Béke van
(A Hideg napok c. film után)
Kedveseim
tegnap moziban voltam
a pokolra emlékeztek a vásznon
emberek által teremtett földi pokolra
a nézőtéren előbb hangosan
hetykén hadovázott egy-két suhanc
de elcsendesedtek ők is
Éjjel alig aludtam
nem a borzalmak miatt
borzalom nincs önmagában
nem félek az ember-nélküli gonosztól
Ősz van
Sápadt levelek szédülnek a porba
csapatokba verődve
verebek riadnak a térre
ezernyi szürke cikázás
megbékült sorsával a természet
Vajon megbékül sorsával az ember
A puskacső előtt mire gondolt aki ott állt
Villanás vagy örökkévalóság volt az a perc ott
Hitte-e hogy az már nem az ember
s tudta-e hogy az is az ember
aki rálő
Az öregek idemenekültek a fényre
vajon megöregszem-e én is
Kedveseim
itt-ott ropog már tüze az ősznek
vetkeznek a halálra-várók
Járom a várost
fürkészem az arcok-mögötti világot
keresném ki a gyilkos
milyen a gyilkos
miért gyilkos a gyilkos
Ősz van
A halott leveleket összekaparják
s elégetik őket
Csúcsforgalom
Megbolydul az utca zsongnak a boltok
kényszerpályánkon rohanunk
alkonyodik
Látjátok béke van kedveseim
itt béke van
Legszívesebben én is csak azt kérdezném
mit vacsorázunk
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Legyen valaki veletek (Budapest, 1970)
Kiadó: Magvető
Feltöltés ideje: 2010-12-22 23:40:23
Utolsó módosítás ideje: 2010-12-22 23:40:23