DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2784 szerző 35605 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Imreh András
  A váltótárs
Új maradandokkok

Duma György: Temetén
Tiszai P Imre: kilencedikről (jav)
Szilágyi Erzsébet: HÜBRISZ
Gyurcsi - Zalán György: most akkor mikor
Mórotz Krisztina: Még én sem nőttem fel
Szikora Erzsébet: metamorfózis
Vajdics Anikó: Kasztíliai Izabella – tanulmány egy sakkjátszmához
Bakkné Szentesi Csilla: költözők-
Farkas György: Attribútum (jav.2)
Bakos Fanni: bipoláris
FRISS FÓRUMOK

Tóth Gabriella 37 perce
Nagyító 5 órája
Albert Zsolt 5 órája
Vezsenyi Ildikó 9 órája
Bakos Fanni 18 órája
Tesch Gábor Ferenc 18 órája
Wesztl Miklós 18 órája
Mórotz Krisztina 21 órája
Duma György 22 órája
M. Szabó Mihály 2 napja
Szilágyi Erzsébet 2 napja
Pálóczi Antal 2 napja
M. Karácsonyi Bea 2 napja
Bakkné Szentesi Csilla 2 napja
Berki Barbara Izabella 2 napja
Tóth János Janus 2 napja
Petz György 2 napja
Markovics Anita 2 napja
Tiszai P Imre 2 napja
Biró Erika 3 napja
FRISS NAPLÓK

 Jó, ha a vége jó 6 perce
Zúzmara 18 perce
Seholsincs 19 perce
Conquistadores 2 órája
Minimal Planet 2 órája
Gyakorlótér 3 órája
Készül az album 3 órája
az utolsó alma 4 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 4 órája
Volt egy pillanat 5 órája
Gyurcsi 6 órája
Bara 8 órája
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 10 órája
mix 18 órája
leállósáv 19 órája
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: weinberger
Legutóbbi olvasó: 2018-10-17 17:47 Összes olvasás: 107601

Korábbi hozzászólások:  
1528. [tulajdonos]: bárakármi2018-10-07 19:32
Bírálatra igényt tartó verset már hónapok óta nem küldök be a portálra. Amíg tettem, addig a polgári nevemen, Várkonyi Miklósként jegyeztem őket. Esetleges újak megsegítésére: ha ezt a nevet vagy egy részét beírja bárki a SZERZŐKERESŐ mezőbe, eljuthat több mint ötven szövegemhez.

Úgy tűnik, eljött az idő, hogy szűkebbre vonjam a korlátokat. Ezért most ennek a naplónak a bejegyzésszámlálóját befagyasztom az 1528 értéken: magam egyelőre nem írok be több saját bejegyzést. Ha bárki ezentúl üzenetet címez nekem ide, azt előbb-utóbb elolvasom, de közre nem adom, és itt nem reagálok rá. Hogy nyitok-e új naplót, a jövő kérdése.

Természetesen nem ez az egyetlen felület, ahol kreatív tevlkenységem termékei elérhetőek; létezik egy közös elosztópont, amelynek címe https://librasite.iwk.hu

Köszönöm az eddigi érdeklődést, mindenkinek sok további sikert kívánok.

1527. [tulajdonos]: szöveg2018-10-07 12:41
A művészi és világnézeti hitvallásról

Amióta - nagyjából hét éve - kisebb-nagyobb rendszerességgel látogatom a Dokkot és igénybe veszem a szolgáltatásait, végig egy és ugyanaz a hatalmi berendezkedés volt az aktuális, és nagy valószínűséggel az is marad legalább további három éven át. Ez a tény látszólag kevéssé befolyásolja egy virtuális művészeti - azon belül szépirodalmi, és azon belül költészeti - portál életét; a valóság azonban ennél összetettebb.

Az Impresszum sorolja fel a portál jellegét, minőségi értékeit nagy mértékben meghatározó személyeket, így a résztulajdonosokat (hét személy) és a szerkesztőket (hét személy); az átfedések miatt összesen tizenhárom személyt. Bevalljuk-e vagy tagadjuk, az ő politikai preferenciáik nem közömbösek abból a szempontból, hogy a Dokk portál rokonszenves lehet-e a potenciális támogatók szemében, csupán saját erőből ugyanis aligha lehet sokáig a felszínen maradni. Az említett tizenhárom személy nem mindegyikének ismertek a politikai nézetei - ez korántsem baj, sőt.

És ha ez így van, akkor az egyes konkrét felhasználók kevéssé lehetnek bizonyosak abban, hogy az ő egyedi világnézetük és annak akár irodalmi köntösbe burkolt, akár direkt módon kinyilvánított megjelenítése inkább harmonizál-e, vagy inkább ütközik-e a portál befolyásos személyeinek nézeteivel. Ha ezt végiggondoljuk, akkor szerintem olyan megállapításra is juthatunk, hogy az ilyen esetekből kialakuló nyílt konfliktusok nem feltétlenül szolgálnak a portál életének kárára. Sőt, minél többen foglalnak állást a kérdésben, a helyzet annál egyértelműbbé válik.

A hasonló "megvilágosodás" állapotába az egyes felhasználók eltérő időpontokban juthatnak, így a folytatásról vagy a távozásról - persze más tényezők hatását is figyelembe véve - eltérő időpontokban dönthetnek. Szögezzük le a tényt: az aktív felhasználók száma jelenleg, úgy tűnik, stagnál.

1526. [tulajdonos]: réz-bagoly2018-10-05 16:50
Korunk sebészeti technikája öles léptekkel halad: különböző, maradandó sérülést szenvedett és emiatt szuboptimális módon működő emberi testrészeket képes pótolni tartósabb, megbízhatóbb, ellenállóbb anyagokkal, például nemesfémekkel. Gondolhaunk a legegyszerűbb fogptólástól, a mozgatható fém művégtagokon és az iridium ízületeken át, a koponyafelület részleges hiányát befoltozó platinalemezekre. De még ez sem minden: indokolt esetben állatok végtagjait és egyéb sérült vagy alulműködő testrészeit is képes a medicinatudomány helyettesíteni. Lássunk egy példát erre alább:


Olvasói hozzászólások nélkül
1525. weinberger: kétsoros(Szokolay Z.): re: alakváltozatok2018-10-03 20:26
Áldom az eszemet a versikédet olvasva, Zoltán, hogy amikor "becenevet" kellett választanom, nem a kenyai Mombasa város jutott eszembe...

Olvasói hozzászólások nélkül
1524. (Szokolay Z.): re: alakváltozatok2018-10-03 18:27
írta ezt ma weinberger,
aki néha felhergel.

1523. [tulajdonos]: síkban, térben2018-10-03 18:10
Alakváltozatok
(metamorfondír)

Ha a jelen dokk-forma
taszítana, sokkolna,
felkereshetsz valakit,
aki formát alakít.
Mit tartsunk jó dokk-formának?
Álláspontok konfrontálnak.

Ha a dokkod elliptikus,
mi volna jobb, mellik típus?
Hogyha egy dokk pontszerű,
triumfál a honderű.
Hogyha egy dokk lineáris,
kedveli sok liberális.
Amikor egy dokk trapéz,
nincs esély, hogy sokra mész.
Hogyha egy dokk hengeres,
benne szellő lengedez.
Hogyha egy dokk téglatest,
térfogata végletes.
Hogyha egy dokk gömbölyded,
érzelmeket hömpölyget.

Ám hogyha egy dokk kerek,
imádják a dokkerok!

1522. [tulajdonos]: egy légtérben2018-09-27 15:24
Eltekintve két „ifjúkori botlásomtól”, rendre és szilárdan, persze kellő udvariassággal megfogalmazva, elutasítok minden olyan megtisztelő megkeresést, hogy szellemi alkotásommal emeljem egy-egy közös kiadvány, elterjedt szóval: antológia minőségét. Az említett második alkalom szilárdította meg bennem ezt a döntést, mert a kiadványban az enyémmel gyökeresen ellenkező világnézetnek hangot adó szövegek is megjelentek, amiről természetesen csak a kész kötet kézbe vételét követően szereztem tudomást. Megengedem, hogy nem releváns és nem indokolt a reagálásom, de úgy éreztem, hogy a szövegemmel azonos tárgyi közegben megjelenő nézetek rám is rossz fényt vetnek, és azóta nem teszem ki magamat hasonló kockázatnak – vagy mégis, folyamatosan azt teszem?

Aki egy adott, bármely szerző által igénybe vehető virtuális felületen több-kevesebb alkalommal publikál, szintén nem válogathatja meg sem a szerzőtársait, sem az általuk megosztani kívánt témákat és megközelítési módokat. Egyetlen módon kerülhető el, hogy az ilyesmire érzékeny alkotó kitegye magát az általam fent leírni próbált ellenérzésnek: ha minden művét egy saját oldalon teszi közzé, ahol adminisztrátorként jogosult megválogatni az esetleges vendégszerzők szövegeit. Erősen gondolkozom valami hasonló megoldáson – persze, szokás szerint jelentősen megkésve…

1521. [tulajdonos]: infó2018-09-26 18:12
Amikor egy labdarúgó-mérkőzést televízión közvetítenek, a tartalom-szolgáltató igyekszik a látnivalóhoz tisztán sport jellegű a lehető legtöbb információt társítai. Ilyen például a riporter (szpíker), aki pontosan és szabatosan végigmeséli potosan ugyanazt, amit a néző a saját szemével lát. De ide értem a többé-kevésbé állandó képernyő-feliratokat is, amelyek tájékoztatnak a kezdő felállásról, a pillanatnyi állásról, az eltelt időről, a cserékről, stb. És persze szerepel a feliratokon a küzdő csapatok nevének rövidítése. Felidézek az utóbbira két példát.

Az időben későbbi élményem csak néhány napos: az angol Premier League-ben a Newcastle és az Arsenal játszott egymással, ezért a meccs teljes időtartama alatt látható volt a kéernyő bal felső sarkában a NEW ARSE felirat. A Google fordítóprogramja jó barátunk.

Korábbi eset volt, amikor a Bundesliga 2-ben az FC Kaiserslautern fogadta az Offenbach együttesét. A kb. 96 perc alatt végig ott virított a tájékoztató felirat: FCK OFF. A fordítóprogramot azonban ne németre, hanem angolra tessék állítani.

1520. [tulajdonos]: nagykabát2018-09-26 13:08
Az ősz visszavonhatatlanul beköszöntött. Kénytelenek vagyunk kinyitni a naftalinos bugyrainkat és szépen sorba előkészíteni a ruhatárunk komolyabb, negyobb felületű, gyakorta sötétebb színű, nehezebb súlyú darabjait: sapkát, sálat, kesztyűt, felöltőt, nagykabátot. A nem is annyira tüzetes átvizsgálásuk is feltárhat azonban komoly hiányosságokat, ahogyan az történt az alábbi esetben:


1519. [tulajdonos]: javítás2018-09-25 17:47
Megkísérlek leírni két, a felhaszálókra jellemző folyamatot. Pruxhammer Ottokár jól azonosított dokker feltölti "Pacsirtaröfögés újholdkor" című művét, majd kisvár. Kisvártatva megjelenik üzenőoldalán Kraft Emerencia szerki írott véleménye, észrevételezve, hogy szerencsésebb volna a "török áfium" összetételben a jelzőt nagybetűvel kezdeni, a második versszakot felcserélni a negyedikkel, az "így szólt" végződésű sorban három helyett csak egy kettőspotot írni, a versszövegben fölöslegesen megismételt címet eltütetni, és megkísérelni minden melléknevet az ellenkezőjére cserélni.

Ottokár válaszol: "Köszönöm, javítom és újra felteszem." Ígéretét meg is cselekszi a következő új cím alatt: "Pacsirtapöfögés félholdkor (jav).

Innen már a saját véleményem következik. A "javít" ige jelentése az, hogy "jobbít". Vajon garantálja-e bármi is, hogy a javaslatokat (lám, ez a szó sem véletlen...) megfogadva a verse jobb lesz?


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2018-10-14 07:50 Kosztolányi Mária
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
2018-08-16 18:22 kedvenceimből
2018-08-14 19:14 Bátai Tibor szubjektív
2018-08-11 07:26 Bakkné Szentesi Csilla
2018-08-10 18:27 Szemezgető/Ivànyi Mònika
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2018-10-17 17:36   új fórumbejegyzés: Wesztl Miklós
2018-10-17 17:34   új fórumbejegyzés: Wesztl Miklós
2018-10-17 17:32   Napló: Jó, ha a vége jó
2018-10-17 17:31   Napló: Zúzmara
2018-10-17 17:31   Napló: Seholsincs
2018-10-17 17:24   Napló: Minimal Planet
2018-10-17 17:15   Napló: Jó, ha a vége jó
2018-10-17 17:15   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2018-10-17 17:07   Napló: Jó, ha a vége jó
2018-10-17 16:57   Napló: Jó, ha a vége jó