Ballada a láthatatlan szívszoborról ( igaz történet )
Lakodalma van ma módos Júliának,
lehajtott fejjel issza bérét a bánat.
Szülőjének hangja, édesen is éles.
-Öreg vagy már lányom, majd huszonhét éves.
- Unokát akarok, gyermekkatonákat,
kivont karddal vívó, úri fiacskákat!
Zokogja a szél is, kezében párta,
hiába szaggatja erővel a mátka.
-Még ma asszony leszel! Tíz gyerekkel áldva.
Faluvégen lányom, koldus bús az élet,
- zsellér Rómeóhoz nem adlak ki téged!
Gyenge Júliának hangja megbicsaklik,
kedvesének arca, arcán átvonaglik.
( -Ültem ablakomban, faragtam szívemet,
siratom majd én is, akasztott lelkemet.)
Akkor éjjel a félfán, kopogás hallik,
megfeszül az ajtó, ijedve kinyílik.
Belép az a legény, fájdalma széttép,
hű szemében kétség, várakozó éhség.
- Júliám, szép kezem, ugye megesküszünk?
Rád szabott a sorsom, nélkülem nem leszünk.
-Istent, édes szerelmem, nem adhatsz nekem!
Vánszorgott a remény, fel égi padlásra,
kukoricára térdelt az ellökött árva.
Szemezte imáját, míg őt hallotta,
szívének halását kötél csitította.
Így lett ő szívszobor, Júliában kelve,
hajnaltól hajnalig, mindig vele telve.
Áll láthatatlanul, kiszikkadt kenyéren,
Júlia ül ablakában, faragja serényen.
Motyogja, szidja Rómeót, a férfit,
mert őérte csak végtelen percig élt itt.
Simogatja szoborarcát megbomolva.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-05-29 08:32:25
Utolsó módosítás ideje: 2012-05-29 13:30:40