DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2826 szerző 36660 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Schein Gábor
  Elhangolás
Új maradandokkok

Francesco de Orellana: A hétfejű bárhány (revised)
Ötvös Németh Edit: nyanya
Lőnhárt Melinda: Infúzió
Kiss Anna Mária: Anna szerint a sznob
Tar Ferenc: És ha
Natalie Danaisz: cafka
Albert Zsolt: Olajos felhők
Valyon László: Kányafák sirassatok
Vajdics Anikó: A felhőnek fölötted
Mórotz Krisztina: énekelhetetlen blues
FRISS FÓRUMOK

Tóth Gabriella 2 órája
Gyors & Gyilkos 2 órája
Bak Rita 4 órája
Mórotz Krisztina 7 órája
Pálóczi Antal 8 órája
Jónásné Göncz Zsuzsánna 8 órája
Bara Anna 9 órája
Kiss Anna Mária 9 órája
Vezsenyi Ildikó 9 órája
Frideczky Katalin 9 órája
M. Szabó Mihály 9 órája
Natalie Danaisz 20 órája
Magyar Éva 20 órája
Nagyító 1 napja
Duma György 1 napja
Kocsis Nóra 1 napja
Bártfai Attila Márk 1 napja
Bánfai Zsolt 2 napja
Francesco de Orellana 2 napja
Ötvös Németh Edit 2 napja
FRISS NAPLÓK

 Apa levelei 1 órája
Gyurcsi 2 órája
Hetedíziglen 2 órája
történések 3 órája
az utolsó alma 5 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 6 órája
leállósáv 9 órája
Baltazar 21 órája
Qui? 21 órája
argumentum 22 órája
Kicsi Ólomkatona 23 órája
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 23 órája
nélküled 1 napja
Conquistadores 1 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A VERS LEGYEN VELETEK
Legutóbbi olvasó: 2019-10-17 17:13 Összes olvasás: 13844

Korábbi hozzászólások:  
188. [tulajdonos]: HIHETETLEN2019-09-27 22:29
Hihetetlen. Ez a 70 éves indián énekesnő VÉGIG a kortársam volt.
És csak most - véletlenül - fedeztem fel, a "primitív" szó megvitatása közben, ahelyett, hogy már évek óta a követője lennék!
A műmájer allűrök ellen használom majd mint eredendő mivoltomba visszasegítő hangulatjavítót!
https://www.youtube.com/watch?v=fjgaF3KqqiM

187. [tulajdonos]: MÁR KAPHATÓ A KÖTETEM2019-07-13 18:30
Hogy elrepült ez a hónap: június 13 és július 13 között.
Egy hónapja jelent meg a kötetem a 90. könyvhéten. Valójában pár nappal korábban már meghozta a nyomda az én példányaimat, ebből adhattam azoknak, akikkel a 12-ei kötetbemutatót tartottuk. A kötetbemutatót kamerára is felvettük, ez a program azonban a kötet megjelenésének részeseményeként nem kerül fel mégsem a Dokk esetek sorozatba, mert magáról a kötetről készítünk egy filmet. S ennek a filmnek az egyik epizódja lesz.
Érdekes élmény együtt látni a verseimet - több vonulata is van a kötetnek, valójában több részciklusból áll. A versek erősítik, kidomborítják az "üzenetet" - amelyről én is most értesülök, amikor írtam, akkor még "gondolta a fene". (Nem tudtam, csak "tettem". Intuicióból.)
Azóta az egyetemi és irókurzusbeli tanáraimnak, volt szerkesztőimnek, barátaimnak és pályatársaim egy részének is elküldtem már. Megvásárolni egyelőre nálam, illetve kedvezményes áron előrendelni a Literánál lehet, ezen a linken.
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/vers-drama/a-paraznabillegeto?fbclid=IwAR0rvu_72cugN0U_6UTwHXtFC_85BKqvyN4T6dFfyiqr4DSBNe41ltwpv2c

186. [tulajdonos]: HAJRÁ DOKK!2019-06-14 09:56
Most látom, Filip Tamás új birálandokk verset tett fel, nagyon helyesen!
Begyógyult lelki seb áll mögötte, és a legintrikusabb Dokk-helyzet időszakos megenyhítése ("kizárásos alapon").
---
Muszáj az elöljárónak elöl járni. Hogy az ő költészetére fogékonyak előtt törje az utat.
A más alapelvek szerint alkotóknak pedig azért kell látni, "merre jár", hogy ne ugyanarra keressék "az elveszett várost", hanem az általa még be nem járt bozótban.
A igazi "csatárlánc" ilyen.
---
Hajrá Dokk!
---
Ilyenkor jó érzés dokkernek lenni!

185. [tulajdonos]: KORR2019-06-14 09:47
meghat

184. [tulajdonos]: MINDENT HALLANI2019-06-14 09:45
A puding próbája mindig a felolvasás.
Nem győzöm hangsúlyozni ennek a fontosságát kezdő (és haladó) író számára.
Ott mindent "hallani" - azt is, ha "leül a vers", azt is, ha maghat ("szó bentszakad hang fennakad, lehellet megszegik").
Amikor például Te olvasol fel, akkor egy élénk "kis helyes" attitűdöt veszel fel, amihez jól illik az önirónia.

Olvasói hozzászólások nélkül
183. Vezsenyi Ildikó: hallani, meghallani vágyom2019-06-13 08:34
Más pedig, aki úgy gondolja, hogy a költemény ("hosszú vers") ezzel szemben hosszútáv futás, majd ezeket a kísérleteit ismerteti. (Az a kísérlet lényege, mivel lehet a költeményt is érdekfeszítővé tenni, rögtön indításkor, illetve folyamatosan, míg elérjük a kötelező katarzist.)
Ezt úgy értsem?
Pedig tudom, hogy sikerült! Mégis Tőled akarom hallani. ;-)


És, nekem is sikerült? :-)

Olvasói hozzászólások nélkül
182. Vezsenyi Ildikó: Húúúú![tulajdonos]: TEGYETEK FEL VERSET! 2.2019-06-13 08:26
Ezt nagyon jól fogalmaztad meg!

Azért a biztosításért nem kéne fizetni az ügynöknek, amit az ügyfél akart kötni, s csak megtalálta.

Csak azért, ami az igény felkeltésével született, mert az a valami!!!

Felszántani a földet s úgy bevetni!

Azé az olvasó, aki megműveli!!!!

Katarzist okoztál tegnap, s szerintem tudtál volna egy stadionnyi embernek is!

181. [tulajdonos]: TEGYETEK FEL VERSET! 2.2019-06-13 07:59
Aki a versek esztétikai színvonalát tartja alacsonynak a Dokk-on, de közben éppen azt az érzelmi életszakaszt éli, hogy már hónapok óta nem tesz fel bírálandokk verset, az maga is tevőleges előidézője, hogy a Dokk-on kevés legyen a színvonalas vers.
Nem?
Hátha beköszönt a alkotókedély javulása, ilyen-olyan lelkisebek begyógyulását követően!
A Dokk hadd legyen ismét az újabb még újabb legújabb verseink feltöltőhelye - úgy újúljon meg, hogy ebben "megint a régi lesz".
Filip Tamás helyesen írja, hogy a vers sprintszám - hátha kedve lesz új bírálandokk versek feltöltésével is ezt megmutatni. Más pedig, aki úgy gondolja, hogy a költemény ("hosszú vers") ezzel szemben hosszútáv futás, majd ezeket a kísérleteit ismerteti. (Az a kísérlet lényege, mivel lehet a költeményt is érdekfeszítővé tenni, rögtön indításkor, illetve folyamatosan, míg elérjük a kötelező katarzist.) Én mostani korszakomban - megnyitván a kötetem eddig elkészült fiatalkori és veteránkori ciklusa után a harmadik, időskori ciklust, ez utóbbiban leszek érdekelt. Az elbeszélő költemény sajátos, lírai szabadvers formáját kifejlesztendő.
Hogy ma ez nem érdekli az olvasót?
Én ebben azt az irodalmi hagyományt óhajtom követni, amely szerint "valaha" az olvasó a szerzőtől tudta meg, hogy mi érdekli. S nem a szerző követte az olvasót.

180. [tulajdonos]: TEGYETEK FEL VERSET!2019-06-11 05:07
Azt is bajnak tartom - ezért mondom, hogy az ilyen fanyalgó maga a probléma - ha valaki nem tesz fel bírálatra verset. Miért nem? Ez a probléma. Bent a lélekben van valami - Bátainál nem tudom mi, másnál valamilyen lelki seb - ami ezt meggátolja. Kár. Kár itt lenni "megmérettetés nélkül". Hiszen ez a hely erről szól, az állandó megmérettetésről. Azzal együtt, hogy ezt a megmérettetést a helyén kell tudni kezelni, például nem szabad "megharagudni érte". (Ha valaki erre nem képes, az itt probléma.) Én még sosem haragudtam meg szerkikre, meózásért.
Nem is fogok.
Minek?
Nem szerkikre, szándékos karaktergyilkossági kísérletért már megharagudtam. Ezért kell az elkövetőnek a bíróság előtt felelni tettéért. Amin nincs mit megbocsátani, hiszen nem vagyok haragtartó, mindössze arról van szó, hogy ha valaki nem ismeri el, hogy velem szemben megsértette a törvényt, én pedig úgy vélem, hogy igen, akkor ezt a kérdést - mivel mi ketten sajnos nem tudtuk eldönteni - a bírónak kell átadni. Ennyi. Más lett volna a helyzet, ha az illető az elkövetett törvénysértésért kéri a bocsánatomat.
De ezt nem tette meg.
Ő szerinte nem történt törvénysértés.
Szerintem meg igen.
Civilizálzt ember ilyenkor nem vitatkozik, hanem a vitás kérdést átadja a hivatalos döntnököknek. Az én esetemben is ez történt.
Ezzel sincs több problémám a Dokk-on.
S ha valaki visszakeresi a károgók, huhogók és a fanyalgók valahai ellenem intézett kirohanásait, miszerint úgymond "szétverem" a Dokk-ot, belátható mára, hogy nem én vagyok - éss és voltam - itt a probléma. Hanem a károgók, huhogók és elégedetlenkedők, akik közül - értelemszerűen - többen el is mentek már. Aki meg nem akart, de helytelenséget követett el velem szemben, azt a Dokk egy évre kizárta alkotóközösségéből.
Semmi komoly bajom nincs tehát ezzel a fórummal. Mert - mindezek után és a kötetem kiadásával - nagyjából én is rendben vagyok. Mindjárt fölteszek például egy újabb bírálandokk verset. A most megjelent könyv számára újítottam fel. 1980-ban írtam. Ma már tanulok belőle - van benne valami, ami jobb, mint "a sokévi átlag", mégsem jelent meg és nem írtam véglegesre soha (csak idén tavasszal). Benne van minden már abból a népzenei "akusztikus könnyen szólásból" (nincsenek beszéd közben torlodó mássalhangzók - például szóvégek és szókezdetek esetében, hanem mindig a legkönnyebben kimondható nyelvállások és hangképzési helyek működnek, szemben több olyan "írott verssel", amelyek magunkban olvasáskor tökéletesek, hangos olvasáskor - vagy megzenésítve - viszont csikorogni hallom őket. Egy megzenésítette "Dani gyerekversnél" ért legutóbb ez a csalódás. Nem olyan tökéletes (a fentiek miatt) mint mondjuk ez a népdalunk, amely akusztikus remeklés - íme:
Sem eső nem esik, sem felhő nem látszik, mégis az én orcám/ kétoldalról ázik."
Különösen a "mégis az én orcám/ kétoldalról ázik" szakasznál érhető tetten a varázslatosan jóleső akusztikus kimondhatóság. A hangképzési helyek jótékonyan segítik a hangképző szervek működését. Az orcám m-je és az utána következő kétoldalról szó első k-ja csodálatosan könnyen mondható/énekelhető ki. Nos: a most feltett régi versem hasonlóan "hangképzési hely könnyed" hatású, talán mert dalénekesként kezdtem szépirodalmat írni? Talán igen. Nézzük tehát a "Száz hét magányt". A holnapi kötetbemutatón majd azt is elmondom, hol volt ez a munkahelyem - ugyanis ott írtam fejben, állandóan magam elé mormolva. Kányádi jól írja: a vers az, amit mondani kell. (Vagy énekelni - teszem hozzá, nem véletlenül.)

179. [tulajdonos]: MEGFONTOLÁSRA AJÁNLOM2019-06-10 22:17
Bátai kolléga írja naplójában a Kinek a válsága (vagy valami hasonló cím alatt), hogy egyetértve egy fanyalgóval ő is fanyalog - s megindokolja miért.
Mindezt arre fel teszi, hogy a nagyítóban (ahol, ha már annyira elszakadt mindenki az adott vers elemzésétől, én is elszakadtam és azt montam: a károgók, huhogók és elégedetlenkedőknek lehet, hogy önmagukkal van bajuk és ezt vetítik ki a Dokk-ra) azt mondtam, a fanyalgóknak ömagukkal van bajuk..
Ezt tartom.
Hogy honnan veszem? Onnan, hogy nekem elég sok bajom volt a dokk fórummal (mert engedte az álneves karaktergyilkolászást, és mert teret adott a "civil fecsejnek"),
Most viszont - szinte - nincs bajom.. Miért? Mert nagyjából rendben vagyok magammal, hiszen annyi év után végre megjelenik a kötetem.
Ez nem a rév (bedöglött kikötői posvánnyal) hanem a moló. S hirtelen nem zavar a kisszerűség - mert már nem árthat nekem (annyit mint eddig).
Vagyis az én mostani nyugalmam és megbékélésem azzal függ össze, hogy renben vagyok magammal.
Ennek reciprokát sejtem azoknál, akik ma huhognak, kárognak vagy elégedetlenkednek.
Nem biztos, hogy a Dokk a problémájuk - lehet, hogy "ők" a probléma.
Vagy nem tudom...
Mindenesetre megfontolásra ajánlom e gondolatmenetet.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-10-07 16:11 paricska
2019-10-01 09:47 lista
2019-09-23 22:23 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-10-17 19:03   Napló: Gyurcsi
2019-10-17 18:36   Napló: Apa levelei
2019-10-17 18:04   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2019-10-17 18:00   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-10-17 17:51   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2019-10-17 16:58   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2019-10-17 16:15   Napló: történések
2019-10-17 15:56   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2019-10-17 15:51   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella
2019-10-17 15:47   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos