is készítettem "RÓLUK" - annyira belástam magam a témába! (Közben tudtam meg Raj Tamás rabbitól, hogy több bibliamagyarázó szerint Káin és Ábel ikerszüléssel születtek. Raj 1990-ben még az imatermükbe is meghívott; akkor még a Bp. VIII. kerület 26-ban laktam. S az imatermük is abban az utcában volt - adtam neki egy Szép versek '89 antológiát, benne három - egy balatoni s két "VIII. kerületi" - versemmel. Elismeréssel fogadta, és további versírásra buzdított. Hogy aztán 15 évvel később szégyenkezve szólítsam meg a villamoson azzal, hogy kisíklani érzem magam a költői pályáról, annyira rám szakadt amit családnak, életnek (rendszerváltásnak) szokás nevezni... Elmosolyodva tette a vállamra tette a kezért. - "Mindannyian így vagyunk ezzel!" A most megjelenő kötetemet ezért lélekben neki, bölcs bátorítómnak is ajánlom.)
Szóval Káin és Ábel!
Tessék megnézni a "róluk" készült kisfilmet.
Felcserélhetőek!
Mármint Káin (a hagyomány - elfeledett ikerszülésük ellenére is - őt tartja első szülöttnek) Ábellel (aki a hagyomány szerint - ezzel szállok vitába - a kisebb, gyengébb, stb.).
A filmbéli kisgyerekeket nézve azt is el lehet képzelni, hogy végül "Ábel" lesz "Káin" - ha értitek - Zoltán, ugye most már megértetted -, hogy mire gondolok.
Óriási kárt okoznak a passzív agresszorok - akik mindig úgy állítják be a bűneseteket, mintha ők lennének az áldozatok.
Ugye milyen ismerős ez a Dokk-ról?
A pszichológiában ennek külön szakirodalma van. Mi itt azonban a művészi kifejezésre törekszünk - ahogy én ebben a kisfilmemben is! Ez az én ÁLLÍTÁSOM Káinról és Ábelről! Nem az, amit Szokolay ismételget (a "kölcsönös tisztelet hangján" és tévesen). Tessék végre megnézni! Az Álábelek karaktergyilkos mesterkedéseinek leleplezéséhez nem haszontalan!

https://www.youtube.com/watch?v=sbgqXl2UctY


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-02-28 12:35   Napló: Dokk Antológia Nyersanyag
2020-02-28 11:36   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-02-28 11:36   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-02-28 10:50   Napló: Dokk Antológia Nyersanyag
2020-02-28 10:14   Napló: Ötvös Németh Edit naplója
2020-02-28 10:07   Napló: Hetedíziglen
2020-02-28 09:44   Napló: Dokk Antológia Nyersanyag
2020-02-28 09:17   Napló: Hetedíziglen
2020-02-28 06:56   Napló: Párbeszéd a DOKK jövőjéről
2020-02-28 06:55   Napló: Dokk Antológia Nyersanyag