DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2843 szerző 38718 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Pálóczi Antal: Fodor András 6... éves (végleges)
Gyurcsi - Zalán György: ezentúl nem eszem kutyát
Gyurcsi - Zalán György: a vonalbezárásokról - morbidka
Gyurcsi - Zalán György: pragmatika
Gyurcsi - Zalán György: Műhelyem
Gyurcsi - Zalán György: summáját írom
Busznyák Imre: Elcsendesült a ház...
Bátai Tibor: örökké | öröktől
Bátai Tibor: Két keserves
Bátai Tibor: Fohász a varjúért
FRISS FÓRUMOK

Vezsenyi Ildikó 8 órája
Pálóczi Antal 20 órája
Filip Tamás 1 napja
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
DOKK_FAQ 3 napja
Gyors & Gyilkos 3 napja
Tóth Gabriella 3 napja
Karaffa Gyula 3 napja
Kiss-Teleki Rita 4 napja
Mórotz Krisztina 4 napja
Szakállas Zsolt 6 napja
Bátai Tibor 6 napja
Farkas György 7 napja
Boris Anita 7 napja
Cservinka Dávid 7 napja
Ötvös Németh Edit 8 napja
Zsolt Szakállas 8 napja
Csombor Blanka 12 napja
Vadas Tibor 13 napja
Valyon László 16 napja
FRISS NAPLÓK

 Zúzmara 1 órája
az univerzum szélén 9 órája
Bátai Tibor 10 órája
Bara 13 órája
nélküled 17 órája
Hetedíziglen 23 órája
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN 23 órája
Gyurcsi 1 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 1 napja
Janus naplója 1 napja
A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS 1 napja
A vádlottak padján 1 napja
Készül az album 1 napja
négysorosok 2 napja
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Minimal Planet
Legutóbbi olvasó: 2024-04-17 05:40 Összes olvasás: 128360

Korábbi hozzászólások:  
1566. [tulajdonos]: bones 2024-04-14 11:45
Nyilvánvaló, hogy lerágott csontokat hozol elő megint. Nem vagy te paleontológus, hogy ilyenekkel foglalkozz, de megint beágyazod magad abba a szerencsétlen pozícióba, amely semmi jóval nem kecsegtet számodra. Az évek során rengeteg ellenséget szereztél szorgalmasan, majd egy váratlan fordulattal legfőbb ellenségedet, Szokolay Zoltánt meglepted azzal, hogy tulajdonrészedből ajándékoztál neki. Talán humánetológiai kísérletnek nevezted, és roppant büszke voltál magadra. Ezerszer átbeszéltük ezt az egészet, többször, mint kellett volna. És most újra előugrasz a „Zsille-botránnyal”, „uszítással”, és hasonlókkal. A Palócföld 2020/1. számában jelent meg Szokolay Zoltán: Már nem kéri című verse, amely Zsille Gábor alakját torzítja egy elviselhetetlen és kegyetlen figurává, aki „korunk kultúrkápója”, „kiugrott kispap”, és akkora hatalma van, hogy elviteti a kéregetőt, akinek amúgy előtt kegyesen odavetett 50 forintot. Ha valaki veszi a fáradságot, és elolvassa Zsille Gábortól a Szózat című verset, melyet Rakovszky József emlékére írt, rájöhet, hogy Szokolay az ebben a versben megjelenített helyzetet torzította el nyilvánvalóan a művészi szabadság jegyében. Vele kapcsolatban Szokolay amúgy már 2018. március 24-én is megnyilvánult a Dokkon ezzel a mondattal: „A zsillei elit súlyos károkat okozott a magyar irodalomnak.”

Nos, ezek után te, aki éppen a Zsillével ellenséges Szokolayt ajándékoztad meg tulajdonrésszel, éppen ettől a Zsillétől kértél volna támogatást a Magyar Írószövetségbe kerülésedhez. Még szép, hogy szóltam neki, hiszen nem jár a Dokkra szemlélődni.

Az meg teljesen lenullázza a narratívádat, hogy a tagságra eleve két könyv után lehet jelentkezni, neked pedig akkor is és most is csak egy van.

1565. [tulajdonos]: rogyás2024-04-13 20:36
Igyekszem térdre rogyni, majd ezt követően lerogyni nagyságod előtt, Antal. Kötelező olvasmányommá teszem, Hörcher Eszternek a könyvedről írt recenzióját, megtanulom kívülről, akár majd kikérdezhetsz belőle.

Nem tudom, meg szabad-e kérdeznem tőled, van-e olyan pillanata az életednek, amikor nem önnön kivételességedre gondolsz? A magam részéről készséggel elismerem, hogy kivételes vagy. Annak kifejtésére, hogy miben látom a kivételességedet, személyiségi jogi okokból nem vállalkozom.

Viszont élek a lehetőséggel, és egy picit körbejárom a helyzetet. Itt állsz az általad összetört kirakatban, meztelen próbababa, kezedben kövek, kifele dobigálsz, és azt mondod, zavarban vagyunk. Többes számot használsz, te tudod, miért. Zihálsz, mint aki egy félmaratont futott, fújd ki magad, kár lenne érted.

De áruld már el, hogy amikor arra gondolsz, hogy kéne valami újat írni, akkor is elönt a flow? Hogy menni fog, mindjárt elkap az áramlat, és kicsusszan a tolladból az új opus? Vagy előveszed Hörcher Eszter recenzióját, és valami új költemény megírása helyett aznap hatodszor is elolvasod?

Szerintem, megvisel, hogy nem nagyon tudod gyarapítani az életművedet, és az emiatti frusztráltságodat írod meg a nekem címzett egyre otrombább üzeneteidben. Eddig erőt vettem magamon, és nem utaltam erre, de olyan rohamosan vadulsz, hogy kezd elegem lenni.
Legyél jelen az irodalomban, éppen te szoktál erre másokat biztatni, javaslom, versekkel mutasd magad kérlek, mert ez az agresszív öntetszelgésed mosolyra fakaszt.

1564. [tulajdonos]: tik2024-04-13 15:13
Értem, a többi ember az mind tök egyforma, tizenkettő egy tucat, össze lehet őket téveszteni, pedig nagy rafináltan próbálják magukat elkülöníteni a másiktól, de nem megy nekik, minden igyekezetük ellenére is egyformák maradnak, ez van... Olyan szánnivalóan együgyűek, hogy akkor boldogok, ha ugyanabban a lavórban áztathatják a lábukat, egy tálból cseresznyéznek, ugyanannak a csapatnak szurkolnak, még a kedvenc sörük is ugyanaz...

De van egy, aki kivételes, egy nemes vadember, aki úszni tanítja a halakat, repülni a madarakat, még Chuck Norris is kitér előle, ha versek előadásáról van szó. Aki tisztán látja, hogy ki miben rossz, kinek miben kell fejlődnie, és ehhez milyen eszközöket érdemes igénybe vennie. A többiek (akik persze, mind egyformák) azonban nem érik fel ésszel, mekkora szerencséjük van ezzel az emberrel, reménytelenül járják tévútjukat, ragaszkodnak tévképzeteikhez, képtelenek bármiféle megújulásra.

1563. [tulajdonos]: lényeg2024-04-13 13:07
Antal, én a LÉNYEGRŐL beszélek ezúttal is.
Nyilván észben kellene tartanom minden rezdülést, de nem csinálok kimutatásokat, táblázatokat és statisztikákat a részletekről. Az EGÉSZET ugyanakkor meglehetősen pontosan látom: a lényeg, hogy szerintem, a nézeteiddel, történeteiddel, magadra maradtál, ha tetszik, ha nem. Persze, Cservinka is megszólított, én is reagálok olykor azokra a dolgaidra, amelyekkel provokatív módon igyekszel szóra bírni, tehát, ha úgy tetszik, nem vesz körül légüres tér. De észre kellene venned, hogy meztelen a király. Kérlek, vegyél magadra valamit. Most nem a könyved címlapján állsz.


1562. [tulajdonos]: újratöltve2024-04-13 10:53
Nem lehet könnyű Pálóczi Antalnak, hogy senki nem akar vele szóba állni. Ez szemmel láthatóan arra sarkallja, hogy fokozza a feszültséget, újabb és újabb köveket hajigálva a kirakatba. Az üveget ugyan már korábban összetörte, de nem éri be, tovább hajigál. Nem tudom, hányadszor áll elő a Szepes Erika-történettel. De úgy, hogy közben gondosan rám kenegeti az általa otthon előállított gusztustalan ragacsos kotyvalékot. Ezúttal a „Filip se kiköpni, se lenyelni nem képes” fordulattal áll elő, amivel azt sejteti, hogy legalábbis napi szinten azon szenvedek, hogy Szepes Erika lett a főszerkesztő-helyettes. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem igaz. Más dolog, hogy mindazt, amit ezzel kapcsolatban korábban leírtam, ma is úgy gondolom, ráadásul az idő engem igazol, hiszen semmilyen változás nem történt az elmúlt két hónapban. Még egy dolgot (a szerzők lelkének ápolása) próbál a nyakamba varrni, de arra tényleg csak legyintek. Az a napló, amelyet már a legelején megtaposott, nem erre jött létre. Ez is nyilvánvaló, Pálóczi is tudja, de ő még a tényeknél is makacsabb.

1561. [tulajdonos]: holnapi2024-04-10 09:45
Hátha valakit érdekel.

Holnap 15 órakor kerülök színpadra a Versmaratonon, amely nem más mint Az év versei 2024 antológia bemutatója a szerzők közreműködésével a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A moderátor Mirtse Zsuzsa lesz, a szereplőtársak pedig Bence Lajos, Gellén-Miklós Gábor, Rónai Balázs Zoltán és Tóth Erzsébet.

1560. [tulajdonos]: ma2024-04-09 21:41
Ma.
Aláírok egy cégkivonatot, látom hogy a székhely a Mansfeld Péter utcában van, mondom a kolléganőimnek, hátha nem tudják, hogy ez volt az a fiú, akinél megvárták, hogy tizennyolc éves legyen, és akkor törte ki a nyakát a Kádár-rendszer hóhérja.
Visszamegyek a helyemre, nyúlok egy hagyatéki akta után, majd kiböki a szememet egy vezetéknév, aki a hóhér segédje.
A kettő között nagyjából egy perc volt.

1559. [tulajdonos]: Vetró/Rozner/Bereményi2024-04-08 22:47
Különös érzés Bereményi Géza: Magyar Copperfieldjét olvasni, ugyanis időnként rá kell döbbennem arra, hogy amit olvasok, ismerős. És honnan? Például a Megáll az idő című filmből, amit egészen nyugodtan tekinthetünk úgy, mint a kollektív nemzettudat részévé vált kultikus alkotást. Mi volt előbb, a tyúk vagy a kakas?
Talán az a gondolat volt az első, hogy márpedig legyen tojás...
Na ehhez kellett egy tyúk és egy kakas.
Kezdetben volt/van/lesz.

1558. [tulajdonos]: valami2024-04-08 21:39
Ha valaki sokat ír, az nem jelenti azt, hogy ennek nagy része szükségképpen nem méltó a figyelemre, ugyan. És az sem biztos, hogy egy karcsú, de izmos életmű ugyanazt jelenti, jelentheti, mint egy terjedelmesebb életmű erős vonulata. Az is tévút, ha azt hisszük, hogy pusztán szándék kérdése, hogy sokat vagy keveset ír egy költő. Nem. Ennek igen bonyolult lélektani, sőt "alkotáslélektani" okai lehetnek. Görcsök, aggodalmak, megmagyarázhatatlan belső bizonytalanságok, elégedetlenségek, olyan törekvések, amelyek meghaladják az erőnket, elgyengülések, halogatások, önbecsapások, és így tovább. De magától értetődően az invenció átmeneti vagy tartós hiánya is lehet ok. És reggelig lehetne sorolni az ötletelést.

Annyi biztos, hogy ha valaki folyamatosan vagy aktuálisan sokat ír, és megkapja hozzá a szakmai (szerkesztői) visszaigazolást, aligha jut arra a következtetésre, hogy na, mostantól fogva udvarias leszek, és keveset írok... Ugyan már. Emberi lényegünkhöz tartozik, hogy bizonyos intelligenciával bármit meg tudunk magyarázni. Azonban csak a viccben mulatságos, hogy valami azért pici és puha, hogy ne fájjon.

1557. [tulajdonos]: sok, kevés2024-04-08 17:20
A napokban olvastam egy születésnapját ünneplő költőtől, hogy udvariatlanságnak tartja sokat írni, állandóan jelen lenni, pláne vastag könyvekkel. Tehát aki keveset ír, az voltaképpen udvarias. Persze, a keveset írók is szeretnek jelen lenni, és jelen is vannak mindig ugyanazzal a huszonöt verssel. Ez nem nagyobb udvariatlanság, mint ha valaki sok verssel (hogy mennyi a sok, abban nincs egyetértés) van jelen, és sok verssel tart igényt az olvasó figyelmére?


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2024-02-01 08:36 l
2024-01-06 21:31 Sokadik
2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2024-04-17 04:47   Napló: Zúzmara
2024-04-16 20:59   Új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2024-04-16 19:51   Napló: az univerzum szélén
2024-04-16 19:28       ÚJ bírálandokk-VERS: Cservinka Dávid yes (kijavítottam egy elütést)
2024-04-16 19:11   Napló: Bátai Tibor
2024-04-16 17:38       ÚJ bírálandokk-VERS: Filotás Karina Nagymosás
2024-04-16 16:20   Napló: Bara
2024-04-16 12:39   Napló: nélküled
2024-04-16 09:37   Új fórumbejegyzés: Pálóczi Antal
2024-04-16 06:10   Napló: PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN