DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2840 szerző 37614 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

garai péter sándor
  rontó pál
Új maradandokkok

Tóth Gabriella: a vigasz
Kosztolányi Mária: reinkarnáció
Bara Anna: ...aki, ha kell
Ötvös Németh Edit: új tavasz
Kiss-Teleki Rita: Üresen
Szakállas Zsolt: a smaragdragu könyvelése
Szakállas Zsolt: BUKFENC
Farkas György: Verdun
Szakállas Zsolt: KALIBRÁLNI
Szilvási István: Ha te még ígéret volnál
FRISS FÓRUMOK

Nagyító 8 órája
Szakállas Zsolt 1 napja
Franczen Bea 1 napja
Farkas György 1 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Bara Anna 2 napja
Vezsenyi Ildikó 2 napja
Ötvös Németh Edit 3 napja
Zsolt Szakállas 3 napja
Czékmány Sándor 3 napja
Kosztolányi Mária 4 napja
DOKK_FAQ 4 napja
Csapó Angéla 5 napja
Bősz Miklós 6 napja
Szilasi Katalin 6 napja
Nagy Zsuzsanna 7 napja
Tóth János Janus 9 napja
Kiss-Teleki Rita 9 napja
Szilvási István 10 napja
Szilágyi Attila 11 napja
FRISS NAPLÓK

 PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 2 órája
Juli 4 órája
Minimal Planet 8 órája
Játék backstage 8 órája
Hetedíziglen 12 órája
nélküled 1 napja
Szőnyeg 1 napja
Ötvös Németh Edit naplója 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 3 napja
mix 3 napja
történések 4 napja
az univerzum szélén 4 napja
Gyurcsi 4 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 4 napja
Fészek 5 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE
Legutóbbi olvasó: 2021-04-23 19:05 Összes olvasás: 15145

Korábbi hozzászólások:  
168. [tulajdonos]: VIRUSTENYÉSZTŐK KÍMÉLJENEK!2021-04-23 16:31
Kénytelen voltam - cinikus röhejpofa emotikonokat kaptam tőle és megátalkodott értetlenséget, oltásügyben - kénytelen voltam Ilies Renátának azt mondani, hogy szándékos bajkeverőkkel nem akarok facebook kapcsolatot fenntartani. Mire - igazolva balsejtelmemet - bontotta a kapcsolatot. Vagyis mostantól nem vagyunk többé facebook ismerősök.
Kár, hogy "a Dokk ismeretségünk" megmarad. Ahhoz sem ragaszkodnék, de majd úgy teszek, mintha nem lenne.
Hogy mi történt tulajdonképpen?
A szokásos.
Vadállati önzéssel jelentkezik újra és újra minden tisztességes és körültekintő közösségi érzülettel szemben az, hogy valaki, egy világjárvány közepén, az új védőoltással nem akarja beoltatni magát. Noha ezzel tenyészhelye óhajt maradni a minket pusztító, és most már nem csak az öregeket, hanem a fiatalokat is megölő vírusnak. A vad is megriad az ismeretlentől - a borjú is csak bámul az új kapura (nem mer bemenni) - ilyenkor a magamfajta jóindulatúan edukálni próbál.
Nem mindenki végzett állattenyésztő szakon (az ELTE magyar szak előtt), hogy tudja egy-egy száj és körömfájás járvány micsoda kényszerítő intézkedés láncolatot von maga után. S mennyire rettenetes teher az, de másképp nem lehet egy-egy kórokozót leküzdeni. Ugyanis az (a vírus) is Isten teremtménye, s küzd az életéért. (Hogy talán egy napon, a legutolsó ítélet után, majd egy ilyen mikrosejtből indulhasson útjára az új evolúció (csak most már az ember nélkül) s majd egy új értelmes lényből - mondjuk a szárazföldi élethez alkalmazkodott polipfélékből -fejlődjön ki a következő civilizáció. (Nem kell felhorkannia a világvallások hívőinek vagy a buddhistáknak, mert én sem horkanok fel, ha az ő elméleteiket olvasom. Tolerálni kell.)
Szóval nem mindenkibe verték bele a mikrobiológiát, ezt megértem.
Azt viszont nehezményezem, ha valaki nem érti meg a közösségi érdeket. Ha azzal szemben hivatkozik a személyiségi jogaira. S végül vírus tenyészetet nevel magában. Miközben mi, akik az oltóközpontokhoz járulunk küzdünk MÁSOKÉRT!
Nagy vízválasztó a Covid.
Az első változás tavaly ilyenkor történt velem, amikor egy régi irodalmi ellenségemmel olyan tisztán és emelkedetten, annyira kölcsönösen és maradéktalanul sikerült a kibékülésünk, még pont időben, hogy most ez a legnagyszerűbb, legihletőbb érzéseim egyike.
Ugyanakkor minimálisra csökkent a megértésem minden kerékkötővel szemben, aki még mindig nem fogta föl, hogy a vírus elleni küzdelem most - tényleg - összefogást igényel. Akik nem képesek legalább erre az egy alkalomra a közösségünk részévé válni, s továbbra is "szólózni" akarnak, azok megtehetik, de vállalniuk kell a következményeit! Joguk van hozzá! Ilies Renátát is ezzel nyugtattam meg, csak meg kell fizetnie az árát.
Én például a jövőben szívesen eltekintek tőlük.
(Ennek még akár örülhetnek is - hiszen én is örülök. Aztán egyszer majd megírom, mi is ez, de azt nem fogják megköszönni.)


167. [tulajdonos]: BUDHO-FASIZMUS2021-03-05 18:20
Amikor a kismester (megdöbbenek, de ez a nem létező szó a legjobb rá:) budho-fasizmusa felsőbbrendűvé stilizálja magát, akkor látszik igazán, ki az egyik legkártékonyabb "jóakaró" itt.
Szőke Imrének sok-sok türelmet a magasztos maszlaggal szemben!
Én már túl vagyok rajta. Megvilágosodtam kissé, s ettől érdektelenné vált.

166. [tulajdonos]: JÖN ÉS MEGY2021-01-04 08:28
Filip Mester! Nálam is ezzel került a helyére valami. Ez sem "irányítható" - jön - és megy.
Az alábbi sort például fogalmam sincs, hogy mire fel írtam, de ez is a helyére került.

A "közhörej" arra való, hogy csináljunk valamit ami annak tárgy... jav. trágya.

165. [tulajdonos]: FELELET A MONDOLATRA2021-01-04 03:15
Baltazar 4754.
---
Az elkínzott arcú öreg férfi ősz, rövid haja kiöregedett nehézatlétát sejtet, s arcbőrének színéről ítélve vagy vidéki, vagy sokat tartózkodik friss levegőn.
A két jóllakott napközisnek látszó fiatalabb hallgató gúnyosan egymásra néz. Elfelejtvén, hogy az Élet Egyetemén a tudományos fokozat megszerzése nincs életkorhoz kötve.
Az öregdiák azonban eleve zavarban van.
- Elnézést, nem itt lesz a megbocsátás óra?
- Egy emelettel feljebb... (Megkönnyebbülnek, amikor távozik.)

164. [tulajdonos]: ÉRDEKEL2020-12-29 23:59
MA DECEMBER 29-ÉN 850 ÉVE
hogy Beckett Tamás canterburyi érsek királyi lovagok kezétől mártírhalál halt. Donald Trump amerikai elnök egy fehérházi proklamációt adott ki, emléknappá nyilvánítva december 29-ét. Mindez engem különösen érdekel, hiszen 30 éve szerepeltem T.S. Eliot Gyilkosság a székesegyházban című darabjában. Én voltam a kispap.
----
Thomas Beckett egy igazolatlan legenda szerint Gilbert Becket normann lovagtól egy szaracén fejedelem leányának született fia volt. Gyermekkorában Londonban és Oxfordban taníttatták, majd Párizsba küldték. Miután innen hazatért, Theobald canterburyi érsek környezetébe jutott, aki két ízben Rómába küldte. Utazásai közben Bolognában tüzetesebben foglalkozott a jogtudományokkal.
II. Henrik angol király 1157-ben az ország korlátnokává (kancellár) nevezte ki. Csakhamar bensőséges baráti viszonyt alakított ki a királlyal. Mint korlátnok minden tekintetben megóvta ura érdekeit, anélkül, hogy ezáltal az egyház érdekét bármiben a legkevésbé is csorbította volna. A püspökségeket arra méltó férfiakkal töltötte be, nem tűrte, hogy a püspöki székek hosszabb időn át betöltetlenül maradjanak. Eközben azonban valódi fejedelmi udvart tartott, pazar fénnyel vette magát körül, házában mindig víg élet folyt.
A király Theobald canterburyi érsek halála után, 1162-ben – Becket minden ellenkezése dacára – őt nevezte ki érsekké és Anglia prímásává, remélve, hogy így teljesen szabadon folytathatja túlkapásait az egyházi ügyekben. A királynak azonban csalódnia kellett, mert Becket teljesen megváltozott. Csendes és önmegtagadó életmódot kezdett folytatni, öltözetét a legdurvább szerzetesi ruhára cserélte. Az egyház jogait II. Henrikkel szemben a leghatározottabban megvédte, tekintet nélkül korábbi barátságukra. II. Henrik barátsága gyűlöletté és félelemmé változott, ennek következtében négy, általa felbujtott angol nemes az oltár előtt meggyilkolta Beckettet.

163. [tulajdonos]: KITEKINTÉS2020-12-22 07:07
MÉG MINDIG NINCS VÉGE A TRUMP-BIDEN "AMERIKAI FOCINAK"?
Vajon meddig tart a hosszabbítás? Ezeket olvastam ma a Twitteren az alább linkelt konzervatív beadványban.
"A bizonyítékok túlnyomórészt azt mutatják, hogy a legfontosabb csatatér államok tisztviselői - a demokraták és a szövetséges csoportok összehangolt nyomási kampányának eredményeként - megsértették az Alkotmányt, az állam és a szövetségi törvényt a postai küldemények szavazási szabályainak megváltoztatásakor, ami jogellenes és érvénytelen igazolást tett a Biden-győzelmekről.
Kétségtelen, hogy Donald J. Trump elnök az elnökválasztás törvényes nyertese. Joe Biden nem megválasztott elnök.
Ennek megfelelően az állam törvényhozásainak Pennsylvania, Arizona, Georgia, Wisconsin, Nevada és Michigan csatatér államokban az Alkotmány értelmében gyakorolniuk kell plenáris hatalmukat, és tiszta elnököket kell kinevezniük a Választási Kollégiumba Trump elnök támogatására."
Idézet vége.
Mi történik itt?
Költői kérdés volt, nem az "okosoktól" várom a "politikai választ", hanem a történelemre vagyok kíváncsi!
Épp most nézem a Kártyavár című amerikai fehérházi sorozat elejét az egyik kereskedelmi csatornán, úgyhogy "mindent" el tudok képzelni (és annak az ellenkezőjét is.) Jövőre majd okosabbak leszünk!
http://conservativeactionproject.com/conservatives-call-on-state-legislators-to-appoint-new-electors-in-accordance-with-the-constitution/

162. [tulajdonos]: HOPPÁ2020-11-14 04:52
Ide most tényleg kéne, hogy a képet is lássátok. Az igazi költészet és katarzis számomra egyébként is "a szavakon túl" kezdődik el - ahol a zene és a "tükrön túli táj" van.
(Hoppá! Lehet, hogy ebből is "twitter" lesz?)
---
Ez a legújabb opusz sok mindent kifejez.

https://twitter.com/PalocziAntal

161. [tulajdonos]: VITALITÁSVERSEK2020-11-12 11:13
Igen. Itt az újabb opusz a Twitteren.
https://twitter.com/PalocziAntal
Minden fiatal ellenlábasomnak ajánlom a figyelmében. Én - ilyen - fiatal voltam.
Ilyen - illetve egy még "ilyenebb" fiataltól várom a legyőzetésemet, nem egy "értelmiségi gyengétől".
Hiszen értelmiségi gyengék, vagyis - lógok a szeren típusú fazonok - már az én egyetemi környezetemben is voltak.
EZ MÁR AKKOR IS DIVAT VOLT!
Azért lettem én MÁR AKKOR - nem lógok a szeren - típusú költő. Pedig nagyítóval kellett keresni hozzá a példaképeket. Már említettem, hogy a hosszútávfutó külsejűTersánszky és a birkózó külsejű Nagy Lajos úgy ismerkedett meg a Nyugat "lógok a szeren" típusú irodalmi társaságában, hogy Nagy Lajos megkérdezte Tersánszkytól: "Maga szereti a sportot, vagy megveti"? Tersánszky mondta, hogy szereti, és hogy nyújtón meg tudja csinálni az óriáskört. Ezután elszöktek a moziba megnézni egy ökölvívó meccsről szóló filmet, majd visszaosontak. Kicsapongásukat titokban tartották.
Kassák Lajos később egyenesen "az erő és az akarat bitangoló hímjének" tartotta magát, a divatos (a dekadens előkelőség által költőhöz egyedül méltónak tartott) spleenel szemben.
Fiatal koromban - én - sosem "Petri György", hanem sokkal inkább "Dobai Péter" szerettem volna lenni.
Így lettem mostanra Pálóczi Antal. Aki familista vitalitás verseket ír, egy világjárvány idején.

160. [tulajdonos]: TWITTER POÉMA2020-11-10 18:48
Igen, ez most "fényképes sorozat".
A kép megágyaz a jelentésnek. Ez most szemléletes példa.
Aztán majd jönnek a hosszú versek és az igazi - költői képalkotás - de ez most jól esik.
---
https://twitter.com/PalocziAntal

159. [tulajdonos]: KORR2020-11-09 22:36
De! Tersánszky 30 éves koráig dohányzott, de leszokott és még 50 évig élt.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2021-03-14 07:31 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-04-23 16:31   Napló: PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE
2021-04-23 14:58   Napló: Juli
2021-04-23 14:41       ÚJ bírálandokk-VERS: Szőke Imre a repülős játék balladája
2021-04-23 11:05   Napló: Minimal Planet
2021-04-23 10:44   NAGYÍTÓ /Simf:Érintés/
2021-04-23 10:43   Napló: Játék backstage
2021-04-23 10:41   Napló: Játék backstage
2021-04-23 09:25   Napló: Játék backstage
2021-04-23 09:12   Napló: Játék backstage
2021-04-23 06:09   Napló: Hetedíziglen