In memoriam
In memoriam
egy Ady-sorra:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak
Füstösek voltak nyíló egeim.
S mind a gyermekkori álmok.
Zsömle szalonnás rántottával!
Vastelep-játszótér. Mindenhol bádog.
Furcsa iskolák. Angyalföld-emberek
És tripla méretű vágyak.
Orosztanárnőnk Olga, jó kövér.
Dugd meg mondtam a Dobárnak.
Búsak, szürkék, kopottas reggelek.
Kesernyés pótteák, szelet kenyér.
Ötvenhat: tejkonzerv, Ikka-csomag.
(A Lehel piac! Kocsikról téliszalámi!)
A Kossuth téren - tizenkét évesen
Éjfélre rámszáradt a vér.
Bíbor egekbe szálltak életek
Végtelen egyszerűn.
Szakadtak családok.
Füstoszlopok.
Az éjszakai égre
Bíborszín szikrákat lőttek mozdonyok.
Vagonban, gyalog, teherautókon
Vagy kétszázezer ember szétfutott
Levélben jött a hír: kiértek
volt ismerősök,
sok jó és rossz rokon.
Én maradtam. Később is. Mindörökké.
S barátaim mind. Bár fény ránk nem derült
Rekedtes hangon dúdoljuk egyre:
- Itthon a varjúcsapat is nótákat fütyül!
Itthon
Szent István park
Berlin bár
szerelmek
- A múltunk hátunk mögött hegedül -
Hazánk! Mondd, hazánk-e még az Ország?
A kintről visszajöttek vannak felül
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.