Vágyat faragok
forgács nélkül.
Korhadó fatörzsem
lombja-zöldjét
- ami kihajt még -,
meghagyom ékül.
Lássátok,
élni akarok
partjára kifordított
medertelen tó.
Életem bérbe kaptam.
A sors haszonélvezet jogán
bennem él s ha dolgaim
jól alakulnak, régi énem
mutatom újnak
- tüzes szónok öreg hordón -
s letagadom, hogy gönceim
kifordítva hordom.