DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2833 szerző 37315 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Gyermekkor, bérház emelet
Új maradandokkok

Ötvös Németh Edit: életösztön
Virág Tamás: nagy költő
Albert Zsolt: Kettőnk szótlansága között
Gyurcsi - Zalán György: 39. heti haikuk (2020.)
Konta Ildikó: talán
Bara Anna: a tetszhalott -
Szokolay Zoltán: Z
Szilasi Katalin: A terítő csíkjai
Bara Anna: a tetszhalott
Szilasi Katalin: Én nem látom...
FRISS FÓRUMOK

DOKK_FAQ 2 órája
Szilasi Katalin 7 órája
Vezsenyi Ildikó 9 órája
Gyors & Gyilkos 10 órája
Bara Anna 1 napja
Virág Tamás 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Konta Ildikó 1 napja
Pataki Lili 1 napja
Szakállas Zsolt 1 napja
Nyári László 1 napja
Tálos Barbara 1 napja
Szokolay Zoltán 1 napja
Albert Zsolt 4 napja
Petz György 4 napja
Kiss-Teleki Rita 4 napja
Karaffa Gyula 6 napja
Gyurcsi - Zalán György 6 napja
Csiki Melinda 6 napja
Tóth Gabriella 7 napja
FRISS NAPLÓK

 Gyurcsi 5 órája
Hetedíziglen 7 órája
Baltazar 9 órája
az utolsó alma 9 órája
az univerzum szélén 9 órája
Etzel Mark Bartfelder 10 órája
mix 12 órája
EXTITXU-UXTITXE 12 órája
Ötvös Németh Edit naplója 17 órája
Conquistadores 17 órája
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 20 órája
Zúzmara 1 napja
történések 1 napja
Szokolay Zoltán verses füzete 1 napja
nélküled 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE
Legutóbbi olvasó: 2020-09-27 23:17 Összes olvasás: 12557

Korábbi hozzászólások:  
143. [tulajdonos]: magyar - angol2020-09-17 20:53
NYÍLT LEVÉL ANDREJ KONCSALOVSZKIJNAK
Gratulálunk a velencei díjhoz! Épp ma kaptam meg a "rajongói jelvényt" a facebook oldaladtól.
Ez a kötet tavaly jelent meg: a fiam moszkvai útjára vitte magával, a fotó ott készült. Mindez úgy kapcsolódik ide, hogy az ókori görög életmód, amelyet a borító ábrázol, összefügg az Odüsszeusz-filmsorozatoddal. A kötet kortárs vitalitásverseket tartalmaz. (Fontos téma - a pandémia visszaigazolja!) Odüsszeusz néhány emberét Észak-Afrikában hagyta, mert megkóstolták a "lótuszt", és nem akartak vele utazni. A könyvem erre nemet mond. A naturális életörömhöz nem kell "lótusz". Természetesen mindez a kötetben közvetetten van jelen. Magyar mestereim is azt tanítják, hogy először a művet kell megírni. Majd meg kell nézni, miről szól. Csak az után szabad azt terjeszteni, hogy "ki akartad fejezni".
----
OPEN LETTER TO ANDREJ KONCALOVSKY
Congratulations on your award in Venice! I just received the "fan badge" from your facebook page today.
This volume was published last year: my son took it with him on his trip to Moscow, the photo was taken there. It is related here that the ancient Greek way of life that the cover depicts is also closely related to your Odysseus film series. The volume contains contemporary vitality poems. (Important topic - the pandemic confirms!) Odysseus left some of his men in North Africa because they tasted the "lotus" and didn't want to travel with it. My volume says no to that. You don't need a "lotus" for the natural joy of life. Of course, all this in the volume is indirect. My Hungarian masters also teach that the work must be written first. And then you have to look at what it's about. Only then should it be rumored that you "wanted to express it."

142. [tulajdonos]: AKI NEM TUD, NE ÉRTELMEZZEN!2020-08-23 09:10
MAGYAR/ANGOL
A facebook posztomra feltettem egy ausztrál bozótlakó fotóját - ősi népviseletben, szakállasan, fehérre festett homlokkal, amint Sidney emeletes házainak a hátterével áll. Ráaplikálva a kötetborítóm ősmeztelenségi fotóját, amelyen a feleségem az én homolkomat is "fehérre festi". Erről szól az alábbi levél. (Aki mindebben testiséget lát, nem pedig költészeti filozófiát, az fogyatékkal él. Értsd: sérült szemlélete van. Ezennel felmentést adok neki, hogy értelmezzen engem.)
---
I posted a photo of an Australian bush dweller on my facebook post - in ancient folk costume, with a bearded, white-painted forehead as it stands against the backdrop of Sidney’s two-story houses. To append the nudity photo of my volume cover, in which my wife also "paints my forehead white." That is what the letter below is about. (He who sees corporeality in all of this, not a poetic philosophy, lives with a disability. I hereby grant him an excuse to interpret me.)
-------------
A BARÁTOM, GOOMBLAR WYLO, DODGERIDOO MŰVÉSZ, 55 ÉVES
Kedves Goomblar!
Boldog születésnapot! Fogadd ajándékként ezt a képmontázst. Téged ábrázol, s a képre rátettem a tavaly megjelent verseskötetem borítójáról egy fotót: ez az én képem a feleségemmel. Íme: a természeti népek természetességét utánozzuk - s ott a homlokomon a "fehér jel" - mint a Te homlokodon. Pedig nem volt tudatos - de most észrevettem, hogy "hasonlít". S a verseskötetemben valóban megtalálható az ősi családszeretet, az ősi életerő, az ősi törekvés a jóra. Sokkal atavisztikusabban, mint azt a modern világvallások diktálják. Ezt a közös vonást már 2003-ban felfedeztem Benned és bennem, amikor Budapesten felléptél, mint világhírű ausztrál bennszülött didgeridoo művész, európai körúton, s én újságíróként kísértem az együttesedet. A Duna parti fellépésen a táncsoportod azt kérte, hogy a gyerekek és a szülők is menjenek fel a színpadra, hogy együtt táncolhassunk. S a két kisfiam félt felmenni. Ekkor hirtelen felálltál, odasiettél hozzám és egy pillanatra magadhoz öleltél, s közben a szemükbe néztél. Majd visszamentél a hangszeredhez és játszottál tovább. A gyerekeim akkor már fel mertek menni a szinpadra. (Ez majd benne lesz az egyik novellámban.)
Jó egészséget és hosszú életet kívánok! Antal
---------------------
MY FRIEND, GOOMBLAR WYLO, DIDGERIDOO ARTIST, 55 YEARS OLD
Dear Goomblar!
Happy Birthday to You! Accept this image montage as a gift. It depicts you, and I put a photo on the cover of my book of poems published last year: this is my picture with my wife. Behold, we imitate the naturalness of natural peoples — and there is the "white mark" on my forehead — like on your forehead. He wasn't conscious though - but now I noticed it "looks like". And in my volume of poems you can really find the ancient family love, the ancient life force, the ancient pursuit of good. Much more atavistic than dictated by modern world religions. I discovered this common feature in you and in 2003, when you performed in Budapest, as world-famous Australian native didgeridoo artist, on a European tour, and I accompanied your ensemble as a journalist. At the Danube performance, your dance group asked both children and parents to go up on stage so we could dance together. And my two little boys were afraid to go up. Then all of a sudden you stood up, hurried over to me, and hugged you for a moment, looking into their eyes. Then you went back to your instrument and kept playing. My kids had dared to go on stage by then. (This will be included in one of my short stories.)
I wish you good health and a long life! Antal

141. [tulajdonos]: OPEN - NYITNI2020-08-14 11:59
https://twitter.com/PalocziAntal

140. [tulajdonos]: ISTENES LENNE?2020-07-09 09:43
CSODÁLKOZOM
A 11 éve mondott vers olyan dolgot árul el, amit nem gondoltam eddig.
Lehet, hogy a Nudista strandon valójában "istenes vers".
Az első a sorozatból. Hogy lehet egy nem hívőnek "istenes verse"...?
Ugye?
Ha választ akarunk kapni erre, akkor meg kell hallgatni ezt a klipet megint, hátha kihallani valamit ebből az előadó (most már én is kívülállóként tekintek a produkcióra) hanghordozásából ennél a résznél:

"Már-már az a perverz, aki úgy szeretné látni a nőt, ahogy az Isten teremtette meg:"
Nekem ez kissé "istenesen" hangzik - legalábbis a hanghordozás szerint, amiben felsejlik a tudatalatti.
https://www.youtube.com/watch?v=pochVW_1_2I

139. [tulajdonos]: KIEG2020-07-07 11:11
Úgy látszik, megelőztem "kóromat".

138. [tulajdonos]: AKKOR INKÁBB NEM2020-07-07 10:32
ÚGY LÁTSZIK A NUDISTA STRANDON CÍMŰ VERSEM MEGINT IDŐSZERŰ
Ma ezt az anyagot tettem föl a fészre:
.............................................
A"PEDO BÁCSI A NAGYKÖVET" CÍMŰ CIKKRE
A pedofilia akkora probléma és olyan alattomos korjelenség, hogy okos ember szembenéz vele - de akkor hirtelen azt látja: eltörpül, hogy ki milyen politikus, a pedofilia "jéghegy" - és nekiütköztünk. Jó tíz éve sejtem ezt, akkor írtam az alábbi verset - épp egy püspöki konferencia fulladt botrányba, pedofil leleplezések miatt. DE KÖZBEN MÁR DIVAT LETT A BABAPUNCI! Ez megvan? Az egész világ elmozdult a szőrtelen szex felé!!! Azt hazudva, hogy már az ókoriak is - persze, a prostik, a lapostetvek miatt. Mindenki - az itt káromlók jó része is - ezt az esztelen divatot követi, nem sejtve (vagy a tudat alatt nagyon is), hogy így szexi - egy pedofil értelemben. Amely fél az igazi nemi szőrzet igazi érettséget mutató igazi látványától. Ott tart a világ, hogy ez az ízlés alattomosan tért hódított (a borotvagyárosok extraprofitja és a világ általános infantilizálódása miatt). Úgyhogy aki naponta a nemi szőrzetével babrál, hogy kisfiús meg kislányos legyen, az nehogy itt most előadja magát! Én legalább képes voltam megírni és videóra mondani ezt a verset - s a végén eldobom a papírt - jelezve, hogy AKKOR INKÁBB NEM!!!
https://www.youtube.com/watch?v=pochVW_1_2I

137. [tulajdonos]: KORR2020-07-04 18:08
"arab tavaszt"
visszamondjátok

136. [tulajdonos]: LÁTNI2020-07-04 07:10
Ma az alábbi szöveggel megnyitottam a facebook-on AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK IGAZI BARÁTAI című oldalamat, mert AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK BARÁTAI ÉS TÁMOGATÓI című oldalról törölték hasonló értelmű hozzászólásomat:

ÖRÜLÖK
hogy Donald Trump beszüntette az erőszakos demokrácia exportot: "- Ne sírj kislány! - Lelőtted a családomat! - De legalább demokráciában élhetsz!"
-------
Amerikanológiai attitűdömet az alapozta meg, hogy 2011-ben egy honvédségi lap újságírója voltam, s egy főtiszt már akkor elmondta nekem, hogy Szíriából sosem lesz Líbia. Pedig még André Goodfriend volt a szíriai konzul és mindenáron ki akarta robbantani az "arab ravaszt".
Megértettem, amit ő (Goodfriend) nem, hogy kísérlete meddő próbálkozás marad!
S igazam lett!
Nem alakult ki forradalmi helyzet Szíriában, amikor a nép már nem akar a régi módon élni s a kormányzat már nem képes a régi módon kormányozni. A nép ugyanis még nem volt kellően fellázítva és a kormány is erős maradt. (Lásd az alább linkelt cikkemet!)
Később "Mr. Amerika" (Goodfriend) lett a magyarországi követségi megbízott.
Itt "magyar telet" szeretett volna organizálni. Baloldali értelmiségi körök "Gyurcsányos" szeánszaira járt, ahol énekesként is fellépett, sőt, "háttérből mozgatóként" jelen volt az ellenzéki tüntetéseken.
Majd kitiltotta az USA-ból a fele magyar felső vezetést.
"Korruptak vagytok".
Bár tudni lehetett, hogy a tét az oroszoktól való távolodás. - "Ja, visszamonjátok a Paks II-őt? Nem is vagytok korruptak".
Nekem egyből beugrott, hogy a "Szaddam" Vida Ildió elleni hamis vád, hogy "tiltott fegyverei vannak" - értsd korrupt - az olyan, mint amikor az igazi Szaddamot vádolták meg - igaziból - ezzel. Majd az iraki állam megsemmisítése után kiderült: hazugság volt, ami csak a casus bellihez kellett.
Ekkor értettem meg, hogy legnagyobb meglepetésemre (életemben először és talán utoljára) belelátok egy nagyhatalmi játszmába.
Ez tetszett.
https://honvedelem.hu/cikk/sziria-a-lehajtott-lofej/

135. [tulajdonos]: MEGSZÜNTETVE MEGŐRZÉS2020-06-19 11:01
Fel kellett tennem a Dokk-ra az Esély című versem újabb - kötetben - megjelent változatát az eredeti a Kalevala mottóval. Ezzel:
„Ha nem nagyon jól nevelik, rendetlen ringatni kezdik,
nem lesz értelmes a gyermek, nem lesz benne férfi elme,
sokáig hiába élne, erős is hiába lenne."
A vers itteni első változatánál ugyanis pontatlan - és a kötetben már kijavítottam. (Eredetileg a rendetlen ringatásról is ír az őseposz - és tiltja - ezzel a messzemenő végkövetkeztetéssel "nem lesz benne férfi elme, soká is hiába élne, erős is hiába lenne! Az első verzióban fejből idéztem a Kalevala szöveget. Pontatlanul. A lényeg a - rendetlen ringatás káros következményének - meghagyásával.
A Dokkon benne hagytam mint saját "műfordításomat", ha már a Kalevala "ennyire "népdallá" lett bennem s csak a kötetben korrigáltam.
Ma azonban fel akartam tenni a facebookra, egy, a helyes kisbaba altatásról szóló cikk kommentjébe ezt a Dokk-verset. Azzal, hogy ezt az új, cikkben szereplő tudományos megerősítést (föl kell venni a kisgyereket ha sír, mert nem "megtanulja", hogy "ne sírjon". hanem ha nem is sír, közben sérül. stb. Alul ott a cikk linkje) - szóval én ezt férfiként mindig is tudtam.
Hoztam otthonról - anyám ösztönösen ráérzett erre - és a "familista" kötetemben is megírtam az "Esély-ben".
S ha már a versről szólunk, annyit róla (segítségül), hogy igen: a jó roma integrációhoz, az integráló részéről, egészséges lelkület kell. (A szélsőséges gondolkodást gyakran apaseb vagy anyaseb indukálja. Például az utoyai tömeggyilkost - vagy az egyik zsidókat felrobbantó franciaországi iszlám merénylőt, bizonyíthatóan - akkor cikkeztek erről -, elhagyta az apja kiskorában; de (teszem én hozzá) talán már a "ringatásuk" is kívánni valót hagyott maga után.
Ez nem azt jelenti, hogy sérült ember nem lehet jó integráló - vagy jó intézeti nevelőtanár - IQ-ból - , lehet, de az egészséges lelkületű embernek könnyebb az IQ és EQ - érzelmi intelligencia - segítségével.
Tehát így kell kisbabát altatni. A Kalevala, a versem - és ez a cikk együtt - pedig a "megszüntetve megőrzés". (Filozófiai fogalom: a fejlődés egyes elméletek szerint nem lineárisan, hanem spirálisan kavarog előre. Ezért van, hogy újra és újra előkerülnek "régi dolgok" - csak már magasabb szinteken.)
https://hvg.hu/hvgkonyvek/20200614_Hogyan_altassunk_el_egy_kisbabat?fbclid=IwAR0J06aZ9Ivsr-hLg2X9T1peuFRmQOwfWUpHyJpzXKtyiDk7pK0faN2PnEQ

134. [tulajdonos]: FACEBOOK BEJEGYZÉSEM2020-06-15 09:51
TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
ennyire megöregedett volna?
Ezt találtam a "küszöbén". (Egeret vajúdott a hegy?) Idézem: "Aki nem antifasiszta, nem fasiszta. Csak egy kicsit. TGM". Idézet vége.
Alighanem újra kell tanulni a fogalmat.
A fasizmus szó nem a német fasírozottból, hanem az olasz: fascismo < fascio (csoport, gyűlés < köteg, nyaláb) < latin: fasces (vesszőnyalábba foglalt bárd) kifejezésből ered. Ez volt az ókori Róma közhatalmi jelvénye. A szövetség erejét és egyben a megtorló hatalmát szimbolizálva. Vagyis ma minden szövetség, amely a szövetség erejével megtorló hatalmat gyakorol - például csoportos karaktergyilkosságot követ el (mondjuk egy "női oldalon") a másként gondolkodóval szemben -, tulajdonképpen fasiszta. Maguk az antifák is lehetnek azok. Okos ember ma anti-antifasiszta.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-09-25 22:55 furim
2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-09-28 05:50   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-09-28 03:02       ÚJ bírálandokk-VERS: Gyurcsi - Zalán György 40. heti haikuk (2020.)
2020-09-28 02:18   Napló: Gyurcsi
2020-09-27 23:40   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-09-27 23:39   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2020-09-27 23:36   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-09-27 23:20   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-09-27 23:18   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-09-27 23:02   Napló: Baltazar
2020-09-27 22:49   Napló: az utolsó alma