DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2828 szerző 36983 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Miklya Zsolt
  Arcát mosná
Új maradandokkok

Petz György: Hamlet bajban
Vezsenyi Ildikó: Falusi randevúk 1. Első este
Bara Anna: örökség
Szilasi Katalin: utam
M. Szabó Mihály: Mi maradt?
Ötvös Németh Edit: kézimunka
Gyurcsi - Zalán György: Terveim (jav)
Kiss Anna Mária: az össze nem egyezés retorikája
Mórotz Krisztina: Agapé
Berényi Klára: B oldal
FRISS FÓRUMOK

Mórotz Krisztina 5 órája
Frady Endre 5 órája
Farkas György 6 órája
Gyors & Gyilkos 8 órája
Czékmány Sándor 1 napja
Petz György 1 napja
Szilágyi Erzsébet 1 napja
Fekete Orsolya 1 napja
DOKK_FAQ 1 napja
V Varga Zoltán 2 napja
Kiss Anna Mária 2 napja
Nagyító 2 napja
Vezsenyi Ildikó 2 napja
Gyurcsi - Zalán György 2 napja
Francesco de Orellana 2 napja
Ötvös Németh Edit 2 napja
Berényi Klára 2 napja
Tesch Gábor Ferenc 3 napja
Kiss-Teleki Rita 3 napja
Bara Anna 3 napja
FRISS NAPLÓK

 nélküled 2 órája
mix 3 órája
A VERS LEGYEN VELETEK 5 órája
Minimal Planet 6 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 6 órája
Etzel Mark Bartfelder 7 órája
Hetedíziglen 7 órája
Zúzmara 7 órája
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 8 órája
Bátai Tibor 8 órája
Ötvös Németh Edit naplója 8 órája
Dokk Antológia Nyersanyag 8 órája
Qui? 9 órája
Conquistadores 14 órája
az utolsó alma 17 órája
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
Legutóbbi olvasó: 2020-02-26 04:43 Összes olvasás: 28478

Korábbi hozzászólások:  
623. [tulajdonos]: ...2020-02-25 23:05
2020. február 25.

Pelenkás gyereket szorítok magamhoz álmomban. Egy polcon találtam színes, indiai ruhák között valami boltban. Puha és fehér a bőre. Nem beszél, mégis kommunikálok vele, szokás szerint, valamilyen szavak nélküli nyelven. Jó érzés a közelemben tudni, azt hiszem, hozzám tartozik. Olyant, mint egy testrész, egy nélkülözhetetlen végtag. Vagy valami annál is fontosabb szerv. Mert végtag nélkül lehet élni, még agy nélkül is, de máj, szív, vese és vérkeringés nélkül? Az utóbbi lesz a legpontosabb: olyan ezzel a gyerekkel együtt lenni, mintha a vérkeringésem része volna. Egy éjszakát és egy délelőttöt tölt velem. Vagy inkább én töltök vele. Felöltöztem, megetetem, és főleg: „beszélgetünk”. Aztán egyszer csak rájövök, hogy nem az enyém. Sosem volt az. Vissza kell vinnem a boltba. Az anyja már biztosan halálra keresi, gondolom, ha az övé, nem tarthatom magamnál. Fiatal, hippi külsejű nő ácsorog a boltban a pult mellett. Amikor átadok neki a gyereket, mintha a szívemet szakítanám ki. Biztosan nehéz éjszakája volt, nézek rá bocsánatkérően, és gondolom, kihívta a rendőrséget, teszem hozzá. Nem igazán volt rá időm, feleli a nő egykedvűen, és visszarakja a gyereket a polcra. Maradj nyugton, parancsol rá, és tüzet gyújt alatta a padlón. Félek, hogy a kicsi a lángok közé esik. Meg tudnám ölni azt a nőt. De nem tehetem.

622. [tulajdonos]: ...2020-02-25 22:50
2020. február 25.

