Te talán sejted
Lepereg számról a szó,
Ahogyan bíborló délutánok
Fénye ömlik alá a kőbányai
Munkásházak ablakairól.
Amint a gondolat is, mely
Ezer ösvényen csatangol,
S legvégül egyetlen útra tér
Vissza, hogy végre hazajusson.
Naponta vétünk. Álszent
Korunk visszhangtalansága
Újabb sebeket ejt rajtunk.
Te talán sejted a pillanatot,
Amikor nyikorgó idegeink
Kisikoltják romjaink alól:
Tűréshatárunknál: ne tovább!
Te talán sejted a pillanatot.
Naponta vétünk. Nem való az,
Ami annak látszik. Ábrándkép,
Roggyant elmék mákonya,
Hogy a korhadó ág kivirágzik.
Naponta vétünk. Oly erősen
Vigyázunk vonásainkra:
Fel ne tűnjön, hogy félünk.
Napi cselekvésspirálra feszülve
Jóllakásig rémülünk az újuló
Információkkal, egybemossuk
A nappalt az éjjel, s vegytiszta
Mámorok rúgják álmainkat széjjel.
Naponta vétünk. Úgy teszünk,
Mintha a dolgok királyi rendjén
Csorba sohasem esne, létünk, így
Jól beleillik e kontinensnyi trendbe.
Jajgó harang nem értünk kondul,
Mi vakondként túrjuk a kushadó
Időt bolondul, amíg az egész nyáj
Idegenbe nem széled kolompostul.
Naponta vétünk. Két szál betonvas
Közé lép, s elbotlik a melós. Poros,
Mocskos rongyba törli vérző arcát.
S dolgozik tovább, mielőtt kirúgnák.
Pillanatnyi kihagyás: nem figyelt
Magára, s a baj, mint öreg barát,
Most is megtalálja. Bár sorsa
Jóval viselős ezer esztendő óta.
Naponta vétünk. Azt hisszük
Más hordja vétkünk. Fejünkből
Épp csak kinézünk, s nem látjuk
E mából, következő ezredévünk.
Lepereg számról a szó. Ahogyan
Bíborló hajnalok fénye ömlik alá
A kőbányai munkásházak ablakairól.
Te talán sejted a pillanatot…
2012-05-25.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-05-29 17:44:55
Utolsó módosítás ideje: 2012-05-29 17:44:55