DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2811 szerző 36305 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Arany - Kertben
Új maradandokkok

Sági Ferenc Dénes: regresszió
Tiszai P Imre: Idő-járón
Aranyi Gábor: ANDANTE, ANDANTE
M. Szabó Mihály: Masamód
Filip Tamás: Kaleidoszkóp
Sági Ferenc Dénes: lábjegyzet egy randevú megfigyeléséhez
Ötvös Németh Edit: keserű pillanat
Boris Anita: haiku (6)
Wesztl Miklós: Hosszú-rövid (jav.)
Bara Anna: ahol találkoznak az égi óceánok
FRISS FÓRUMOK

Bakkné Szentesi Csilla 2 órája
Vezsenyi Ildikó 4 órája
Tiszai P Imre 12 órája
Magyar Anita 19 órája
Markovics Anita 19 órája
Nagyító 20 órája
Steszkó Juli 1 napja
Petz György 1 napja
Bara Anna 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Pillanat 1 napja
Dobay Katalin 1 napja
Sági Ferenc Dénes 1 napja
Francesco de Orellana 1 napja
Filip Tamás 2 napja
Doktor Virág 2 napja
Kántor Zsolt 2 napja
Szakállas Zsolt 2 napja
Aranyi Gábor 2 napja
Boris Anita 3 napja
FRISS NAPLÓK

 Jó, ha a vége jó 15 perce
az univerzum szélén 2 órája
Ötvös Németh Edit naplója 3 órája
Játék backstage 3 órája
Volt egy pillanat 3 órája
Vendég 3 órája
Dokk-találkozó Veresegyházon? 11 órája
enigma 14 órája
az utolsó alma 15 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 15 órája
Hetedíziglen 16 órája
történések 17 órája
nélküled 18 órája
útinapló 21 órája
Bara 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Párbeszéd a DOKK jövőjéről
Legutóbbi olvasó: 2019-06-26 09:55 Összes olvasás: 6298

Korábbi hozzászólások:  
21. [tulajdonos]: közösBné Szentesi Csilla-: egyedül nem megy2019-03-03 12:01
Egy minőségi antológia létrehozása több százezer forintba kerül, amire mindeddig nem volt forrásunk. A forrást lassan, de biztosan halmozzák a tulajdonosok és más támogatók, de a költés sem lehet felelőtlen. Egy nyomtatott kiadvány hatékonysága messze elmarad a Dokk felület által elérhető publicitási hatékonyságtól, ezért kapott prioritást a portálmotor fejlesztése.
A Dokk életben tartása mindannyiunk közös érdeke, tehát kérem, hogy akinek ez fontos az vagy irodalmi színvonalú tartalmakkal vagy anyagi támogatással járuljon hozzá a fennmaradáshoz! tartalmak alatt természetesen nem csupán új verseket, hanem a versekhez írt érdemi hozzászólásokat is értem.

20. [tulajdonos]: működikTiszai P Imre: jövő?2019-03-03 11:48
Van jövő, a Dokk működik, amit talán igazol az is, hogy tegnap este is tettek föl verset. A versek olvashatók, előbb-utóbb a besorolásuk is megtörténik. Hogy a meók gyakoriságát mikor lehet javítani, arról írtam.

19. [tulajdonos]: tévedésPálóczi Antal: HAJRÁ DOKK!2019-03-03 11:36
Azt nem tudhatom, hogy ki téved, de a Kassák - Babits vita többszöri elolvasása után számomra egyértelmű, hogy a felek nem személyeskednek, csakis a tárgyról vitatkoznak, ezt emeltem ki. Babits Mihály mondata, hogy "A Tett lehet egy Herkules bölcsője, de lehet csak néhány kérész tócsaágya is." ( http://epa.oszk.hu/00000/00022/00205/06316.htm ) egyáltalán nem állít semmit a Tettről, sőt a lehetőségek kiszélesítésével éppenséggel azt fogalmazza meg, hogy nem is akar állítani semmit. "Alig ismerem az embereit" - írja. Mi lehet ebben a tévedés?

