rákok tánca parti homokban: stanislav grof

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2829 szerző 37219 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Machó Zsófia
  Apokalipszis
Új maradandokkok

Bártfai Attila Márk: Majomparádé
Kántor Zsolt: Gravírozás
Ötvös Németh Edit: átneveztelek
Bara Anna: a csend árnyékában
Albert Zsolt: CELLAINFORMÁCIÓ
Bártfai Attila Márk: 5
Kiss-Teleki Rita: Veszekszem
Petz György: Arany appendix
Vezsenyi Ildikó: Zsoltárok helyett
Albert Zsolt: ELTÉVEDNI INDULOK ÉS HA LEHET BELÉD SZALADNI
FRISS FÓRUMOK

Vezsenyi Ildikó 12 perce
Oláh Imre 52 perce
Tóth Gabriella 2 órája
M. Szabó Mihály 6 órája
Kiss-Teleki Rita 6 órája
Czékmány Sándor 16 órája
Gyors & Gyilkos 20 órája
Iványi Mónika 20 órája
DOKK_FAQ 1 napja
Zsigmond Eszter 1 napja
Albert Zsolt 1 napja
Franczen Bea 2 napja
Király Ferenc 3 napja
Szakállas Zsolt 3 napja
Bakkné Szentesi Csilla 3 napja
Petz György 3 napja
Szilágyi Erzsébet 3 napja
Szilasi Katalin 3 napja
Vajdics Anikó 4 napja
Kosztolányi Mária 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 37 perce
történések 5 órája
nélküled 6 órája
Ötvös Németh Edit naplója 7 órája
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 10 órája
Szokolay Zoltán verses füzete 19 órája
az utolsó alma 19 órája
az univerzum szélén 20 órája
szelídek szavai 22 órája
Bara 23 órája
Fészek 1 napja
Pontozólap (Szokolay Zoltán) 1 napja
EXTITXU-UXTITXE 1 napja
mix 2 napja
Gyakorlótér 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: rákok tánca parti homokban
Legutóbbi olvasó: 2020-07-04 16:57 Összes olvasás: 2844

Korábbi hozzászólások:  
23. [tulajdonos]: stanislav grof2020-05-03 10:29
Mindennapi tudatállapotunkban csupán tudatunk kicsiny részével azonosítjuk magunkat.A holotróp állapotokban meghaladjuk testünkbe zárt énünk határait, és újra szert tehetünk teljes önazonosságunkra.
Ez felfokozott észlelési változást jelent minden érzékszerv területén. ( amikor lecsukjuk szemünket, látómezőnket eláraszthatják a saját élettörténetünkből, egyéni és kollektív tudattalanunkból származó képek, amikor kinyitjuk szemünket, környezetünk észlelését illúziószerűen átalakíthatják a tudattalan anyag élénk kivetülései) Az állapothoz tartozó érzelmek egy rendkívül tág spektrum mentén helyezkednek el, mely természetében és intenzitásában meghaladja mindennapi élményeinket. Az intellektus nem károsodik, de működése jelentősen eltér a megszokottól. Ez alkalmat kínál saját feldolgozatlan élményeink, élettörténetünk megértésére, a tudattalan dinamikájának megismerésére, érzelmi nehézségeink és személyközi problémáink kezelésére. Ezen érzékszerveken túli észlelések és azonosulási folyamatok nem magyarázhatóak az intézményes pszichiátria keretei között, amely a születés utáni élettörténeti adatokra és a freudi egyéni tudattalanra korlátozódik. A szokásos élettörténeti szinten túl lényeges eredményre vezet ha figyelembe vesszük még a születéssel ill. a születés traumájával kapcsolatos területet, valamint az e jelenségek hátterét alkotó un transzperszonális területet is ( mely más, látszólag tőlünk független dolgokkal, jelenségekkel és személyekkel való azonosulásunkat lehetővé teszi)
Ezekben az állapotokban - a verbális terápia által kínált lehetőségeinkkel ellentétben - nemcsak felidézhetőek az érzelmileg jelentős események, vagy közvetett módon az álmokból, elszólásokból és az áttétel torzításaiból rekonstruálhatók, de teljes korregresszióban ismét átélhetőek ezek az eredeti élmények, az azokkal járó testi érzésekkel és érzékszervi észleletekkel együtt. Ez azt jelenti hogy egy fontos gyermekkori avagy kisgyermekkori trauma újraélésekor pl pontosan ugyanolyan a testképünk, mint akkor volt: naivan érzékeljük a világot, a testérzéseket, az érzelmek pedig megfelelnek az adott életkornak. A korregresszió hitelessége egyértelműen kiderül abból, hogy az ilyet átélő emberek arcán ideiglenesen kisimulnak a ráncok, ettől kisgyermeki lesz az ábrázatuk, a testtartásuk, a gesztusaik és viselkedésük is gyerekessé válik. A holotróp állapotokkal végzett terápiás tapasztalatok szerint a pszichológiai kézikönyvekből ismert pszichés traumákkal való szembenézés mellett gyakran elsősorban a testi természetű traumákat kell újraélni és integrálni. Mindez meglehetősen spontán módon kerül elő, előzetes tervezgetések nélkül, mindazonáltal felismerjük, hogy ezen testi traumák jelentős pszichotraumás hatással bírnak, s hogy szerepük a különböző zavarok kialakulásában nyilvánvalóan meghatározó. A személyiség élettörténeti szintjével kapcsolatban meg kell állapítanunk, hogy az érzelmileg releváns emlékeket nem elszigetelt lenyomatok mozaikjaként tároljuk a tudattalanban, hanem összetett, dinamikus konstellációkként, mely súrítettélmény-rendszereket
un COEX-rendszereknek nevezzük (systems of condensed experience).
Minden súrítettélménynek van egy alaptémája, amely minden egyes rétegét áthatja és a közös nevezőjét jelenti. Az egyes rétegekben az alaptéma különböző variációit találjuk meg,amelyek az illető életének különböző szakaszaiban történtek. Egy konkrét egyén tudattalanja több sűritettélmény rendszert is tartalmazhat. Ezek száma és a központi témák természete meglehetősen eltér a különböző embereknél. Egy konkrét rendszer rétegei pl tartalmazhatnak megalázással, lealacsonyítással és megszégyenítéssel kapcsolatos élményeket, amelyek károsítják az önbecsülést. Egy másik sűrítettélmény rendszerben lehet a közös nevező a kül. megrázó és félelmetes helyzetekben átélt szorongás, vagy a nyomasztó és korlátozó körülmények által kiváltott bezártság, vagy fulladásos érzetek. Gyakori motívum szokott még lenni az elutasítás és az érzelmi elhanyagolás, amely miatt a páciensnek nehezére esik megbízni a férfiakban, a nőkben, vagy általánosságban az emberekben. A fenti listához hozzáadhatjuk még azokat a helyzeteket, amelyekben valaki mély bűntudatot vagy erős kudarcélményt él át, azokat az eseményeket, melyek azt a meggyőződést keltik, hogy a nemi élet veszélyes vagy undorító, valamint a válogatás nélküli, indokolatlan agresszióval vagy erőszakkal történő találkozásokat. Az élmények intenzitása és érzelmi relevanciája határozza meg, hogy egy emlék az élményrendszer részévé válik-e, nem pedig a kellemetlen természete. A negatív konstellációk mellett vannak olyanok is, amelyek nagyon kellemes pillanatok és helyzetek emlékeit tartalmazzák, bár a negatív COEX-rendszerek palettája jóval gazdagabb és tarkább, mint a pozitívaké. Úgy tűnik, életünk nagyon sokféleképpen lehet nyomorult, míg boldogságunk néhány alapfeltétel kielégítésén múlik. Minden sűrítettélmény-konstelláció a születés traumájára rakódik rá és annak egyik vonatkozásához kapcsolódik. A biológiai születés élménye olyan összetett, érzelmekben és testérzésekben gazdag jelenség, amely prototipikus formában tartalmazza a legtöbb halmaz elemi mintáit. Azonban egy átlagos sűrítettélmény rendszer kiterjedtebb, gyökerei pedig különböző, személyen túli jelenségek alakjaiból állnak, pl más életek tapasztalataiból, a jungi archetípusokból, különböző állatokkal és egyebekkel történő tudatos azonosulásokból táplálkoznak. Ezek a rendszerek az egyes emberi lelkek általános szervezőerejeként jelennek meg. Fogalmuk nagyban hasonlít C. G. Jungnak a lelki komplexusokról és Hanskarl Leunernek a "transzfenomenális dinamikus rendszerek"ről alkotott fogalmaikhoz, de sok vonatkozásban mindkettőtől különbözik.
Fontos szerepet játszanak lelki életünkben: befolyásolják, hogyan észleljük magunkat, másokat és a külvilágot, hogyan érzünk és cselekszünk, dinamikus erőkként lépnek fel az érzelmi és pszichoszomatikus tüneteink mögött, nehézséget jelentenek a más emberekkel való kapcsolatainkban és meghatározzák értelmetlennek tűnő viselkedéseinket. Dinamikusan hatnak egymásra e rendszerek és a külvilág. Életünk különböző eseményei különösen aktivizálhatják a nekik megfelelő sűrítettélmény-rendszert és fordítva is megtörténik:az aktív rendszerek hatására oly módon észlelhetünk és viselkedhetünk, hogy újra előállítjuk ezek alaptémáit jelenlegi életünkben. Tisztán megfigyelhető ez a működésmód, amikor az élményekkel dolgozunk. A holotróp állapotokban az élmény tartalmát a környezet észlelését és a kliens viselkedését általánosságban az adott ülésen éppen domináns sűrítettélmény-rendszer határozza meg, konkrétan pedig ennek a rendszernek az a rétege, amely tudatos szintre emelkedik.
Ezekben az állapotokban az ember látszólag oda nem illő és eltúlzott reakciókat mutat különböző környezeti ingerekre. Az ilyen eltúlzott reakciók azonban konkrétak és válogatottak, az irányító rendszer keretében megérthetőek. ( a páciensek különösen érzékenyen reagálnak arra, amit érdektelen, hideg, "szakszerű" kezelésnek éreznek, ha olyan emlékek konstellálódnak náluk, amelyek során a pozitív érzelmek hiányát, elutasítást, vagy elhanyagolást éltek meg)
Ezen állapotokban bekapcsolódik egy belső radar, amely automatikusan a tudatba emel olyan tudat alatt meghúzódó tartalmakat, amelyeknek erősebb az érzelmi töltöttsége, amelyek pszichodinamikai szempontból a legalkalmasabbak és a legkönnyebben elérhetőek a tudatos feldolgozás számára.Ez nagy előnyt jelent a verbális pszichoterápiákkal szemben, ahol a páciens rengeteg különböző információt visz a terápiába, és a terapeutának kell eldöntenie, hogy ezek közül mi a fontos, mi az oda nem illő, hol akadt el a kliens és így tovább. Számos pszichoterápiás iskola létezik, amelyek nagyon eltérő véleményeket vallanak az emberi psziché alapmechanizmusairól, a tünetek okairól és jelentéséről, valamint a hatékony terápiás mechanizmusok természetéről. Mivel nincs általános megegyezés ezekről az alapvető elméleti kérdésekről, a verbális terápiák során elhangzó sok értelmezés önkényes és megkérdőjelezhető. Ezek mindig is a terapeuta személyes elfogultságát, valamint az iskolája sajátos nézeteit fogják tükrözni.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-07-04 17:23   Új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2020-07-04 16:42   új fórumbejegyzés: Oláh Imre
2020-07-04 16:27   Új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó
2020-07-04 15:21   új fórumbejegyzés: Oláh Imre
2020-07-04 15:15   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2020-07-04 12:30   Napló: történések
2020-07-04 11:20   Napló: nélküled
2020-07-04 11:17   Új fórumbejegyzés: M. Szabó Mihály
2020-07-04 11:00   új fórumbejegyzés: Kiss-Teleki Rita
2020-07-04 10:45   új fórumbejegyzés: Vezsenyi Ildikó