Születésnap
Ahogy álltam a kertben a grillkocsi mellett,
ahogy ittam a sört és néztem a hús pirulását,
ahogy húsz vendégem zengte a hepibörszdéjmarcit,
szép volt, nem tagadom, noha könnyezett a szemem,
mert marta a füst. Eszembe jutottál, régi rokon.
Szólj hozzám, kiabálj át 178 esztendőn, te
széllel bélelt pásztor, hírhedt parasztadónisz, Jóska!
Volt-e ennyi részed a jóban, mondd csak!
Ettél-ittál, öleltél eleget? Kaptál annyit, amennyire vágytál?
Nehéz volt-e kezedben az a pisztoly, amit
27 esztendősen a szíved ellen fordítottál?
Később, estefelé már, mikor meg-megkottyan
s ki-kilöttyen az ember bátorsága, kimondtam:
nekimennék puszta kézzel e sok zsandárnak,
tudják, azért nem mernek idejönni.
Jaj, te betyárivadék! – súgta fülembe,
s úgy bújt hozzám aznap éjjel az asszony,
mint soha még.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2015-05-13 13:01:30
Utolsó módosítás ideje: 2015-05-13 13:01:30