DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2839 szerző 37536 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Kudelász Nóbel
  Vasország
Új maradandokkok

Szilágyi Erzsébet: Bacchushoz (variáció)
Hepp Béla: Szakaszjegy négy megállóra
Konta Ildikó: klorofill
Szőke Imre: Dohánylevelek
Péter Béla: Bor-villanella
Farkas György: Tű fokán
Pataki Lili: -120 kiló
Albert Zsolt: Ember a hézagokban
Filip Tamás: Milyen küldetés?
Vajdics Anikó: hebehurgya
FRISS FÓRUMOK

Ötvös Németh Edit 17 órája
Nagyító 20 órája
Gyors & Gyilkos 1 napja
Szilágyi Erzsébet 1 napja
Csapó Angéla 1 napja
DOKK_FAQ 2 napja
Szőke Imre 2 napja
Konta Ildikó 2 napja
Tóth Gabriella 3 napja
Hepp Béla 3 napja
Nagy Zsuzsanna 4 napja
Bősz Miklós 4 napja
Filip Tamás 4 napja
Vajdics Anikó 4 napja
Albert Zsolt 6 napja
Bara Anna 9 napja
Farkas György 9 napja
Szalay Károly 12 napja
Péter Béla 12 napja
Tóth János Janus 12 napja
FRISS NAPLÓK

 az utolsó alma 1 órája
EXTITXU-UXTITXE 3 órája
Etzel Mark Bartfelder 4 órája
Játék backstage 5 órája
K.Mária 7 órája
az univerzum szélén 7 órája
Hetedíziglen 9 órája
Fogyinapló 20 órája
odetamo (V. A.) 1 napja
Baltazar 1 napja
Zúzmara 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Juli 3 napja
ELKÉPZELHETŐ 3 napja
Szőnyeg 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: EXTITXU-UXTITXE
Legutóbbi olvasó: 2021-02-27 16:36 Összes olvasás: 14267

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
360. extitxu: kiegészítés[tulajdonos]: író-olvasó-találkozó2021-02-27 12:50
Nem jó szó a csúfondárosság. Finoman árnyalt irónia jellemzi a prousti emberábrázolást. Cizelláltság. A tárgyábrázolását még mindig fárasztónak találom helyenként, de az alakjai felejthetetlenek.

Megpróbáltam megérteni, miért gondolja azt Kosztolányi Mária, hogy Tóth Kriszta csúfondároskodik a "Szálak" című versében, és azt hiszem rájöttem, mi zavarja: úgy tűnik, mintha a francia szakos költőnő kérkedne a tudásával.


Olvasói hozzászólások nélkül
359. extitxu: jav.[tulajdonos]: mistrzostwa-kwiatów2021-02-27 12:35
special guest

358. [tulajdonos]: író-olvasó-találkozó2021-02-27 12:00
A milliomos Proust alakjai (Az eltűnt idő nyomában) nem vécésnénik vagy „raklapőrök”. Abszolút úri társaság. A cselédek is az úri viszonyoknak megfelelően viselkednek a regényben, sőt, néha még merevebben ragaszkodtak ahhoz, hogy mi illik, mi nem, mint a gazdáik. A Proust a gyerekkora tárgyi környezetére megindító szeretettel, szépítően emlékszik vissza. Az emberábrázolásáról ez már kevésbé mondható el. Van, akit nem „bánt”, de bizonyos viselkedésformákat olyan érzékletes csúfondárossággal pellengérez ki (köztük nem egyszer a saját magatartását is), hogy időnként hangosan felnevetek olvasás közben. Az alakjai mégis szerethetők maradnak, éppen azért, mert a hibáik megmutatásával emberközelségbe hozza őket. Azt nem lehet tudni, mit szólt (volna) egyik-másik nagynéni a nem mindig előnyös ábrázoláshoz.

Most olvasom, hogy Proust is homoszexuális volt. A regényben ennek jeléig még nem jutottam, vagy csak nem vettem észre, mert nem ez érdekelt.

357. [tulajdonos]: mistrzostwa-kwiatów2021-02-27 11:03
A mai napig nem tudom egészen pontosan, miért éppen Enikő barátságára volt szükségem. A tanítónénim lányaira nem voltam úgy rákattanva, pedig korombéliek voltak ők is (az egyik alattam lévő osztályba járt, a másik egy évvel idősebb volt), és „kéznél voltak”, nem kellett a velük való találkozásra heteket, hónapokat várni, de talán éppen ezért nem voltak érdekesek, nem különböztek tőlem nagyon, annak ellenére, hogy intellektuális szempontból jobb háttérrel rendelkeztek. Enikő amúgy nem volt olyan „jótanuló” mint én, sőt, az anyukája egyszer elárulta, hogy több tantárgyból nehézségei vannak, mert nem tanul eleget. A viselkedése volt sokkal érettebb és összetettebb, mint az enyém. Lelkileg volt kitűnő. Arra voltam annyira kiéhezve.

Gé fiunk manchesteri házigazdája, Chris, amióta szóvá tettem, hogy csak a férjemnek küld „kompromittáló” képeket Géről, akitől szordínósan kapom csak meg őket, bejelölt Facebookon, és naponta küld valamit. Ma egy fényképet, amelyen Gé egy saját készítésű cirokseprűvel a kezében sepri a falevelet a házuk kerítése mellett, tegnap pedig egy YouTube-videót, amelyen Gét a manchesteri St. Andrews-templom „speciel guest”-jeként mutatja be a templom lelkésze, a magyar nyelvet pedig, amit ő nem ismer, szemléltető eszközként használja arra, hogyan szól hozzánk Isten, és mennyire (nem) értjük az ő szavát.

A virágaim egy részét kiköltöztettem, még tegnap. A fázósabbakat éjszakára visszahoztam. A muskátlit kevésbé fázósnak ítéltem meg, az ablakban védett helyen van, gondoltam, de ma reggel még hervatagabbnak találtam a leveleit. Jót akartam, de lehet, hogy elkapkodtam a dolgot.

356. [tulajdonos]: köszönetnyilvánítás22021-02-26 21:42
Az azonos neműért való rajongást össze lehet téveszteni a homoszexuálitással? Nem tudom. Biztosan. Volt egy lány. Enikő. Tizenhároméves koromban ismertem meg a káptalanfüredi úttörőtáborban. Debreceni volt, értelmiségi szülők gyereke. Olyan széleskörű szereprepertoárral rendelkezett, olyan derűsen, felszabadultan tudott viselkedni! Hiába voltam én kitűnő tanuló, hiába olvastam könyvek garmadáját, mindent, ami a környezetemben fellelhető volt, mellette mulyának tűntem. És búskomornak. A rokonai (az elsős tanítónénim családja) a falunkban laktak Az úttörőtábor után többször is megkerestem. Ő kicsit leereszkedően fogadta a rajongásomat, mint egy hercegkisasszony, de soha nem utasított vissza. Ha M.-ban nyaralt, az ideje egy részét nálunk töltötte. Vagy én mentem „hozzájuk” (a tanítónénimék házába). Egyetlen egyszer vitatkoztunk össze. Hogy a Boney M. vagy az ABBA jobb (nem emlékszem, melyikünk melyik mellett kardoskodott, talán az enyém volt az ABBA), de végül megegyeztünk abban, hogy Beatles mindkettőnél jobb. Ő volt az én „Tonio Krögerem”. A Tonio Kröger meghatározó olvasmányélményem, soha eszembe sem jutott volna úgy gondolni rá, mint egy olyan műre, amelyben homoerotikus vonzalom fogalmazódott meg rejtett formában. Most, lám, eszembe jutott. (Bár TM., ha jól tudom, nem homoszexuális volt, hanem a lánytestvérét szerette szerelemmmel, de ennek utána kell néznem. lehet, hogy kacsa, vagy csak én találtam ki.) Mit számít? Ötvenhat éves vagyok. Három fiú anyja. Enikőnek nagyon sokat köszönhetek. A deficites női szerepeimet sikerült feljavítanom a vele együtt töltött időszakban. Ő adott mintát ahhoz, hogyan viselkedik egy egészséges lelkületű kamaszlány.

355. [tulajdonos]: köszönetnyilvánítás12021-02-26 21:04
"Megnyugtat", hogy nemcsak rásütötték. Nincs jobb a bizonyosságnál.


Olvasói hozzászólások nélkül
354. extitxu: cancelextitxu: jav.2021-02-26 13:55
lenne szabad

Olvasói hozzászólások nélkül
353. extitxu: jav.[tulajdonos]: ...2021-02-26 13:51
volna szabad

352. [tulajdonos]: ...2021-02-26 13:14
Ezentúl már csak köszönetnyilvánításokat lenne szabad írnom.

351. [tulajdonos]: ...2021-02-25 23:24
Mennyit olvastam a gyerekeknek az Alice csodaországban-t! Pedig tudtam, hogy a szerzőjére rásütötték, hogy pedofil volt.

Ha egy homoszexuális hajlamokkal rendelkező, felcseperedő fiatal nem talál olyan történeteket, amelyek azonos neműek szerelmi kapcsolatát ábrázolják, előfordulhat, hogy olyan ábrázolt kapcsolatokba látja bele a homoerotikus vonzalmat, ahol egy heteroszexuális beállítottságú ember számára erőltetettnek tűnik az ilyesmi.

Számomra például erőltetettnek tűnik, hogy a Tüskevár „a homoszexuális beavatás regénye” (lásd Baltazar naplója). De el tudom képzelni, hogy valaki, aki máshonnan tekint az ilyen történetekre, belevetíti a homoerotikát.

Önmagunk – elgondolásaink, hajlamaink stb. -- belevetítése a jelenségekbe folyamatosan zajlik, senki sem kivétel alóla. Lásd a legutóbbi Nagyítót, mennyire különböző olvasatalehet ugyanannak a szövegnek.

Géa, meleg költő (a férjem másodunokatestvére) írja le megindító szépséggel (sajnos, nem emlékszem már melyik versében), milyen elveszettnek érezte magát kiskamaszként, amikor nem tudott azonosulni a mesehősökkel. Egy nemrégi interjúban is megfogalmazza ezt (nem költői eszközökkel): „Gyerekkoromban minden mese, amit felolvastak, minden regény, amit később magam olvastam, minden film, amit láttam, heteroszexuálisokról szólt. Körülöttem is mindenki heteroszexuális volt. Ezer példakép. Mégsem akartam se kiskirályfi, se Csipkerózsika lenni. Nem sikerül felidéznem, mióta tudom, hogy léteznek melegek – buzik, ahogy mindenki nevezte őket –, de körülbelül ugyanakkor szerezhettem róluk tudomást, mint arról, hogyan kell gyereket csinálni. Az iskola első évei­ben. Akkor még csak azt tudtam, hogy a buziság valami förtelmesen mocskos, undorító és taszító dolog, és ha néha hallottam, hogy valaki így káromkodik, azt is érzékeltem, hogy buzinak lenni még a kurvánál is megvetendőbb. Traumatikus alap, minden meleg innen indul.”

Géával minden évben találkozom -- legalább egyszer -- az édesanyja névnapi ünnepségén (a gyerekeket is beleszámítva kb. 50 ember szokott öszegyűlni). Az összes rokon közül vele szeretek legjobban beszélni. Nem csak irodalomról, fordításokról, filmekről és más kultúrdolgokról, van, hogy receptet cserélünk: isteni tiramisut tud készíteni! A baconbe göngyölt aszaltszilva-falatkáitól hacsak rá gondolok is összefut a számban a nyál. Bizalommal vagyok minden iránt, amit tesz, mert kedvelem. Nem féltettem tőle soha a fiaimat, pedig, amikor kicsik voltak, ő vigyázott rájuk, amíg én a felnőttekkel beszélgettem. Egészséges, heteroszexuális ember nem lát a homoszexualitásban fenyegetettséget.

Én a Balatont hol férfinak, hol nőnek látom, anyának, magzatvíznek, csintalan gyereknek, haragvó istennek, máskor üvegtengernek, zenekarnak, a legritkábban egy hatalmas víztömegnek. Egy fehér vitorlás a titkos szerelmem. (Pasiként gondolok rá.) Hűségesen vár rám, amíg meg nem érkezem. A Hold is. Nekem hímnemű. Ettől még másnak lehet nőnemű. Mint Hemingway-nek a tenger, „la mar”, pedig az nyelvtanilag „el mar”.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-12-09 08:13 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-02-27 14:45   Napló: az utolsó alma
2021-02-27 12:50   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2021-02-27 12:35   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2021-02-27 12:00   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2021-02-27 11:40   Napló: Etzel Mark Bartfelder
2021-02-27 11:03   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2021-02-27 10:59   Napló: Játék backstage
2021-02-27 09:32   Napló: K.Mária
2021-02-27 09:11   Napló: az univerzum szélén
2021-02-26 22:53   Napló: Etzel Mark Bartfelder