Kassák Lajos válasza ( http://epa.oszk.hu/00000/00022/00206/06342.htm ) egyáltalán nem pimasz, köszönettel kezdi, és megmarad a félreértéseket tisztázó gondolatiság keretein belül, ha a cikk egészét tekintjük. Tudjuk, hogy a Tett az I. világháború idején született, amikor láthatóvá vált, hogy a szörnyűségek ellen nem véd meg "a nagy illemben üldögélés". Ezt magyarázza Kassák, aki Babits cikkét a zárszóban "nagyra becsült" jelzővel illeti, egyáltalán nem idézőjelben.

A Tett és a Nyugat hasábjain aligha találunk híradást a szerzők, lapszerkesztők és támogatók közti személyes ellentétekről, és ez a legfontosabb jellemzője az irodalmi kiadványoknak. Bulvárlapokba való téma, hogy ki kivel áll haragban vagy párbajozott, és az sem az irodalmi szöveg, hogy a kiadvány megvalósult formája milyen küzdelmek árán jött létre.

A Dokkon a szerzők magánélete nem lehet fontosabb téma, mint a föltett műveik esztétikai tartalma. Nem tartoznak a Dokk közönségére a személyeskedő viták, ezek nem irodalmi lapba valók. Természetesen, ha valaki egy naplóban az alkotások hátterét írná meg irodalomtörténeti szempontból, akkor ez is egyfajta adalék lenne a művekhez. De a koncepciós szándéktól illatos hermeneutikai erőlködés ritkán irodalomtörténet.

A korrektori munka napjainkban könnyedén elvégezhető a különféle helyesírásellenőrző programokkal, tehát bárki által elérhető lenne a jobb szövegminőség ahelyett, hogy ezt a feladatot is a Dokkra testálná bármelyik szerző. Kifejezetten ellenjavallt, hogy egy publikáció a szerző kedve szerint folyamatosan változzék a közzététel után.

18. [tulajdonos]: mi magunk2019-03-02 19:46
Végigolvastam a Babits - Kassák vita szövegét, és a legfontosabb észrevételem, hogy ők nem engedtek meg maguknak olyan hangnemet egymás felé, amelyet manapság némelyikünk gyakorol. Babits Mihály ugyan lekicsinylően szól a fiatal írókról, de azt is légies finomsággal teszi ("ifjú írók képzelete ritkán egészen szegény"), ezért kettejük szóváltása valóban megfelel az elvárható kultúrmércének. A köztük levő ellentét sem egyszerűsíthető le a szabad vers és a kötött forma szembeállítására, hiszen Babits maga sorolja föl, hogy az idők során hányszor és kik tettek kísérletet a próza és a vers közötti senkiföldje meghódítására. Kassák Lajos sem a szabad vers mint egyfajta követendő kompozíció védelmében érvel, hanem azzal, hogy a művészet célja nem a formai tökéletesség vagy technikai magabiztosság ideáinak kergetése, hanem a kollektív individuum kompozíciója. A szociális egyén határozottan létezik, cselekszik, szabálytalanul, néha kegyetlenül, de sokszor művészi teljesítménnyel.

A nyelv általában véve sem a szabályok rabja, hanem önmagunkat kiteljesítő képességünk, eszközünk. Világosan elmondhatjuk a terveinket és a kívánt renddel kapcsolatos szándékainkat. Megvilágítjuk színes örömeinket, árnyalhatjuk súlyos gondjainkat. Lényegében folyton önmagunkról beszélünk. A másikról alkotott mondataink önmagunkról is szólnak, mi képezzük a szavakat, és állítjuk össze azokat kéretlen rendbe. Felelősek vagyunk a leírtakért, hiszen nem csak a valóság, hanem a mi belső világunk lenyomata is kiolvasható belőlük. A rendetlenség is egyfajta rend, ahogy a haragos szavak is lehetnek a szeretet szavai. Sajnos korunk, az internet világa megkönnyíti az üzenetek elküldését, ugyanakkor megnehezíti azok befogadását, feldolgozását. Az olvasható hírek vagy üzenetek emberfeletti mennyisége lehetetlenné teszi, hogy ugyanúgy olvassunk, ahogy a digitális korszak előtt, miközben a kommunikációs technológia csábítóan kínálja a lehetőséget: könnyedén mindenkit elérhetünk szavainkkal, mindenkire hatással lehetünk, személyes világunkat szinte végtelenné tágíthatjuk ki. De vajon érettek vagyunk-e ilyesmire?

