NAPLÓK: Gyurcsi Legutóbbi olvasó: 2025-12-13 17:34 Összes olvasás: 172748| 188. | [tulajdonos]: Recept | 2018-03-03 14:50 | Gyurcsi mogyoróleves
A napokban társalogtunk arról, hogy Jókai fedezte fel a bablevest. Ezek után joggal tarthatok igényt arra, hogy az alább ismertetett sózott pirított mogyoróból készültet Gyurcsi mogyorólevesnek hívják!
Mivel ez egy irodalmi portál, senki ne is remélje, hogy pusztán egy receptet írok, az is ott lesz a végén, de ezt megelőzően néhány kitérőt teszek.
Hogyan is jutott eszembe, hogy egyáltalán megpróbáljak mogyorót főzni?
Szépséges és káprázatosan okos nejemről néhány éve kiderült, hogy tejérzékeny.
Alkitérő: Rólam nem derült ki, mert nem iszom tejet. Igazság szerint elég későn érő típus vagyok, mostanában fogtam fel, hogy évtizedekig áldozata voltam egy aljas marketingfogásnak. Álmomban sem szoktam volna rá a tejre, de nem ciciből adják. Mostanra elkülönült bennem a női mell és a tehéntej közötti (eddig is csak képzelt) összefüggés, így hát le is szoktam róla.
Azt nem is értem, hogy a leánygyermekeket hogy lehetett a tejre rákapatni?
Al-alkitérő: Szerintem - bármit mondanak a biológusok - minden csecsemő fiúnak születne, csak az embriók feléről már a méhben leesik a fütyi és felszívódik. Egy nőgyógyász barátom szerint a szülés után azért paskolják meg a kisbabák fenekét, hogy még a butábbakról is leessen, ha mégis odaragadt volna. Al-alkitérő vége.
Alkitérő vége.
Tehát, nejem (a jelzők mint fenn) tejérzékeny. Viszont szereti. Tesz kávéba, süteménybe, stb., nem is akarom tudni.
Hallottunk a magtejekről. Nosza, beruházás, olcsóbb, mint a colitis elleni gyógyszerek, kezelések.
Csináltunk tejet rizsből, mandulából, kesudióból, mindenből, amire találtunk receptet. Egytől-egyig finom volt, és a boltokban kapható magtejek árát tekintve, a készülék ára egy hónap alatt megtérült
Elkezdtem kísérletezni. Így került sorra a tökmagtej.
Al-kitérő: Öreg prosztatatulajdonos vagyok, a gépkocsi-kereskedelem szakszavával élve első tulajdonos, tehát nemcsak én, hanem a prosztatám is öreg. Ennek felújítására a szakirodalom a pepponent alkalmasnak tarja. Én azóta arra jutottam, hogy talán csak optikai tuningra jó, igazolni nem tudom, mert sose láttam. Mindenesetre a tökmagból állítják elő, mondom, kipróbálom. Nos, az íze mindenesetre jó, rákaptam, mint az úrigyerek a pofozkodásra.
Al-alkitérő: Egyszer a kasszánál a pénztároslány megkérdezte, hogy miért veszek vagy tizenöt zacskó tökmagot egyszerre?
- Mert jót tesz a prosztatának! - válaszoltam. - Ehhez nem értek, az nekem nincs! - mondta nevetve. - Nincs? Magának száz is lehet, ha akarja, de nekem be kell érnem ezzel a nyamvadttal... Al-alkitérő vége.
Alkitérő vége.
Nos, imádom a pirított, sózott mogyorót. Sajnos jobban, mint amennyire az testtömeg-indexem alapján megengedhető lenne, ha kibontok egy zacskóval, néhány perc alatt el is fogyasztom.
Egyik alkalommal, amikor a masinával végeztem, elkészült nejem (jelzők mint fenn) rizsteje - ilyenkor szoktam egyvégtében másfajta tejet készíteni (megspórolandó egy mosogatás), de éppen nem volt itthon tökmag. Ekkor esett pillantásom a mogyoróra.
Alkitérő: Ha az ember folyamatosan használ egy gasztronómiai eszközt, legyen az lábas, kanál vagy tányér, azt nem kell elmosogatni. Ugyanúgy működik, mint a másnaposság. Tíz nap dorbézolás után is csak egyszer lesz másnapos az ember, ugyanúgy, mint egy görbe estét követően. A hosszabb meneteknek jobb a kellemetlen-kellemes aránya. Nem tudom, ide alkalmazható-e a "térkitöltési tényező" kifejezés is?
Al-alkitérő: Ifjabb koromban egy hosszú, távol-keleti utunk alkalmával mintegy tíz napon belül volt Béla, György, Tibor és Ervin névnap. Vétek lett volna arra a közbenső néhány napra kijózanodni.
Ezt, miután több, mint negyven éve volt, simán elfelejthettem volna, de már annyiszor elmeséltem, hogy emiatt emlékszem rá. Egyszer már így is elfelejtettem, de hálisten az egyik résztvevő, aki csak azért emlékezett rá, mert, amikor én még emlékeztem, elmeséltem neki, újra elmesélte. Al-alkitérő vége.
Alkitérő vége.
Hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, belevágtam a maradék mogyorót a masinába, és az eredmény egy fantasztikus leves lett! Azóta az eredeti, kissé primitív recepten sokat módosítottam, és ezek mindegyike csak fokozta a gasztronómiai élményt. Mellette szól az is, hogy az ember belehajigálja a gépbe az összes hozzávalót, bekapcsolja, és 25 perc múlva sípszó jelzi, hogy kész.
Alkitérő: Most látom igazolva Pavlov kísérletét a kutyával. Ha meghallom a sípot, megindul a nyálképződésem.
Al-alkitérő: Ha meglátok egy gusztusos fiatal hölgyet az utcán, akkor is megindul, ha sípol közben, ha nem. Al-alkitérő vége
Alkitérő vége
A recept:
Kb. 1 dl (mérőpohár) pirított, sózott mogyoró 1 evőkanál olivaolaj (Sima étolaj, egy evőkanál zsír, mindegy, ízre nincs különbség) 1 evőkanál só őrölt kömény oregánó 2 gerezd fokhagyma 1-2 db csilipaprika 1 kisebb fej hagyma (elég félbe vagy negyedbe vágni, a gépben levő turmix úgyis felszecskázza) Annyi víz, amennyi a max. vonalig ér, kicsit lehet több is
Lehet egyéni ízlés szerint tovább fűszerezni, elfér benne akár egy kis zeller is. Én tettem már bele halászlékockát, az is nagyon finom.
Pirított kenyeret is jó beletördelni tálaláskor.
Ez kettőnknek két napra elég. Ha helyettem normális ember az egyik résztvevő, akkor három embernek két napra. Vagy hat embernek egy napra. Vagy egy embernek négy napra, mert utána megromlik.
Praktikus, hogy amíg a készülék dolgozik, nem igényel felügyeletet, az időt tölthetjük hasznosan is. Például írhatunk a naplónkba ilyen marhaságokkal teletűzdelt recepteket.
| |
Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak. Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
|
|