Sötét van
(egy történet közepén)
Sötét van, mintha mindig este,
s a téglabálnák szögletesbe
ringatnak megannyi Jónást.
Belefáradtan cselekvésbe:
munkába és semmittevésbe,
álomba hull a csalódás.
Összefonódnak az ösztönök,
a paplanok alatt, elcsöpög
egy tangót a csap: eljárják.
Nyugalmat adnak újra most,
valami csendest, dallamost,
a tengervíz ízű párnák.
Így alszik el a lakótelep.
Állnak felette a fellegek,
levelek közt piheg a szél.
Az ajtók jól hevederzárnak,
redőnyök hermetizálnak.
Az éjjel a semmibe ér.
Itt van mind, aki elmenekült,
mindegyikünk, ki hajóra ült
valaha. Itt nyugszik Jónás.
Egy hosszúra nyúlt éj közepén,
az idő tengerén te meg én
gyakoroljuk, mi a gyónás.
Sziréna repeszti ketté most
fülsüketítően a várost:
megannyi csendben átfordul.
Az ezernyi lehunyt szem mögött
ott van a mélyben, ott ücsörög.
Már nagyon régen nem mozdul.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Ártér, 2006, õsz