Em-Ber
Em-Ber
Nem hiszem, hogy van bárki is
olyan, mint mi: emberek.
Bár tudományos tény, hogy mi vagyunk
a legfejlettebb lények ezen a földön.
…de mondd: jelent ez valamit?
Lehet. Talán.
Ahogy a kezemben lévő whisky is
ide-oda táncol, ahogy kevergetem,
az is csak egy reakció. Reakció
arra, amit mi kezdünk el: emberek.
Van-e összefoglalóbb szó annál, mint
amivel mi illetjük magunkat?
Hány jellem, hány egyén, különlegesség,
ZSENI fér el ebbe az egy kis szóba…
Hány kegyetlen, piszkos gyilkos,
hány éhező, ’tolvajsenki’ fér el…
Em-ber.
Van-e jelentősége annak, hogy
nagy vagy kisbetű eme szó?
Merthogy egy összefoglaló név, igen.
De ahogy a nevedet írod naggyal,
magadat tisztelve, s mint kiemelve
a sorok egyhangúságából,
megkülönböztetve önödet az állatoktól…
…úgy ahogy ez a szó oly sok nevet takar,
miért ne emelhetné azt is oly naggyá?
Ne is mondd! Ilyen lényegtelen dolgokkal
miért foglalatoskodom, azt magam sem tudom.
Hát hagyjuk.
Csak egy bolond, kéttagú szó: em-ber.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.