Pelenkás kisgyereket emeltem magamhoz álmomban. Egy polcon ücsörgött, színes, indiai ruhák között valami boltban. Puha és fehér volt a bőre. Nem beszélt, mégis kommunikáltam vele, szokás szerint, valamilyen szavak nélküli nyelven. Jó érzés volt a közelemben tudni, azt hittem, hozzám tartozik. Olyan volt, mint egy testrész, egy nélkülözhetetlen végtag. Vagy valami annál is fontosabb szerv. Mert végtag nélkül lehet élni, még agy nélkül is, de máj, szív, vese és vérkeringés nélkül? Az utóbbi lesz a legpontosabb: olyan volt azzal a gyerekkel együtt lenni, mintha a vérkeringésem része lett volna. Egy éjszakát és egy délelőttöt töltött velem. Vagy inkább én töltöttem vele. Felöltöztettem, megetettem, és főleg: „beszélgettünk”. Aztán egyszer csak rájöttem, hogy nem az enyém. Sosem volt az. Vissza kellett vinnem a boltba. Az anyja már biztosan halálra keresi, gondoltam, ha az övé, nem tarthatom magamnál. Fiatal, hippi külsejű nő volt. Ott ácsorgott a boltban a pult mellett. Amikor átadtam neki a gyereket, mintha a szívemet szakítottam volna ki. Biztosan nehéz éjszakája volt, néztem rá bocsánatkérően. és gondolom, hívta a rendőrséget, tettem hozzá. Nem igazán volt rá időm, felelte a nő egykedvűen, és visszarakta a gyereket a polcra. Maradj nyugton, parancsolt rá, és tüzet gyújtott alatta a padlón. Féltem, hogy a kicsi beleesik. Meg tudtam volna ölni azt a nőt. De nem tehettem.

621. [tulajdonos]: ...2020-02-15 21:25
2020. február. 15.

– Jó napot!
– Jó napot!
– Öné a kutya?
– Nem. A kiránduló csapathoz tartozik, csak előreszaladt, hogy megjelölje a fákat. Hogy mindenki lássa, övé az egész erdő. Nem tűnik veszélyesnek.
– Hát, igen csak…
Nem tudom, miért kell nekem egy idegen kutya védelmére kelni. Ha nekem is lenne kutyám, mint ennek a szakállas férfinak, és gondosan pórázon tartanám, valószínűleg másként látnám a helyzetet. Mert valóság a maga egészében senki számára nem létezik. Csak észlelés van. Nézőponttól függően. az én nézőpontot pedig az, hogy én szabadon szaladgálok, nem vagyok hozzákötve egyetlen kutyához sem. Még jó. Azt mondják, köldökzsinórral a nyakamon születtem, akárcsak az összes gyerekem. Gyárilag nem bírom a kötöttséget. (Gyerekeim se bírják, ha kötelet akarnak keríteni a nyakuk köré. Még sálat sem hajlandók viselni, a legnagyobb hidegben sem.)
A territórium megjelölése felől megközelítve az erdei jelenetet, bizonyos emberek jutnak eszembe. „Nagykutyák”, akik el akarják hitetni magukról, hogy övék itt minden. Aztán a „kiskutyák”, akik megpróbálják felülírni a domináns szagnyomokat. (Azt olvastam valahol, hogy a nyestmedvék pattogatott kukorica illatú vizelettel jelölik meg a területük határait. Ez pillanatnyilag felesleges információ, de legalább érdekes.)

Ma elvittük a fiúkat és Aliciát a Szépművészeti Múzeumba a flamand festők kiállítására. Rubens Szent Jeromosa és Senecája meggyőzött, jó húsban lévő Krisztus- és Mária-alakjait továbbra sem csípem. Még eredetiben sem. A „Romulus és Rémus megtalálása” című képen a hófehér selymen fekvő, tiszta bőrű, hájas csecsemőket sosem fogom elfelejteni, de nem azért mert tetszenek, hanem mert olyan égbekiáltóan mesterséges az egész. A malomkerékgalléros nemesektől az én plebejus gyomrom általában émelyegni szokott, most mégis szerencsésnek érzem magam, hogy bizonyos képeket eredetiben láthattam. Ilyen volt többek között Rubens Brigida Spinola-Doriá-ja, Van Dyck Idős házaspárja (amelynek női alakjáról Van Dyck anyósát mintázták – minden bizonnyal – A leány gyöngyfülbevalóval c. filmben) és Stuart Mária esküvői ruhás képe (kilenc évesen adták férjhez!).

