Végh Tamás
Új október
„növeli, ki elfödi a bajt”
/Illyés Gyula/
Mit hazudtok még el
A tegnapokról, a mának?
Milyen jól elárultok
Múltat és jövendőt,
Hataloméhes
Tegnapi kufárok!
Milyen jó,
Hogy az ünnep ürügyén
Ennyien elétek mennek
Szó-moslékotok enni,
Akol körben,
Lerágott csontokkal
Eltelve, boldogan.
Mégsem engedem,
Mert nem tehetem,
Hogy elvegyék tőlem
Forradalmunk
Tiszta pátoszát!
A haza – én magam,
A haza - te magad,
A haza – mi magunk,
Bár ellenünk ítél
Minden látszatunk,
Együtt,
Nem vagyunk magunk.
Akkor, az elején,
Októberben,
Gyönyörű menetben,
Százezres arcon
Napok tündököltek.
Azután Ötvenhat
Kevesek ügye volt,
Kik haltak utána
A barikádokon,
S lett azóta,
Mindazoké,
Akik felemelt fejjel
Mennek elé,
Arccal az igazság
Napja felé.
Jelenleg,
Az emléktelenek
Sima keselyűi
Repdesnek feletted.
Ne engedd,
Ne tűrd el te sem,
Sohasem, hogy
E túlpörgetett,
Békés, elhitető,
Hazug évtizedek,
Elgáncsolják
Érzékenységedet,
Hitet őrző
Emlékezetedet!
Mert miénk
Lehet ismét az út,
Remény, a jövendő,
S nem szenvedsz
Te sem
Szeretetlen, mert
A haza – én magam,
A haza – te magad,
A haza – mi magunk,
Bár ellenünk ítél
Minden látszatunk,
Együtt,
Nem vagyunk magunk.
2012-10-24.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-10-25 12:03:48 Utolsó módosítás ideje: 2012-10-25 12:03:48
|
|
|