A széthullásért könnyű okolni a technológiát, de nincs mentség. A tetteinket mindig mi magunk követjük el, vagy csak rémkoppantók módjára jelezzük a bajokat, és a társainkban rettenetet keltve erősítjük föl egymásban a félelmet. Pedig az ember társadalomra termett, "kollektív individuum", ahogy Kassák Lajos írja. A Dokk arra szolgál, hogy az egyén megkomponálhassa szavakban a maga egyedi szépségét, és a portál segítségével szociális értékké tegye. A portál fenntartói ehhez nyújtanak lehetőséget, a szerkesztők a szöveg minőségéről szóló besorolással, a hozzászólók pedig a befogadást vagy elutasítást tartalmazó hozzászólásaikkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a portál életteli hely legyen. A tulajdonosok is a portál fennmaradását szolgálják, a fenntartásból sem anyagi sem erkölcsi hasznuk nem származik közvetlenül, számukra inkább tehervállalást jelent a tulajdonosi lét.

A Dokk létezéséből származó hasznot az olvasók és a szerzők élvezhetik, az esztétikai élmény és az olvasóközönség bővülése által. Aki közben az irodalmi értéket nélkülöző alantas vitákra használja a Dokkot, az kevesbíti az olvasók örömét és a szerzők műveitől vonja el a figyelmet a bulvárszintű politizálással vagy személyeskedéssel. Aki a saját szemléletét kívánja rákényszeríteni a Dokk tulajdonosaira, esetleg megzsarolva őket, hogy ha nem a kedve szerint tesznek, akkor botrányt kavar, az valójában az olvasók és a szerzők teljes közösségét büntetné. Kötelességünk ellenállni az ártó szándéknak, de sosem úgy, hogy a teljes közösség veszítsen egyvalaki tette miatt.

A portál jövője fontosabb téma, mint a múlt és jelen ostoba kényszerpályái, ezért biztosítok minden aggódót, hogy a Dokk nem fog megszűnni vagy bezárni a fentebb említett önjelölt véleményvezérek mesterkedései ellenére sem. Minden szinten megküzdök velük, a visszafogottságom sosem a tartalékom hiányát jelenti. A tulajdonosi kör egésze elkötelezett a nyitott Dokk és a minőségi irodalom mellett. A következő legfontosabb lépés a portálmotor megújítása, amit 2020. év végéig be akarunk fejezni, ha elegendő forrás gyűlik addig össze. A szerkesztőség hátrébb sorolta a tervezett antológiát a vonzóbb felületet és jelentős szolgáltatásbővítést eredményező technikai fejlesztésnél. De hasonlóan fontos lépés lesz a DOKKmunkát végző szerkesztői munka díjazása, amely lehetővé teszi, hogy a meók hatékonysága és a műhelymunka minősége is javuljon. Ezt a folyamatot vendégszerkesztők bevonásával színesítjük majd, de aki szerkesztő, annak a jövőben díjazás is jár, cserébe a végzett munka is elvárható lesz.

A Dokk nyitottsága megmaradt, tehát aki közénk jönne, azt szeretettel várjuk, és azonosítás után azonnal megkapja jogot a felületre íráshoz. Az olvasók és a szerzők nyugalma érdekében bevezetett azonosítás megbízható védelmet nyújt a névtelen bántalmazókkal (trollokkal) szemben, de a második bekezdésben említett éretlenségünk ellen már hatástalan. A leírt szavakért mindegyikünk maga felelős, és egyetlen sérelmi ügyet sem lehet önbíráskodással lezárni, mert az inkább a sérelem elmérgesedéséhez vezet. A Dokk felületén közzétett felszólítások és a hozzászólásokat vagy döntéseket elutasító megszólalások publikációnak minősülnek, nem pedig hivatalos kérésnek. Ezért a felületen zajló vita részének tekintem őket. Aki a Dokk jobbítását szeretné, az a felületre irodalmi értékű szövegeket tesz, és nem színvonaltalan személyeskedéssel támad a társaira. Sokszor kértem már, és most is megismétlem, moderálást vagy törlést csakis a sértett kérhet e-mailben, megindokolva a törlési kérését. Amennyiben a kérelmet elutasítom, akkor a sértett bírósági eljárást indítva folytathatja az ügyet.

Látványos felemelkedéssel induló, de bukással is terhes folyamat volt a Dokk története az elmúlt lassan tizenkilenc évben, mégis elmondhatjuk, hogy csak Dokk (tulajdonosok, tisztségviselők és szerkesztők, szerzők és olvasók) közössége versenyben maradt a zárt szerkesztőségen alapuló irodalmi oldalak között. Ma is egyedivé teszi a portálunkat az a koncepció, hogy nyitott azonnaliság megtartása mellett a minőséget is megőrizzük, ezért arra kérem az írási joggal rendelkező Dokkolókat, hogy mindenki tegye meg a magáét, hogy 2020. után ne egy kiüresedetten is hívogató helyre kelljen majd visszatérniük. Az olyan kritikákra, amelyekkel nem ért egyet valaki egy ellenkező tartalmú, és nagyobb súlyú kritika lehet a színvonalas válasz, nem pedig a kritikus személy megtámadása. De kérés nélkül is lehet megalapozott kritikát írni bármelyik újonnan föltett (vagy régebbi) versre, mert attól valóban fölpezsdülne a dokkélet.

A fentebb felsorolt erőfeszítések után nem eshet meg velünk a Nyugat (amely Babits Mihály halálával megszűnt) szomorú vége, a Dokk nem válik az egykori múltja ikonjává, hanem élő intézmény marad. Ezért a Tett első számában leírt kettős üzenetet választom a programunk mottójául: " Egyetlen tragédia van: az idő mulik. És ez az egyetlen vigasztalás is ". A hatalom sötét szolgái persze betilthatják majdan a Dokkot, de ha mi magunk nem cselekszünk a megmaradás érdekében, az lenne az igazi szégyen.

17. [tulajdonos]: környezetszennyezés2019-02-13 06:30
Eben a naplóban moderálom azokat a bejegyzéseket, amelyek máshol már unalomig ismert állításokat tartalmaznak, különösen azokat, amelyek arrogáns módon kioktató részleteket tartalmaznak. Azokat is moderálom, amelyek néhány elhibázott mondat okán hosszú bejegyzések másolatai, mert az ilyesmit virtuális környezetszennyezésnek tartom. A saját naplókban ugyanez hadd lássék teljes egészükben, de máshol csak az olvassa, aki különösen kíváncsi rá. A szólás szabadsága így érvényesül, ugyanakkor a szerkesztő véleményhez való szabadsága is.
Hogy a Dokk egészén nem tudom moderálni az ilyesmiket, annak elsősorban kapacitási oka van, de az év végéig az ilyesfélékre is megtalálom a megoldást.

16. [tulajdonos]: végrehajtottam2019-02-12 00:19
Mindkét törlési kérést (Gyuláét és Miklósét) végrehajtottam.

15. [tulajdonos]: verseketfurim: re2019-02-11 22:10
Kedves Mari!
A Dokkon verseket bírálunk el, nem embereket. A szakmai megjegyzések a versekről szólnak, így aki a verséről szóló kritikát magára érti, az legalábbis téved.
Aki pedig a jelenlegihez hasonló helyzetben nem valamely hibás tettre vagy annak következményére hivatkozva érvel, hanem a személy jellemzőit emlegeti lekicsinylő módon, azt olvashatóan, de moderálni fogom.
Ebben a naplóban bizonyosan képviselni fogom a személyeskedés elleni határozott álláspontomat. Sajnos a Dokk egészén ugyanerre nincs kapacitás, itt is csak időlegesen tudok rá elegendő energiát fordítani, remélve a személyeskedők önkorlátozását.

14. [tulajdonos]: igenweinberger: mellébeszél2019-02-11 21:26
Igen. Ahogy alávaló személyeskedés lenne részemről is, ha azt állítanám, hogy bármelyik dokkoló rosszabb költő, mint egyik szerkesztő a Dokkon. Talán így érthető...
A regisztáció törlését a kéréstől számított öt napon belül kell végrehajtanom.

13. [tulajdonos]: tulajdoweinberger: kirívó részrehajlás2019-02-11 20:30
Weinberger, az állításom szerint csakis azért "alávaló személyeskedés" Frady Endre bejegyzése, mert a kritikus szerkesztőt mint személyt lekicsinylő bejegyzést írt.
A nekem tulajdonított következtetésed ennélfogva hamis.
Utóbbi fenyegető megszólalásod sem a Dokk szerkesztőségét jellemzi.

12. [tulajdonos]: rövid leszek2019-02-11 19:51
Köszönöm mindazoknak (Fűri M., Kosztolányi M., Duma György és Francesco), akik őszintén, tárgyilagosan és konstruktívan szóltak hozzá a témához!

További hozzászólásokat várva most rövid leszek, csakis arról szólok, hogy miért a moderálást választottam bizonyos bejegyzések esetében.

Nem azért született ez a napló, hogy az amúgy is feszült helyzetet személyeskedő támadásokkal súlyosbítsák egyes dokkolók. Nem ezerszer leírt bejegyzések szaporítására hoztam létre, az önreklámoknak a saját naplókban vagy saját üzenőfalon van a helyük. Ott biztosan nem moderálom őket, ha nem sértenek törvényt, vagy nem kapok (e-mailben) velük kapcsolatos panaszt.

A moderált bejegyzések írói közül csakis Frady Endrének válaszolok most, bár Karaffa Gyula szövegére is reagálnék, de olyannyira tisztelem Gyulát, hogy inkább személyes e-mailben írom le az cáfolatot, ha esetleg igényt tartana rá.

Endrét (is) tájékoztatom, hogy nem csupán az olyan szélsőséges bejegyzés moderálható, amely trágárságokat vagy rasszista elemeket tartalmaz, hanem az olyan is, amely érvek helyett személyeskedve törekszik a másik ember méltóságának rombolására. A szerkesztők minden esetben a publikált szövegről írnak kritikát, személyükben nem minősítik a szerzőket, és az semmiképpen sem a "kritika kritikája", ha valaki a kritikus szerkesztő emberi kvalitásairól ír lekicsinylően, ezért Endre moderált írása alávaló személyeskedés, olvashatja bárki. A szerkesztők munkáját Papp-Für János többkötetes (Bella István díjas) költő, a Magyar Írószövetség tagja felügyeli, kéretik némi tisztelet az általa alkalmasnak ítélt személyeknek is! Ha már az emberi méltóság alapvető tisztelete hiányzik...


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-06-05 10:21 lista
2019-02-11 10:51 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-06-26 09:57       ÚJ bírálandokk-VERS: Szilasi Katalin Oszlopos Simeon
2019-06-26 07:51   új fórumbejegyzés: Bakkné Szentesi Csilla
2019-06-26 07:46   új fórumbejegyzés: Bakkné Szentesi Csilla
2019-06-26 07:05   Napló: Ötvös Németh Edit naplója
2019-06-26 06:56   Napló: Játék backstage
2019-06-26 06:55   Napló: Volt egy pillanat
2019-06-26 06:21   Napló: Vendég
2019-06-26 06:01   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2019-06-26 05:34   Napló: az univerzum szélén
2019-06-26 05:03   Új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó