DOKK

 
2764 szerző 35048 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Hollósvölgyi Iván
  Ithaka-blues
Új maradandokkok

Várkonyi Miklós: Kastélykert
Lévai Attila: akinek nem inger
Tóth János Janus: séta a halállal
Bátai Tibor: szeplőtelenül
Bártfai Attila Márk: Vásári búcsú
Kosztolányi Mária: igazat a gólyákról
Bakos Fanni: csonk és bőr
Fodor Fanni Dóra: Nem akartam
Bara Anna: elszakadt
Nyári László: Isten kormányozza
FRISS FÓRUMOK

Vezsenyi Ildikó 19 perce
Duma György 1 órája
Kelebi Kiss István 1 órája
DOKK_FAQ 1 órája
Bakkné Szentesi Csilla 2 órája
Gyors & Gyilkos 2 órája
M. Kiss Gábor 7 órája
Szücsi Csaba 8 órája
M. Szabó Mihály 8 órája
Kiss Anna Mária 12 órája
Zsuzsanna Grande 13 órája
Sági Ferenc Dénes 16 órája
Pleszkó Anita 17 órája
Pálfy Gabi 1 napja
Paál Marcell 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Várkonyi Miklós 1 napja
Francesco de Orellana 1 napja
Nagyító 1 napja
Fodor Fanni Dóra 1 napja
FRISS NAPLÓK

 Oswald Chesterfield Cobblepot 8 perce
Bátai Tibor 23 perce
Baltazar 38 perce
nemoda 1 órája
weinberger 3 órája
ELKÉPZELHETŐ 4 órája
Kicsi Ólomkatona 5 órája
Seholsincs 5 órája
Zúzmara 6 órája
nélküled 6 órája
Vajdics Anikó belepotyog 6 órája
Nelli 6 órája
czékmány sándor DOKK-lét 7 órája
Készül az album 8 órája
Cetlik, fecnik, félcédulák... 10 órája
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE
Legutóbbi olvasó: 2018-05-23 22:43 Összes olvasás: 6264

Korábbi hozzászólások:  
46. [tulajdonos]: KORR2018-02-07 12:17
zeneszámmal lépnél fel

45. [tulajdonos]: PERSZE! PERSZE!2018-02-07 12:12
Nem, nem! Persze, hogy a Dokk a nem szépirodalmi minőségű írásoknak is helyt ad! Ez mindig így volt.
A kezdők (és a veterán újrakezdők) nem tudnak szépirodalmi művet írni, hanem megpróbálják azt... Majd jön a szerki és azt mondja, ez még nem szépirodalom (értsd "közölhető" DE JÓ IRÁNYBA TART). Legyen most mulandokk, de üdv a fedélzeten!
Vagy: ez még nem szépirodalom ÉS ROSSZ IRÁNYBA TART, csak mulandokk lehet, de üdv a fedélzeten. Olvass, figyelj, tanulj!!!
Lesznek, akik sosem képesek "közölhető" verset írni, de szeretnek itt lenni. Nem baj, jöjjenek el a Dokk estekre is!
ALAPSZABÁLY - sosem tudjuk senkiről, holnap nem ír-e jobbat! Még ha úgy látszik, nem, akkor sem lehet ebben senki 100%-ig biztos.
Ezért döbbenek meg azon, amikor a "gyenge matériák" úgymond eltanácsolni mernek valakit a versírástól a Dokk-on. Uracs-pozőrként tetszelegve. (Szerencsére már nem Dokk szerkesztő az illető. Épp ennél a momentumnál ismerkszik meg, ki az aki élvezi, hogy értelmezői hatalmat gyakorol, "leír" valakit (mondjuk egy idős verselőt), pedig nincsen hozzá kompetenciája, s ELVILEG mindenki esélyes egy következő, jobb versre. Mert itt fejlődni lehet.)
Igen. Részben kávéházi csevegésre is alkalmat ad a Dokk. Ez is mindig része volt az irodalom háttéréletének.
Azzal továbbra is vitatkozom, hogy ne jönnél el Dokk estekre, a felolvasás pedig azért fontos, mert a vers működése a közönségcsendek alapján jobban megfigyelhető. Függetlenül attól, hogy olvasni jobban szereted, Kányádi Sándor írja is, hogy "a vers az, amit mondani kell", egy kisiskolás szavait idézve, aki történelem előtti idők orális költészetét idézve, ösztönösen mondta ezt. (Akkoriban ráadásul még mindent énekeltek - te magad "szintén zenész" - érzed, mi ez.) Vagyis majdnem azon kéne gondolkodnod, miylen zenét írnál valamelyik versedre, vagy Szepy valamelyik művére, és zeneszámmal lénél fel. Én is ezt tervezem. Ez ugyanis feldobná az est hangulatát. Szívesen hallanék egy Weinberger-groteszket, fátyolos, halk hangon énekelve, remegő billentyűzettel. Mert Dokk-Weinberger csak 1 van. Vagyis a furcsa egyediséged máris unikum. Lehet selypíteni is, csak éljen a tekinteted - ezt most Gyurcsinak mondom. Hitesd el, hogy - te - okkal vagy ott! A Magyar Írószövetség költő szakosztálya nyílt felolvasásain (ezekre boldog boldogtalan bejöhet és a hivatalos program után felolvashat egy művet) már évek óta feltűnik a "Suttogó" - egy szép korú, szakállas "néma" férfi. Aki gégeműtét következtében elvesztette hangszálait, de verseket fabrikál, s erős suttogással artikulálva, ha mindenki elhallgat a nézőtéren, el tudja artikulálni azokat. Mindig nagyon megtapsoljuk.

Olvasói hozzászólások nélkül
44. weinberger: jövő[tulajdonos]: NEM AZ LAPJÁN MONDOM2018-02-07 11:35
A válasz alapos, részletes, megtisztelő. Egyes kitételeit kicsit szigorúnak tartom, erre majd kitérek. Más közlései viszont informatívak, ez jó. A tényekről annyit, hogy mind az előző, mind a legutóbbi Dokk-est anyagába belehallgattam ill. belenéztem, és mindkettő megerősített abban, hogy a versek (és költemények, hogy teljes legyen a halmaz) a kevés speciális kivételtől eltekintve számomra nem meghallgatva, hanem elolvasva működnek. Ebből természetesen következik, hogy aligha változtatok a jövőben azon a szokásomon, hogy maradok versolvasó.

Vitatkoznom abban kell, hogy a Dokk küldetése az volna, hogy kizárólag a szépirodalomnak adjon teret. Ha nagyon szigorúan vesszük, már a műbírálat sem igazán része a szépirodalomnak, bár ebben megengedő vagyok. (A néhány hetes plusz-szerkiként való közreműködésednek láttam pozitív vonzatait is.) Felidézve az előző század húszas-harmincas-negyvenes éveinek irodalomtörténetét, aligha tagadható, hogy a kávéházi trécselések, nyelvi játékok nagy része hatott termékenyítően az alkotókra (ilyesmiről Te magad is írsz az egyik zárójeledben). Valamelyik naplóbejegyzésemben ki is tértem arra, hogy az itt megjelenő "ledér, frivol, mondén, léha hangvételű megszólalások" mindeddig nem vonták magamra és egy-két társamra a portál üzemeltetőinek figyelmeztető szemöldökráncolását, amiből arra következtetek, hogy esetleg nem feltétlenül portálidegenek.

Pozitív, hogy sikeres jövőt vizionálsz a Dokk számára, és hogy ezért tenni szándékozol, szívesen aktivizálnál másokat is. Biztos vagyok benne, hogy alkalmas eszközökkel ez elősegíthető.

43. [tulajdonos]: KORR2018-02-07 10:49
Javítva: "Mint ahogy az is, a Dokk igenis nagy jövő előtt áll.

