Portugál gálya
(1)
ezüst éj a néma tenger,
olaj-kék lomha lények
lengik körbe tiszta bárkám,
csodás arányuk telt,
mint lusta márvány,
mint antik váza képlet
szemem szerelme
e hullám tengerré lett
e hullám tenger-élet
ábránd
(2)
ellengő lassú éji tenger
sötét haján ring végig kezem
mint szelíd apály
a hajó oldalán
s ernyedt közönnyel veszem
s e dallam
a vizek szorongó álma
ez erőtől telt
dúdolt tölgyfa ének
fülemre folyva kicsurran
mint pince-mélyi telt edények
(3)
anyám te óceán
vagy te lárva létem
dajka léptű lénye
édes,
tekints reám
e csendes lárva éden
szelíd szívű reménye
édes
emlék vagyok pusztán
egy vízben oldott álom
elfojtott fájdalom,
hogy örökké élni vágyom
(5)
hajóm a test, egész,
és egy a lélek
átszőtték mégis
merészen tarka képek
s amint a testben
így izom feszül
meredten
úgy az árboc fennen áll
felszegzett ideggel legfelül
s a kötélzet só nedves karjain
remeg a bárka egyedül
mint hullámok hajlékony
forma képe
a vásznak
úgy dagadnak a szélbe'
– áznak
s nyüszít a fő fedélzet
és
repülünk
és
repülünk
porzik a sós víz
tüdőnkön a lágy hólyagocskák hámja
most emlékezik igazán
ős időtlen anyánkra
(6)
a vihar után
a sziklás part alatt
szétvert kis lények
mélyen alszanak
(7)
a szorosban
jobbcsapáson jött a vihar
kit balról ért
testükön most
sirályok marakodnak
a parton
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Portugál gálya (Miskolc, 2012)
Kiadó: Irodalmi Rádió
Feltöltés ideje: 2024-01-27 19:01:44
Utolsó módosítás ideje: 2024-01-27 19:01:44