Thermopylé
Mikor föltüntek a perzsa hadak,
Szirakuzába futottak a bátrak,
mert nagy igazság: aki jól szalad,
előbb ér célba s jobb koncot találhat.
Szidták a gyávát, ki otthon maradt,
patkányt evett és őrizte a várat.
Ültek bölcsen a pálmafák alatt
és szillogizmusokkak operáltak.
- Dicsőség nektek, hősök, fényesek,
akikhez semmi szenny se férhetett,
s fussa el értünk orcátok a szégyen,
hitványakért, kik megcsúfolt fejünk
lehajtva némán, híven itt veszünk
egy szálig ebben a Thermopylében.
(1951 december)
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Odysseus énekei (Budapest, 1997)
Kiadó: Új Ember