Évadzáró
Nem érted, mi történik körülötted,
Mint idegeneket, nézed a többieket.
Lelkünk sebzett ettől a kortól,
S mint csodára, várunk, a jóra.
Lelkünk sebzett ettől a kortól,
Mérgező, gátroppantó csápjai
Család-sejtig hatolnak,
A vasbetont is péppé emésztik.
Úgy fojtanak bele közönyöd
Kényelmébe, hogy észre sem
Veszed a nyárfák könnyeit.
Minden másolódik és másolható.
Egyforma lesz, mi különbözni készült.
Céltábla leszel, ha nem idomulsz.
Lelkünk sebzett ettől a kortól,
Kormos hajnalokon vérzik a szó,
Az áhítat árnyai vadkanok elé
Vettetnek, s tűréshatárainkat
Lánctalpas farkasok vigyázzák.
Forró acélfalaikról levásik a líra.
Illegalitásba vonul Petőfi népe,
Túlélni tanul és mindent bevet,
A megmaradásért, jóllakatott
Vasárnapi gyönyörökért
Durva darócot ölt, álsághoz
Idomul, és ragyogó arcát titkon
Rojtosra marják szégyensavak
Ám ebből mit sem tanul, múltját
Szégyenpadra küldik. Lehiggadni
Aligha bírna benne a kétely:
Hová finomodhatna tovább gyönyörű
Lelke ebben a falanszterben,
Hol valaha régen kultúrát teremtett?!
Mely, persze, újra otthonunk lesz
Egykor, és egy-korú mindenekkel,
Igazságost játszó földiekkel,
S mosolyogva hallgató égiekkel…
De addig is, míg nem szabad látszani
Valahol, ölelni, lakni, hálni, halni kell,
Őszintébben élni, ha már nem lehet,
S tűrni e szelíd embertelenséget,
Mely betiltja az érzékenységet,
Kérdőre vonja a kételyt, s egónk
Napruhát öltve, kaján vigyorral
Táncol át sáros sáncaink felett.
A várakozás magányában a lélek
Majd újjáteremti a dalt, a verset,
S a pokol csaholó cerberusai
Akkor vonyítva menekülnek…
2009-01-04
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.