DOKK

 
2782 szerző 35426 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Határ Győző
  GÖMBÖLYGETÕ
Új maradandokkok

Nyári László: Fokról-fokra
Tiszai P Imre: Néha még álmodok (2-jav)
Vajdics Anikó: Falak, ajtók, ablakok
Francesco de Orellana: Két izé 1996-ból
Petz György: Széppoétika hozott anyagból
Iványi Mónika: anyu szerint
Tiszai P Imre: Szufiták fénye
Bakkné Szentesi Csilla: kéregidőm-
Zsuzsanna Grande: Haikura hangolva (2/1)
Láncz Eszter: Lépés #
FRISS FÓRUMOK

Hepp Béla 4 órája
Mórotz Krisztina 5 órája
Duma György 6 órája
Bátai Tibor 7 órája
Tiszai P Imre 7 órája
Zsigmond Eszter 7 órája
Francesco de Orellana 9 órája
Kosztolányi Mária 10 órája
Várkonyi Miklós 12 órája
Tóth Gabriella 20 órája
Vezsenyi Ildikó 1 napja
Tóth János Janus 1 napja
DOKK_FAQ 2 napja
Szoboszlai Judit 2 napja
Nyári László 2 napja
Pálóczi Antal 2 napja
M. Karácsonyi Bea 3 napja
Szilágyi Erzsébet 3 napja
Kiss Anna Mária 3 napja
Nagyító 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Graffiti 2 órája
Bátai Tibor 2 órája
JÓ ÉJT! 2 órája
Minimal Planet 3 órája
efmintszerint (Sági Ferenc) 6 órája
PIMP 10 órája
Baltazar 14 órája
Conquistadores 14 órája
Volt egy pillanat 15 órája
Seholsincs 17 órája
Gyurcsi 1 napja
mix 1 napja
nélküled 1 napja
Szerdánként, kávé helyett 1 napja
Oswald Chesterfield Cobblepot 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: weinberger
Legutóbbi olvasó: 2018-08-21 01:00 Összes olvasás: 102016

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
1457. weinberger: lássukPálóczi Antal: MÉG ANNÁL IS BONYOLULTABB2018-08-18 06:58
Ezt a bejegyzést hosszabb fontolgatást követően jelenítettem csak meg, ami ellentmond az alapelvemnek: minden azonnal legyen látható. Mégpedig azért, mert szerintem csak látszólag szól az alaptémáról. Mást hozzáfűzni nem szeretnék.

Olvasói hozzászólások nélkül
1456. Pálóczi Antal: MÉG ANNÁL IS BONYOLULTABB2018-08-18 06:43
Sajnos a valóság ennél jóval bonyolultabb.
Bátai Tibor, ezt írod:
"Ilyen körülmények között az én buzgalmam arra irányul(t), hogy tükröt tartva MK-nak, szembesítsem őt azzal, hogy a Dokk közönségét néhány kivételtől eltekintve már nem tudja (fogja tudni) bepalizni az áldozati bárány maszkjával, így talán sikerül "kiszekálnom" innen. Bár – meg kell adni – ritka szívós fajta..."
Sanos ezzel elismered, hogy tudatosan választod az internetes bántalmazás, sőt, az internetes zaklatás törvénytelen eszközét. Az utánad szóló Szokolay Zoltán jól ismeri ezt: pontos leírását adja, annak, "milyen is ez a módszer". Idézem:
"A játszmás ügyek már a 20. század első felében is szerepet játszottak (hogy csak egy nevet említsek, Gehlen), de igazán a második világháború után terjedtek el.
A játszmák tervezői először tanulmányozzák a lehetséges szereplőket, felmérik, milyen hatást tudnak kiváltani, majd megterveznek egy dezinformációt és kiszámítják az arra várható válaszlépéseket. Így érik el egy-egy közösségen belül a célt, ami lehet lejáratás, bomlasztás, erőviszonyok átalakítása, hamis vád bizonyítása, bűnök leplezése, stb."
Vagy - ezt már én teszem hozzá - lehet a kiszekálás is.
Csakhogy Szokolay Zoltán téved: mindezt Shakespeare - lásd a királydrámák intrikus közegét (vagy csak magának Jágónak a figuráját és játszmáját, az Othello-ból) már jóval korábban "megjelenítette".
Moliere - a Tartuffe-ben - szintén. Aztán ott vannak az ókori drámák, sőt, az eposzok, ahol a csalárdság és az az intrika már az ember, a "sárkányfog vetemény" legfőbb vonása.
S mindezt persze Szokolay Zoltán hozza itt fel, akit éppen ilyen intrikus magatartás - és dezinformálási kísérlet miatt (korrupcióval jutottam ba a Szép versek '89-be) egy magyar bíróság megrovásban részesített, de már a parlamenti mandátumát is azért kellett visszaadnia a korszak sajtója szerint, s ő ezt ott nem cáfolta, mert parlamenti képviselő korában, más helyett nyomta meg a szavazógombot. Hálózati személyként végzett tevékenységéről akkor - és még nagyon sokáig - nem tudtam. Ezt azért fontos megemlítenem, mert Szőcs Géza a Mikor fordul az ezred címő könyvben az ő megfigyeléséről nyilatkozva elmondta: a 3/3-asoknak nem csak az volt a feladata, hogy jelentsenek, hanem az is, hogy az ellenzék vezéralakjait (amikor éppen nem jelentettek róluk) dezinformációkkal lejárassák az ellenzék körében. Például, amikor egy ellenzékinek bécsi tüntetésen kellett volna részt vennie, de előtte véletlen balesetben (nem volt megrendezett) eltörte a lábát, akkor elterjesztették róla, hogy "áruló lett, azért nem megy a tüntetésre. (Mintegy ellenzéken belül terjedő és romboló pletykaként dobta be a "hálózat".) Mire az illető személyiség kénytelen volt egynapos lábtöréssel mégis felvonulni ott, hogy cáfolja a besúgók terjesztette dezinformációt.
Nem véletlen, hogy ebben begyakorlott volt ügynököket a törvény eltilt attól, hogy hátralévő életükben bizonyos vezető beosztásokba kerülhessenek. Nem lehetnek mondjuk vezérigazgatók.
(Engem, Zoltán, épp ezért zavar, ha véleményvezérnek látlak valahol. Bár elismerem, hogy a törvény nm tiltja.)
Amikor a társadalomtudósok az emberi játszmázás ilyen fajtáinak azt a nevet adták: játszmázás, akkor a "módszer" már ősidők óta működött. A zavarkeltés hatalmi eszköze is ősrégi módszer. A másik lejáratása és hazug befeketítése is az. Egyáltalán maga a hazugság is - AZ.
De mikortól "hazudik" az ember?
Amióta ember?
Vagy már régebben is hazudott? Vajon a majmok képesek a hazugságra? A szimulálásra? A megtévesztésre?
Természetesen igen.
Sőt! Mindez - kezdetleges formában - már a majomszikla uralásáért folyó harcnak is az egyik legfontosabb része.
Csak ott a "politikai" szövetségeket egymás tetvészésével, az úgynevezett kurkászással erősítik meg.
Egy netes fórumon lájkokkal és "szövetségi kommenttel", smúzolással. (Medicsérlek, hogy te is megdicsérj.)
De hát ez a normális - mondhatni természetes!
Persze, sőt, már őstermészetes - hiszen én is ezért mondom.
Csakhogy az "egymás pátyolgatása" egy művészeti fórumon végül - akarva-akaratlanul - az esztétikai szemet hunyásokhoz is el elvezethet. Ezért jobb a "savas kémhatás". Jobb kellemetlen embernek lenni, hogy "ne szeressenek". Mert amikor nyilvánvalóan nem szeretnek, és úgy KELL (mert az esztétika erre kényszerít) megdicsérned egy verset, akkor az - lehet -, hogy tényleg jó.
A baráti pátyolgatás és smúzolás ezzel szemben baráti kánonok kialakításához vezethet. Ami egy művészeti fórumon - vagy egy színházban - nem kívánatos. Előbbinál - tényleg - egyre több lesz a giccs. Utóbbinál nem is tudsz megkapni egy szerepet baráti pátyolgatással, ha tehetségtelen vagy, a közönség úgyis kifütyül. Ha a legjobb "Lear király színész ezzel szemben lop a közértben, besúg - vagy minden polgári értelemben elviselhetetlen - akkor muszáj, hogy mégis ő kapja a szerepet.
Egy határig.
Amíg nem rontja el az előadást.
---
Én épp ezt a világot szeretném feltárni "A szerkesztőségi főemlős etológiájában" - kitérve az általatok felsorolt orgánumoknál tapasztaltakra, hiszen az onnan is elmentett kommentviták alkotják majd a "regényopera" egyes futamait.
---
Visszatérve bárminemű kiszekálásra.
Ez törvénytelen, Tibor.
Az internetes működést a törvényben előírtak szerint kell szabályozni és önszabályozni.
Hangsúlyozom, nem a zabolátlan, felelőtlen, hisztérikus és "Dokk-szerűtlen viselkedést" védem, hanem az azzal szembeni önbíráskodást ítélem el.
Kiutálás nincs és nem lehetséges. Tulajdonosi szavazáson alapuló kizárás, alapos megfontolás után, talán igen.

Olvasói hozzászólások nélkül
1455. Szokolay Zoltán: Játszmák2018-08-17 23:08
Egyikőtök (B.T.) késdobálásról, ellenségeskedésről beszél, másikótok (weinberger) viszont játszmákról, és ez jelentős különbség. Míg az előbbi eseményeit a hirtelen indulatok generálják, az utóbbi forgatókönyvét hidegvérrel írja egy háttérerő.
A játszmás ügyek már a 20. század első felében is szerepet játszottak (hogy csak egy nevet említsek, Gehlen), de igazán a második világháború után terjedtek el.
A játszmák tervezői először tanulmányozzák a lehetséges szereplőket, felmérik, milyen hatást tudnak kiváltani, majd megterveznek egy dezinformációt és kiszámítják az arra várható válaszlépéseket. Így érik el egy-egy közösségen belül a célt, ami lehet lejáratás, bomlasztás, erőviszonyok átalakítása, hamis vád bizonyítása, bűnök leplezése, stb.
Rendszerint több, részben beavatott szereplő, számos gyanútlan reagáló és egy szűk agytröszt együttműködésére van szükség. A Dokkon is ennek lehetünk tanúi.

Olvasói hozzászólások nélkül
1454. weinberger: GPSBátai Tibor: RE: eltérések2018-08-17 22:46
Kedves Tibor, a dolog lényegéből adódóan csak olyan portálok kapcsán vonhattam le (megengedem, nem szignifikáns) következtetésemet, amelyekkel az említett tizenöt év során kapcsolatban voltam felhasználóként. Sajnálom, hogy az írottak szerint Neked egyes, általam nem látogatott felületeken nálam jóval negatívabb folyamatokat is át kellett élned. Azt hiszem, a kettőnk bejegyzése együttesen fejezi ki (vagy közelíti meg jobban) a valóságot.

Olvasói hozzászólások nélkül
1453. Bátai Tibor: RE: eltérések2018-08-17 22:08
.
.
Kedves Miklós, azt hiszem, ezzel a bejegyzéseddel alaposan túllősz a célon.
.
Éppen csak megemlítve a 2005-ben indult és 2012-ben megszűnt Virtus.hu „virtuális lapcsalád” irodalmi oldalán annak idején folyt permanens késdobálást, vitatom, hogy
.
– általánosságban súlyosabb és durvább ellenségeskedések folynának a Dokkon, mint a többi irodalmi portál statisztikai átlagában, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az ilyen meccsek a Dokkal ellentétben másutt rendszerint eldugottabb, kisebb nyilvánosságot élvező aloldalakon vagy privát üzenetekben zajlanak, de gyakoriságuk ettől még nem kevesebb, és hangnemük sem kevésbé barátságtalan;
.
– a Dokk és más irodalmi portálok többségének színvonalában ne mutatkozna szembeszökő (minőségi) különbség a Dokk javára (ez alól kivételt csupán néhány virtuális irodalmi folyóiratként működő, kizárólag a szerkesztők által jóváhagyott, „beválogatott” írásokat közlő portálok képeznek: pl. A Hetedik, Holdkatlan stb.);
.
– megítélésem szerint mindezt néhány súlyos melléfogás és tévedés dacára is jól érzékelteti a Dokk 2000-től napjainkig működő szerkesztőinek a Wikipédián – https://hu.wikipedia.org/wiki/Dokk.hu – elérhető névsora; jómagam boldogan szerepelnék egy szerzőként hasonló vagy éppen ugyanilyen neveket felvonultató antológiában, míg ugyanezt más irodalmi portálok esetében csak elvétve mondhatnám el.
.
.

1452. [tulajdonos]: eltérések2018-08-17 21:04
Az elmúlt tizenöt évben kapcsolatba kerültem néhány virtuális versportállal, akár meg is nevezhetem őket: Poet.hu, Alak-art, Napkorong. Ez a felület magasról lesajnálja, lenézi, amikor csak teheti, fikázza őket. Teljes joggal. Bármit tesznek, soha még csak meg sem közelíthetik azokat a mocskos, aljas játszmákat, amelyek itt lassan nem a kivételt, hanem a szabályt jelentik. Büszke lehet önmagára "a kortárs modern magyar líra" gyűjtőhelye!

Olvasói hozzászólások nélkül
1451. weinberger: ez van...Bátai Tibor: RE: kris(z)tálytiszta2018-08-17 16:34
Kedves Tibor, tökéletesen leírtad a folyamatot, minden további szó fölösleges volna. Ami azt jelenti, hogy ha valamiféle égi csoda nyomán a jelenlegi troublemaker úgy döntene, hogy feladja, bármikor a helyébe léphet egy másik, pontosan ugyanennyire büntetlenül.

Olvasói hozzászólások nélkül
1450. Bátai Tibor: RE: kris(z)tálytiszta2018-08-17 15:59
Kedves Miklós, bevallom, én nem számítottam arra, hogy bárki is magára veszi a kitiltás ódiumát. A Dokk "pig"-je egy rossz mozdulattal magára rántott a moderációval kapcsolatos minden illetékességi és hatáskört, majd egy másikkal rögvest tovább is passzolta azok javarészét a ptk-ra / btk-ra, illetve a bíróságokra. A szerkesztők számára ez nyilván így kényelmes, a helyükben én sem törekednék a status quo megváltoztatására.

Ilyen körülmények között az én buzgalmam arra irányul(t), hogy tükröt tartva MK-nak, szembesítsem őt azzal, hogy a Dokk közönségét néhány kivételtől eltekintve már nem tudja (fogja tudni) bepalizni az áldozati bárány maszkjával, így talán sikerül "kiszekálnom" innen. Bár – meg kell adni – ritka szívós fajta...


Olvasói hozzászólások nélkül
1449. Szokolay Zoltán: sörmentén2018-08-17 07:51
Ha szemed a sampon csípi,
jó lesz három üveg csíki,
rosszallja, ha látja Heine -
kendre morog: abzug, ejnye,
s kilenc korsó Krusovice,
a mai nap uccsó vicce.
Végül kevés lesz a kötszer,
felborulsz egy miaszösszel,
ha sok volt a finom Gösser.


1448. [tulajdonos]: savanya2018-08-17 07:15
Azt hiszem, hogy kánikulai hőguta ellen igencsak hatékony és hatásos ellenszer a citrom ízű sör:Enjoy!


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2018-08-20 19:03 Vezsenyi Ildikó
2018-08-17 21:42 válogatott versek
2018-08-16 18:22 kedvenceimből
2018-08-14 19:14 Bátai Tibor szubjektív
2018-08-11 07:26 Bakkné Szentesi Csilla
2018-08-10 18:27 Szemezgető/Ivànyi Mònika
2018-08-10 18:21 Szemezgető
2018-08-06 22:46 hmm
2018-08-06 11:26 kedvenc versek
2018-08-03 11:00 KMara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2018-08-20 23:38   Napló: JÓ ÉJT!
2018-08-20 23:19       ÚJ bírálandokk-VERS: M. Szabó Mihály Öregedő férfiak dala
2018-08-20 22:54   Napló: Graffiti
2018-08-20 22:51   Napló: Bátai Tibor
2018-08-20 22:41       ÚJ bírálandokk-VERS: Mórotz Krisztina LILA LOVAK
2018-08-20 22:11   Napló: JÓ ÉJT!
2018-08-20 22:09   Napló: Graffiti
2018-08-20 21:59   Napló: Minimal Planet
2018-08-20 21:32   Napló: Graffiti
2018-08-20 20:21   új fórumbejegyzés: Hepp Béla