DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2833 szerző 37304 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Petz György
  Gyermekkor, bérház emelet
Új maradandokkok

Szilasi Katalin: A terítő csíkjai
Bara Anna: a tetszhalott
Szilasi Katalin: Én nem látom...
Bara Anna: kárörvendő abszurd elmenőben
Petz György: Céliára mondott nóta
Nyári László: lacrimal punctum
Nyári László: retrográd
Petz György Károly: Hanggal hallgató
M. Szabó Mihály: Finita
Petz György: R. M. R.
FRISS FÓRUMOK

DOKK_FAQ 26 perce
Tóth Gabriella 1 órája
Albert Zsolt 2 órája
Konta Ildikó 2 órája
Ötvös Németh Edit 2 órája
Csiki Melinda 3 órája
Pataki Lili 3 órája
Szilasi Katalin 22 órája
Vezsenyi Ildikó 1 napja
Gyors & Gyilkos 1 napja
Böröczki Mihály 1 napja
Bara Anna 2 napja
Boris Anita 3 napja
Berényi Klára 4 napja
Dezső Márton 4 napja
Bertók László 5 napja
Virág Tamás 5 napja
Szokolay Zoltán 5 napja
Nagyító 6 napja
Gyurcsi - Zalán György 8 napja
FRISS NAPLÓK

 Szerdánként, kávé helyett 13 perce
Hetedíziglen 23 perce
Minimal Planet 1 órája
nélküled 2 órája
Ötvös Németh Edit naplója 4 órája
Etzel Mark Bartfelder 4 órája
mix 12 órája
EXTITXU-UXTITXE 13 órája
Szokolay Zoltán verses füzete 14 órája
Zúzmara 19 órája
Szőnyeg 23 órája
A VERS LEGYEN VELETEK 1 napja
Baltazar 1 napja
az utolsó alma 2 napja
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Szerdánként, kávé helyett
Legutóbbi olvasó: 2020-09-20 13:30 Összes olvasás: 24208

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
234. Szokolay Zoltán: rererere2020-09-20 13:21
Kedves Antal,
nem látom, hogy Filip Tamás neve hol említődött.
Egy jelenségről írtam, a narcisztikus pszichopata alkotóéról.
A jóindulatú figyelmeztetést köszönöm.
A Dokkon - és másutt, az egész magyar irodalmi élet "nemes hagyományai" között - valóban üdvös lenne végre felhagyni a kiszorítósdival, a "majomsziklaharccal". Elfelejteni azt a módszert, hogy leveleket ír valaki szerkesztőknek, döntéshozóknak pályatársa műveinek elutasítása érdekében.
Van elég hely, elférünk.

Olvasói hozzászólások nélkül
233. Pálóczi Antal: kérés2020-09-20 13:12
Kedves Zoltán!
Kérlek ne folytasd most ezt a pamfletet, Filip Tamás alkotókedvét nem kell negatív impulzusokkal kikezdeni próbálni, a Dokk "nemes hagyományaiba" ez nem tartozik bele.
Itt mindenkit segíteni kell az alkotásban.
Erről szóljon a Dokk!
Örüljünk, hogy legalább a kettőnk dolgát, amennyire tőlünk tellett, rendbe hoztuk! Jobban örülnék, ha ennek mintájára több kibékülés is létrejönne itt!
Remélem megjelenteted ezt a kérést és valamennyire figyelembe veszed!
Antal

232. [tulajdonos]: Regényrészlet2020-09-19 23:06
Pacsuli rendes illat volt, szerették az emberek. Sem túl-, sem alul nem értékelte magát. Egy illat volt a sok közül. Az emberek megszagolták, azután továbbmentek. Nem tudták megjegyezni.

Pacsuli vesztét az okozta, hogy egy szép tavaszi napon kapott egy kitüntetést. Talán a "kiváló illat" címet, már nem is emlékszem pontosan.
Pacsuli ettől fogva tipikus pszichopata lett, szagtekintélynek képzelte magát. Azt kezdte hinni, hogy akit ő leértékel, azt mások sem veszik majd komolyan. Azt kezdte hinni, hogy csak az ő értékítéletétől függ majd mások megítélése.
A pszichopata önmagát túlértékeli, másokat alul. Aztán meglepődik, sőt fölháborodik, ha valaki védelmébe veszi az ő ellenségét.
Ilyen illat lett Pacsuli is.
Önhittsége okozza majd a kudarcát, méghozzá többszörösen. Ceausescunak is ez lett a veszte. A pszichopata nem gondolkozik logikusan, fel sem vetődik benne, hogy egyszer majd neki sem sikerül valami. Csak a hatalom megszerzése és megtartása lebeg a szeme előtt. Ő akar lenni az egyetlen illat.
Az egyetlen, amit még a koronavírusosok is megéreznek.

231. [tulajdonos]: regényrészlet2019-03-24 08:39

Regényrészlet

Dem lecsatolta magáról a biztosítókötelet, s a szikla peremére ült, hogy üzenetet fogalmazzon Pacsulinak. Tudta, hogy nem kell leírnia, sőt hangosan kimondania sem, mert a szolgálat a gondolatait is követni tudja, porszem nem kerülhet a gépezetbe, az üzenet biztosan eljut Pacsulihoz.

Először azonban övéire gondolt., de a szavakat nemcsak nekik szánta, hanem amazoknak is.

– Akikkel valaha – ha csupán tíz percre is – találkoztam, jobban teszik, ha letagadják.
Tagadjanak meg, ha a hatalom bármelyik kegyeltje úgy kívánja tőlük.
Ne féljenek, egymás iránti érzéseink e kényszerű gesztustól nem változnak.
Szavak nélkül is, sőt a szavak ellenére is tudni fogjuk, amit tudnunk kell egymásról.
Ez most egy ilyen korszak. Túl fogjuk élni.

Dem felnézett. Most már csak Pacsuli elegáns alakját látta.

– Ha mégis velem kívánna hírbe hozni bárkit is, csak egy tanácsot adok.
Kapcsolattartója útján forduljon azokhoz, akiknek a megnyert embere (ma ez a szakkifejezés).
Ők viszonylag részletes kimutatást vezetnek arról, hogy kikkel találkoztam – akár csupán tíz percre is – eddigi életem során. Abból a listából válasszon célpontokat. Tegnapi kiszemeltje ugyanis nincs közöttük, s ez nevetségessé teszi buzgalmát.

Választ nem várt. Estig ott ült a szikla szélén. A madarak vonulásában gyönyörködött.

230. [tulajdonos]: hunyász2019-03-05 06:59

Kedves Busznyák Imre!

Tiszteletben tartom álláspontodat. A viták (legyenek bár poétikai, esztétikai, nyelvhelyességi vagy grammatikai tárgyúak) igen hasznosak, ha minden félnek sikerül a kölcsönös tisztelet hangján megszólalnia. Magam e mostani diskurzusba akkor léptem be, amikor valaki a legcsekélyebb tiszteletet is mellőzve rontott rá Gyurcsi Zalán György barátomra, egy kifejezés („előtérbetoló”) egybeírása miatt. Ettől fogva sajnos erről vitatkoztunk és elterelődött a figyelem a valóban orbitális hibáról, a „veszi a fáradtságot” kifejezésről, melyet a használója (P.A.) többször megismételt, bizonyítván, hogy nem elütésről van szó.
Fentiekből az a következtetés vonható le, hogy akad olyan embertársunk, aki soha nem képes beismerni a tévedését. Példának erre azt hoztam fel, ami 11 éve történt: valaki összekeverte, hogy Káin és Ábel közül ki az elsőszülött, annak idején erre Baltazár nagyon helyesen mutatott rá, majd az illető – ahelyett, hogy egy odavetett „bocs”-csal elintézte volna a dolgot, hosszan magyarázta, hogy neki van igaza.

Ezek a párbeszédek valóban elkedvetlenítők. Nem lehet könnyű dolgod portáligazgatóként.

Hibát követtem el, amikor szólni merészeltem. A „ne szólj szám, nem fáj fejem” korában élünk megint, s az én hátralévő hónapjaim során ez már aligha változik meg. Nem a Dokkra értem a fentieket, hanem az egész országra.

A vitatott kifejezésről továbbra is az a véleményem, hogy szükség szerint írható egybe vagy külön. Példaként csak egy mondatot mutatok most: A saját személyét minduntalan előtérbetoló viceházmester árgus szemekkel figyelte a páncélszekrényt az előtérbe toló rakodómunkásokat.
Nyilvánvaló, hogy e mondatban a két előtér nem ugyanaz, az egybe-, illetve különírásnak jelentés-megkülönböztető szerepe van.

Köszönöm, hogy a publikálásra biztatsz! Verses naplómba időről időre teszek fel régi és új alkotásokat. A regnáló rendszerben jelenleg csak ez a publikációs felületem.
Megaláztatás hurkába önként nem dugom a fejem. Megelégszem azzal, ha a verses naplóban lévő verseimre reagál valaki.
Az utóbbi években sok kiváló szerkesztője volt a Dokknak, tisztelem őket, sajnálom, hogy elmentek.
Ők engem is költőnek tekintettek, annak ellenére, hogy nekem nincs papírom róla, nem szerepeltem soha a könyvheti antológiákban. 47 éve vágyom erre hasztalan. 30 esztendeje közel jártam hozzá, már értesített a könyvkiadó, de aztán – feltehetetőleg azért, mert közben az MDF képviselőjelöltje lettem – kihúztak a névsorból és a helyet Népszabadság-közeli szerzővel töltötte be az antológia szerkesztője, ki egyben az írószövetség MSZMP-titkára volt.

A „tenkjú”-ra való hivatkozással sem akartam megbántani senkit. Valóban kíváncsi lennék arra, hogy ennek a nagy karriert befutott költeménynek a címe milyen nyelven íródott, mert hogy nem angolul és nem magyarul, azt sejtem.

Napsütéses keddet kívánok!

Olvasói hozzászólások nélkül
229. Busznyák Imre - pig: kérem[tulajdonos]: verdikt2019-03-04 20:44
Kedves Zoltán!

A helyesírási szabályzat érvként említett 95. pontja nem vonatkozik az „előtérbe toló” kifejezésre, mert a két szó együttesének jelentése nem lenne több és nem lenne más, ha egybeírnánk őket, akár egy vitában előtérbe tolt érvekről, akár önmagunk vagy bárki más előtérbe tolásáról van szó. Ha megvizsgáljuk a valóban egybeírandó kifejezéseket, akkor mindegyikre teljesül, hogy a jelentésük eltávolodott az eredeti két szó jelentésétől, és csak valamely hasonlat segítségével kapcsolódik azokhoz. Persze elképzelhető olyan hivatás, amelynek gyakorlója a klienseinek sikerén dolgozik a háttérben (menedzser), rá például illő szó lehetne az "előtérbetoló". Vagy nem.

Természetesen Te úgy írod a vitatott kifejezést továbbra is, ahogy jólesik, hiszen a költői szabadság erre lehetőséget ad. Akár igazad is lehet, hiszen "meglehetősen nagy számban vannak ingadozások, többféleképpen is megítélhető esetek. Ennek legfőbb oka az, hogy a szókapcsolatok és az összetételek között nincs éles határ: sok olyan szókapcsolat van, amely még nem igazi összetétel ugyan, de tagjai már alig tekinthetők egymáshoz képest önálló szavaknak."

Hanem a stílus, ami a bejegyzésedet jellemzi, az egyáltalán nem irodalmi lapba való, ezért moderáltam, de hadd olvassák. Az önostorozó kijelentések nem mentik, hanem fölerősítik a megalapozatlanul gúnyos kifejezéseket, a mellébeszélés pedig nem pótolja az érveket. Érvelési hiba a vitapartner állításainak erőszakosként való való beállítása, miközben a lejárató hangnem éppenséggel a Te bejegyzésed jellemzője. A nevetséges felsorolás, hogy miféle kifejezések különírását tartanád "elvárhatónak" amolyan szalmabáb tömés, ugyanis ilyesmit a vitapartnereid nyilvánvalóan nem akarnak. Állítod, hogy a vitapartnered figyelmen kívül hagyta a szabályzat többi részét, miközben tény, hogy fölsorolt számos példát, amelyek éppenséggel a 95. pont érvénye alá tartoznak.

Kérem, hogy a személyeskedés helyett a művészi tehetségedet mutassad meg újra és újra a Dokkon. Persze ez sem verdikt, csak szelíd kérés. Nem meghunyászkodást kérek, hanem méltányos hangnemet, ha lehetséges.

228. [tulajdonos]: verdikt2019-03-04 15:50
< Moderálva > DE MEGTEKINTHETŐ

Az alábbi BEJEGYZÉS tartalmával vagy egyes elemeivel a dokk.hu szerkesztősége nem ért egyet, illetve nem vállalja fel.


Olvasói hozzászólások nélkül
227. Frady Endre: tévedhetetlen zsenik[tulajdonos]: hozzászólás2019-02-28 09:03
Aki önmaga koordináta rendszere, azt sosem lehet kizökkenteni az origóból... ;-)

Olvasói hozzászólások nélkül
226. a szerző: helyreigazítás2019-02-27 15:45
jelentkezett

- két t-vel a végén természetesen!

Bocsánat a hibáért!

225. [tulajdonos]: balranyit2019-02-27 15:43

„Káin az irigyen feszengő.
Ábel az elsőszülött nagyobb és erősebb.”

- írta a Pálóczi Nyomolvasó napló tulajdonosa 2008. 02.28-án 21 óra 15 perckor (207. számú bejegyzés), mire azt válaszolta 21:43-kor baltazár, hogy „öcsi, Káin volt az elsőszülött” (209. számú bejegyzés).
Egy nap híján éppen 11 éve történt az eset.
Ma reggeli jegyzetemben mindössze erre az összetévesztésre gondoltam. Tapintatosan elhallgattam a szereplők nevét. Sajnálom, hogy egyikük önként jelentkezet, azaz házhoz jött a pofonért. Senki nem gondolta volna róla, hogy ekkorát tévedhet, hiszen ő az ELTE-n tanult szabadverstant és papírja is van arról, hogy ő író. Baltazárnak abban a vitában tökéletesen igaza volt.Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-09-20 13:21   Napló: Szerdánként, kávé helyett
2020-09-20 13:13   Napló: Szerdánként, kávé helyett
2020-09-20 12:29   Napló: Minimal Planet
2020-09-20 12:11   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-09-20 12:08   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2020-09-20 11:55   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2020-09-20 11:18   új fórumbejegyzés: Albert Zsolt
2020-09-20 11:13   új fórumbejegyzés: Konta Ildikó
2020-09-20 11:08   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2020-09-20 10:51   új fórumbejegyzés: Ötvös Németh Edit