DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2842 szerző 38713 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Bátai Tibor: örökké | öröktől
Bátai Tibor: Két keserves
Bátai Tibor: Fohász a varjúért
Bátai Tibor: Final cut [igekötők kurzívval]
Ózdi Annamária: Jó volna
Csombor Blanka: Cseppecske
Sági Ferenc Dénes: befejezett
Farkas György: cím nélkül (6)
Farkas György: cím nélkül (5)
Farkas György: cím nélkül (4)
FRISS FÓRUMOK

DOKK_FAQ 10 órája
Gyors & Gyilkos 15 órája
Tóth Gabriella 19 órája
Karaffa Gyula 22 órája
Kiss-Teleki Rita 1 napja
Mórotz Krisztina 1 napja
Filip Tamás 2 napja
Szakállas Zsolt 3 napja
Bátai Tibor 3 napja
Farkas György 4 napja
Boris Anita 4 napja
Cservinka Dávid 4 napja
Ötvös Németh Edit 5 napja
Zsolt Szakállas 5 napja
Csombor Blanka 9 napja
Vadas Tibor 10 napja
Gyurcsi - Zalán György 13 napja
Valyon László 13 napja
Tóth János Janus 17 napja
Szilasi Katalin 18 napja
FRISS NAPLÓK

 - haikukutyin - 3 órája
mix 6 órája
Bátai Tibor 7 órája
A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS 8 órája
kuckó 9 órája
Jószándékú párbeszélgetés 9 órája
az univerzum szélén 10 órája
ELKÉPZELHETŐ 10 órája
Minimal Planet 10 órája
Hetedíziglen 11 órája
A vádlottak padján 13 órája
Gyurcsi 16 órája
nélküled 22 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 1 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN II. 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
Legutóbbi olvasó: 2024-04-14 05:20 Összes olvasás: 70551

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
961. Edit: köszönöm2024-01-29 15:09
Anikó! Köszönöm ezt a reggeli csodaírásodat!
Elkísért.
Azt gondolom, pont egy olyan könyvet olvasok, amire ráillik, amiről beszéltél, illetve idéztél.

960. [tulajdonos]: útvonalak2024-01-28 23:15

„Azt hiszem, csak olyan könyveket szabad olvasnunk, amelyek mardosnak és furdalnak. Ha az olvasott könyv nem sóz egy jót a fejünkre, hogy ébredjünk, minek azt akkor egyáltalán kézbe venni? Hogy boldoggá tegyen minket, mint írod? Istenem, boldogok akkor is lehetnénk, ha nem volnának könyveink, és olyan könyveket, melyek ekképp boldogítanak, végszükségben magunknak is írhatnánk. Szükségünk azonban épp olyan könyvekre van, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy szerencsétlenség, ami nagyon fáj, mint valakinek a halála, akit jobban szerettünk önmagunknál, vagy mintha kiűznének minket, minden embertől távol, a vadonba, mint egy öngyilkosság, olyan legyen a könyv, fejsze, a bennünk befagyott tenger jegéhez.” (Franz Kafka: Oskar Pollakhoz (1904). Ford.: Tandori Dezső)

Olvasnivaló nélkül indultam el pénteken a Három Holló-ba a Jon Fosse-estre, amelyen Dobos Éva, Márton László, Kukorelly Endre és a Kalligram Kiadó igazgatója, Mészáros Sándor beszélgetett az író regényeiről. Elhangzott többek között az a gondolat, hogy a manapság megjelenő regények zöme kész probléma-katalógus. A könyvek nagyrésze valamilyen magy gondról szól. Mintha a szépirodalom szerepe az lenne, hogy az olvasót a világ aktuális bajairól tájékoztassa. „Ha valaki erre vágyik, ne Jon Fossét olvasson”, jegyezte meg Kukorelly Endre.

A 22-es busz hozzánk legközelebbi megállóját kétféleképpen lehet megközelíteni: a Művelődési Ház előtt elhaladva, vagy hátulról kerülve a közösségi téren át. Az utóbbi egy-két másodperccel rövidebb, ha nagyon sietek inkább ezt az utat választom, mert így nem esem abba a kísértésbe, hogy a Művház bwjáratánál álló könyvesszekrény aktuális „kínálatába” feledkezzem. Mindig sietek. De nem mindig tudok ellenállni a kísértésnek. Pláne, ha lefelé menet belém hasít a felismerés, hogy olvasnivaló nélkül maradtam, . Mintha egy létfontosságú szerv hiányában indulnék útnak. Ezt nem hagyhatom. Életveszélyes.

Így került a kezembe a F. Kafka: Naplók, levelek-kötet a Jon Fosse-estre menet. Az első négy levelet olvastam el útközben, köztük azt, amelyikből a fenti idézet való.

959. [tulajdonos]: milyennek-látjuk-Kukorellyt2024-01-25 11:35
Előre szólok: elfogult vagyok Kukorelly Endrével kapcsolatban. Jártam hozzá írószemináriumra, ritkán. Töredéknyi gőzzel voltam jelen, igazi írói ambíció nélkül, hol az időt, hol a pénzt sajnáltam az ügybe fektetni. Az a néhány alkalom viszont, amit a csoportjában töltöttem alkalmas volt arra, hogy a mai napig tisztelettel viszonyuljak a széleskörű olvasottsága, tudása és írói képességei iránt. Kukorelly fura külseje (tar feje, szögletes arca), rekedt hangja, halvérűsége (hogy még a foci és a nők iránti rajongását is olyan szenvtelen hangon képes előadni sokadjára is, hogy a szenvedélyes emberben lehűl, de legalábbis meglanyhul a vér) stb., megosztja a hallgatóságot. A férjem pl. egészen addig nem hitte el nekem, hogy modellként szolgálhat bárkinek is (pláne nem a feleségének), amíg egyszer személyesen nem beszélgetett vele.

Kukorelly nem csak hisz abban, hogy az ember (köztük az író ember, amivé szerinte valamilyen szinten mindenkinek válnia kellene) „zoon politikon”, hanem meg is felel ennek a hitnek. Ahova hívják elmegy, nemcsak az ATV-be, de a Hír TV-be is, vagy bármelyik közszolgálati műsorba. Mindenütt elmondja azt, amit évtizedek óta hangoztat, hogy az olvasás (meg az írás), és általában a kultúra milyen fontos. Hogy itt kezdődik minden. Ha szóhoz jut, ezt bővebben is kifejti, és akkor felvillan az elképesztő irodalmi tájékozottsága. A közügyekre is odafigyel, ha nincs elég tudása valamiről, bevallja. Ez történt az Öt-ben, ahol a közlekedéssel kapcsolatos fejleményekről volt szó. A többiekkel ellentétben, éppen, hogy lejjebb csavarta valamelyest a vehemens hozzászólások lángját.

De.

Filip Tamásnak igaza van abban, hogy ő volt a legunalmasabb. A legszíntelenebb és legsemmitmondóbb az említett műsorban. Mi is felfigyeltünk erre a férjemmel, aki szerint az egész műsor elég gyenge eresztés volt. És igazat adtam neki.

Kukorelly nem nagyon igyekezett szóhoz jutni. Talán tényleg nem volt a közlekedéssel kapcsolatban sok mondanivalója. Talán tényleg meg akarta úszni. Hont nagy lángon lobogása, Konok konoksága, de még Schiffer másfajta halvérűsége is erőszakosabb az övénél. De hogy úgy akarna haza menni, hogy „Ugye, jót akartam? Dicsérjetek már meg!", azt nem hiszem. Nem az a fajta. Tipikusan az az ember, aki el van dicséret nélkül is. És amúgy általában nem az a megúszós fajta. Nagyon is sok mindenbe beleállt az utóbbi időben. Az Öt legutóbbi műsorába nem állt bele. Uncsi volt. Igen.

Aki nem akar unatkozni, kövesse a YouTube-on az Ütközések című csatornát.958. [tulajdonos]: ...2023-08-07 23:50
Kedves Ani!

Sajnálom, hogy ilyen soká válaszolok. Az áthelyezésemmel kapcsolatos teendők minden időmet felemésztették. A katonai bürokrácia egy rémálom. Egy lépés jobbra vagy balra, és egy tonna papír esik a fejedre. Rosszabb, mint egy kivégzőosztag. Persze, nem rosszabb. Csak ilyenek jutnak mostanában eszembe. Kivégzőosztag, rémálom. Vajon miért?

De végre Kijevben vagyok. Sétálok az utcán, a kávézók nyitva, tele emberekkel, beszélgetnek, mosolyognak. Több ezer katonakorú férfi, egészségesek, gondtalanok. Valami történhetett az elmémmel. Idegennek érzem magam ebben az életpartiban.

Ha gyorsabban szeretnél velem kommunikálni: fent vagyok a WhatsAppon, a Telegramon és a Viberen. A telefonszámom. ……………………….. Ha akarod, használd! Nem ragaszkodom hozzá.

Egy nap megiszunk valahol egy kávét, ebben biztos vagyok. És az lesz a világ legjobb kávéja. Ígérem.

Vadym

Olvasói hozzászólások nélkül
957. Edit: Szomorú levél.2023-07-31 13:34
Örülök, hogy újra itt vagy! Itt vagy?

Olvasói hozzászólások nélkül
956. Simf: Ülj le közénk…[tulajdonos]: ...2023-07-31 09:45
Hiányoztál

955. [tulajdonos]: ...2023-07-31 09:36
Kedves Anikó!

Még élek. De tudod, nemrég felajánlották, hogy áthelyeznek Kijevbe, ahol a fronttól messze teljesíthetek szolgálatot. És az az igazság, hogy megkönnyebbültem. Mindenkinek megvannak a maga korlátai. Másfél évet töltöttem a háborúban rendes alvás, pihenés nélkül. És most úgy érzem, elég volt. Elérkeztem a teljesítőképességem határához. Szomorú vagyok, hogy így érzek, de ha túl akarom élni a háborút, be kell látnom, hogy pihenésre van szükségem.

Küldöm a képeket az Odessza elleni rakétatámadások következményeiről, bár, gondolom, az interneten találkoztál velük. Július 22-én tizenkilenc rakétát lőttek a városra. Kilencet megsemmisítettünk, de tíz célba ért. A fő célpont, természetesen, a kikötőnk volt, de öt rakéta a történelmi városrészre esett. A lövedékek egyenként 600-980 kilogramm (csaknem egy tonna) robbanóanyagot tartalmaznak.

A támadások éjszaka érkeznek, amikor az emberek alszanak. A rakéta a kilövési pontról 5-7 perc alatt érkezik meg. Ha szerencsés vagy, lejutsz az óvóhelyre. Ha van a közeledben óvóhely. Mert a gond az, hogy az emberek többségének, főleg Odessza óvárosában, nincs hova lemenniük. A feleségem például a lakásunk folyosóján tölti az éjszakákat, mivel ismeri a "két fal"-szabályt. Ha a robbanás egy olyan helyiséget ér, amelynek nincsenek ablakai, a falak 45 fokos szögben egymásra esnek, és így egy olyan óvóhelyet alkotnak, amely elméletileg életeket menthet meg. Ezt a szabályt itt mindenki ismeri, a gyerekek is egy életre megtanulják. Már amelyik túléli ezt az egészet.

Odesszában az élet most úgy zajlik, mint egy abszurd darab: az emberek napközben kávézókban, éttermekben ücsörögnek, nevetnek, viccelődnek, a gyerekeikkel sétálnak, sportolnak. Este pedig felkészülnek a halálra. Aki túléli az éjszakát, reggel hálát ad az Istennek.

Ölel: Vadym

Olvasói hozzászólások nélkül
954. Bátai Tibor: Dokk estek szervezése...2023-03-07 19:03
...és moderálása

Kedves Anikó!

Kérlek, kezeld P.A. tirádáit a valós értéküknek és jelentőségüknek megfelelően, mindannyiunkat rosszul érintene az estek újraindításával megkezdődött folyamat elakadása --- meggyőződésem szerint Téged is.

Szeretettel,
Tibor

Olvasói hozzászólások nélkül
953. Szilasi K.: Vajdics Anikónak2023-03-07 18:50
Anikó, kedves! Ne vedd szívedre a kritikákat, te nagyon lelkiismeretesen felkészültél a márc. 3-ai beszélgetésre is. Az a néhány ember, aki ott volt, úgy nyilatkozott (nem a családtagok), nem gondolták volna, hogy ilyen érdekes lesz. Végül is az 50 percből másfél óra lett, és nem is éreztük az idő múlását.
Én külön köszönettel tartozom, hogy foglalkoztál a verseimmel. Szeretettel: Kati

Olvasói hozzászólások nélkül
952. karaffagye: vissza[tulajdonos]: mostantól 2023-03-07 08:50
Visszaolvasva: az utolsó mondatom lehet számodra félreérthető (bár szerintem nem értetted félre). Arra gondoltam, hoyg az est előtt át kellett volna rágni Imrééknek azt, hogy mit eredményez az, ha "a Karaffához" jöttök le ti együtt és nem a Karaffa megy fel... mert talán nem is neked szólt PA sok dühe, hanem nekem üzent... Szóval rám ne haragudj, ha netántán félreérthető voltam... és hálás vagyok nektek, neked...

Ezt ne jelentesd meg kérlek, csak neked szól. És gondold át, szerencsére sokan vagyunk, akik látszólag véd és dacszövetséget kötve megvédjük azt, akit PA támad...


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2024-02-01 08:36 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2024-04-14 04:08   Napló: - haikukutyin -
2024-04-14 00:59   Napló: mix
2024-04-13 23:31   Napló: Bátai Tibor
2024-04-13 22:37   Napló: A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS
2024-04-13 21:59   Napló: kuckó
2024-04-13 21:00   Napló: az univerzum szélén
2024-04-13 20:44   Napló: ELKÉPZELHETŐ
2024-04-13 20:36   Napló: Minimal Planet
2024-04-13 20:15   Napló: Hetedíziglen
2024-04-13 20:14   Napló: A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS