DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2842 szerző 38716 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Pálóczi Antal: Fodor András 6... éves (végleges)
Gyurcsi - Zalán György: ezentúl nem eszem kutyát
Gyurcsi - Zalán György: a vonalbezárásokról - morbidka
Gyurcsi - Zalán György: pragmatika
Gyurcsi - Zalán György: Műhelyem
Gyurcsi - Zalán György: summáját írom
Busznyák Imre: Elcsendesült a ház...
Bátai Tibor: örökké | öröktől
Bátai Tibor: Két keserves
Bátai Tibor: Fohász a varjúért
FRISS FÓRUMOK

Pálóczi Antal 6 órája
Filip Tamás 19 órája
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
DOKK_FAQ 2 napja
Gyors & Gyilkos 3 napja
Tóth Gabriella 3 napja
Karaffa Gyula 3 napja
Kiss-Teleki Rita 3 napja
Mórotz Krisztina 4 napja
Szakállas Zsolt 6 napja
Bátai Tibor 6 napja
Farkas György 6 napja
Boris Anita 7 napja
Cservinka Dávid 7 napja
Ötvös Németh Edit 7 napja
Zsolt Szakállas 7 napja
Csombor Blanka 12 napja
Vadas Tibor 12 napja
Valyon László 16 napja
Tóth János Janus 19 napja
FRISS NAPLÓK

 Bara 1 perce
nélküled 3 órája
Hetedíziglen 9 órája
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 10 órája
Gyurcsi 12 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 15 órája
Janus naplója 17 órája
A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS 1 napja
A vádlottak padján 1 napja
Készül az album 1 napja
négysorosok 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Zúzmara 1 napja
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 2 napja
Minimal Planet 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: az univerzum szélén
Legutóbbi olvasó: 2024-04-16 16:16 Összes olvasás: 45388

Korábbi hozzászólások:  
690. [tulajdonos]: 2024-04-13 21:00
galaxis

messzi-messzi mint
mélykút-szivattyú képe
a délibábban

Olvasói hozzászólások nélkül
689. Gyurcsi: sivatag2024-04-13 17:34

...Te terved veté a tevevedelő tavat tavaly távol...

/Romhányi József: A teve fohásza


688. [tulajdonos]: 2024-04-13 17:27
galaxy

far, far away as
a water-pumping station
in desert mirage

687. [tulajdonos]: 2024-04-13 11:54
"Tehát Occam OR nem Occam? - ez itt a kérdés, hiszen az első adag edény közben le is száradt és talán azzal járok a legjobban, ha befejezem a mosogatást és nem belefeledkezem, aztán megiszom békében a sörömet, mint a többi boldog idióta, miután hazaért.. Esetleg fej-vagy-írással döntöm el, de épp ez a bökkenő: most már azt sem tudom eldönteni, hogy melyik módszerrel döntsem el.. "

"Szántó úr a konyhában merengett és kénytelen volt elmosolyodni, mert a világítóudvar kereszthuzatában kavargó bundáskenyér békés illatai közé a képzeletében - mint titok a boldogságba - az alábbi dal foszlányai keveredtek:"686. [tulajdonos]: 2024-04-12 11:29
"A megfontolandó kérdések számát latolgatva máris elbizonytalanodom: nem feltétlenül éri meg kiszámolni, rosszabb esetben akár hátráltathatja is a mosogatás hatékonyságát a képlettel való pepecselés. Eleve több próbakört kéne kiviteleznem ahhoz, hogy statisztikailag érvényes minőségű adathoz jussak, de végül is mindegy, fő az elmélet, ill. a jövőre gondolva.. akár a hétköznapi hasznosságok matematikusa is lehetnék.. tehát: a szárító területe, az evőeszközök és tányérok/edények várható aránya, a szárítandó tárgyak összfelülete, a tárgyak anyaga, a különböző felületek érdességi/síkossági mutatói, a mosogatóvíz hőmérséklete és pH-ja, a helyiség hőmérséklete, páratartalma és szellőzése, átlagos távolság két tárgy között a szárítón, ehhez kapcsolódva az, hogy az összfelület mekkora hányada helyezkedik el fedésben, hiszen ez is befolyásolja a száradás gyorsaságát.. meg egy csomó olyan kérdés, amire csak a tesztelések során derül fény. Ha minden adat összegyűlt, persze majd kiderül, hogy a megoldás geometriai lesz, a kérdést is ebből a "szögből" szemlélve illene megfogalmazni.. "

685. [tulajdonos]: 2024-04-11 18:39
Hétköznapi problémáink - a matematikus

"Mosogatok. Elég sok szennyest hagyott hátra a társaság, több körben kell tehát elvégeznem a munkafolyamatot. Az elsőn vagyok túl, a szárítón várakozó tányérokat figyelem és már érzem is, ahogy közeledik az inger, ami arra ösztökél, hogy kiszámítsam, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy átlagos adag edény szárazra csöpögjön."

Olvasói hozzászólások nélkül
684. Vadas Tibor: :re 6832024-04-11 15:14
Kedves Dávid!

Befejezésül szeretném megköszönni elemzésed és a hibákra ki nem térő, hangulatos kötetbemutatást! A magam részéről kicsit sajnálom, hogy a kötet fő versét és az azt követő szabad (prózai?) stílusú sorokat nem sikerült az adatbázisba feltennem. Mivel a benne szereplő gondolatoknak voltak Dokkos vonatkozásai is, a közvetlen szemantikai értelmezésen felül. Ezért lett a címe: Pragmatika. De ennek már nincsen jelentősége, a következő dolognak számomra viszont van:

Rövid beszélgetésünk a haikud kapcsán kezdődött, amelyekkel kapcsolatban valamiféle belső ellenállásom volt, a műfajukat illetően. Nem éreztem a kultúránk részének divatjukat, ezen belül az irodalmi kultúránk terén is idegen „tárgynak” fogtam fel jelenlétük és népszerűségük. A versed azonban alkalmat adott arra, hogy belső ellenállásom lassan oldódni kezdjen. Ezentúl sem lesz kedvenc műfajom, de már el tudom fogadni őket, és érdekes dolgokra bukkantam, végig gondolva hazai és európai térhódításukat.

Ez lett számomra rövid beszélgetéseink egyik közvetlen nyeresége. Egy kevéssel tágabb lett a buborék, amelyben élek.

683. [tulajdonos]: 2024-04-10 12:54
Tornai József Mágia és metafizika c. könyvének fülszövege ezekkel a szavakkal kezdődik: "Napjainkban ​az ember azt érezheti, hogy az eredetiségnek sokkal kevesebb esélye van, mint az előző korokban..."

Nem az említett könyvet, viszont Vadas Tibor 2023-ban megjelent Pragmatika c. kötetét szorongatom, amelyet elolvasva egyből úgy döntöttem, hogy erről KELL írnom. Tornaival a párhuzam nem véletlen, ugyanis Tibor igen fogas metafizikai kérdések "megugrására" vállalkozik, amitől a könyv elején tartottam is egy kicsit, de a kötet végül letehetetlennek bizonyult, hiszen mint kiderül, egy mágikus realista történet kellős közepén találom magamat, amelyben megidéződik a sorok között Krúdy Gyula, Örkény István, Petri György, Romhányi József, vagy Charles Bukowski, G. G. Marquez és a Monty Python szelleme is, egyáltalán nem tolakodó módon, inkább tiszteletet kifejezve a fenti mesterek iránt abban, ahogy Tibor "ecsetként" használja őket "festménye" megalkotásában, amely mégis önálló stílusban kifejezett irodalmi mű.

No de miről is szól a könyv? Hát.. a pragmatikáról, amit Tibor tárgyilagos humorral elemez. Néha kedvesen át akar verni azzal, hogy pl. termodinamikának állítja be a kvantumelméletet, de képes arra a mágiára is, hogy pegazusból készítsen lókolbászt, olvasóból pragmatikust, önmagából pedig mester-metafizikust a végére.. Még nem tudom eldönteni, hogy regény-e, vagy verseskötet, a könyv egészséges arányban váltakozva tartalmaz lírát és prózát is, melyek mindegyike mély költőiséggel átitatott szöveg. Sokszor fogom még elolvasni, köszönöm Tibornak a könyvet és a személyre szóló dedikációt.

682. [tulajdonos]: 2024-04-09 11:43
karakuchi

haldokló fák közt
kajtató kérdőjelek
egymásutánja

681. [tulajdonos]: 2024-04-09 01:13
2024. április 8., MűHétfő

"- Azt tudjátok, hogy miért 42 a válasz az élet, a világmindenség, meg minden leglényegesebb kérdéseire?
- [...]
- Mert egy lélek súlya 21 gram.

De ha már ilyen galaktikus mélységű kérdéseknél tartunk, el kell mesélnem, hogy Georg A., egyik nap az árokszélen arra a megdöbbentő felfedezésre ébredt, hogy éjjel elvitték az UFO-k. Elmondása szerint vagy az ufólányok helyeztek belé valamit, vagy ő beléjük, az archívumban található hangfelvételt éppen ezen a ponton torzítja el egy földöntúli visítás, a dolog tehát nem egyértelmű. Bajával fölkereste a legjobb doktorokat, de se a Friderikusz, se a Fiala nem tudott rajta segíteni. Mit tehetett volna egyebet, hosszas és kitartó levelezésbe kezdett az Uri Gellerrel, ám egy fülledt vasárnap délután arra lett figyelmes, hogy ismeretlen okból meggörbült az írógépe. Ezt az információt már képtelen volt feldolgozni, vásárolt tehát egy új írógépet és azóta is a gabonakörök eredetéről írt kiadatlan könyveinek él, pedig ha más nem is, ő igazán tudhatná, hiszen mikológus a felesége, hogy megfelelő időjárási együttállás esetén a gabonakörökben gombák lejtenek boszorkánytáncot.

Bizony, ennek a Georgnak is lehetett volna annyi esze, hogy a végső elrugaszkodás előtt fölnéz az égre, ahogy mások, bemagolja a Bibliát, a Koránt, a Bhagavad Gitát és a Dosztojevszkij-összest, majd szkafanderbe bugyolálja magát, mintha rovar gubózna a teljes átalakulás előtt, tudnillik az űrben kurvahideg van. Olyan hideg van, hogyha belenyúlnál, úgy éreznéd, milliárdnyi zsilettpenge cincálja minden egyes idegvégződésedet. Érdemes tehát a szkafanderen belül maradni. Lehet, hogy az út nagyon hosszú, mert talán csak egy poszméh szárnyverdesésének ereje indította el a mozgást, de ennyi is elég ahhoz, hogy oda lehessen érni. Persze unalmas és magányos dolog egyszál szkafanderben űrutazni, miközben talán csak túlkódolt, lakónikus rádiójeleket küldve lehet kommunikálni. De mindegy, a cél a terraformálás. Ha odaérsz, leveheted a szkafandert, megszabadulhatsz minden idegen testtől. Mondjuk akad még egy rizikófaktor: beszippanthat a vákuum, ha egy szórakozott isten fölemeli, mint egy sajttálról, a fejünk fölül a burát, és csodálkozásában még össze is csapja a tenyerét: nini, hát ottan e két sajtkukac!"


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2024-02-01 08:36 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2024-04-16 16:20   Napló: Bara
2024-04-16 12:39   Napló: nélküled
2024-04-16 09:37   Új fórumbejegyzés: Pálóczi Antal
2024-04-16 06:10   Napló: PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN
2024-04-16 04:20   Napló: Gyurcsi
2024-04-16 00:33   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2024-04-15 23:40   Napló: Hetedíziglen
2024-04-15 22:28   Napló: Janus naplója
2024-04-15 20:51   Új fórumbejegyzés: Filip Tamás
2024-04-15 20:21   Napló: PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN