DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2811 szerző 36305 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Arany - Kertben
Új maradandokkok

Sági Ferenc Dénes: regresszió
Tiszai P Imre: Idő-járón
Aranyi Gábor: ANDANTE, ANDANTE
M. Szabó Mihály: Masamód
Filip Tamás: Kaleidoszkóp
Sági Ferenc Dénes: lábjegyzet egy randevú megfigyeléséhez
Ötvös Németh Edit: keserű pillanat
Boris Anita: haiku (6)
Wesztl Miklós: Hosszú-rövid (jav.)
Bara Anna: ahol találkoznak az égi óceánok
FRISS FÓRUMOK

Bakkné Szentesi Csilla 2 órája
Vezsenyi Ildikó 3 órája
Tiszai P Imre 12 órája
Magyar Anita 19 órája
Markovics Anita 19 órája
Nagyító 20 órája
Steszkó Juli 1 napja
Petz György 1 napja
Bara Anna 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Pillanat 1 napja
Dobay Katalin 1 napja
Sági Ferenc Dénes 1 napja
Francesco de Orellana 1 napja
Filip Tamás 2 napja
Doktor Virág 2 napja
Kántor Zsolt 2 napja
Szakállas Zsolt 2 napja
Aranyi Gábor 2 napja
Boris Anita 3 napja
FRISS NAPLÓK

 Jó, ha a vége jó 39 perce
az univerzum szélén 1 órája
Ötvös Németh Edit naplója 2 órája
Játék backstage 2 órája
Volt egy pillanat 2 órája
Vendég 3 órája
Dokk-találkozó Veresegyházon? 11 órája
enigma 14 órája
az utolsó alma 15 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 15 órája
Hetedíziglen 15 órája
történések 17 órája
nélküled 17 órája
útinapló 21 órája
Bara 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Párbeszéd a DOKK jövőjéről
Legutóbbi olvasó: 2019-06-26 03:40 Összes olvasás: 6297

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
141. furim: reGyurcsi: javittástás2019-04-18 16:18
Ez eddig nekem azért volt gond, mert a mobilomon nem jött fel a versjavítós link. Most feljön. Csaknem mindig mobilon ügyködök. Egy-két szót, elírást tudok javítani.

Olvasói hozzászólások nélkül
140. Gyurcsi: javittástásfurim: Javítás2019-04-18 15:22
Kedves Mária!

Én nem olyan változtatásokra gondolok, ami egy verset alapjaiban módosítana, csak mondjuk egy elütésre, egy szóismétlésre meg ilyenekre.

Azzal én se értenék egyet, hogy a régi verseket kitöröljék vagy átírják. Én azokra a verseimre, melyeket ma már csak megmosolyogni tudok, úgy nézek, mint a gyerekkori képeimre. Azokon én voltam, akkor olyan voltam. Senki nem gondolja, hogy hatvannyolc évesen, százharminc kilósan születtem.

Amit a versekről, a versírásról tudok, azt úgy tanultam. Tizenöt éve sokkal kevesebbet tudtam a versekről, mint most, és tizenöt - nem az sok, mondjuk öt - év múlva remélem, még okosabb leszek. Lehet, hogy akkor jókat kacagok a mostani verseimen. Vagy sírok... :)

Olvasói hozzászólások nélkül
139. furim: Javítás2019-04-18 15:14
Elszállt, amit írtam. Gyurcsinak: akkor a verset üzenőfalra kell feltenni. Nem támogatom, hogy élesben feltett verset javítgassunk. Többek közt azért, mert elvész az eredeti verzió, meg az egésznek a komolysága. És ha mondjuk én jónak tartok valamit, nem biztos, hogy a másik szerkesztő is jónak tartja. Szerintem nem is szabad a különbsègeket elmosni. Nem vagyunk szavazógépek. De adott esetben szívesen elmondom üzenőfalon is a véleményem.

Olvasói hozzászólások nélkül
138. Pálóczi Antal: KORR2019-03-04 05:49
"Itt alig találunk magánéleti kiteregetést - leszámítva Szokolay Zoltán Filip Tamást szekírozó..."

Olvasói hozzászólások nélkül
137. Pálóczi Antal: PÁLYÁZNI KELL TÁMOGATÁSÉRT2019-03-04 05:46
Nem, ez is tévedés: "A korrektori munka napjainkban könnyedén elvégezhető a különféle helyesírásellenőrző programokkal, tehát bárki által elérhető lenne a jobb szövegminőség ahelyett, hogy ezt a feladatot is a Dokkra testálná bármelyik szerző. Kifejezetten ellenjavallt, hogy egy publikáció a szerző kedve szerint folyamatosan változzék a közzététel után." Mintha csak ennek ellenőrzésére tettem volna fel rosszul, hogy Babitssal és hogy Osvát Endre a Nyugat szerkesztője. Nem jelzett a helyesírás javító (vagy nem vettem észre), én pedig NEM LÁTTAM MEG hogy nem Babitscsal-t írok, ahogy kell, másnap rögtön észrevettem, és hogy Osvát Ernő a Nyugat szerkesztője (ahogy öt sorral lejjebb - helyesen - írtam. Nem Endre. Hiszen mindig így írom - kivéve, ha közben Ady Endrére gondolok, mert ő csapta földhöz Kassák Lajos első kötetét "nagyrabecsülése jeléül". Míg Kosztolányi Dezső örömmel üdvözölte a "szavakat, amelyek j pályán keringenek".
Mondjuk engem - de más ilyesféle kreatívot is (nem hivatalnok elmét) - 100 ötlet rohan meg gyorsfogalmazás közben - amire az alvásból, munkából, mindennapi életből lopom el az időt. A szóban forgó hozzászólás megírása miatt például elkéstem egy értekezletről. Írástermék létrehozása NEM egy ember feladata, hanem egy stábé.
Mint a Nyugatnál. És mindenhol a Gutemberg galaxisban.
A facebooknál már meghallották az idő szavát. A komment visszahívható, kijavítható, újra feltehető. Ez nem lehet ellenjavallt. Mert ha az lenne, akkor a facebook sem vezette volna be. A Héttorony magazinban is ez a helyzet. Ez is fejlesztést igényelne, s nincs rá keret. Bátran be kell ezt vallani.
Magánélet a Dokk-on?
Egy írói énnek nincsen magánélete. Nagyon ritkán igen, de ez is erősíti a szabályt. Janka, Móricz felesége ebbe zavarodott bele.
Itt alig találunk - leszámítva Szokolay Zoltán Filip Tamást szekírozó - ilyen-olyan megnyilvánulásait (ahol polgári jogi értelemben vett intimpista megnyilvánulásokról kell beszélnünk. Filip nem egyszer valóságos könyörgő levelet írt, hogy töröltessék egy-egy ilyen megnyilvánulás).
A napló vita, egymás kisebbítése NEM magán-, hanem irodalmi okból következik be. Valaki el akarja terjeszteni, hogy a szabadvers prózába tördelt szöveg (szemben a kortárs irodalomtudomány ezzel ellentétes meghatározásával), hogy jobban a maga rímes nonszenszverseire terelhesse a figyelmet. Majd amikor kifogy az érvekből, elütéseket keres vitapartnere kommentjében, hogy az illető fejéhez vághassa azokat. És minden megszólalásában minősíti (leminősíti) vitapartnerét (hogy a közfigyelmet a szabadversről MÉGIS a maga rímes nonszenszköltészete felé fordíthassa.)
Ez a személyeskedés NEM magánélet itt, hanem irodalmi.
Az is, amikor a másik "hajtó" veszi át a szót, hogy a csaholásban kifáradt előző kajtató megpuhenhessen, s megemlékezik arról, hogy "rossz helyesíró" (mintha a Fogalmazás egyben a Helyesírás érdemjeggyel lenne azonos) már 10 éve is összetévesztette Káint Ábellel. Miközben egy kisfilmről van szó, amelyben "nem lehet tudni" ki lesz később a Káin és ki lesz Ábel az egymást verő - majd viszont verő - kisgyerekekből.
És a Dokk semmit sem tud tenni az udvariasság maszkjába bújtatott tartuffe-i álnoksággal szemben, bár ez most mellékes:
Viszont ez sem magánélet itt, hanem irodalmi.
Csak nem szerkesztőzött anyag, mint a Nyugatnál.
Hanem moderálatlan.
Osvát a Nyugatban megszűrte melyik szerzőnek milyen stílus írását engedi be. Pont emiatt sértődött meg Babits, hogy Kassák válasza hogy kerül a Nyugatba - ennek is külön szakirodalma van -, amikor annak a Tett-ben kellett volna (szerinte) megjelennie.
Vagyis a Nyugatba a mi regisztréciónknál 1000X erősebb regisztrációval, és 1000X moderáltabban lehetett csak szöveget feltenni.
Ezeken a szűrőkon keresztül: 1.) olvasószerkesztő, 2. nyomdai szedő 3.) szedői korrektor 3.) szerzői átolvasás és javítás a kefelevonatokon, egyezményes nyomdai jelekkel - ezt meg kellett tanulni) 4. újabb nyomdai szedés - VÉGLEGES SZÖVEG.
Nyilvánvaló, hogy minden internetes laphoz egy-egy korrektor alkalmazása drága mulatság lenne. Komolyabb lapokhoz azonban - lásd a Honvédelem.hu lapot, ahová sok cikket írtam, igenis alkalmaznak korrektort, akinek külön íróasztala van.
Ezt csak megjegyeztem, annyira fals a Nyugat előállításának körülményeit összehasonlítani a gyorstüzelésű online-világ orgánumainak készítésével.
Más dolog a finanszírozás kérdése.
Ez nagyon hasonló a nyugat és Dokk esetében is. Pénz NINCS. Ugyanis nem a fán terem. A Nyugat induló tőkéjét Hatvany Lajos író és cukorbáró teremtette elő. (A Hatvany család hatvani cukorgyárában később Radnóti is munkaszolgálatozott. Egyszer- Radnóti naplója szerint - odalépett mellé a családi gyárvagyon későbbi képviselője. "- Nagyon nehéz?" - kérdezte. Mármint a rabszolgamunka. Nem tudta, hogy a Nyugat egyik költőjéhez beszél.) A pénz a Hatvany vagyonból megvolt az induláshoz. S miután Osvát szerkesztő és Hatvany báró pisztolypárbajt vívott egy esztétikai nézetkülönbség miatt, s a vita Osvát javára eldőlt ("semmi közönségvadászat, csak magas esztétikum"), a Berlinbe költöző Hatvany továbbra is pénzelte a Nyugatot. Eltartotta Adyt, Tóth Árpádot pedig kiházasította.
Nekünk ilyen mecénásunk nincsen.
Az államhoz kell pályázni támogatásért.

Olvasói hozzászólások nélkül
136. furim: refurim: ...2019-03-03 19:17
A Nagyítóban az indító személy változhatna is, mint a játékban a játékvezető személye. Mondjuk érdekel kb húsz - huszonöt embert, és lehetne mindig más az első hozzászóló. A beszélgetést már nem kellene szabályozni. Épp a Pollágh vers elemzésénél nagyon érdekes volt látni, milyen sokféle megközelítés lehetséges.

Olvasói hozzászólások nélkül
135. Bné Csilla-sesin: meo[tulajdonos]: működik2019-03-03 13:03
Ezek szerint mostanság a meókra, pontosabban gyakoribb és rendszeresebb meózásra hiába várunk. :(
(A szerkiknek a mostani - DOKK FAQ-ban jelzett - csekély pénzforrásból még nemigen futja...)

Olvasói hozzászólások nélkül
134. furim: ...2019-03-03 12:53
A Nagyító működtetéséhez nem kellene pénz, sem különösebb energia a szerkesztők részéről, csak jószándék. Akár véletlenszerű generálással is ki lehetne választani a verseket. A három napos csere szerintem reális időhatár.
Nekem az utolsó nagyítózás, a Pollágh vers elemzése nagyon érdekes és tanulságos volt.

Olvasói hozzászólások nélkül
133. Bakkné Csilla-sesin: re: közös[tulajdonos]: közös2019-03-03 12:50
Igen. Abban biztos voltam, hogy az anyagi feltételek hiánya a legfőbb gond az antológiánál...
A Dokk életben tartásához lehet a szerzők a későbbiekben - értem itt jómagamat is - aktívabbak lesznek a versek alatt. Bár megjegyzem, hogy évekkel ezelőtt nem örültek a szerkik, ha az ő kritikájukat megelőzve szólt valaki az elbírálásra váró vershez. Ezt már nincs kedvem visszakeresni, de biztosan tudom, hogy így volt. Ezért is - gyakran nem csak ezért - fogtam, fogom vissza magamat, hogy megjegyzést írjak mások művei alá.

A megfelelő színvonalra véleményem szerint mindenki - képességei függvényében - törekszik a feltöltött művek vonatkozásában. (Én is...bár a múlásra itéltek száma lehet nem ezt támasztja alá, viszont gyakran lecserélem a feltöltöttet, mert rájövök, hogy ide túl gagyi...vagy éppenséggel ez a környezet inspirál, hogy a feltett versemet a kritika megjelenéséig javítsam, jobbítsam.) Az anyagi elváráshoz/támogatáshoz: még nem tudom. Ha maradok és lesz rá módom...

132. [tulajdonos]: közösBné Szentesi Csilla-: egyedül nem megy2019-03-03 12:01
Egy minőségi antológia létrehozása több százezer forintba kerül, amire mindeddig nem volt forrásunk. A forrást lassan, de biztosan halmozzák a tulajdonosok és más támogatók, de a költés sem lehet felelőtlen. Egy nyomtatott kiadvány hatékonysága messze elmarad a Dokk felület által elérhető publicitási hatékonyságtól, ezért kapott prioritást a portálmotor fejlesztése.
A Dokk életben tartása mindannyiunk közös érdeke, tehát kérem, hogy akinek ez fontos az vagy irodalmi színvonalú tartalmakkal vagy anyagi támogatással járuljon hozzá a fennmaradáshoz! tartalmak alatt természetesen nem csupán új verseket, hanem a versekhez írt érdemi hozzászólásokat is értem.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-06-05 10:21 lista
2019-02-11 10:51 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-06-26 07:51   új fórumbejegyzés: Bakkné Szentesi Csilla
2019-06-26 07:46   új fórumbejegyzés: Bakkné Szentesi Csilla
2019-06-26 07:05   Napló: Ötvös Németh Edit naplója
2019-06-26 06:56   Napló: Játék backstage
2019-06-26 06:55   Napló: Volt egy pillanat
2019-06-26 06:21   Napló: Vendég
2019-06-26 06:01   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2019-06-26 05:34   Napló: az univerzum szélén
2019-06-26 05:03   Új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2019-06-26 01:00   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó