DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2834 szerző 38156 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

M. Szabó Mihály
  Alkonyat
Új maradandokkok

Vasi Ferenc Zoltán: Kifehérült száj
Vezsenyi Ildikó: Gáz
Misinszki Hanna: Hol a helye?
Valyon László: Számadás
Csapó Angéla: Váltó
Gyurcsi - Zalán György: csak egy kép miatt
Miskolczi B. László: Egy kis vers
Kosztolányi Mária: Cigány Kató ( változat)
Bara Anna: Téveszme
Szilasi Katalin: Látomás
FRISS FÓRUMOK

Bátai Tibor 4 órája
Gyurcsi - Zalán György 11 órája
V. Szabó Mátyás 21 órája
Kiss-Teleki Rita 21 órája
Vezsenyi Ildikó 22 órája
Szilágyi Erzsébet 23 órája
Vasi Ferenc Zoltán 3 napja
Nagyító 3 napja
Miskolczi B. László 3 napja
Filip Tamás 4 napja
Tóth Gabriella 5 napja
Pálóczi Antal 5 napja
Gyors & Gyilkos 5 napja
DOKK_FAQ 7 napja
Zsolt Szakállas 7 napja
Kosztolányi Mária 9 napja
Vadas Tibor 9 napja
Szilvási István 16 napja
Pataki Lili 17 napja
Csapó Angéla 19 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 11 órája
Sáfély 20 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 1 napja
az univerzum szélén 1 napja
Ötvös Németh Edit naplója 2 napja
nélküled 3 napja
Fészek 4 napja
ELKÉPZELHETŐ 5 napja
PIMP 6 napja
Polgári perem peremtörténete 6 napja
A vádlottak padján 6 napja
mix 8 napja
az utolsó alma 8 napja
Baltazar 9 napja
DOKK estek 10 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: törmelék
Legutóbbi olvasó: 2022-11-27 08:44 Összes olvasás: 19407

Korábbi hozzászólások:  
219. [tulajdonos]: hagyomány2022-10-06 09:49
Nagy János írta 1911-ben a tanármozgalomról a Nyugatba:
"Tisza István gróf nem szereti a tanárokat."

A tanárok akkor is "kenyérharcot" vívtak. És akkor is megkapták a hazaárulás vádját ezért. Nem kisebb személyiségtől, mint Tisza István miniszterelnöktől, aki egyenesen Petőfi példáját vetette oda a tanároknak: lám, Petőfi éhezett, nyomorgott, szenvedett, de státusrendezés után nem kiabált.

(Forrás: PendulumBlog)

218. [tulajdonos]: interview2022-08-20 11:23
Csütörtök délelőtt állásinterjún vagyok a városkában, ami lakhelyemtől 25 km-re keletre fekszik. Kiegészítő jövedelem céljából, h a megemelkedett rezsit ki tudjam fizetni. Mivel azonban a főállásom viszont innen 50 km-re van, csak akkor áldozom be rá a péntek estéimet és a szombatjaimat, ha eleget fizetnek. Legalábbis ezzel megyek oda.

Van egy listám is, miket fogok kérdezni, de a kérdéseket feltenni nehéz, mert a nő, aki ennek az országos lefedettségű felnőttképző hálózatnak a helyi vezetője, locsog, illetve folyton bejövő hívásai vannak (Nagy lakásfelújítás van most nálunk, tudod!). Kiderül, hogy heti 4 órám lenne egy tömbben, vagy pénteken, vagy csütörtökön délután, egyben kéne tartani a 9-10. évfolyamnak. Mikor itt megkérdezem, hogy hány főről van szó, azt mondja, h vannak vagy 60-an, de ne aggódjak, mert jó, ha 5 megjelenik az órán, meg előbb-utóbb úgyis online oktatás lesz. Ne aggódjak, nem lesz szakmailag kihívás, felnőttek már nem képesek nyelvet megtanulni, egy mondatot se képesek felolvasni, jó, ha az érettségin azt a pár mondatot ki tudja nyögni. A tételeket mind megkapják, de nem képesek megtanulni, még z se, akinek segge van, de az írásbelin úgyis segítünk, és van egy tündéri érettségiztető kolléganő, övé lesz most is a 11-12. évfolyam, aki tudja, hogy melyiktől melyik három mondatot kell kérdezni.

2005 óta érettségiztetek, utoljára most júniusban. Ez az egész annyira nem stimmel, h muszáj megkérdeznem, h a rendes érettségit teszik-e le, vagy vmi mást. A rendeset, persze. De hát az nem egy téma, hanem 3 részből áll, 3 témakörből, a középső egy szituáció. Igen, mondja és a szeme se rebben. És ha 60-ból csak 5-en járnak be, akkor a többi hogyan halad? Felrakják az anyagot szkennelve Facebookra, onnan kinyomtatja, aki tudja, aki meg nem, annak kinyomtatja ő itt az irodában pénzért. Itt nincs ám szóbeli felelet, jut eszébe, s figyelmeztetően emeli az ujját, az órán persze beszéltetni kell őket, de nem tudnak beszélni, van amelyik el is sírja magát, egy mondatot em képesek angolul felolvasni, ez itt nem szellemi kihívás, értsem meg, ezeknek az embereknek a munkahelyhez kell az érettségi, ő nem várhatja el, hogy bejárjanak az órákra, vagy hogy megtanulják. Egyébként se tudnák megtanulni, van ugyan egy-két 20 és 30 közötti, de a többi ennél idősebb, ilyen korú embereknek már nincs nyelvérzéke.
Akkor mire kapnak jegyet? A facebook profilra feltesznek feladatlapokat, s azt behozzák kitöltve, s én azt javítom ki, s adok rá jegyet. Az online oktatás is ebből áll. Facebookra dokumentumok. Milyen könyvből tanulnak? Nincs könyv, majd konzultáljak kolléganővel, aki már évek óta csinálja, h miket szkenneljek be és rakjak ki Facebookra.
De ha a 9. és a 10. évfolyam összevontan van, értetlenkedem, akkor aki elvégzi a 9+et, az jövőre ugyanazt fogja tanulni? Úgysem fog belőle tudni semmit., söpör le. Én nem tudom, hogy kikkel van dolgom, micsoda sorsok, itt a munkahelyekről van szó, nem várhatunk el semmit, nem képesek rá. Aki meg igen, mert mondjuk a kéttannyelvűből bukott ki, annak azt szoktuk mondani, ne járjon be, mert csak azt tanulná, amit már úgyis tud. De ne aggódjak, biztos lesz olyan is, h majd senki nem jelenik meg az órán, akkor ő majd telefonál, h át se kell jönni, de a pénzt megkapom.

Megbízási szerződéssel? Igen, nem kell úgy megijedni.
Nem vagyok megijedve, mondom, csak másra számítottam.
Mire? Mondjam el.
Telefon, felveszi, felnőtt jelentkező vmire.
Én tanítottam korábban estin felnőtteket, de azokat sikerült úgy leérettségiztetni, hogy nem adtam ki a tételeket. (Meg nem csaltunk az írásbelin, de ezt csak magamban teszem hozzá.)
Itt nem fog sikerülni, szögezi le. De ha nekem ilyen lelki problémáim vannak, ő nem kényszerít semmire, és keres másik angoltanárt, csak azért engem hívott föl, mert Fruzsi mondta neki, h van egy angolos barátnője, akinek szüksége lenne pénzre.
Ez így van, mondom, mert nem tudom, miből fogom kifizetni a hétszeres gázszámlát, ezért meg is kérdezném, hogy jól gondolom-e, hogy milyen formában lennék foglalkoztatva és mennyit keresnék ezzel. Megbízási szerződéssel, s mivel a 9-10. évfolyamokat ő összevonta, ezért ez papíron 8 óra, amiből csak 4-et kéne megtartanom. És mennyit lehet ezzel keresni. Nézze, itt felnőttekről van szó, van sok cigány, pl egy néggyermekes cigány anya, aki az elsőt a 14. születésnapján szülte, de mind a négyet neveli! És ki akar törni. Hát én tőle nem várhatom el, h órára járjon. A pénzről viszont nem érdemes addig beszélni, amíg én el nem fogadom a feltételeket.

Tehát 60 fő? - kérdezem. Honnan tudjam, förmed rám, még most futnak be a jelentkezések.

IItt elrakom a noteszemet, bekattintom a táskám és teljesen megnyugodva azt mondom neki, h én nagyon szeretek embereknek segíteni, de igaza van, ilyen feltételekkel nincs értelme folytatnunk ezt a beszélgetést. Köszönöm a rám szánt idejét, sajnálom, hogy nem volt értelme.

Utánam jön a folyosóra és ragszkodik, h kezet fogjunk, mert ő azért nagyon örül, hogy megismert.

Olvasói hozzászólások nélkül
217. törmelék: kényszermegoldás[tulajdonos]: őszinte álláshirdetés2022-07-17 13:17
Kapcsolódó hír, h volt középiskolám, ahol 24 évig tanítottam, azzal került be a hírekbe, h fél évig úgy oldotta meg a sport órák (kadétoknak) egy részének ellátását, h egy korábbi boxbajnokot foglalkoztatott. Az illetővel csak az volt a baj, már azontúl, h pedagógiai végzettséggel se feltétlen rendelkezett, h köztudott volt róla helyben, h drogdíler. A jogviszony csak június végéig tartott, viszont Boxit most letartóztatta a rendőrség, mivel a házkutatás során drogot és 70 milliót találtak nála, az utóbbit egy fazékba rejtve.

216. [tulajdonos]: őszinte álláshirdetés2022-07-17 13:05
"Téged keresünk, ha...
...érdekel a versenyképes jövedelem, a három hónapos nyári szünet, a társadalmi megbecsülés, de le tudsz róluk mondani.
Pozíciók:
tanító
technika - bármely szakos tanár
technika - fizika szakos tanár
rajz - bármely szakos tanár
akármilyen - bármely szakos tanár
Elvárás:
Szakirányú főiskolai vagy egyetemi végzettség.
Amit kínálunk:
Felújított épület, ligetes udvar, főállású tanítványok, versenyképes kollégák, hosszú távú főnökök egy európai uniós főváros csendes kertvárosában.
Juttatások:
fizetés (majdnem elég egy hónapra, így legfeljebb kétféle mellékjövedelemről kell gondoskodnod);
korlátlan túlóralehetőség (ingyen!);
SZÉP-kártya (ha jó a kézügyességed, különben valószínűleg ronda lesz.).
Előnyt jelent:
Olyan házastárs, élettárs, szülő, aki el tud tartani.

Ez egy valódi hirdetés, azt hiszem, tegnap jelent meg. Itt a linkje, abban mémek is vannak:
http://vajk-sziget.hu/index.php/component/content/article/1-friss-hk/1278?fbclid=IwAR04Yhf5Vhj1Tcv1d1dV9nsTUwQueT9u9iDv_aS7kin_b65fObZc_ghNBDo


A tanári állást hirdető fészbuk csoportokban annyi az előző évekhez képest a változás, h az egy intézmény által meghirdetett üres állások száma átlag 5 körül van, de van olyan hely is, ahova 12 kollégát keresnek. Ez pár éve még felhördülést váltott volna ki, mint a 'bármilyen szakos' tanár is. Ma rutin.

(Btw a 2022/23-as tanév rendje, ami június elején szokott megjelenni, még mindig nem jött ki. Biztos vm csudijó dolgot terveznek velünk megtenni.)

215. [tulajdonos]: rangsor2022-07-08 13:12
Ma jött meg az eredmény: a vizsga-, illetve a kompetenciaeredményem súlyozott átlaga 81,33%. Amivel jogosult lettem ingyenes képzésre pályázni. 4 képző, 4 féle képzés, nem tudhatom, hova lesz elég a 81%. A 4 képzőből egy jelenléti, az kicsukva. Elég pontosan tudom, mit szeretnék csinálni, így ía képzések sorba rakása sem nehéz.

És itt jön a szokásos DE, ami mindig ott volt, ahányszor az élet felnőttkoromban esélyt dobott. A támogatási szerződésben ott van, h amennyiben nem teszek majd sikeres záróvizsgát, vagy nem teljesítek vmit, a támogatást vissza kell fizetni. Milliós összegről beszélünk. Meg egy full-time tanárról, akinek bőven lesznek családi kötelezettségei is. Egyelőre beadtam, az se biztos, h bárhova felvennének. Ha mégis, az lesz nehéz döntés.

(Többször elértem már ezt a pontot. Eddig lehet eljutni önerőből. Ezért nem lett phd, második diploma stb, stb. Mert a családommal nem tehettem meg. Meg hogy mi a gond a házasságommal. Ez.)

214. [tulajdonos]: passed2022-06-21 18:15
Az előbb 80%-kal átmentem az infós záróvizsgán. (Rohadt nehéz volt, btw.) Ez annyit jelent elméletben, h jogosult leszek kompetenciatesztet írni. S ott a rangsor dönti el, h ki nyer ingyenes továbbképzést. Szal esélyem nem sok, de csapataim még mindig harcban állnak. :)

213. [tulajdonos]: call2022-06-13 21:32
A hivatástudatom határa ott húzódik, ahol már az önpusztítással egyenlő. Lassú öngyilok továbbra is a pályán maradnom, mert minden hónapban többet költök, mint amennyit keresek, miközben tkp a gyerekek költségein és a számlákon kívül nem költök semmire. Azért nincs még nagyobb baj, mert kaptam ugye az adóvisszatérítést, s január és május között azt éltük fel. Úgy, mondom, h gyakorlatilag nem költök a létfenntartáson kívül semmire. De, mint írtam korábban, a kaját se fedezi, az már a férjeméből megy.

Egyszóval ez így fenntarthatatlan. Nincs min spóroljak, azon már túl vagyunk. Úgyhogy lépni kell. Mivel a testem nem ügyes, agyam viszont van, tanulok. Programozást. A gáz csak az, h a vmit érő kurzusok sokba kerülnek, nekem meg nincs pénzem. De a férjem talált egy pályázatot, ahol 1 hónap alatt kellett tetemes anyagon végigérni, h vizsgázhasson az ember. Sikeres vizsga után kompetenciateszt jön, s a legjobbak azt nyerik, h ingyen jutnak azokhoz a drága, általam kifizethetetlen informatikai képzésekhez.

Mikor regisztráltam, mondtam a férjemnek, h kurvajó, de május 9 és június 5 között, hogy én ennyi anyagot az iskola mellett el tudjak végezni, az kizárt. De megcsináltam. Igaz, h csak 3 óra volt vissza, és az uccsó 2 hétvégébe majd belepusztultam, mert még emelt szinten érettségiztetnem is kellett, de sikerült.

Eddig a jó. A rossz az, h ma már másodszor próbáltam vizsgázni, de másodszorra is összeomlott a rendszer. Ami csak azért ciki, mert jönnek az érettségik reggeltől estig, s nem tom, h a 3. időpont olyan lesz-e, h én gép elé tudok ülni abban az idősávban 90 percre. De fel nem adom. És ami még jó, h élvezem. Mert vhol matek+nyelvészet kombó. Hálás vagyok, h adódott még egy lehetőség az életemben az erősségeimet használni. Akármi is lesz a vége.

212. [tulajdonos]: dawn2022-06-02 16:00
6.15-ös busz, mögöttem a nép két egyszerű, szakiskolás gyermeke. Görgetnek, dumálnak, de egyszer csak ez üti meg a fülem:

-De ő cigány, nem? (Vmi lányról esett szó.)
Mire a másik hangosan felhördül:
-Mi bajod van vele? Mert a cigány, az rossz?!

Van remény.

211. [tulajdonos]: a rend2022-05-21 10:15
"Nekem a rend egy olyan rét, ahol csak a madarak látják, hogyan simulnak alakzatba a rendetlen virágok.
Nekem a rend egy szeszélyes formájú felhő,
mikor rendesen megitatja a földeket.
Nekem a rend egy kopott csigaház,
amint szabályos hurkokba görbül
Nekem a rend egy fogszabályzó
de csak ha meghagy valamit
a fogsor szeretnivaló kuszaságából
Nekem a rend egy anarchista költemény
szabályos jambusokkal
rímelés meg lázadás
az álszent passzusokkal
Nekem a rend
egy kontyból kiszabadult hajtincs
egy vándormadár
egy vad ló,
nekem a rend egy túlméretezett takaró,
ha betakarhatlak vele téged is."

Sulyok Blanka tanítványai írták, csoportmunkában. Linkelem a teljes írást is, ahonnan vettem:

https://osztalyfonok.hu/7743/?fbclid=IwAR00gps0D5WDgttsZafo8mn4YYhX5hB_OdO8PPlGCZBv-g_z1bRQpEmumfM

Az OFOE igen jó oldal, milyen kár, h árral/széllel/birodalmi lépegetővel szemben kell. De ők még a remény könnyen eltaposható vadvirága.

210. [tulajdonos]: priorities2022-05-19 14:30
Önálló Oktatási Minisztérium nem szükséges. Nem tudom, rajtunk kívül melyik országban nincs még, mindenesetre az Unión belül mindenütt máshol van. Azon kívül is van élet, persze, de Oroszországnak és Törökországnak is van, tehát mintha hungarikum lenne.

Ab tanárok béremelése, persze, kell, kell, de majd ha pénz lesz rá. Igaz ugyan, h mikor azt mondja a lányom, h jobban osszuk be, akkor azt vagyok kénytelen mondani, h a befizetni valók után nincs mit beosztani. De a KSH szerint van megtakarításom. Ez a lényeg. Meg a kommentelőktől azt is megtudom, h luxuskocsival járok, s nem távolsági buszon. Így legalább nem sértem a nyomorommal a győztesek érzékenységét. Meg az is igaz, amit a kolduló középiskolai tanár képe alá írtak, h ahelyett, h sajnáltatja magát (meggyőződésem, h provokatív, figyelemfelhívó akció lett volna, de Magyarországon ki nem szarja le, van-e a nem hobbiból tanítóknak megélhetése), inkább menjen el dolgozni. No. Mert a tanítás vagy nem munka (jaj, bocs, tényleg nem, hivatás!, annak tudatából van kevés abban, aki nem éri be akármilyen kevés pénzzel!), vagy tudhatta, mikor vállalta,h nem fog belőle megélni. Senki nem fogott fegyvert a fejéhez, ugyi.

De már be is terjesztették az első oktatást érintő javaslatot: a polgári engedetlenkedők azonnali elbocsátásra számíthatnak ezentúl. Világos, h ez volt az oktatás legégetőbb gondja: hogy vannak, akik nem törődnek bele abba, hogy az van, ami van. Hogy haldoklik. Mert cinkos, aki néma.

Erre számítottam, világosan következik abból, ahogy eddig is viselkedett a kormány 2016-ban és azóta is. Az a mintegy 100 ezer pedagógus, aki erre adta a szavazatát, nem tudom, mivel áltatta/áltatja magát, de biztos megoldják majd ezután is a pozitív gondolkodást. Rendnek kell lenni, mondta tegnap a miniszter, akinek fogalma sincs semmiről. Szabadság, te szülj nekem rendet. Nekem azzal kezdődne, h hozzáértő ember felelne minden területért. De ő nem erre gondolt. Hanem alighanem a kussra.

Akinek meg nem tetszik, el lehet menni. Amerre lát.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2022-11-27 04:32   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2022-11-26 22:08   új fórumbejegyzés: Gyurcsi - Zalán György
2022-11-26 12:51   Napló: Sáfély
2022-11-26 12:28   Napló: Sáfély
2022-11-26 12:27       ÚJ bírálandokk-VERS: Karaffa Gyula Csak egy napot...
2022-11-26 11:57   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2022-11-26 11:44   új fórumbejegyzés: V. Szabó Mátyás
2022-11-26 11:41   új fórumbejegyzés: Kiss-Teleki Rita
2022-11-26 11:40   Új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2022-11-26 11:29   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó