Apa levelei: Oláh Imre, gondolat

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2829 szerző 37170 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Machó Zsófia
  Apokalipszis
Új maradandokkok

Kántor Zsolt: Gravírozás
Ötvös Németh Edit: átneveztelek
Bara Anna: a csend árnyékában
Albert Zsolt: CELLAINFORMÁCIÓ
Bártfai Attila Márk: 5
Kiss-Teleki Rita: Veszekszem
Petz György: Arany appendix
Vezsenyi Ildikó: Zsoltárok helyett
Albert Zsolt: ELTÉVEDNI INDULOK ÉS HA LEHET BELÉD SZALADNI
Nyári László: aranyszajha
FRISS FÓRUMOK

Szilasi Katalin 3 órája
Kiss Anna Mária 6 órája
Radics Zina 9 órája
Petz György 12 órája
Szakállas Zsolt 12 órája
Vezsenyi Ildikó 12 órája
Kosztolányi Mária 14 órája
Szücsi Csaba 14 órája
Bazsó Ádám 14 órája
Bara Anna 15 órája
Nyári László 18 órája
DOKK_FAQ 21 órája
Gyors & Gyilkos 2 napja
Szilágyi Erzsébet 2 napja
Szalay Károly 2 napja
Albert Zsolt 2 napja
Tálos Barbara 2 napja
Busznyák Imre 2 napja
Vajdics Anikó 2 napja
Király Ferenc 2 napja
FRISS NAPLÓK

 Kicsi Ólomkatona 5 órája
Játék backstage 6 órája
Hetedíziglen 13 órája
Bara 17 órája
nélküled 17 órája
fejlakók 18 órája
fejlakók... 18 órája
A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS 21 órája
az utolsó alma 1 napja
Conquistadores 1 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 1 napja
törmelék 1 napja
Pssz!Ich-ézis 1 napja
történések 1 napja
Ötvös Németh Edit naplója 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Apa levelei
Legutóbbi olvasó: 2020-06-02 03:11 Összes olvasás: 4629

Korábbi hozzászólások:  
34. [tulajdonos]: Oláh Imre, gondolat2018-08-17 02:54
Fiamnak

Amikor babakocsival kivittelek az utcára, hosszasan nézted a felfelé törő betonoszlopokat, a magasba menő házfalakat. Mikor mászni, járni tudtál, abban is más voltál, mint a nővéred, hogy ő a hasamig szeretett mászni, s a szemeimet kutatta, Te pedig nem álltál meg itt, egész a nyakamig, fejem tetejéig szerettél felmászni. Ott tartottam meg felnyújtott kezemmel a derekadat, s éreztem, hogy még tovább vágyakozol.
Megértettem ebből, egy lánynak inkább szép, figyelemteljes kapcsolatot kell adnom, neked pedig lehetőséget, erőt, hogy magasabbra juss, mint én, vagy bárki más. Olyan magasra, hogy önmagad félelmeit is le tudd győzni. Örültem, s most is örülök ennek. Öt éves vagy, mikor ezeket a sorokat írom. Szeretném neked adni a tapasztalásaimat ajándékul.
Hiszem, hogy egy fiúban benne van az a tulajdonság, hogy egy felnőtt férfira tud és szeret hallgatni, s szüksége is van arra, hogy kapcsolatban legyen ilyen személlyel. Ezért úgy gondolom, nem lesz olyan nehéz dolgom, hogy tiszteld és megfogadd ezeket a szavakat.
Fordíts majd sok időt arra, hogy megismerd magad. Kipróbáld sportban, könyvek olvasásában. Látogasd meg a múzeumokat, s ha tanácstalan vagy merj beszélni, írni... Ismerd meg mi ad neked nyugalmat.
Vigyázz az olyan barátnővel, aki hízeleg neked, hogy a híd alá is elmegy veled, s mindig, mindenhová követ. Tedd próbára az ilyet, hogy nem találkozol vele több hétig, s meglátod majd, talál magának mást, akinek hízeleghet, mert az ilyen nő nem tud megállni a maga lábán. Nem tartja magát értékesnek, s tőled várja, hogy tökéletességet adj neki. De tudd mindvégig, hogy nem vagy tökéletes, senki sem tökéletes.
Olyan nőkkel és olyan barátokkal ápolj inkább kapcsolatot, akik értelmes dolgokat szeretnek. Könyveket, túrákat, sportot, zenét. Beszélgetéseket, ami nem mások kibeszélése. Az ilyen embereknek kiforróban lévő, vagy kiforrott céljaik vannak, ami nem a zülléshez, italhoz, drogokhoz és számítógépes játékokhoz vezet.
Olyan nővel lehet csak egy férfi igazán boldog, aki barátod is, s nem tart téged tökéletesnek, nem akar mindig rajtad csüngeni, s nem is akarja minden pillanatban megmondani, mit hogyan tegyél. A buta nő sokat kínál, de mégtöbbet akar tőled elvenni. Minden felelőséget a nyakadba fog ruházni, mindenért hibáztatni fog, ki fog beszélni téged, becsap, csakhogy az ő céljai megvalósuljanak, s nem látja, hogy rosszat tesz neked, mert az ő céljai nem tisztességesek és nem bölcsek.
Olyanokra is vigyázz, és tudd, ha két ember kibeszél egy harmadikat a háta mögött, mikor nem vagy ott, veled is ezt fogják tenni. Keress olyan embereket, aki nem beszél ki mást mások előtt. Mindig szól a lelkiismeret, hogy nem jó ez. Te inkább csak törekedj azt mondani, amit ha az illető eléd kerül a szemébe is meg mernél mondani. Legyél őszinte, de szeretettel. Gondold végig először a jó tulajdonságait, s amit szeretsz benne, mielőtt szólnál. Látod, ha olyan emberekkel barátkozol inkább, akik értelmesek, ezekre a kibeszélésekre sem lesz majd szükséged. És egy okos, ha elmondják neki szépen, hogy mivel bántott meg, meg fogja érteni.
Úgy teheted próbára az igazi nőt, hogy kérdezed... Mit gondol a szüleiről és más emberekről? Hogyha panaszkodik és rosszat mond róluk, tudd meg, hogy veled is ezt fogja majd tenni.
Az a nő pedig, aki szeretettel beszél a szüleiről és a többi emberről, csak olyannal leszel majd boldog. Az ilyenben megvan a tisztelet. Téged is tisztelni fog.
A tisztelet nagyon fontos a világon! Főleg egy férfi érzi azt, hogyha munkáját, tetteit elismerik, ezzel őt tisztelik. Légy olyan, akit tisztelni lehet.
Azért azt is tudd, hogy az ember nem tud mindig tiszteletre méltót cselekedni, de ha törekszik rá és szem előtt tartja, akkor sikerülni fog. Mindvégig tudd, hogy hibázhatunk, s ezért van szükség a megváltásban Jézus tökéletes tetteinek ismeretére. Egy példát hozok most ide, a Noé és fiai történetét. Azért, hogyha elfelejtenéd a szavaimat, e történet képi világa, ha eléd kerül, szavaim is eléd fognak. Noé berúgott az új szőlő, új borától, s meztelen állt a sátra közepén. A legkisebb fia kinevette és kibeszélte bátyjainak. A két nagyobb fiú háttal közelített apjuk felé, és egy takaróval takarták be, hogy ne lássák meg apjuk meztelen testét. Ők tisztelték. A legkisebb nem tisztelte, mert kinevette és kibeszélte.
Látod, egy apát sem lehetne mindig normál ésszel tisztelni, ha nem tudjuk, hogy senki sem tökéletes. Én sem voltam soha tökéletes, s kerülhetek olyan helyzetbe is, amikor nem lehetnél büszke rám, de kérlek, add a tiszteletedet az emberek felé, s a gyerekek felé is, és minden élőlény számára is. Érdekes ez a történet, mert épp e miatt nem voltam soha előtted teljesen meztelen. Mindig arra gondoltam, ha egy fiatalabb ily módon hasonlítgatja nemi szerveit, szolgalelkűvé válik, mint ahogy vállt később a legkisebb fiú, s talán épp a mostani világ egyik legnagyobb baja ez, hogy olyat is mutogat, amit nem szabadna az egészséges élethez.
Fontos, hogy tisztelni tudd magad, a többi embert, és őseidet. A hibákból tanulhatsz, ha elesel, újra örömmel felállhatsz.
Ha a többi embert tiszteled, nem akarsz uralkodni rajtuk, az ő kárukra. És megértész majd például egy mások számára elveszett alkoholistát, vagy egy börtönben lévő embert. Nem olyan tisztelet ez, hogy azonosulni kellene velük, csak annyiban, hogy hajlandó vagy megérteni őket. Azzal, hogy mi miért történhetett az életükben, ami miatt ide kerültek. Mert biztos vagyok benne, hogy nem tudták, hogy nem mondták nekik, hogy szerethetők. Az ember nem akar alapvetően rosszat tenni, sőt gyerekként azt kutatja, mit tehet úgy, hogy legjobban elfogadják. Minden sejtje azt várja, hogy szeressék érezhető, érthető módon. A csalódások és kilátástalan dolgok, a féligazságok és ahogy a Biblia mondja: "a pénz szerelme" vezet a rossz felé.
Magadat pedig azért tiszteld, hogy ne uralkodjanak rajtad mások. Ne engedj a hazugságoknak és féligazságoknak. Vizsgáld meg magad és értékeidet, s ne légy semmiben felfuvalkodott, hanem a csendet tedd sokszor fontossá, naponta magadban. Erről írtam a "csend fegyvereiben" neked.
Attól is óvnálak, hogy olyan nővel táplálj kapcsolatot, aki nem tudja megvárni a kezdeményezésedet. Aki nem tud megvárni téged, hogy te fogd meg előbb a kezét, hogy te csókold előbb. Az nem tud várni másban sem rád. Türelmetlen, elégedetlen az ilyen, bárhogyan is leplezi. Nem tudsz mellette azzá válni aki vagy. Ő akar majd dönteni és irányítani, és sokszor semmi sem elég az ilyennek.
Ezért is tudd mindig, hogy értékes vagy! Tudd, hogy szerethető vagy! Ha tudod, hogy szerethető vagy, tudhatod, hogy az értékes emberek hibáiddal együtt is szeretnek. Az irígyek, rágalmazók soha sem fognak tudni szeretni, de ez nem a te hibád. Ne higgy mindenkinek el mindent.
Légy boldog a bölcsesség kikutatásában; a beszéd szeretével; a züllés nélküli élettel; az okos, magát szerető és másokat tisztelő nővel; a rajtad csüngő gyerekekkel!
Ha most úgy zárom: szeretlek... kevés. Úgy, amennyi csillag van az égen. Megszámlálhatatlan szeretettel szeretlek!
Apa


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-06-02 00:26       ÚJ bírálandokk-VERS: Petz György Az elbocsátott szelíd (B. M. - nek)
2020-06-01 23:55   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2020-06-01 22:03   Napló: Kicsi Ólomkatona
2020-06-01 21:28   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2020-06-01 21:26   Napló: Játék backstage
2020-06-01 21:18       ÚJ bírálandokk-VERS: Szilasi Katalin szabadon
2020-06-01 20:36   új fórumbejegyzés: Kiss Anna Mária
2020-06-01 17:46   új fórumbejegyzés: Radics Zina
2020-06-01 15:49       ÚJ bírálandokk-VERS: Kiss-Teleki Rita Már nem jön
2020-06-01 15:06   új fórumbejegyzés: Kiss Anna Mária