DOKK

 
2707 szerző 34006 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Rácz Sándor
  Legalább csütörtökönként szeress
Új maradandokkok

Szakállas Zsolt: Elkeseredett
Vajdics Anikó: Vonatablakok
Siska Péter: Tabula rasa
Endrey-Nagy Ágoston: Grafitszürke
Ványai Fehér József: Az elhantolt történelem fölött
Végh Mirtill: Gyász
Bátai Tibor: (változat:) képtelenség
Paál Marcell: Aki bújt, aki nem
Kiss Anna Mária: Anna szerint a közhelyek
Bátai Tibor: Reprezentatív mintavétel
FRISS FÓRUMOK

Duma György 1 perce
Gyors & Gyilkos 54 perce
Fűri Mária 1 órája
Tiszai P Imre 1 órája
Mészáros László 1 órája
Hepp Béla 1 órája
Bakkné Szentesi Csilla 1 órája
Z. Tóth Imre 2 órája
Szikora Erzsébet 2 órája
Morkuszt Tamás 3 órája
Kránicz Szilvia 3 órája
Gulisio Tímea 3 órája
Berta Gabriella 8 órája
Csapó Angéla 8 órája
Seres László 9 órája
Endrey-Nagy Ágoston 9 órája
Nagyító 11 órája
Paál Marcell 14 órája
DOKK_FAQ 16 órája
Kosztolányi Mária 16 órája
FRISS NAPLÓK

 Bölcs-i 10 órája
Minimal Planet 11 órája
OLvasatlanul 12 órája
Bátai Tibor 13 órája
nélküled 15 órája
P 16 órája
elfelejt 18 órája
mix 22 órája
útinapló 23 órája
akvamarin 1 napja
m.h 1 napja
Kicsi Ólomkatona 1 napja
Sorrento 1 napja
Bossi alkotásai 1 napja
Gyurcsi 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: weinberger
Legutóbbi olvasó: 2017-10-19 09:00 Összes olvasás: 65001

Korábbi hozzászólások:  
784. [tulajdonos]: karakterek...2017-10-13 15:45
Szándékosan térek vissza egy korábban már vitatott témára. Amikor valaki - csak ő tudja, milyen előzmények, hány napnyi, hétnyi vagy még hosszabb érlelés után, miután akár egész versszakokat dobott ki és újakat illesztett be, többször megváltoztatta a sorrendjüket, vagy akár egyetlen szótagon is napokat töprengett - végül beküldi egy versét, addigra nagyjából kívülről tudja már, és kialakult benne egy "végleges akusztikus verzió". Semmi garancia nincs azonban arra, hogy a szűz olvasó, aki először látja a végső szöveget, ugyanolyan ritmusban, tagolásban, ugyanazzal az intonációval olvassa el (akár magában is). Ha nagy az eltérés mértéke, az módosíthatja a szándékolt mondandót, hangulatot, elhomályosíthat a szerző számára egyértelmű stíluselemeket, fontosnak gondolt kiemeléseket.

A kétféle értelmezést közelítheti egymáshoz, ha a szerző megad az olvasó számára bizonyos támpontokat: mettől meddig tart egy gondolat, egy mondat, tagmondat, közbeszúrt kifejezés, hol szerencsés lélegzetet venni, stb. Az ehhez szükséges eszközöket nem kell feltalálni, ők léteznek, egyebek között speciális (központozó) karakterek formájában.

Megpróbálom a kérdést így feltenni: Vajon csökkenti-e a költői eszközök által hozzáadott értéket, növeli-e a félreértelmezés valószínűségét, aláássa-e végső soron a teljes vers minőségi értékét, ha szerzője világosan jelzi a fentieket (nagybetűs mondatkezdet, korrekt írásjelek)? Vagy legalább alapfokon eligazít egy profi versmondót, aki abban a megtiszteltetésben részesíti a szerzőt, hogy elmondásra vagy akár felolvasásra alkalmasnak tartja a szövegét?

Olvasói hozzászólások nélkül
783. Gyurcsi: jobbra-balra[tulajdonos]: világnézet2017-10-12 21:31
Vigyázz, hogyha balra görbegsz,
összenyomod szívedet!
Persze, nem kell rám figyelned,
hogyha szíved nincs neked.
Jobbra görbülsz? Nem láthatsz be
a jobbkezes utcákba,
viszont balról, ha bántanak,
nem verhetnek úgy szájba.
Balról jobbra, jobbról balra
- politika, jól látom?
Nekem nem megy. Van egy belső,
törhetetlen korlátom.

782. [tulajdonos]: világnézet2017-10-12 21:05
Az úri nadrágszabók az ügyfeleiket két csoportba sorolják, anélkül, hogy akár a legcsekélyebb érdeklődést mutatnák azok politikai szimpátiája iránt: jobbosokra és balosokra. Ugyanez a fajta felosztás napjainkban szélesebb értelmezési tartományt kapott, attól függően, hogy az előfizetők, akik a fejbeszélő nélküli mobiltelefont a fülük és a válluk közé szorítva tartják, melyik irányba billentik a fejüket. A hosszú csevegésre hajlamos partnerek annak a veszélynek tehetik ki magukat, hogy bizonyos idő elteltével elveszítik a Teremtés során elnyert (viszonylagos) testszimmetriát.

781. [tulajdonos]: vonatkozó2017-10-12 11:39
Érzékeny vagyok a vonatkozó névmások helyes használatára, ami sajnos egyre ritkább... Nem körülírással, hanem példákkal illusztrálom a hátamon a szőrt felállító eseteket:

"Meghívtunk minden releváns civil szervezetet, akik közül csak néhány jött el."

"Megvettem a kávéfőzőt, amit már napok óta nézegettem a kirakatban."

"Megvettem a kávéfőzőt, amely nagy hiba volt."

De leginkább az akaszt meg egy amúgy akár nem is rossz modern hangú kortárs vers olvasása közben, amikor ilyesmit látok (fiktív):

"arcomon megjelent egy új ránc
mi a múlandóságról üzent"

780. [tulajdonos]: doboz2017-10-09 15:36
Rendszeresen sütött túrós lepényt. Megfigyelte, hogy akkor tekinthető optimálisan átsültnek a lepény legbelseje is, ha a széle egy bizonyos barnásfekete színt vesz fel. Természetesen ezeket a túlsült széleket nem adta fel az ünnepi asztalra (vagy utóasztalra, lásd: Nachtisch mint desszert), de nem is dobta ki: egy fedeles dobozba gyűjtötte be őket. Úgy hívta: a széllelbélelt doboz.

779. [tulajdonos]: stílusgyakorlat2017-10-05 10:14
Ötlet- és ihletadó: John Lennon: In His Own Write, fordította: Révbíró Tamás

A farkatlan farkas esete (2)
(Sir Conan Doyle kiadatlan kézirata nyomán)

De csak Félix sikerült végigmondania, mire megéreztünk. Kecsegtettem, hogy dupla orravalót kap, csak várjon meg a visszaútra s nem habzott elfogadni.
Felrohadtam a negyedikre, ahol már ott tüskénkedtek a hivatásos rendördögök, ki-ki a dolgát végezte. Kisebbet, nagyobbat, mán ahogy lenni szok.
- Isten vele, Herisz Konstápler – jelentettem ki sokat ígérően. Ő is a kezét gyújtotta. – Ez itt a tetthelyszín?
- De ez ám. A szobaleány az áthozat, mérgezett krokettütővel zsarolták meg. Nincsen nyoma idegenkesztyűségnek. – „Azt maga csak gombolja” mormogtam magamban, de csak halkan, szerecsenre mégsem halotta. Tovább tudálékoskodék:
- Remélem, biztosították a tejszínt.
- Én nem beszélnék bele a szagemberek dongába Ön helyett, ha én volnék Ön – szúrta össze a szempupilláját. Közben egy ujjlenyomozó ecsetelte, hogy mi a lelemény. Hát semmi, pedig mindent beporzott. – Elszállíthatják az átkozatot – rendelkezett végül Herisz Konstápler. - Maga is tározhat, Holmis. Majd elküldöm a Boncz Géza jelzőkönyvet.
Úgy tevék, abban a regényben, hogy odalent várakozik a türedelmes konfliktus. Nem csalódtam. Ott folyatta, ahol abbahagyma, mégis kellett tennünk egy kitérdelőt, hogy ne érjünk haza túl Korán. Ám a fogantatás odahaza hűvös volt.
- Na mi az, mi az, Preszkott, mióta kell külön szólni, hogy piszkálja fel a szüzet? Nem érzi, hogy nem tüzel a kandeláber? – De nem éreszte, héjába szólongattam, csak terpeszkedett ottan fekve, körülrajzoltan. Bizony, senem mozgott, senem lélekzett, nem is pulzált. Itt már csak a halott gémnek maradt tejemlője.

(Vaccon Dogtor a némberedett kezeit belengetve dörzsölődött a Kendalló űrszelvényében, miközben időről időre néhány korty Börtön gurgulászott le a Garattyán. Kegyelembe hegyezkedett és helyezni kezdte a fülét, hogy egyetlen hanga se kerülje el azt a majdani mondandómból, amelyet a feltevése szerint kisvártatva közölni szándékoztam volt vele. Nem akartam elkeskenyíteni, így hát rögvest berekesztem.)

Abban, gondolom, nincs semmi megütközni való, hogy a törpénetem címszeretője egy ordas töpörtyán. Igen ám, kérődzhetné a halogató, de honnan jöve a farkatlan? El képes képzelni a képzelőerő, hogy két magos domb között húzódnék egy katlan, amely egyetlenegy rendeltetést szolgál: hogy abban gyűjtenek emberi, esetleg állati farokat? Na ugye, hogy nem! És mégis.
Ez a katlan egy igencsak terjedelmes lovascsata helyszűke volt, egyik oldalról egy ulánus bandérium, másik oldalról egy huszáng-hadosztály ütközött meg egymással. Mármost ha feltesszük, hogy a bandériás lovak mondjuk negyven mérföldes, a huszánglovak meg hatvan kilométeres sebesüléssel száguldoztak, mindezt óránként és egymás felé, könnyen belátható, hogy az egymásra célzott, ám elméretezett hatalmas fejcsapások igen gyakran a számítóeszközök hátsó fartájára hulltak, lenyesvén azokat a hordozó törzstestről. Máig négyszerűek azok az illuminációk, amelyeken az így satnyásított szegény parittya elöl iszik, de hiába, mer hátul azonnal kicsordul nekije.
Az már csak hab a Torgyán, hogy ebbe a katlanba igencsak odaszoktak a farkasfalták, hogy Jób híján beérjék élettelen dögök húsával, ha már élő dögökre nem leltek volt. Falták a lópopót, két pofára. Nem tudtak betelni a lófarokkal, hájasra húztak. Ennek meg az volt a hátulünője, hogy igencsak elszeparálódtak a Kismalacok, Kisgidák, Kistehenek, és nem csupán a gyerekvesékben, de a Való Villákban is. Ez pedig azzal felnyögetett, hogy felborul az ökonómiai ellensúly. Ki is vonult nemsokára a Grimpisz, hogy visszaboruljon.
De ez már megint egy másik törpénet.


Olvasói hozzászólások nélkül
778. tulajdonos: pacientúraM. Karácsonyi Bea: stílusgyakorlat2017-10-04 15:34
Köszönöm, lesz folyamtárs, de csak majd kisvártatva. Egy kis türemkedést kérek.

Olvasói hozzászólások nélkül
777. M. Karácsonyi Bea: stílusgyakorlat[tulajdonos]: stílusgyakorlat2017-10-04 15:15
Várom a folyamtársát, nagyon jó!

776. [tulajdonos]: stílusgyakorlat2017-10-04 14:29
Ötlet- és ihletadó: John Lennon: In His Own Write, fordította: Révbíró Tamás

A farkatlan farkas esete (1)
(Sir Conan Doyle kiadatlan kézirata nyomán)

Abban az időben éppen dolgunkvédtelenül gubbaszkodtunk kis lakájos rezonanciámban, a Bakker Straight-en, ahová aznap estve is leereszkedően eljöve a menet-rendszerű sűrű mencseszteri köd. Nagy utat teve meg, így még időben odaért Londonba. Üres volt az uccu, csak egy kései facsargó meztéllábos léptei nyikorogtatták meg az aszfaltjárgányt. Ha belátott volna a szemköpszi ház kovácsoltvas ablakán, kettőnket vehetett volna szemüreg. De nem volt belátással. Éppen a pipámat szuttyogtattam. Jól McThömtem, bár fogytán volt a dohnányi.
- Nem is emléxem, jó öreg Vacconom, hű fegyverhorgolóm: említettem-e volt már egyik nagy bravúrgyomozásomat, a farkatlan farkas esetét?
- Attól tartok, Mesterem, ellenzőleg – védekezett Vaccon Dogtor. – Volna keddre pótolni most a nyulasztását?
- Minthogy jelenleg úgyis esetlenek vagyunk, már mér ne? – tiltakoztam, belegyezően. – Neki foglyak?
És úgy tevék, mert nem vártam sem igenlő, sem nemelő reagenset.
- Nos, akkor, Vaccon Dogtor, nekimesélkednék, helyezze a fülét. Olybá tűn, hogy vagy tíz Eszterdeje történt. Éppen lezárván a Gyöngy király fogadó rejtvényes kettős emberölelésének ügymenetét, kicsiny szobámba torpanék. McKotortam a kihugyóban levő fahasángokat a pantallóban, amely már alig sugárzott hőt. Ekkor ütötte meg a fülemet. Egy ismerős hang a Bakker Straight felől. Azt üvölté docensen: „Uram, a konfliktus előállott!” És csakugyan. Kétlovas volt, a kocsis ott ült a makkján. Már akkor feltűnt nekem valami az arcán, amit azonban akkor még nem vevék észre.
Aztán közelebbről is megnéztem, de még mindig semmi. Észbe kopva fordultam át feléje:
- Megmutatná, kérdem, a másik profánját? – kértem őt fenn, hangon. Úgy tőn. És akkor már persze, hogy nem tudtam átsikoltani rajta! Ott húzódott négy köröm nyomata, amiről akkor honnan tudhattam volna még, hogy karom? Sehonnai. Pedig de.
- Viharos lehet a háztartási élete, barátom? – tanárgattam sejtetősen. De elhárított minden belsőséges közlekedést, csak alig halandóan Margot. Oszt majd mégis:
- Olyas valami történt velem, hogy juszt se hinné el, ha elmetélném.
- Hátha – bisztattam sokat selypítően.
- Inkább közölhetné végülis, hová vihetem! – hadarta kitérítően.
Gordonkodóba estem. Egy rövid ügetés nem volna elég megismerni a titkot a konfliktus hajtányától, pedig már nagyon túrta az oldalamat a kivagyiság. Ravaszdi módon kitérő választ voltam képtelen adni:
- Jorksír Rúd, 323-as ház, négyemelet, jobbra az ötös bemenet. Nem foglya megbánni!
Rövid morfologizálás után belefagott.

(Folyamtársa köpetezik)

Olvasói hozzászólások nélkül
775. Misinszki Hanna: íme, az ember2017-10-03 18:23
Kedves Vati, köszönöm, különösen az utolsó bejegyzésed. Érzékeny, intelligens, nyitott és szabad. Ez jutott rólad eszembe e bejegyzésed, személyes vallomásod alapján. Ha nem is jutottunk konszenzusra, örülök, hogy megértettél.

A napló folytatása
A napló jelszava:
Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: u6az  


Olvasói megjegyzés
Feladó: Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: ylq5  


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2017-10-17 21:14 furim
2017-10-14 17:27 Vezsenyi Ildikó
2017-09-26 06:03 Kármin Lili
2017-09-20 19:19 Gyurcsi
2017-09-19 08:36 Tiszai P Imre
2017-09-14 16:09 Berta Gabriella
2017-09-01 12:16 Barna Ágota
2017-08-06 16:04 Takács Éva
2017-07-22 19:53 Belle
2017-07-16 14:46 Volt egy pillanat
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2017-10-19 09:12   új fórumbejegyzés: Duma György
2017-10-19 08:48   új fórumbejegyzés: Morkuszt Tamás
2017-10-19 08:19   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2017-10-19 08:11   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2017-10-19 08:11   új fórumbejegyzés: Fűri Mária
2017-10-19 08:09   új fórumbejegyzés: Duma György
2017-10-19 08:02   új fórumbejegyzés: Tiszai P Imre
2017-10-19 07:54   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2017-10-19 07:51   új fórumbejegyzés: Mészáros László
2017-10-19 07:34   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos