Elcsendesült a ház...
(WALLACE STEVENS: The House Was Quiet...)
Elcsendesült a ház, a világ nyugodt.
Az olvasó könyvvé változott; a nyári éj
Mintha a könyv tudatra ébredése lenne.
Csendes volt a ház, a világ nyugodt.
Szavak kimondva, mintha nem lenne könyv,
csakis, ha olvasója a lap fölé hajolt,
Akart hajolni, leginkább a tudós életét
akarta, kinek könyve az igazság, akinek
A nyáréjszaka olyan, mint a tiszta gondolat.
Csendes volt a ház, mert úgy kellett lennie.
A csend a jelentés részlete, az elme része:
a tökéletesség megérintette a lapot.
És a világ nyugodt volt. Az igaz békés világa,
amelyben nincs más jelentés, csakis önmaga
Békésen, maga a nyár és az éj együtt
Volt a lehajló olvasó, és így olvasott.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2023-12-14 16:07:09
Utolsó módosítás ideje: 2023-12-14 16:07:09