DOKK

 
2706 szerző 34036 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Zápor György
  Titok
Új maradandokkok

Dudás Sándor: Csapongós
Szakállas Zsolt: Elkeseredett
Vajdics Anikó: Vonatablakok
Siska Péter: Tabula rasa
Endrey-Nagy Ágoston: Grafitszürke
Ványai Fehér József: Az elhantolt történelem fölött
Végh Mirtill: Gyász
Bátai Tibor: (változat:) képtelenség
Paál Marcell: Aki bújt, aki nem
Kiss Anna Mária: Anna szerint a közhelyek
FRISS FÓRUMOK

Vezsenyi Ildikó 1 perce
DOKK_FAQ 36 perce
Markovics Anita 38 perce
Gyors & Gyilkos 1 órája
Magyar Éva 2 órája
Végh István 2 órája
Maróti Tímea 2 órája
Hepp Béla 3 órája
Busznyák Imre 11 órája
Bakkné Szentesi Csilla 12 órája
Szikora Erzsébet 13 órája
Szilágyi Erzsébet 14 órája
Takács Éva 16 órája
Tiszai P Imre 21 órája
Tóth János 21 órája
Acsádi Rozália 22 órája
Tóth Gabriella 23 órája
Bíró Rudolf 23 órája
Nagyító 23 órája
Bakos Fanni 1 napja
FRISS NAPLÓK

 Baltazar 2 órája
Bátai Tibor 7 órája
P 12 órája
kostenyész.0 12 órája
Vihorán 14 órája
Bossi alkotásai 15 órája
OLvasatlanul 1 napja
akvamarin 1 napja
Oswald Chesterfield Cobblepot 1 napja
Bölcs-i 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 1 napja
nélküled 1 napja
Kicsi Ólomkatona 1 napja
Az őrült nő ketrece 2 napja
weinberger 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK
akvamarin bloggernek 1 feldolgozatlan üzenete van.
Kezelésükhöz itt léphet be.


NAPLÓK: akvamarin
Legutóbbi olvasó: 2017-10-24 09:00 Összes olvasás: 76151

Korábbi hozzászólások:  
1295. [tulajdonos]: Őrületem2017-10-22 16:00
Őrületem

Az őrületnek fokozatai vannak, és minél őrültebb vagy, annál egyértelműbb, hogy őrületedet más emberek felé irányítod. Életem nagy részében magamban rejtegettem őrületemet, és pont ezért biztos, hogy ott van a bensőmben. Például, ha valaki beszél hozzám erről vagy arról, és miközben ez az illető szétuntat banális általánosítgatásaival, elképzelem, amint ennek az egyénnek a feje a nyaktilón nyugszik, vagy látom, amint egy hatalmas serpenyőben sülve kiguvadt szemeivel engem bámul. Amennyiben ehhez hasonló eset a valóságban is megtörténik velem, minden valószínűség szerint megpróbálok elmenekülni, de amíg az illető beszél hozzám, addig ezek a képek nem hagynak el. Vagy, ha nyugodtabb állapotban vagyok, akkor csak azt képzelem el, hogy egyre távolabb biciklizik tőlem. Egész egyszerűen gondjaim vannak az emberekkel. Az állatokat viszont kedvelem. Nem hazudnak, és ritkán ugranak neked. Néha ravaszkodnak, de az engedélyezett. Miért?

Fiatal és középkorú életem legnagyobb részét apró szobákban töltöttem, ott kuporogtam, bámultam a falat, a rongyos függönyöket, a fiókos szekrény fogantyúját. Tudomásom volt a nő létezéséről, kívántam is, de nem volt szándékomban átvetni magam a karikán, hogy megszerezzem. Tudomásom volt a pénz létezéséről, de ugyanúgy, mint a nőnél, nem akartam megtenni azokat a dolgokat, amiket meg kell tenni, hogy megszerezzem. Csak annyit akartam, amennyi elég volt egy szoba kibérlésére, és arra, hogy valamit igyak. Egyedül ittam, általában az ágyban, behúzott függönyök mögött. Időnként leugrottam a kocsmába, hogy lecsekkoljam a földlakókat, de ezek a földlakók ugyanolyanok maradtak, amilyenek voltak - ez nem sok, de gyakran még ennél is kevesebb. Minden városban lecsekkoltam a könyvtárakat. Könyvet könyv után. Kevés könyv szólított meg. Legtöbbjük por volt a számban, homok az agyamban. Egy sem szólt rólam vagy az érzéseimről: hol vagyok? - sehol - mim van? - semmim - mit akarok? - semmit. Az évszázad könyvei még jobban összezagyválták a név, a test, a séta, a beszéd, a tett rejtélyét. Úgy látszott, hogy senki nem akadt fenn különös őrületemen.

Néhány kocsmában bekeményítettem, bunyóztam egy jó csomót a sikátorban. Sokszor elvertek. Viszont én nem bizonyos emberekkel verekedtem, nem voltam dühös, egyszerűen nem volt világos előttem, hogy kik ezek, mit csinálnak, hogy néznek ki. Rendszeresen lecsuktak, jártam börtönből ki-be, többször kilakoltattak, sokszor aludtam parkban, temetői padon. Meg voltam zavarodva, de nem voltam boldogtalan. Nem voltam gonosz. Csak nem voltam képes felfogni a helyzetet. Hogy mi is a pálya. Az erőszakosságom a nyilvánvaló csapda ellen irányult. Sikítottam, de senki nem hallotta. Még a legdurvább bunyók közben is figyeltem az ellenfelem és csodálkoztam, hogy ez meg most miért dühös? Meg akar ölni. Ilyenkor odapancsoltam, hogy lerázzam magamról a vadállatot. Az embereknek nincs semmi humorérzékük, mindenki halál komolyan vesz önmagát.

Valahol, valamikor, fogalmam sincs honnan jött az ötlet, elgondolkoztam, mi lenne, ha író lennék. Lehet, hogy én le tudom írni azokat a szavakat, amelyeket nem olvastam. Lehet, hogyha így cselekszem, akkor képes leszek megszabadulni a hátamon tanyázó tigristől. Tehát nekiláttam, és évtizedek pörögtek el a legkisebb siker nélkül. Ez volt az őrült író időszakom. Szobáról szobára, városról városra. Egyre lejjebb süllyedtem. Atlantában egy kátránypapír kalyibában fagyoskodtam, egy dollár huszonöt centem volt egy hétre. Se víz, se villany, se fűtés. Ott ültem halálra fagyva kaliforniai ingemben. Az egyik reggel találtam egy ceruza csonkot és elkezdtem verset írni régi újságok szélére a padlón.

Végre, negyven éves koromban, megjelent az első könyvem; kicsi fűzött füzet Flower, Fist and Bestial Wail címmel. Egy csomagban hozta a könyveket a postás, és amikor a csomagot kinyitottam ott volt a könyvem. Széthullott mind a járdára, a sok könyvecske, én letérdeltem közéjük, és térdepelve szedtem őket össze, a Flower, Fist and Bestial Wail. Ez harminc éve történt.

Még mindig írok. Az év első négy hónapjában megírtam 250 verset. Még mindig érzem, amint az őrület átzuhan rajtam, de még mindig nem írtam le a szót, úgy ahogy akartam. A tigris még ott tanyázik a hátamon. Úgy fogok meghalni, hogy az a szemét dög ott kushad a hátamon. De azért keményem megküzdöttem vele. És ha valaki elég őrültnek érzi magát az íráshoz, akkor azt tanácsolom, vágjon bele. Köpje szemen a napot, ütögesse a billentyűket, ez a legjobb létező őrület. A századoknak segítségre van szükségük. A földlakók fényért, hazárdjátékért és nevetésért kiáltanak. Add nekik oda. Akad elég szó mindannyiunknak.
Gyukics Gábor


1294. [tulajdonos]: korrigálok2017-10-22 14:37
Hibáztam ! A verseimben észreveszem a hamis hangokat!!!! Azt írtam, hogy nem veszem észre, de észreveszem...azzal a kevés önbizalommal ami nekem van!

1293. [tulajdonos]: rálátás, vagy teljes homály2017-10-22 14:29
Marhajó tanács Bukowskitól! Főleg itt a Dokkon kell elgondolkodni ezeken a sorokon, nem?
Gyakran vagyok úgy, hogy nem értek egy verset, vagy többet, és azt mindig átolvasom mégegyszer, meg mégegyszer, önmagam sanyargatva, és rájövök, hogy azért nem értem, mert aki írta sem tudta, hogy mit akart mondani. De! csakis azokat a verseket nem értem, amik például itt íródtak, vagy egy másik portálon. Magyarán amatőröktől:)) Az viszont még nem fordult elő velem, hogy az igazi költőktől ne értsek valamit! A nagyítóban a múltkor azért lőttem mellé, mert nem értettem a verset, mire Filip Tamás megjegyezte, hogy az nem baj, érezni kell. Én nem éreztem semmit. Csak ezt már nem óhajtottam megmagyarázni, mert kiröhöogtettem volna magam. Vannak a "mondóka" versek, amik ikp nem versek...
Aztán vannak a felhígult versek, azokat meg megjegyezni nem tudom, mert olyan sokszor ír az illető, hogy a másik verse is ugyanaz, csak kicsit másképp. Vannak az őszről írt versek, (hull az elsárgult levé)l idézőjelbe kellett volna tennem, amikben csak képek vannak. Aztán a facebook haikuk, amiket lájkolok, de minek, ha el sem nagyon olvasom? Igen, vannak a 3 sorig elolvasott versek, amit képtelen vagyok tovább olvasni. Vagy vannak a nagyon "szép" versek, amikből csak a lelket hagyta ki a szerző, ezek meg nem fognak meg. Van az a vers itt a Dokkon ami pofára megy, mert már majdnem egy jó szerző írt, pocsékul, és akkor jön a dádá, de azért marad... Példát most nem hozok fel.
És vagyok én, aki kritizálni nagyon tud más verseket, észreveszem a hamis hangokat, csak sajna nem az enyémben...Persze ez lehet fejlődés is, ki tudja? Ja és vannak a "szürke szamár" versek, amiket apukájuk homályban hagy, ezeket azért utálom , amiért a ködöt. Vannak az istenes versek, de ne PJ-ra gondoljunk. :) és vannak a laposra taposva versek, amikben van, kert, cigi, van konyhakő és pet palack meg reggeli kávé, de nem croissanttal hanem viágfájdalommal. még tudnám sorolni. :)))) de ti is így vagytok ezzel. borzasztó nagy arcom van ma , pedig nem vagyok Bukowski:)

1292. [tulajdonos]: Bukowski2017-10-22 13:13
szóval író akarsz lenni?

ha nem kiszakad belőled
dacolva mindennel,
ne tedd.
hacsak nem jön magától,
szívedből, lelkedből, szádból
és zsigereidből,
ne tedd.
ha órákon át kell ülnöd
a képernyőt bámulva,
vagy írógéped fölött hosszan
görnyedsz,
míg keresgéled a szavakat,
ne tedd.
ha pénzért teszed vagy
dicsőségért,
ne tedd.
ha azért teszed, mert
nőket akarsz ágyadba,
ne tedd.
ha ott kell gubbasztanod, és
folyton átírod az egészet,
ne tedd.
ha csak rágondolsz, és máris robot,
ne tedd.
ha próbálsz úgy írni, mint valaki
más,
felejtsd el.

ha várnod kell arra, hogy felüvöltsön
benned,
várj türelmesen.
ha soha nem üvölt fel,
csinálj valami mást.
ha fel kell olvasnod feleségednek,
vagy barátnődnek, barátodnak,
szüleidnek, vagy bárkinek,
akkor még nem vagy kész.

ne légy olyan, mint sok más író,
ne hasonlíts azokhoz,
akik csak gondolják magukról,
ne légy szürke, unalmas és
kérkedő sem, ne süppedj bele az ön-
imádatba.
a könyvtárak
üresen ásítoznak
ettől
a fajtától.
ne légy ilyen.
ne tedd.
hacsak nem lő ki
lelkedből rakéta módjára, hacsak a hallgatás
meg nem őrjítene, vagy
öngyilkossá, gyilkossá nem tenne, ne tedd.
hacsak sugárzó napod
nem gyújtja fel bensődet, ne tedd.
ha valóban eljön az ideje,
s ha kiválasztott vagy,
majd jön
magától, és veled marad.
amíg bele nem halsz, vagy benned nem hal.

nincs más mód.

és soha nem is volt.
N. Ullrich Katalin

1291. [tulajdonos]: Bukowski2017-10-21 17:48
Charles Bukowski
A tömeg géniusza

Van elég árulás, gyűlölet, erőszak és abszurdum az átlagemberben
ahhoz, hogy akármilyen hadsereget bármikor felszereljen

a gyilkolásban azok a legjobbak, akik ellene prédikálnak
a gyűlöletben azok a legjobbak, akik szeretetről prédikálnak
a háborúzásban azok a legjobbak, akik békéről prédikálnak

akik istenről prédikálnak istenre van szükségük
akik békéről prédikálnak nem élnek békében
akik szeretetről prédikálnak nem élnek szeretetben

óvakodj a szónokoktól
óvakodj a mindent tudóktól
óvakodj azoktól, akik mindig könyvet olvasnak
óvakodj azoktól, akik vagy megvetik a nyomort,
vagy büszkék rá
óvakodj a gyorsan dicsérőktől
mert dicséret kell nekik cserébe
óvakodj a gyorsan ítélőktől
mert félnek attól, amit nem tudnak
óvakodj azoktól, akik szilárd tömegekre vágynak
mert egyedül semmit nem érnek
óvakodj az átlagférfitól, az átlagnőtől
óvakodj a szeretetüktől, az ő szerelmük átlagos
átlagos után kutat

de van valami zseniális a gyűlöletükben
a megölésedhez van elég zsenialitás a gyűlöletükben
akárki megöléséhez
nem akarnak magányosságot
nem értik a magányosságot
megkísérlik, hogy mindent elpusztítsanak
ami különbözik az övékétől
alkotni nem tudnak
a művészetet nem értik

alkotásuk sikertelenségét
a világ sikertelenségének vélik
mivel nem képesek teljes szeretetre
azt hiszik a szeretet nem teljes
és gyűlölni fognak
és a gyűlöletük tökéletes lesz
mint egy fénylő gyémánt
mint egy kés
mint egy hegy
mint egy tigris
mint egy bürök

ez legkitűnőbb művészetük.

ford.: Gyukics Gábor

1290. [tulajdonos]: Flow2017-10-20 16:19
Köszönöm:))

Olvasói hozzászólások nélkül
1289. P.: flow2017-10-20 14:10
Tegnap olvastalak. Imádom a Te flow érzéseid.

1288. [tulajdonos]: flow2017-10-19 21:30
Csíkszentmihályi Mihály a tökéletes élményről mint flow-ról, azaz áramlatról beszél. Véleménye szerint bármilyen tevékenység okozhat „különleges" élményt az embernek, ami egyszerre vált ki sikerességet és megelégedettséget, és kíván belemerülést és koncentrációt.

Tipikusan ilyen érzéseket kiváltó tevékenység az éneklés, a táncolás a vallási szertartáson való részvétel, a sportolás, elmerülés egy könyv olvasásában vagy egy nagyszerű előadás nézésében. Ilyen érzések hatják át a szerelmes embert, amikor a szerelmével beszélget, a szobrászt a márvány faragása közben vagy a tudóst, amikor elmerül egy kísérletben. Ezeket az érzéseket nevezem flow-élményeknek, mivel a vizsgálat során sok megkérdezettől kaptuk azt a választ, hogy a legemlékezetesebb pillanatokban spontán cselekedtek, mintha egy áramlat ragadta volna őket magával.

A flow (áramlat) bármilyen tevékenység közben létrejöhet. E cselekvések ugyan különbözhetnek egymástól, akárcsak a gyerekekkel való játék vagy a sárkányrepülés, a belső élmény természetét mégis hasonló szavakkal jellemzik mindegyik esetben. Az emberek nemre és életkorra, kulturális és társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül hasonló módon élik át a flow-t. Ennek az élménynek egyik leggyakrabban emlegetett fajtája a felfedezés élménye: az új megismerés által kiváltott izgalom.


1287. [tulajdonos]: boldog vagy?2017-10-19 20:53
Milyen kis naív vagyok, és milyen képtelen gondolatok torlódnak össze bennem! Az áramlatról, a flowról beszélgettünk, de az áramlatot meg kell élni. Nekem egy tantra szex közben volt ez az érzésem, mint kiderült a partneremnek is, de nem tudtuk mi ez, csak boldogok voltunk. Nem kerestük a boldogságot, csak mélyen belemerültünk valamibe. Másféle tudatállapotban éreztük magunkat. Aztán leültem a Tölgy alá, és feltettem magamnak a kérdést, hogy most boldog vagyok? Abban a pillanatban nem voltam boldog, mert kerestem a boldogságot...És az áramlatot a flowt itt leírtam többször is versben, teljesen belefeledkeztem, nem volt tér, nem volt idő, egyszerűen valami más állapotban voltam. És ez jó volt.Nem kerestem, találtam.Tudom, hogy többször volt flow élményem, vagyis persze, én ezt mindig plillanatoknak hívtam, és tudtam , hogy illékony valami, de akkor el kell merülni benne. Egy jó könyvben is éreztem ezt, és vízparton is, és ma is, pillanatokra. De ma boldog voltam, és ez rövid ideig tartott , de kiélveztem minden percét. Lehet, hogy keverek fogalmakat, de nem vagyok Csíkszentmihályi Mihály.:) Milyen érzés az, ha nagynénémmel sétálok az erdő felé, a csatakos fűben a még nem csípett kökények mellett úgy , hogy egymás szájából kapkodjuk ki a szavakat? Kicsit olyan, mintha lebegnénk. Nincs tabu, mi mindenről beszélgetünk ha itt van nálam, és ez nagyon jó. Órákig tudunk úgy beszélgetni, hogy mi ezt átéltük már. Lehet az szex, lehet a fotózás, lehet bármi, nincs idő nincs tér, mi csak megyünk az erdő felé, és élvezzük minden pillanatát. Csak ketten beszélgetünk és nincs más, jaj nem tudom elmondani ezt, mi átöleljük a fákat, a legjobb barátnők vagyunk, felnőttem hozzá. Régen másnak láttam Mártit, most mindent megél, és szabad, de úgy szabad, hogy nem tesz érte semmit. Hogy vagy? teszi fel a kérdést valamelyik hülye, és visszakérdezek, és te hogy vagy? A válasz mindig ez, hol jól, hol rosszabbul, csak egészség legyen, az a legfontosabb. Jaj de tudnám folytatni a már megélt pillanataimat, de azt teszem, hogy mélyen magamba elteszem, és nem zárom rá az ajtót. .... Ha összevissza beszéltem , az sem érdekel ki mit szól hozzá,olyan jó megélni a jót! :)))))


1286. [tulajdonos]: Csíkszentmihályit olvasom2017-10-19 19:53
A boldogságot azonban nem érhetjük el oly módon, hogy tudatosan törekszünk rá. "Tedd fel magadnak a kérdést,
boldog vagy-e, és már nem leszel az" – mondta J. S. Mill. A boldogságra úgy lelhetünk rá, ha életünk minden
egyes részletét teljességgel átéljük – legyen az jó vagy rossz -, nem pedig úgy, hogy közvetlenül próbáljuk
megtalálni. Viktor Frankl osztrák pszichológus gyönyörűen foglalta össze "Man's Search for Meaning" (Az emberi
élet értelmének keresése) című könyve előszavában: "Ne akarj sikeres lenni – minél inkább célul tűzöd ki a sikert,
annál biztosabban elkerül. A sikert nem lehet üldözőbe venni, ahogy a boldogságot sem: a sikernek magának
mintegy mellékhatásként, önkéntelenül kell jelentkeznie, mikor az ember valamely önmagánál nagyobb ügynek
szenteli magát."


A napló folytatása
A napló jelszava:
Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: 1qam  


Olvasói megjegyzés
Feladó: Tartalom:
Add meg a biztonsági kódot: 81xm  


Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2017-10-22 13:09 Vezsenyi Ildikó
2017-10-22 10:13 ekszszerkesztő
2017-10-17 21:14 furim
2017-09-26 06:03 Kármin Lili
2017-09-20 19:19 Gyurcsi
2017-09-19 08:36 Tiszai P Imre
2017-09-14 16:09 Berta Gabriella
2017-09-01 12:16 Barna Ágota
2017-08-06 16:04 Takács Éva
2017-07-22 19:53 Belle
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2017-10-24 09:39   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2017-10-24 09:02   új fórumbejegyzés: Markovics Anita
2017-10-24 08:52   új fórumbejegyzés: Markovics Anita
2017-10-24 08:00   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2017-10-24 07:47   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2017-10-24 07:31   Napló: Baltazar
2017-10-24 07:18   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2017-10-24 07:09   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2017-10-24 06:19   új fórumbejegyzés: Hepp Béla
2017-10-24 01:43   Napló: Bátai Tibor