Léghajó
H.J.-nak
Elhagy végre minden ballasztot,
túlrepülni a léthatáron -
mit már annyiszor elszalasztott,
csukott szemmel teszi az álom.
Csergetakaró: hogy utálta
szedegetni a sok merev szöszt,
mintha egy ősz hajú banya járna
láthatatlan a bútorok közt,
mint egy eljövendő öregkor
ezer cetlije, dobozkája,
amit félt felejteni akkor,
azt most leejti, kidobálja,
óriáskagylót hajít ki, nem kell,
kiürült parfümös üvegcsét,
egyikből halkan szólt a tenger,
másikból halkan szállt a nemlét,
szerelem kis relikviáit,
sőt, a szülői lámpaernyőt,
mely a szerelemhez világít
álmatlanul, hiába felnőtt,
vigyék inkább idegen párák,
könnyű szívvel, merülőpróba,
vakon beszáll, valahol várják,
az irányíthatatlan léghajóba.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Holmi, 2001.09.