DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2826 szerző 36663 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Schein Gábor
  Elhangolás
Új maradandokkok

Francesco de Orellana: A hétfejű bárhány (revised)
Ötvös Németh Edit: nyanya
Lőnhárt Melinda: Infúzió
Kiss Anna Mária: Anna szerint a sznob
Tar Ferenc: És ha
Natalie Danaisz: cafka
Albert Zsolt: Olajos felhők
Valyon László: Kányafák sirassatok
Vajdics Anikó: A felhőnek fölötted
Mórotz Krisztina: énekelhetetlen blues
FRISS FÓRUMOK

Gyors & Gyilkos 1 órája
Szilasi Katalin 6 órája
Oláh Imre 8 órája
Vajdics Anikó 12 órája
Kiss Anna Mária 14 órája
Farkas György 14 órája
Petz György 1 napja
Vezsenyi Ildikó 1 napja
Bara Anna 1 napja
Pálóczi Antal 2 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Bak Rita 2 napja
Mórotz Krisztina 2 napja
Jónásné Göncz Zsuzsánna 2 napja
Frideczky Katalin 2 napja
M. Szabó Mihály 2 napja
Natalie Danaisz 3 napja
Magyar Éva 3 napja
Nagyító 3 napja
Duma György 3 napja
FRISS NAPLÓK

 leállósáv 24 perce
Baltazar 3 órája
Hetedíziglen 3 órája
történések 4 órája
Qui? 5 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 7 órája
Gyurcsi 8 órája
az utolsó alma 10 órája
nélküled 12 órája
Sorrento 1 napja
efmintszerint (Sági Ferenc) 1 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 1 napja
Conquistadores 1 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 1 napja
Seholsincs 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: az utolsó alma
Legutóbbi olvasó: 2019-10-19 23:34 Összes olvasás: 18862

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
30. az utolsó alma: error 2018-02-01 15:27
"együttes élmény"

találkozóhely

29. [tulajdonos]: error vacui2018-02-01 14:48
Madame Bovary tragédiáját alapvetően az okozta, olvastam régen valahol, hogy azt hitte, a boldogság a Földnek csak bizonyos helyein terem, és ő, szerencsétlenségére, nem ilyen helyen él. „Mért, hogy nem lehet kikönyökölnie egy svájczi házikó erkélyére, vagy mért nem zárkózhatott el szomorúságával egy skót cottage-be, oldalán egy fekete bársonyruhás férjjel, aki átalvetőt, vadászcsizmát, hegyes kalapot és lovagló kesztyűt hord?!”

Hányszor esünk hasonló hibába! Azt hisszük, vannak olyan korrekt helyek a Földön, ahová nem szüremlenek be a világ „borzadványai” (ezt egy hozzászólásban olvastam ma), az emberi gyarlóságok. Biztos, hogy a DOKK-nak ilyen helynek kell lennie?
Szabad akarattal léptem be ide; senki nem kényszerít arra sem, hogy itt maradjak. Mégis börtön ez is, ha éppen erről az oldaláról akarom látni: a magány cellájából egy társas közeg kötelékeibe léptem át, mert szeretem az együttes élményeket” (lásd Mérei). Nem mintha az egyedüllétet nem értékelném.

A világ beszüremlő „borzadványai”, gyarlóságai miért lepnének meg? Emberek találkozó helye ez, nem isteneké. Miért keresnénk itt tökéletes, angyali tisztasággal működő mechanizmusokat? Törekedni, persze, kell, és biztosan lehet is. A művészi érzékenység ugyanis önmagában nem garancia semmire. (A „Mechanikus narancs” fő”hőse” Beethoven zenéjétől megittasulva öli meg áldozatát, aztán saját magát, és a bűnhődése talán még nyugtalanítóbb, mint a bűne.)

Simone Weil írja a szépségről: „A szépség labirintus. Sokan elindulnak benne, de feleúton elfáradnak. Csak keveseknek van erejük bejutni a labirintus közepébe. Ott Isten várja, fölfalja és kiokádja őket. Akkor – e választott kevesek – kijönnek a labirintusból, megállnak a labirintus bejáratában, s az arra jövőket szelíden befelé tessékelik.”

Akarom-e, hogy a DOKK közepén az Isten várjon, hogy fölfaljon, kiokádjon, csak azért, hogy a választott kevesek/sokak közé tartozónak érezhessem magam? Nem tudom. Miért teszek mégis úgy, mintha már azt mondhatnám: csak tessék, csak tessék!

28. [tulajdonos]: nem feltélele2018-01-31 20:08
"Az erőszakmentes kommunikációnak mint módszernek lényeges aspektusa, hogy alkalmazásának nem feltétele, hogy a kommunikációs partner is tudjon és/vagy akarjon erőszakmentesen kommunikálni." (Dr. Borbáth Katalin)

27. [tulajdonos]: leselkedik2018-01-31 18:51
Folytonosan leselkedik ránk a szépség, írja Borges, és tényleg. Járkálok az irodalmi műhely erdejében, nézelődöm, szemlélődöm: itt egy versfa, ott egy szóbokor, amott egy csenevész szóvirág, szegény, lehet, hogy nem éli meg a következő telet, de tán a tavaszt se. Járkálok, nézelődőm. Milyen erős ez a fatörzs, milyen lengén hajladozik az a faág. A széles úton megyek. A sűrűbe csak a szemem sarkából lesek be. Ilyenkor estefelé szoktak ott egymás ellen indulni a vadak; hallom a hangjukat, a csörtetésüket, és ahogy egymást marják foggal, körömmel, puszta manccsal. A kívülállók nyugalmával nézem őket. Ha akarnék, közelebb is mehetnék, észre sem vennének. A széles út jó. Süt a hold. Nem félek. De amikor a legnagyobb biztonságban érzem magam, egyszer csak elém ugrik a sűrűből, a csatazajból egy metafora, egy hasonlat, egy frappáns, egyéni szófordulat, és megijedek. Ó, hogy a bársony penész pihézze a melled, mondom neki, ügyelvén a hozzá szólás esztétikai értékére, de szép vagy! És érzem, ahogy beleveszek a sűrűbe.

26. [tulajdonos]: mert2018-01-31 12:11
"mert kieszelték, hogy ők enni akarnak"


25. [tulajdonos]: én nem2018-01-31 12:05
Henri Michaux: Foglalkozásom


Ritkán láthatok valakit, hogy meg ne verjem.

Mások jobban szeretik a benső monológot.

Én nem. Én inkább verekszem.

Vannak, kik leülnek szemközt velem

a vendéglőben és mit se szólnak, csak várakoznak,

mert kieszelték, hogy ők enni akarnak.

Egyik éppen itt van.

Én megragadom, tokk.

Megint megragadom, tokk.

Fölakasztom a fogasra.

Leakasztom.

Megint fölakasztom.

Megint leakasztom.

Az asztalra teszem, szorítom és megfojtom.

Bepiszkítom, lerondítom.

Még mindig él.

Kimosom, mángorlom

(már ideges vagyok, végezni kell vele)

dögönyözöm, facsarom,

összenyomom, egy pohárba tolom,

akárki lássa, földre csorgatom,

és szólok a pincérnek: „Adjon tisztább poharat.”

De rosszul érzem magam, kifizetem a számlát és megyek.


Weöres Sándor


24. [tulajdonos]: ha már2018-01-29 23:07
„Que cuando caigas sea siempre a una nube.” (Don Garfialo)

Ha már zuhansz, legalább egy felhő legyen alattad. Vagy valami ilyesmi.

23. [tulajdonos]: önparódia2018-01-29 17:40
Vágjunk lyukat a világ fenekére, és nézzünk ki rajta. Mit látunk? Ha nem tetszik, bújjunk vissza. De aztán ne sivalkodjunk, ha császármetszéssel emelnek ki bennünket a … Mibe?

22. [tulajdonos]: nálam most nem2018-01-29 15:08
VÁGJUNK LYUKAT

Vágjunk lyukat a világ közepébe, és nézzünk ki rajta. Mit látunk? Nem tudom. Kezdjük valami egyszerűbbel. Nem mintha úgy könnyebb lenne. A kerítéslyukon át hallucinálható nagy segget már megírta a Bizottság a Putty puttyban; bárki ingét, rokolyáját a nagy lyukkal a közepén elénk tűzte Juli néni és Kati néni, alias Weöres Sándor a Pletykázó asszonyokban; a két vagy három centi átmérőjű Alefet, amin keresztül egyszerre, egyidőben minden látható, már hetven éve megtalálta J. L. Borges annak a háznak a pincéjében, ahol gyerekkorában Carlos Argentino lakott, igaz, előtte elég sok hamis konyakot ivott; mármint Borges, azaz az Alef narrátora. Egyetlen ötletem van, ami másnak eddig garantáltan nem juthatott eszébe: megkeresem ez
en a szöv
egen
a legidegesít
őbb szakadást, és a
ddig tágítom, amíg valaki meg nem kérdezi: é
rdemes volt ezt megírni?

Nem jó.
Lázár Ervin egyik meséjében a lyuk felzabálja a zoknit. Az ötletem erre hasonlít. F
e
l
a
d
o
m.

A világ közepén a lyuk nálam most nem hasad tovább.

21. [tulajdonos]: de Allah többet tud2018-01-29 12:15
„A zűrzavar és a csoda az isten sajátos kiváltsága, nem az embereké.” – írja Borges itt:

Jorge Luis Borges: KÉT KIRÁLY ÉS KÉT ÚTVESZTŐ

[Ezt a történetet mondta el a tiszteletes a szószékről. Lásd A bokharai Abenhakán, aki a maga labirintusában halt meg című elbeszélést.]

Szavahihető emberek mesélik (de Allah többet tud), hogy az idők kezdetén élt egy király Babilónia szigetein, aki egybehívatta építészeit és mágusait, s megparancsolta: építsenek egy olyan bonyolult és ravasz labirintust, hogy a legeszesebb férfiak se merészeljenek oda belépni, és azok, akik belépnek, odavesszenek. Megbotránkoztató alkotás volt ez, mert a zűrzavar és a csoda az isten sajátos kiváltsága, nem az embereké. Idő múltán udvarába érkezett az arabok királya, és Babilónia királya (hogy csúfot űzzön vendége együgyűségéből) bevezettette a labirintusba, ahol az zavarodottan és megszégyenülten bolyongott az est leszálltáig. Akkor isteni segítségért imádkozott, és megtalálta a kaput. Ajkát panaszos szó el nem hagyta, csak annyit mondott Babilónia királyának, hogy Arábiában neki is van labirintusa, és hogy, isten akaratával, jönne el egyszer, hogy megismerje. Azután visszatért Arábiába, összehívta kapitányait és elöljáróit, s oly csodás szerencsével szorongatta meg Babilónia tartományait, hogy lerombolta annak kastélyait, megtörte embereit, és foglyul ejtette magát a királyt is. Egy gyors teve hátára köttette, és elvitte a sivatagba. Három napon át ügettek, s akkor azt mondta neki: "Ó, idők királya, századok értelme és rejtjegye, Babilóniában el akartál veszejteni sokfalú és soklépcsőjű bronzlabirintusodban; a Mindenható úgy akarta, hogy most én mutassam meg az enyémet, amelyben nincsenek lépcsők, melyeken fel kellene menned, nincsenek ajtók, melyeket bekellene törnöd, nincsenek fáradságos folyosók, melyeket végig kellene járnod, és nincsenek falak, melyek elzárják utadat."
Azzal kioldozta kötelékeit, és otthagyta őt a sivatag közepén, ahol éhen és szomjan veszett. Dicsőség annak, ki meg nem hal.

Hargitai György fordításaHozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-10-18 09:42 lista
2019-10-07 16:11 paricska
2019-09-23 22:23 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-10-19 23:33   Napló: leállósáv
2019-10-19 22:27   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-10-19 22:21   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-10-19 20:40   Napló: Baltazar
2019-10-19 20:05   Napló: Baltazar
2019-10-19 19:47   Napló: történések
2019-10-19 19:05   Napló: Hetedíziglen
2019-10-19 19:05   Napló: Hetedíziglen
2019-10-19 19:05   Napló: Hetedíziglen
2019-10-19 19:05   Napló: Hetedíziglen