Fentről, lentről akrosztichon
„Hová lettek a családi ereklyék,”
olajmécsek, meleg falu kemencék,-
viaszruhás régi gyertyatartók,
álomjárta megfakult vánkosok,-
lépésektől kopott barna szőnyegek,
estéken forgatott verseskötetek,-
testektől foszlatott tarka szövetek,
titokban kapott szerelmes szövegek,-
elfeledett, késve tett ígéretek,
közönnyé fagyott sóhajok, tekintetek,
alaktalan térbe szóródott szavak,
könnyekből egybefolyt kiszáradt tavak,-
ösvények, miket a folyondár benőtt,
sólyom, kit az ellenség orvul lelőtt,
ősvadnyomát rejtő elveszett erdő,
űzők zaját nyelő visszhangzárt mező,-
nyíló virágba hullott fogantatás,
éltet jajzók, sírva jelzett hálaadás,-
mindenek Urát dicsőítő imák,
engesztelésül mondott letániák?-
Rózsáik a fénylő oltárt ölelik,
papnők, és szálló lányok anti-idill
éneke az akrosztichonra felel,-
„szellemképüket az utódok őrzik.”
____________________________
- Az első idézet, Kálnoky László: "A kegyelet oltárán" című versének kezdő sora.
- A második idézet, Kálnoky László: "A kegyelet oltárán" című versének befejező sora.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Kézjegy 19. Tolna megyei alkotók antológiája (Szekszárd, 2013)
Kiadó: "Kézjegy" Tolnai Tollforgatók Klubja
Feltöltés ideje: 2013-07-19 19:25:56
Utolsó módosítás ideje: 2013-07-19 19:25:56