Búvópatak
szivárvány havasán báloz a béke
felhőkbe lábadt szemmel fogsorát gyújtogatja
előtűnik a reménységes reggel kékje
körüs-körül nagyságos rengetegek
eltéved bennük a Fennvaló parancsolatja
a pojánán virágmáglyákat füvedzik a pásztorkürt
melyek elcsalják a kósza figyelmet
arról hogy a felhergelt szelek
gyökerestől tépnék ki nagy haragjukban a hegyet
s betömnék véle a világűrt
féken tartva lefogva
füstölögnek a csorba csontok a csapdák a vétkek
itt sehol sincsenek aszók morotvák selymékek
a csermelyek sem csaponganak satnyán
sehonnai
sebes vizek martján
bólognak az égerfák lombjai
sebvért csorgat a patak torka
szurdokjáromba fogva
rohan a hullámhad
eltájolt csatakja
futó zúgókat renget sodra
nyargal zengedez jó napot
mindeneket magával ránthat
attakja
habokból kovácsol zuhatagot
egy szőke szikla előtt
-hásze mégse toporoghat
akadályhoz érve -
a patak hirtelen aláhull
visszanyeli a földmély
mindazt mit a vadon nőtt
éj
39
fekete szekerébe foghat
eltűnik lezúdul
bukva
irgalmas fejlövésre
gravitál alább
mikéntha kútba
lépve eltakarja
enapi arcát
a setétség bazaltja
kettébe ollózva
folyik tovább
nemlétbe burkolózva
alá szenderítve örök harcát
dudolász poklos járatokban
viszi mit a kőzetekből kiáztat
a titok
a setét szivárvány
táncát búgják a sztalaktitok
okos ölű barlangok visszhangozzák
mossa öblös üregeit lobban
megjuhászkodva árja
búvárol benne s locs-pocsol az ármány
strázsálják porló páriák
cseppkövek és kőcseppek
szégyellheti mind mi odafent
a balsors nedűit kornyikálja
firtatni hollétét minek
a táj most oly zubbonyos élesre fent
uralg a tej-szín
vizenyős íz
néha nem az a szebb mit pusmog a felszín
hanem amit alant mível a víz
a síkra térve
a búvópatak kiárad földobban
zöld
lángdobozban
szól véle a föld
s ömlik széjjel
sárzajban foszolva tépve
magost és mélyt összefércel
folyó víz nálanál kevélyebb s hiúbb nincsen
mentében vadőrzők verik fullánkkal
míg az égi mezőn a fiúisten
eldekázgat csillaglabdánkkal
(1987)
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Lyukasóra, 2004/5