A középső húgomról, Zs.-ról ámodtam hajnaltájt. Zs. engem bízott, hogy egy mocsaras vidék közepéről egy piros szalaggal megjelölt csomagot kihalásszak. Többször elsüllyedtem az iszapban, mire teljesítettem a missziót. Aztán, mintha mi sem történt volna, újra indult a történet, és a húgom halászta ki a mocsár széléről laza mozdulattal a piros szalagos csomagot, amit én fáradságos munkával, az életem kockáztatásával szereztem meg. Zavarban voltam. Úgy éreztem, hogy akaratomon kívül valami csúnya bűnt követtem el, amit még nem sejt senki, de előbb-utóbb ki fog derülni.

620. [tulajdonos]: ...2020-02-13 16:47
2020. február 13.

A kiképzésen való részvétel öregeknek, nőknek és gyerekeknek nem kötelező, de hasznos, kiabálja álmomban valami katonaember. Körülnézek: kint állok egy téren, csupa nő vesz körül. Mi készül itt? Pár nap az egész, mondja valaki, vagy csak gondolom. Itt az ideje, hogy elbúcsúzzanak mindenkitől, aki fontos maguknak, ajánlja a a parancsnok. Ismeretlen embereket ölelek magamhoz. Egy karcsú, fiatal nőt és másokat, akiket soha életemben nem láttam, mintha az egész emberiségtől búcsúznék. Már majdnem elindulok a „pár napos kiképzésre”, amikor észreveszem, hogy a férjem is ott ácsorog a búcsúztatók között. Róla majdnem elfelejtkeztem. Szorosan átkarolom. Ő felemel a magasba, a végén már a tenyerén támaszkodom, mint egy artista. Jó érzés -- tudom, hogy szeret. Csak azt nem értem, miért kell ekkora búcsúzkodást rendezni, ha csak pár napra megyünk el én és a többi nő meg a gyerekek. Lehet, hogy hosszabb ideig fog tartani a kiképzés?

2020. február 12.

Álom. Már megint éreztem a kismacskaméretű magzatokat a hasamban. Ezúttal kettőt, külön-külön, mégis egyben. „Csak nem sziámiak?”, aggódtam. De aztán megnyugodtam, minden rendben lesz.

Valóság. A nagyfiunkat és lengyel barátnőjét meghívtuk tegnap este az Opus Jazz Klubba a Ganna nevű, ukrán jazzénekesnő berlini csapatának koncertjére.

Valóság és fikció. G. leszedte nekünk a netről a Baloon című, megtörtént események alapján készült filmet. Kész krimi az egész, pedig „csak” egy NDK-ban élő család nyugatra szökéséről szól. A felirat a hanghoz képest hat-hét másodperccel később érkezik a képernyőre. Először idegesített, aztán izgalmasnak találtam, olyan lett tőle a film egy polifon kompozíció, amelyben a fődallamot egy másik szólam – itt: a szinkronizált szöveg feliratos verziója – időbeli eltéréssel követi.

619. [tulajdonos]: ...2020-02-08 18:02
2020. február 8. Kedves Naplóm!

Nem állítom, hogy a nemek háborúja zajlik nálunk a családban, már csak azért sem, mert a túlerő miatt eleve értelmetlen nálunk ütközetekben gondolkodni – négy férfi jut egy nőre; amikor apósomék házában, mondjuk karácsonykor, a tágabb család is összesereglik, a sógorom lányainak köszönhetően némileg javul az arány, de még ott is kétszeres a túlerő (8:4), sőt, lehet, hogy többszörös, a férfiak nagyobb öntudatát (és ennek megfelelően hangosabb száját figyelembe véve), szóval, nincs háború, belekezdeni sem érdemes, mégis, most, hogy újra itt lesz velünk egy hétig Alicia, ez a törékeny, pici lány, úgy érzem, megérkezett az erősítés. Mintha szövetséges csapatok egész hada érkezne. És még mindig nem harcról van szó, csak arról, hogy a látom a fiúkat, ahogyan napok óta erre készülnek (mindenki, nem csak a nagyobbik fiam). Egy hétig Csodaország leszünk.

618. [tulajdonos]: ...2020-02-07 13:11
2020. február 7. Kedves mai Naplóm! (Javítanivalók akadtak.)

Ma arra ébredtem, hogy a felejtés elleni háború jegyében meg kell írnom K. Ferit és a homokgödröt. A kora reggeli álmom F. Zs.-ről, egykori gimnazista osztálytársamról szólt, aki feltűnően utált engem egészen addig, amíg harmadikban, a matek OKTV-én több pontot nem szereztem, mint ő, az osztály matek- és fizika-zsenije. Később elmondta, hogy addig azt gondolta, csak a szorgalmam miatt kapok jó jegyeket a tanároktól. Mintha a szorgalom olyan lenézendő dolog lenne. Kétségtelen, hogy a fizika tanártól csak kegyelemből kaptam ötöst. Hozzá képest, aki már gimis korában is komoly atomfizikai tanulmányokat (nem véletlenül lett felnőttként egy neves intézmény igazgatója), tényleg csak „buzgómócsing” lehettem – így neveztük (nevezték) az osztályban az eminenseket. Gimi után ő katona lett, én egyetemista, és sokáig leveleztünk. Nagyon bírtam a leveleit. Emlékszem, volt egy visszatérő témája: a „bogaras” barátja, aki cincéreket tartott a lakásában. Ha Budapesten járt, színházba, operába mentünk. Nem voltunk egymásba szerelmesek. Az intellektuális kíváncsiság hajtott bennünket egymás felé. Azt álmodtam, hogy a családjával kirándulok, a feleségével és a gyerekeivel, aztán egyszer csak előkerül ő is. Kérdezem, hogy van. „Jól”, feleli, és a szemében, ami feltűnően zöld, boldogság csillan. „Abbahagytam az atommagkutatást”, teszi hozzá már nem szavakkal (átkapcsoltam telepátiás üzemmódra, ahogyan sokszor álmomban). A következő pillanatban látom, ahogyan hajlékony csuklómozdulatokkal egy acélgömböt ütöget, amiről ébren tudom, hogy hangnak nevezik. És látszik rajta, hogy tényleg boldog az istenadta.

Közben (amíg a fentieket írtam) elbizonytalanodtam: lehet, hogy nem a matekverseny miatt enyhült meg Zs. az irányomban. Spanyol szakkörön, amire öten jártunk az osztályból, a hátam mögött ült, Sz. L.-el, aki azóta már nem él. (Ő a második halottunk az eddigi háromból). Ott ülünk óra kezdete előtt pár perccel. „Ofő ültetést akar”, mondja Zs. a L.-nek. Hallom, hogy mondja. „Remélem”, teszi hozzá, „nem egy olyan bányarém mellé ültet, mint Sz. É.”. Zsigeri mozdulattal kaptam hátra a fejemet: „miért, mit gondolsz, te szebb vagy?” Nem volt rám jellemző, hogy beleavatkozom két fiú beszélgetésébe, félénkebb voltam annál, Sz. L.-be ráadásul reménytelenül szerelmes voltam, csak dadogni tudtam a közelében. De Sz. É.-t meg kellett védenem. Nem volt csúnya, csak „rossz tanuló”, és ez Zs.-nek elég volt ahhoz, hogy lebányarémezze. Sz. É. nyíradonyi volt, együtt járt egy autószerelő fiúval, akihez gimi után rögtön feleségül ment. Évekkel később hallottam, hogy elváltak. Nem volt buta, csak nem a tanulás állt az érdeklődése középpontjában. Duci volt, vagy inkább: teltkarcsú. Mi kollégista lányok Misszinek becéztük, és imádtuk, mert tele volt élettel, vidámsággal.
Mintha ez után az eset után hagyta volna abba az utálkozás Zs.

(Nota bene: a hang mélyedéseit kalapáccsal alakítják ki.)


617. [tulajdonos]: ...2020-02-07 11:55
2020. február 7. Kedves Naplóm!


Ma arra ébredtem, hogy a felejtés elleni háború jegyében meg kell írnom K. Ferit és a homokgödröt. A kora reggeli álmom F. Zs.-ről, egykori gimnazista osztálytársamról szólt, aki feltűnően utált engem egészen addig, amíg harmadikban, a matek OKTV-én több pontot nem szereztem, mint ő: az osztály matek- és fizika-zsenije. Később elmondta, hogy addig azt gondolta, csak a szorgalmam miatt kapok jó jegyeket a tanároktól. Mintha a szorgalom olyan lenézendő dolog lenne. Kétségtelen, hogy a fizika tanártól csak kegyelemből kaptam ötöst. Hozzá képest, aki már gimis korában is komoly atomfizikai tanulmányokat (nem véletlenül lett felnőttként egy neves intézmény igazgatója), tényleg csak „buzgómócsing” lehettem – így neveztük (nevezték) az osztályban az eminenseket. Gimi után ő katona lett, én egyetemista, és sokáig leveleztünk. Nagyon bírtam a leveleit. Emlékszem, volt egy visszatérő témája: a „bogaras” barátja, aki cincéreket tartott a lakásában. Ha Budapesten járt, színházba, operába mentünk. Nem voltunk egymásba szerelmesek. Az intellektuális kíváncsiság hajtott bennünket egymás felé. Azt álmodtam, hogy a családjával kirándulok, a feleségével és a gyerekeivel, aztán egyszer csak előkerül ő is. Kérdezem, hogy van. Jól, feleli, és a szemében, ami feltűnően zöld, boldogság csillan. Abbahagytam az atommagkutatást, teszi hozzá, már nem szavakkal, mert átkapcsoltam telepátiás üzemmódra, ahogyan sokszor álmomban. A következő pillanatban látom, ahogyan hajlékony csuklómozdulatokkal egy acélhangot ütöget. És látszik rajta, hogy tényleg boldog az istenadta.
Közben (amíg a fentieket írtam) elbizonytalanodtam: lehet, hogy nem a matekverseny miatt enyhült meg Zs. az irányomban. Spanyol szakkörön, amire öten jártunk az osztályból, a hátam mögött ült, Sz. L.-el, aki azóta már nem él. (Ő a második halottunk az eddigi háromból). Ott ülünk óra kezdete előtt pár perccel. „Ofő ültetést akar”, mondta Zs. a L.-nek. Hallom, hogy mondja. „Remélem”, teszi hozzá, „nem egy olyan bányarém mellé ültet, mint Sz. É.”. Zsigeri mozdulattal kaptam hátra a fejemet: „miért, mit gondolsz, te szebb vagy?” Nem volt rám jellemző, hogy beleavatkozom két fiú beszélgetésébe, félénkebb voltam annál, Sz. L.-be ráadásul reménytelenül szerelmes voltam, csak dadogni tudtam a közelében. De Sz. É.-t meg kellett védenem. Nem volt csúnya, csak „rossz” tanuló, és ez Zs.-nek elég volt ahhoz, hogy lebányarémezze. Nyíradonyi volt, együtt járt egy autószerelő fiúval, akihez gimi után rögtön feleségül ment. Évekkel később hallottam, hogy elváltak. Nem volt buta, csak nem a tanulás állt az érdeklődése középpontjában. Duci volt, vagy inkább: teltkarcsú. Mi kollégista lányok Misszinek becéztük, és imádtuk, mert tele volt élettel, vidámsággal.
(Megjegyzés: a hang mélyedéseit kalapáccsal alakítják ki, amikor készítik.)


616. [tulajdonos]: ...2020-02-05 09:11
2020. február 5. Kedves tegnapi Naplóm!

Ismétlés a dudás anyja.

Ha nedves kutyaorr ért hozzá, arról mindig tudta, hogy a bizalom jele. Az emberi jelzések között (főleg a szavak között) már nehezebben igazodott el. Hajlamos volt azt gondolni a benne bízókról, hogy bizalmaskodnak.

Nem tudom, hol olvastam (vagy csak hallottam egy előadáson?), hogy a Talmud szerint az élet olyan csónakút, amelyben hátrafelé evezünk. Mert csak a múlt felé tudunk nézni, a jövő mögöttünk van. (A csónakutat az evezőkkel valószínűleg én találtam ki. A múlt van előttünk, a jövő mögöttünk, ez lehet az eredeti gondolat. Ez a True detective-ben is elhangzik.)

(Ha mérnök lennék, egy vonalzókkal és ceruzákkal megrajzolható világban élhetnék, amire soha nem ereszkedik köd. )

Nem tudtam, melyik írásomat tették be a tavaszi Csillagszálló-számba. Érdekes érzés meglepetésként olvasni saját magamat. Találkoztam V. Zs.-vel. Most tanul dobolni. Megkérdeztem, nincs-e kedve velünk játszani az Ultraviolában, a szeptemberben indult női csapatban. Lehet, hogy lesz végre zenészünk is?

615. [tulajdonos]: ...2020-02-03 23:15
2020. február 4.

Kedves holnapi Naplóm! Megírlak előre. Hadd higgyem, hogy ki tudok fogni az időn. Vagy min.

Kínos dolog a lemeztelenedés. Ha az olvasó úgy érzi, hogy akaratán kívül rángatjuk bele a kukkolói szerepbe, többé nem merészkedik a közelünkbe. „Ostoba vagyok, foglalkozz velem”? Hohó! Ez egy sorban még elmegy. De az egész vers nem szólhat erről. Vagy legalábbis nem így. Csak ilyen dolgokkal kiegészülve: „Számban tartalak, mint kutya a kölykét”. Mert így legalább nincs eldöntve, hogy melyikük a gyerek.
Nem csak mutogatós bácsik vannak, hanem mutogatós nénik is. Nézzétek, emberek, ez alatt a téli kabát alatt nincs semmi, csak az eleven, ruhátlan fájdalom, ami már akkora, de akkora, hogy szégyelljétek magatokat, ha nézitek!

És hogy a tegnap holnapja is meglegyen: ma a kisebbik fiam szülői értekezletén megválasztottak a szülői munkaközösség elnökének. Az egyetlen tag is én vagyok, mivel rajtam más nem jelentkezett. De jó! Már megint magam ura lehetek.

614. [tulajdonos]: ...2020-02-03 17:05
2020. február 3. Kedves Naplóm!

Abban, hogy úgy alakítottam az életemet, hogy már senki nem parancsol, az a legnehezebb, hogy nekem kell strukturálnom a rendelkezésemre álló időt. Ehhez durva nagy önfegyelem kell, amivel nem rendelkezem. Ott kellene állnom magam mögött egy korbáccsal, vagy rendszeresen kukoricára kellene térdepeldetnem magam, ehelyett mindenféle jutalomban részesülök, amikor szétülöm a fenekemet: például – pihenésképpen – hajnalba nyúlóan olvashatok. „Nappal hold kél bennem s ha kinn van az éj – egy nap süt idebent.” Ez metaforaként gyönyörű, valóságként gyilkos.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-14 09:31 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-02-26 03:12   Napló: nélküled
2020-02-26 01:36   Napló: mix
2020-02-26 00:28   új fórumbejegyzés: Mórotz Krisztina
2020-02-25 23:56   Napló: A VERS LEGYEN VELETEK
2020-02-25 23:39   új fórumbejegyzés: Frady Endre
2020-02-25 23:13   új fórumbejegyzés: Farkas György
2020-02-25 23:06   Napló: Minimal Planet
2020-02-25 23:05   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2020-02-25 22:50   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2020-02-25 22:45   Napló: Minimal Planet