DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2822 szerző 36580 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Kelebi Kiss István
  Levél
Új maradandokkok

Misinszki Hanna: Kuka
Ötvös Németh Edit: véres hajnal
Ötvös Németh Edit: egyszerűen emberien
Aranyi Gábor: FORSITHYA
Albert Zsolt: Szobatenger
Pataki Lili: Történetünk, történeted (Édesapámnak, őszinte szívvel, köszönet mindenért!)
Aranyi Gábor: ÚJ AENEIS – INVOCATIO
Petz György: Rilke fél fordulattal Weöreshöz
Czékmány Sándor: nem kiírt iróniával
Gyurcsi - Zalán György: királyok
FRISS FÓRUMOK

Gyors & Gyilkos 1 órája
Bak Rita 2 órája
DOKK_FAQ 11 órája
Pataki Lili 11 órája
Wesztl Miklós 11 órája
Gyurcsi - Zalán György 20 órája
Péter Béla 20 órája
Nagyító 1 napja
Jónásné Göncz Zsuzsánna 1 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Pálóczi Antal 2 napja
Valyon László 2 napja
Misinszki Hanna 3 napja
Albert Zsolt 3 napja
Petz György 3 napja
Bara Anna 3 napja
Szilasi Katalin 3 napja
Czékmány Sándor 3 napja
Oláh Imre 4 napja
Natalie Danaisz 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Baltazar 3 perce
Hetedíziglen 11 perce
Bátai Tibor alkotói naplója 15 perce
Vezsenyi Ildikó Naplója 3 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 4 órája
pink 6 órája
Gyurcsi 6 órája
az utolsó alma 23 órája
Zúzmara 1 napja
Juli 1 napja
történések 1 napja
nélküled 1 napja
Tapasztalatok 1 napja
Sorrento 1 napja
Bara 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS
Legutóbbi olvasó: 2019-09-23 16:57 Összes olvasás: 7349

Korábbi hozzászólások:  
92. [tulajdonos]: EZ A PRÓZA NEM A SZABADVERS2019-04-20 07:44
ÖRKÉNY PARA

Tulajdonos X napon kötést cserélt macskája jobb első lábán, s eközben az állat a mutatóujj tövénél csontig hatolóan megharapta őt. A Hatóság bekérette VIII. kerületi laboratóriumába a macskát és a Tulajdonost, valamint Tulajdonos előző nevelő-gondviselőjét. Utóbbinak magával kellett hoznia a három H betegség (Hóbort - Hiábavalóság - Hülyeség) oltási könyvét, és a helyszínen írásban kellett nyilatkoznia arról, hogy Tulajdonos, a macska harapás időpontjában nem volt elveszett.
A nyilatkozat lényege ez:
"Nem. Mostanában magára talált."

91. [tulajdonos]: NEM SAJNÁLNI S NEM SAJNÁLTATNI2019-03-23 23:00
Tegnap aláírtam a szerződést a kiadómmal: a Paráznabillegető a könyvhétre megjelenik.
(Az ide már évekkel ezelőtt föltett kötetborító tervvel.)
Véletlen találtam meg ezt a zenét - bár nincsenek véletlenek - pont így érzem magam. Az egyediségre törekvés a legrokonibbnak érzett jellemzője. A kötetem is ilyen lesz.
Úgy zenélni, ahogy senki.
Úgy írni, ahogy senki.
És közben nem sajnálni - és nem sajnáltatni - magunkat...
https://www.youtube.com/watch?v=hn10okvX19E&list=RDhn10okvX19E&start_radio=1

90. [tulajdonos]: EZ A PONTOS CÍM2019-03-10 08:15
Rainer Maria Rilke: Malte Laurids Brigge feljegyzései

89. [tulajdonos]: KIMARADT SZÓ2019-03-10 01:50
fordításában. Boré mellett Görgeyé olyan, mintha csikorogna a táblán a kréta.)

88. [tulajdonos]: SAVAS KÉMHATÁS2019-03-10 01:44
"Vadászható állatként szimatolták meg vackában, és hosszú ifjúsága idején nem maradt tilalmi idő. Ha pedig nem merült ki és megmenekült, akkor azt szídták ami tőle eredt és undoknak nevezték és meggyanúsították. S ha erre sem hederített, arcátlanabbakká lettek és elették előle az élelt, és a levegőjét szippantották el előle és beleköptek a szegénységébe, hogy megundorodjék tőle. Rossz hírét keltették, mint valami ragályos betegnek, és hogy gyorsabban távozzék, köveket dobáltak utána. Régi szimatukban pedig nem csalódtak, mert ő csakugyan az ellenségük volt.
De akkor, ha nem pillantott fel, észretértek. Sejtették, hogy csak az akaratát szolgálták mindezzel; hogy megerősítették magányosságában, hogy a tőlük való örök elválásban segítették. És akkor megváltoztak és az utolsó lehetőséghez folyamodtak, a legvégsőhöz, a másik ellenállásához, a hírnévhez. Erre a lármára aztán majdnem mindegyik felpillantott és kizökkent gondolataiból." (Rainer Maria Rilke: Malta Lurids Brigge feljegyzései Bor Ambrus - nem pedig Görgey Gábor

87. [tulajdonos]: SMÚZ2019-03-09 16:23
< Moderálva > DE MEGTEKINTHETŐ

Az alábbi BEJEGYZÉS tartalmával vagy egyes elemeivel a dokk.hu szerkesztősége nem ért egyet, illetve nem vállalja fel.


86. [tulajdonos]: KORR2019-03-05 08:41
akkor még a Bp. VIII. kerületi Nagyfuvaros utca 26-ban laktam

vállamra tette a kezét

85. [tulajdonos]: VETTEM A FÁRADSÁGOT2019-03-05 08:37
Szokolay Zoltán töredelmes bocsánatkéréssel adózik Szerdai kávé naplójában az általa elkövetett Dokk-helytelenségek miatt.
Végre egy szép, őszinte, nagyvonalúságra, egészségesen emelkedett lélekre való gesztus. Úgy illik, hogy én is megköszönjem, hogy kijavítja azt a nyelvtani hibámat, amit tényleg nem vettem észre (és nem is elütés).
A VESZI A FÁRADSÁGOT (fáradozik jelentéssel) helyes, nem a veszi a fáradTságot, ahogy többször is írtam. (Hiszen a fáradtság elfáradást jelent, és én nem azt akartam mondani.)
Köszönöm! Biztos több ilyen rosszul rögzült hibám van még, jó néven veszem, ha kijavítotok. Hiszen már túl vagyok vonatkozó megállapításomon. Idézem:
"A jó tanár nem azt a magyar dolgozatot olvastatja fel az osztály előtt, amelyikben egy helyesírási hiba sincs, viszont mérsékelten ötletes és unalomba fullad. Hanem azt, ami felvillanyozó, ötletes, képes megjeleníteni azt, amit leír - még akkor is, ha helyesírási hiba (egybeírás különírás stb.) van benne. Ha ezt elfogadjuk, akkor kell - MÉGIS - lehetőleg maximálisan arra törekedni, hogy a szövegeinkben ne legyen elütés és nyelvtani hiba. Hajrá Mindenki!" Idézet vége.
A Káin és Ábel problematikára azonban külön - és ismételten - felhívom a figyelmet! Szokolay Zoltán mániákusan - és tévesen - ismételgetett állításával szemben dehogyis tévesztettem össze Káint Ábellel!
Itt a szamár is tudja róluk amit mindenki, egy olyan országban, ahol néhai Antall József szerint még az is keresztény aki nem az. Én még filmet is készítettem "RÓLUK" - annyira belástam magam a témába! (Közben tudtam meg Raj Tamás rabbitól, hogy több bibliamagyarázó szerint Káin és Ábel ikerszüléssel születtek. Raj 1990-ben még az imatermükbe is meghívott; akkor még a Bp. VIII. kerület 26-ban laktam. S az imatermük is abban az utcában volt - adtam neki egy Szép versek '89 antológiát, benne három - egy balatoni s két "VIII. kerületi" - versemmel. Elismeréssel fogadta, és további versírásra buzdított. Hogy aztán 15 évvel később szégyenkezve szólítsam meg a villamoson azzal, hogy kisíklani érzem magam a költői pályáról, annyira rám szakadt amit családnak, életnek (rendszerváltásnak) szokás nevezni... Elmosolyodva tette a vállamra tette a kezért. - "Mindannyian így vagyunk ezzel!" A most megjelenő kötetemet ezért lélekben neki, bölcs bátorítómnak is ajánlom.)
Szóval Káin és Ábel!
Tessék megnézni a "róluk" készült kisfilmet.
Felcserélhetőek!
Mármint Káin (a hagyomány - elfeledett ikerszülésük ellenére is - őt tartja első szülöttnek) Ábellel (aki a hagyomány szerint - ezzel szállok vitába - a kisebb, gyengébb, stb.).
A filmbéli kisgyerekeket nézve azt is el lehet képzelni, hogy végül "Ábel" lesz "Káin" - ha értitek - Zoltán, ugye most már megértetted -, hogy mire gondolok.
Óriási kárt okoznak a passzív agresszorok - akik mindig úgy állítják be a bűneseteket, mintha ők lennének az áldozatok.
Ugye milyen ismerős ez a Dokk-ról?
A pszichológiában ennek külön szakirodalma van. Mi itt azonban a művészi kifejezésre törekszünk - ahogy én ebben a kisfilmemben is! Ez az én ÁLLÍTÁSOM Káinról és Ábelről! Nem az, amit Szokolay ismételget (a "kölcsönös tisztelet hangján" és tévesen). Tessék végre megnézni! Az Álábelek karaktergyilkos mesterkedéseinek leleplezéséhez nem haszontalan!

https://www.youtube.com/watch?v=sbgqXl2UctY

84. [tulajdonos]: HJRÁ MINDENKI!2019-03-04 17:41
Ilyen az amikor a hóhért akasztják.
Botcsinálta nyelvtanánci trollunk, aki összekeveri a nagy F (fogalmazás) betűt a nagy H (helyesírás) betűvel, megkapta az igazi nyelvész válaszát.
Ő, a Dokk nyelvtanánci tekintélyembere tévedett!
Az igazi nyelvész megmondta - ahogy ezt a Baltazar naplóból megtudtuk.
Pedig hogy kiosztott bennünket, rossz helyesírókat, de talán nem rossz fogalmazókat! (még most is pirulok.) Részben igaza van - amíg nem keveri össze a nagy F betűt a nagy H-val. (Értsd nem akar hármast adni jó fogalmazásra azért, mert a helyesírása kettes.)
Ez költői iskola! Nem gyors-és gépíró suli!
A szövegalkotás, a teremtő ötlet - de tegyük át inkább "zenébe" - a dallam megalkotása - előnyt kell élvezzen a "dallam lekottázásával" szemben!
A kottajegy lehet elírt - Rousseau is kottamásolásból élt és gyakran tévesztett.
A dallam azonban ettől még lehet jó.
A jó tanár nem azt a magyar dolgozatot olvastatja fel az osztály előtt, amelyikben egy helyesírási hiba sincs, viszont mérsékelten ötletes és unalomba fullad. Hanem azt, ami felvillanyozó, ötletes, képes megjeleníteni azt, amit leír - még akkor is, ha helyesírási hiba (egybeírás különírás stb.) van benne.
---
Ha ezt elfogadjuk, akkor kell - MÉGIS - lehetőleg maximálisan arra törekedni, hogy a szövegeinkben ne legyen elütés és nyelvtani hiba.
Hajrá Mindenki!

83. [tulajdonos]: NYRLVTANÁNCI TROLLOK2019-03-01 22:08
Igen! A felújított dokk-ostobázat: "Előbb tanulj meg helyesen írni, ha velem vitatkozol"!
Ez rendszerint akkor merül fel, amikor az érvelő kifogy az érveiből és végső eszközként megkeresi az elütéseket a másik szövegében.
Mintha azt írnád: "Mégis mozog a Föld" a vitapartner nem ért egyet, viszont nincsen ellenérve. Ezért vizsgálni kezdi, nincs-e elütés vagy helyesírási hiba a szövegben.
Hogy ezt úgy fordíthassa ellened, mintha "Mégsem mozogna a Föld".
Nevetséges.
E nyelvtanánci trollok valójában széthülyülik az értelmes vitát, miközben a kioktató álcájában tetszelegnek. Persze, nekem sem kellemes, amikor utólag számos elütéssel, vagy akár a visszatérő nyelvtani hibáimmal szembesülök. De a leminősítést kikérem magamnak!
Mi köze a helyesírásnak a fogalmazás érdemjegyhez?
Semmi!
No-no! Vetik közbe a nyelvtanánci trollok! Ha valaki írni sem tud helyesen az hogyan fogalmazhatna jól?
Nos: úgy, mint az iskolai dolgozat megírásánál. A dolgozat végére három nagybetűt kellett felírni. F.: H.: K.:
Fogalmazás, Helyesírás, Külalak.
Ha a helyesírásra kettest kaptál, attól a fogalmazásod még lehetett csillagos ötös.
Mit gondol a Nyájas Olvasó, kinek a dolgozatát kellett felolvasni az osztály előtt? Aki mindent helyesen írt le, vagy aki helyesírási hibákat vétett?

Nos?

Én meg tudnám mondani...

És érdekes: a saját szövegemet felolvasva a helyesírásom "jó volt".

Ha az itt támadott szövegeimet a Dokk esten olvasnám fel, mint A szerkesztőségi főemlős etológiája címmel készülő regényem részletét, egy elütés sem lenne bennük. A korrektúrázott nyomdakész anyagban sem lesz.
Úgyhogy a nyelevtanánci trollok jobban tennék, ha bőrt húznának a fogukra!


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-09-19 11:28 lista
2019-09-05 09:56 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-09-23 20:03   Napló: Baltazar
2019-09-23 19:51   Napló: Bátai Tibor alkotói naplója
2019-09-23 19:29   Napló: Hetedíziglen
2019-09-23 18:51   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 18:25   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 18:18   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 18:09   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 17:53   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-09-23 17:50   új fórumbejegyzés: Bak Rita
2019-09-23 16:56   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója