Egry Artúr
Apámnak (Sirató)
múltadnak rongyai
a délutáni a szélben,
szikkadtan lengenek
egy hullámos sós kötélen,
mert feltépted – hasztalan -
vékony csíkokra mindet,
épen nem hagyva semmit,
talán egy ócska inget,
hiába kértelek,
Istenre, füvekre, fákra,
ott álltál csupaszon,
akár egy kopasz fa ága!
és a rongyok alól,
kikandikáltak a gondok
fehéren és véresen,
ahogy a múlt lefoszlott!
miféle vad lelkiség,
miféle harci bánat
szabhatja meg nekem:
ne nevezzelek apámnak?
immár a fény felé figyelsz,
napba bámulsz csendben,
mint annyiszor, elkéstem
most is, e furcsa rendben!
két szemhéjam kelyhében
a bánat mos ma lábat,
úgy vágyom most is,
most is, – utánad!
(mégis)
”jó bolond voltam” – mondtad,
tegnap; mellém guggoltál,
azt hittem; elvisz a szél is,
sohasem fogtunk kezet,
így elengedni sem tudlak,
egyes-egyedül mégis!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Szárnypróbálgatók (Csongrád, 2006) Kiadó: Raszter
|
|
|