Fél mondat a méltóságról
tizennyolc macskaéve minden súlya alatt
mattá kopott cirmos selymébe burkolózva
idővel túljutva a naphosszanti heverészésen
a mind lassabb mind jelentéktelenebb majszolgatáson
létének hattyúdala vegetálásba süllyedt
- erejét elapasztották a sorvadó izmok
s vele veszett egyensúlya
jó ha lépett
nem is ugrott
mégis esett
akkor se talpra
vakarózásából fajtájához méltatlanul
hanyatt borulva fogott földet
teste összeesett
szokatlanul kicsi és kecses feje
végképp összezsugorodott
s a beszűkülő pupillából visszanézett
a végleges a bizonyos a végső
és már csak ideig-óráig elodázható -
nem tartotta egyben más
csak az inak és a szívósság
ahogy utóbb magyarázta
a kegyes ítéletet végrehajtó állatorvos
csak az inak és a szívósság
de még napokon át
hogy a beszűkülő pupilla visszapörgesse
tizennyolc esztendő macskaemlékeit
s mindent mi annak vélhető
a háziak fluktuálását
érkezéseket távozásokat
felcseperedéseket feltűnéseket és eltűnéseket
minden más túlélt kedvencet
kutyamacska-barátságot
alakoskodás nélküli hízelkedést
kedves játékosságot és játszi kedvességet
egerészések dicséreteit
téli feketerigó-vadászatok retorzióit
s azt a két hiába rejtegetett almot
ahonnan mégis felcseperedtek a hírmondók
hogy csapdában autó alatt maradva
hagyják magára mit sem értő anyjukat
s a végleges a bizonyos a végső
napokon keresztül csak somfordált alattomosan
az inak és a szívósság dolgozott
de már a mosakodás mozdulata is
az elszikkadt izomzatban maradt
legyek szálltak szemére
és a végső nem akart magától érkezni
- elébe menvén született a döntés
az elkerülhetetlen a fájdalmas
a fájdalommentes
s indulás előtt ölbe véve
gazdái
a felcseperedettek
a megérkezettek
és a megmaradottak
torkukat köszörülve
még búcsúzóul megérintették
hogy a simogatások alatt
utoljára feldorombolva
megköszönje röpke macskaéletét
a kéznek
mely tőle azt elveszi
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Új Forrás, 2014.szept
Feltöltés ideje: 2016-01-21 08:59:19
Utolsó módosítás ideje: 2016-01-21 08:59:19