Ameddig érünk
Tört hegedűjű vándorló zenészek
az élet-országúton: ilyenek vagyunk.
Ajkunkon a dal már régen elenyészett.
Szemünk a porban vaksin előreréved,
nyeljük a füstöt és káromkodunk.
Utcai csapszék vágyunk Parnasszusa
és kocsmai széplány szerelmünk tárgya
Isszuk a bort hitelbe, becsszóra,
öleljük a kurvát, s ha letelt az óra
kitántorgunk tőle, sörösflaskót vágyva.
Mindennek végén zárórakor -
a szürke porban bokáig járva
továbbmegyünk, ameddig érünk.
S ha lesz reggel, kakasszóra
ébredünk az árokparton.
Fantom útitársunk, a nyomor szelleme.
Nincs neki nekünk se külseje, kelleme,
s jó barát: mindig jön, soha nem marad le
Megtartjuk, mint régtől a büszkeségünket
Ne sajnálj. Minden új percünk új ünnep!
- nekünk a varjak is nótákat fütyülnek
Budapest, 1966.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.