Porördög
körkörös partjait keresné a nyárnak, de csak a saját eszméletlenségével találkozhat. A nyár, alighogy elérné, egyre csak kitágul előle. Mégis, ő jelenti, és feljelenti a nyári mozdulatlanságot a délibábnak, mely önkívületben ringó partjait teremti a nyárnak. A nyár igazi partja most egyetlen esőcsepp lenne, már csak azért, mert ha az arcodra hullna, megborzongva tőle, partra lelnél. De hogy nem hull esőcsepp, a körkörös parttalanság terjed, elragad. Amíg valami átárad rajtad, de benned hullámot vetve, oly magasra csap!… Magasabbra, mint a porördög, vagy a délibáb, vagy a nyár és mindezek negatívja, ahogyan vagy. Amiért mindez így történik. S mesére fakad, mert nem egy, nem kettő, és mégis... E kétdimenziós határtalanság kél, ahonnan és amelyből a mese fakad, melynek azonban már nem apszispontja vagy. A történetlenség miatt a mesék a porördög csapágyai lettek, akár a szelek. S jó így, körkörös partjaid így lehetnek határtalanok, meseszerűen tágulnak, és talán most először, mióta felnőtt lettél, már nincs szükséged senki másra. Nem az jelenti az értelmet, hogy felnőtt lettél, és ennek dacára, mégsincs szükséged senki másra. Az értelem a felnőttséggel csap túl önmagán, ez saját eszméletlensége, ahogy kiveti próbálja magából a játékot, a mese csapágyát. Ahogy kitágul önmaga előtt, kitárulkozva feljelenti a mesét felnőttségének. Így teremtve áthatolhatatlanul partjait, történésének korlátait. A mese nem történik meg, nem létezik, olyan akár a nyár. A nyár, ha megcsappan a szél, eszméletlenné válik, az őt formáló negatívumai kellenek léte szemléltetőéül, mint a porördög, a délibáb, a nyár létének felnőtt voltát igazolandó. Persze, jelen vannak még a virágok és a madarak, de ők nem a nyár felnőttségének, hanem meseszerűségének bizonyítékai. A mese a játék eszmélete, s képes porördögöt teremtenie ahhoz, hogy megtalálni próbálja az eszméletlen szépet. Amely pedig - láthatni - mindig is jelen van ebben az eszméletlen nyárban. Különösen így, amikor hideg és napok óta szakad az eső, és mégis nagyon, de nagyon hiányzik az az esőcsepp…
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-08-02 12:56:44
Utolsó módosítás ideje: 2011-08-02 12:57:29