42. [tulajdonos]: NEM AZ LAPJÁN MONDOM2018-02-07 10:43
Talált, Weinberger! A 1/6-od Dokk tulajdonrész nagyság alapján valóban nem határozható meg:
- mi az, ami nem idevaló
- mi az, ami ide való
- mi nem a Dokk
- mi a Dokk.
Na de hát ki mondta, hogy a felsoroltakat én ezek alapján határoztam meg?
Ezt tévesen feltételezted
De hát akkor mi alapján?
Elmondom:
1.)
Az ELTE Bölcsészkarának magyar szakán és a Magyar Író Akadémia mesterkurzuson tanultak alapján állapítom meg, hogy mai tudásunk szerint mi számít szépirodalomnak és mi nem számít annak. Mivel a Dokk alapításától fogva költészeti portál, evidens, hogy a szépirodalom szolgálatára jött létre, ez a legnemesebb hagyománya. A kettő nálam itt kapcsolódik össze. Ha a Dokk nem erre a célra, hanem mondjuk sörtársaságként vagy öregcsajok klubjának jött volna létre, akkor sosem küldtem volna verset a Dokk-ra. 2006 óta, 12 éve vagyok jelen. Aki nem ismeri a Dokk történelmet, kérdezzen, szívesen válaszolok, de hamarosan A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS ETOLÓGIÁJA címmel, napló- regény folyamban kívánom ismertetni a nagyközönséggel.
Folytatásokban. Jónás Tamással történt megismerkedésünkkel kezdve, amely kapcsolat igen szoros ráhangolódást tett lehetővé a Dokk-ra, létrejöttének, eredeti céljainak jobb megismerésével.
Én ebből indulok ki.
2.)
Ma is a Jónás Tamás, és a másik kezdeményező, Lackfi János megalapozta nemes hagyományt tartom követendőnek.
A szépirodalom művelését és a Dokk tehetség központként, költő-iskolaként történő működtetését.
3.)
Érdekes új jelenség, hogy az egykori Nagy Generáció most az élethosszig tartó tanulás mellett, az élet hosszának vitálisabb kiélésében is új példát mutat. (Nem csak a beat korszak megteremtésében.) Vagyis a Jónás-féle ifjútitán Dokk mentalitást ki kell egészíteni újveterán mentalitással. Világjelenség, hogy 20 évvel meghosszabbodik az életkor és nagyon sok idős ember szépkorúan lesz verselő vagy irodalmár. Vagy - Angliában - vállalkozó. Ötvenkét éves húgom, Londonban, most szerezte meg tanácsadói diplomáját és négyfordulós kemény állásinterjú-szivatás közepette meg is szerezte az állását, rögtön az első körben, annyira világjelenség a szépkorúak "újfelkarolása". Mert az "újveteránok" a gazdasági életben is egyre inkább számításba jönnek.
A Dokk költőinek átlagéletkorát illetően ugyanezt a világjelenséget látom. Ezért akarom a Rilke-Julia Cameron metódus szerinti (erről majd részletesebben) "élmény meózást" újrakezdeni március végétől. Mint a Dokk egyik "érdemes plusszát".
---
Tehát amikor a Dokk-ról írok, hogy mi ide való (minden ami költészet), mi nem ide való (ami nem költészet, és ami nem szolgálja az ide írók jobb alkotói hangulatát, jobb inspirációit és felvillanyozódását - ezért kártékony egymás ekézése, álneves napló-förmedvényben), akkor mindig a fentebb felsoroltak vezérelnek, nem az a tudat, hogy jelenleg a Dokk egyhatoda felett diszponálok. (Ennek 50%-át adományként kaptam Filip Tamástól, 50%-át megvásároltam Türjei Zoltántól. Akik az elmúlt három évben itt történtek miatt ettől érzik nagyobb biztonságban itteni verses naplós jelenlétüket).
Erről most ennyit.
A legfontosabb, hogy a Dokk a kortárs szépirodalom egyik minél színvonalasabb műhelye maradjon.
----
És a többi tulajdonosnak vajon mi a véleménye erről - kérdezhetnéd.
Szerintem ugyanez, legalábbis az első két pontot illetőleg, annyira magától értetődik, de ha nem hiszed, tekintsd meg a január 25-ei Dokk est anyagát.
Látsz te ott "pálóczi nem ide illik" mozzanatot? Vagy "pálóczi árt a Dokknak mozzanatot"? Vagy "pálóczinak nem lehet igaza" mozzanatot?
Vagy inkább azt látod, hogy az est meglepően összeállt, semmi (és senki) nem rí ki az általános irodalmi emelkedettségből, színvonal, színvonal és színvonal (amin csak emelni érdemes, de rontani vétek) jellemzi az eseményt?
Nyitva hagyom, add meg magad a választ.
Aztán EZEK ALAPJÁN helyezz el a Dokk palettán, hogy szerinted nekem vajon mi lehet a szerepem itt. (Dokk-szétverés, Dokk-összetartás?)
A videofelvételből szerintem kiderül.
Mind ahogy az is, a Dokk igenis nagy jövő előtt áll, s tudnod kell, hogy Jónás zilált időszakában szinte egyáltalán nem voltak Dokk estek, sőt, Korányi Mátyás idejében is alig. Hatalmas előrelépés, hogy a Dokk est sorozat végre beindult, szerintem kötelező eljönni rá és kötelező bedobni magad a "mélyvízbe" - de pláne azoknak a nagyarcúaknak, akik ezzel szemben csak Dokk-napló "papírtigrisek". Igen... öregszünk, nem szívesen mozdulunk ki otthonról... De jobb lenne, ha megtennénk. Nekünk mentálisan mindenképp, a Dokk-nak pedig pláne. Ha fellépőként nem, akkor tessék legalább a közönség soraiba beülni! Az is több a "papírtigris" létnél.

Olvasói hozzászólások nélkül
41. karaffagye: betojtál, s nagy a szag?[tulajdonos]: ITT MINDEN A VERS KÖRÜL FOROG2018-02-07 09:56
Miért nem jelenteted meg a válaszaimat?? Félsz, vagy tudatosan egyoldalúan tájékoztatod a közösséget??

Olvasói hozzászólások nélkül
40. weinberger: tulajdonrész[tulajdonos]: ITT MINDEN A VERS KÖRÜL FOROG2018-02-06 23:50
Óvatosan jegyezném meg, tisztelt Pálóczi Antal, hogy - amint azt az IMPI oldal felfedi - egyhatodnyi tulajdoni hányad birtokában véleményem szerint nem igazán megalapozott kijelenteni (kinyilatkoztatni), hogy
- mi az, ami nem idevaló
- mi az, ami ide való
- mi nem a Dokk
- mi a Dokk
Azért nem tartom megalapozottnak, mert a Dokknak, mint működő szervezetnek, megvannak az úgynevezett alapító okiratai, nevezetesen az Alapszabály, az Etikai kódex, az Esztétikai elvárások, sőt, bizonyos értelemben ide tartozik a Terveink címet viselő kitekintés is. Ezek az írott anyagok a főoldal menüsorából érhetők el, tehát elég fontosnak minősülnek.
Egy olyan megfogalmazással szemben természetesen nem merülne fel érvényes kifogás, amely nagyjából így szólhatna: "Én a Dokkot olyan fórumnak tekintem, amely..." vagy "Nem tartom szorosan a Dokk profiljába illeszkedőnek..." Lehet, hogy ezek csak nüansznyi árnyalatok, de valahogy jobban hangzanak.

39. [tulajdonos]: ITT MINDEN A VERS KÖRÜL FOROG2018-02-06 22:51
Nem Gyurcsinak, a többieknek mondom - bár az ő szövegpreparátumával: íme, ilyen a nem ide való civil gondolkodás.
Mert a Dokk nem egy csevegő klub.
Nem egy sörsátor.
A Dokk nem "civil-bagázs".
A Dokk a kezdektől tehetségközpont. Itt tehetséges emberek szeretnének kibontakozni - aki nem szeretne, mert megelégszik magával, rögtön fáziseltolódásba kerül azokkal, akik szeretnének, akik egymástól várják az inspirációt.
Szerencsés esetben minden zsák megtalálja a maga foltját: első vonalbeliek az első vonalbeliekkel vagy az oda tartókkal, második vonalbeliek a második vonalbeliekkel, és így tovább. Vagy épp az egészen kezdők - életkortól függetlenül - az első- másod- harmadvonalbeliekkel, bárkikkel, akiktől instrukciókat, bátorítást kapnak.
STB.
De itt senki sem a behízelgő viselkedésével éri el a rangját. (Legfeljebb a gyenge matériáknál, viszont a gyenge matéria szerkesztők értékítéletét az irodalomtörténet majd nem fogja komolyan venni.)
Itt csak és kizárólag az irodalmi teljesítményével lehet VALAKI az ember.
Azért vagyunk irodalmi kikötő, s nem öreg legények klubja. Amikor ezeket írja Gyurcsi, akkor mintha nem tudná, hol van:
"Tudod, egy ember mércéje nem csupán az, hogy jó verseket tud-e írni."
- Itt nem "embernek" kell lenni, hanem költőnek - mondom én.
"A tehetségéről senki sem tehet. Ez olyan, mint a hajszín vagy a balkezesség. De ahogy a balkezesek közt is van boszorkányosan ügyes, úgy a tehetséges költők között is vannak jellemtelenek vagy (és) idióták."
- Igen - felelem erre: Villon például gyilkos volt. Fel is akasztották - de közben halhatatlan verseket írt.
"Ha nekem tetszenek a verseid, elolvasom azokat, és nem kell, hogy közben elviseljem ellenszenves személyedet. Ha neked tetszik vagy nem tetszik egy versem, dicsérd vagy kritizáld, de velem ne foglalkozz, se a múltammal, se a jelenemmel."
- Ezzel én épp fordítva vagyok: ha én rühellek téged, de megkapó a versed, akkor költőként megnősz a szememben és a Dokk-on annál nagyobbra értékellek, minél jobban írsz. S ha ráadásul még képes vagy érthetően elmondani is a Dokk esteken, kimozdulva a komfortzónából, és kiállni az emberek elé, föláldozván esti nyugalmadat, hogy megmozdíts valamit bennük, akkor az a legnagyobb dolgok közé tartozik a világon.
Csak tisztelni lehet az ilyet.
S onnan visszapörgetve hirtelen érthetővé válhat egy-két ellenszenves vonás. "Hiszen ez mindent rosszat csak azért mondott, hogy írhasson, hogy fejlődhessen, hogy adhasson, vagy hogy mások írhassanak, fejlődhessenek, adhassanak - mert semmi más értelmét nem látja a Dokk-on való jelenlétnek EZEK NÉLKÜL!!! STB. Ez nálam ennyire egyszerű képlet.
"Ha Szokolay szépen szaval, akkor megváltozik a múltja? Ha én, vagy Gyula szépen verselünk, akkor nem hozzuk rád a frászt?" - ez a másik civil értetlensége Gyurcsinak.
Hányszor magyarázzam még el: itt mindenki annyit ér, amennyit a versei. Vannak Szokolaynak jó versei? Vannak. És akkor ő is annyit ér? Igen - és a múltja se számít, van azonban néhány zavaró momentum a jelenében, ami rontja "fondorlatos önrecepcióját". (Ezekről majd március 15 után, addig egy szót se...) S Dokk társtulajdonosként eleve úgy tekintek rá, mint egy színházi társtulajdonos az egyik legjobb Lear királyra. Csak mondjuk nem lehet leengedni a közértbe, mert nekimegy a biztonsági őrnek. Én azonban ettől - az egyik legjobb Lear királyt - még nem akarom kirúgni aszínházból, csak felvigyázót rendelek mellé, aki a közértben lefogja.
Mert itt minden a vers és a költészet körül forog. (Vagy kellene, hogy forogjon.)
Aki ezt képtelen megérteni, az itt rosszkor van rossz helyen!

38. [tulajdonos]: EGY SZÓNAK IS SZÁZ A VÉGE?2018-02-06 11:41
NE SZÁJALJ GYURCSI, SZAVALJ!!!
Meg kell nézni a Január 25-ei Dokk est filmjét - meglepően színvonalas est volt, csak csodálkoztam, hogy a kollégák mennyire meg tudtak lepni a tehetségükkel!
Ez ma a Dokk, és itt mindenki annyit ér, amennyit a versei.
Ide nem "viselkedni" kell jönn9, hanem írni - és felolvasni, színvonalas műsorral öregbítve a Dokk jóhírnevét!
Ne szájkaratéval "add a műsort", mert most már én is unom!
NE SZÁJALJ!!! SZAVALJ!!!
(Vagy jogodban áll hallgatni.)

Olvasói hozzászólások nélkül
37. Gyurcsi: te kis csipkéslelkű[tulajdonos]: NE SZÁJALJ GYURCSI, SZAVALJ!2018-02-06 11:35
Te már berágódtál, mint a kenetlen csapágy. Csak nyikorogsz körbe-körbe.

Ki az öregisten akar téged lesöpörni? Miért akarnálak legyőzni? Gondolod, hogy jobban érezném magam, ha sikerülne kivívnom az elismerésedet? Engem úgy nem zavar a véleményed, hogy az már gyöngyvirág... Az már jobban zavarna, ha egy levegőt kéne szívnom veled.

És miért is szavaljak? Lehet, hogy dadogok, lehet, hogy selypítek, lehet, hogy kappanhangom van. De ha nincs is így, ez minek a mércéje?

Ha Szokolay szépen szaval, akkor megváltozik a múltja? Ha én, vagy Gyula szépen verselünk, akkor nem hozzuk rád a frászt? :D

Ingyen utazok. Ez egy jó érv. Vagy tizenöt éve nem ültem vonatra, buszra, villamosra. Ja, és a kocsimba se tankoltam még az idén, most is félig van a tank. Nem anyagi oka van annak, hogy nem keresem a társaságodat. Inkább egészségügyi. Nem akarom felbosszantani magam. Inkább jókat derülök azon, hogy milyen idióta vagy, bár egy kicsit szégyellem is ezt, nem kéne egy fogyatékot kinevetnem.

Tudod, egy ember mércéje nem csupán az, hogy jó verseket tud-e írni. A tehetségéről senki sem tehet. Ez olyan, mint a hajszín vagy a balkezesség. De ahogy a balkezesek közt is van boszorkányosan ügyes, úgy a tehetséges költők között is vannak jellemtelenek vagy (és) idióták. Ha nekem tetszenek a verseid, elolvasom azokat, és nem kell, hogy közben elviseljem ellenszenves személyedet. Ha neked tetszik vagy nem tetszik egy versem, dicsérd vagy kritizáld, de velem ne foglalkozz, se a múltammal, se a jelenemmel.

Lehet, hogy azt a széket, amin ülsz, vagy azt a kanalat, amit a szádba teszel, egy börtönműhelyben egy bűnöző csinálta. Akkor mostantól villával eszed a levest is (és állva)?

Egy szónak is száz a vége,verseid tekintetében te biztosan a legjobbak közé tartozol én ezt nem tudom felmérni, nem értek hozzá, de mint egy autistának, a többi készséged elmarad az átlagtól. A szövegértésed biztosan. Az eddigi bejegyzéseimből se vettél le szinte semmit, csak egyes szavakat, és gyanítom, hogy a mostaninak is ez lesz a sorsa.

A napló folytatása
A napló jelszava:
Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: p56m  


Olvasói megjegyzés
Feladó:Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: 1txs  


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2018-05-21 23:23 Vezsenyi Ildikó
2018-05-17 21:57 Vajdics Anikó
2018-05-14 11:04 Pataki Lili
2018-05-12 18:30 Bakkné Szentesi Csilla
2018-05-03 14:16 P. SZ.
2018-04-28 01:12 Iványi Mónika
2018-04-11 23:30 Fekete Orsolya
2018-04-11 00:19 furim
2018-04-02 10:43 Tóth Gabriella
2018-03-28 22:13 Gyurcsi
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2018-05-23 22:35   Napló: Oswald Chesterfield Cobblepot
2018-05-23 22:24   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2018-05-23 22:19   Napló: nemoda
2018-05-23 22:19   Napló: Bátai Tibor
2018-05-23 22:05   Napló: Baltazar
2018-05-23 21:12   új fórumbejegyzés: Kelebi Kiss István
2018-05-23 20:21   új fórumbejegyzés: Bakkné Szentesi Csilla
2018-05-23 20:04   új fórumbejegyzés: Kelebi Kiss István
2018-05-23 19:52   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2018-05-23 19:51   új fórumbejegyzés: Kelebi Kiss István