DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2827 szerző 36885 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Vörös István
  Kilátás a nyárból
Új maradandokkok

Tamási József: vizes ruha
Bártfai Attila Márk: Szűz aszcendens
Szakállas Zsolt: KÖLDÖKZSINÓRSATÖBBI
Vajdics Anikó: Gyanúsan nélkülözhetetlen
Albert Zsolt: Az ember aki utcának öltözött
Petz György: Nagy levegőt!
Vezsenyi Ildikó: álom, abúzus, leporellóval
Bánfai Zsolt: Teleszubjektívvel III.
Busznyák Imre: utcaszerpentin
Kiss Anna Mária: nyereségvágyból elkövetett alvás
FRISS FÓRUMOK

Petz György 5 perce
Nagyító 4 órája
Gyors & Gyilkos 4 órája
Szilágyi Erzsébet 4 órája
DOKK_FAQ 4 órája
Bánfai Zsolt 5 órája
Kiss-Teleki Rita 1 napja
Tamási József 1 napja
Wesztl Miklós 1 napja
Kosztolányi Mária 1 napja
Kiss Anna Mária 2 napja
Bara Anna 2 napja
Ötvös Németh Edit 3 napja
Franczen Bea 3 napja
Szakállas Zsolt 3 napja
Oláh Imre 3 napja
Bártfai Attila Márk 3 napja
Valyon László 3 napja
Péter Béla 3 napja
Busznyák Imre 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 2 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 4 órája
Bátai Tibor alkotói naplója 4 órája
mix 5 órája
Qui? 16 órája
Baltazar 16 órája
Ötvös Németh Edit naplója 19 órája
nélküled 20 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 20 órája
Vendég 1 napja
Etzel Mark Bartfelder 1 napja
az utolsó alma 2 napja
Bátai Tibor 2 napja
Sorrento 2 napja
történések 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A VERS LEGYEN VELETEK
Legutóbbi olvasó: 2020-01-22 12:24 Összes olvasás: 15217

Korábbi hozzászólások:  
199. [tulajdonos]: MŰ ÉS FÉRCMŰ2019-11-16 08:00
A jó művész vérből, gennyből, sárból festett önarcképe mindig "mi vagyunk".
A rossz festő másokról készült gúnyrajza pedig mindig "önarckép".
Jellemhibáját felmutatva.

198. [tulajdonos]: KÖTETBEMUTATÓ FONYÓDON2019-11-14 20:10
MÁR A FONYÓDI KÖTETBEMUTATÓMRA "GYÚROK"
Szombaton 16 órakor, a fonyódi öregdiákok művészeti kiállításának megnyitója után lépek fel. Kihízott arccal, korpulensen, olyan volt iskolatársak előtt, akik kisportoltnak, fiatalnak láttak utoljára.
Kicsit feszélyezni fog.
A jövő évre tervezett prózakötet bemutatómig vissza kéne fogynom. Nem hiúságból hanem mert - kései befutóként - úgy tovább maradnék munkaképes. S mert a "hely szelleme" is erre kötelez.

197. [tulajdonos]: KIEG2019-11-01 18:15
A végére hagyott idézet véletlen maradt bent, később akartam ezzel foglalkozni.
Nem én keverek össze dolgokat, hanem azok, akik képtelenek a szerző személyét a verstől elválasztani. S például azért írják be ötször a programigazgató nevét a "mások kedvenc verseibe", mert akarnak "valamit" - de az nem esztétika.

196. [tulajdonos]: ÉLETEM NYÍLT TITOK2019-11-01 18:10
Üdv Duma György mester!
Ha kollegiálisan kérlek arra, hogy működj közre ebben a humánetológiai vizsgálódásban s közben derűs hangvételt ütök meg, mert valóban derűt érzek, akkor az, a viselkedés kultúrámat tekintve, egy kollegiális derűs stílus.
Mert az értékrendem ezt diktálja.
Vagyis mind a viselkedés kultúrám, mind az azt diktáló értékrendem, költői körbe illő. Mi több írásra, gondolkodásra, együttműködésre serkentő.
Tekintve, hogy írni, gondolkodni, együttműködni akarok.
Nem pedig "viselkedni".
---
Közben Vajdics Anikó kreatív vallomást tett az "Annuska versei" naplóban, miért vette fel a Badebunk Sária álnevet abban a játékban, ahol szerintem talán nem kellett volna, de Neked akart segíteni.
Pedig talán nem kellett volna. (Ezt ő fogalmazta meg így.)
Az általa leírtak érdekesek:igazi adatközlőnek tekinthető.
Ilyen "adatközlésre" számítok Nálad is.
Cserében én is értekezek majd arról, miért és főleg hogyan vettem föl a Pálóczi írói nevet (egyik dédrokonom után). És egyéb, a munkádat, anyaggyűjtésedet segítő személyes kérdést is feltehetsz. Bármire szívesen válaszolok. Életem "nyílt titok". Benne van az írásaimban.
---
Most mennem kell, de majd jövök.


" Lehet azzal tüntetni, hogy tőlem egy vers sem tetszik az adott szemlézőnek". Összekeversz nem összetartozó dolgokat. Az, hogy egy adott alkotás tetszik valakinek, vagy sem, messze nem azonos azzal a szimpátiával, vagy unszimpátiával, amit a véleményező a szerző személye iránt érez."

Olvasói hozzászólások nélkül
195. Duma György: ...[tulajdonos]: ANYAGGYŰJTÉS EZ2019-11-01 09:06
Kedves Antal!
Tapasztalatból tudom, hogy amibe beleakasztod a fogad, azt nem engeded el, így inkább reagálok a leveledre, bár szívem szerint inkább szó nélkül hagynám.
Kezdem azokkal, amikkel részben akár egyet is tudnánk érteni.
Imre sokszoros megjelenése a nevezett listán valóban nem tekinthető statisztikailag megalapozottnak, azonban itt emberi tényezők működnek, nem puszta számmisztika hoz létre egy ilyen adatsort. A legvalószínűbb magyarázatnak azt tartom, az illető szereti Imre stílusát, ezért a gyakori névismétlődés. (Ha nekem lenne ilyen listám, azon Kelebi minimum annyiszor szerepelne, mint az összes többi együttvéve.)
Fejemet ingatva bár, de azt is el tudom fogadni, hogy puszta személyes kíváncsiságon túl közösségi érdek is vezet, amikor szeretnél tisztába jönni az álnevességem mozgatórugóival. Azért fejemet ingatva, mert megkértelek rá, tartsd tiszteletben a szándékomat, hogy ezt ne tegyem "közkinccsé".
Tisztában vagyok vele, hogy most érveket fogsz felhozni, miért magasabb rendű a te szándékod az enyémnél, de ezzel együtt jelzem, az én értékrendembe nem fér bele jelen kérésem negligálása.
Amikben nem, vagy inkább nem értünk egyet:
"Azóta más álnév is rejtőzik a játékban". Ezt nem én indítottam el. Nem kell messzire menni, a most is még életben lévő játékot is "álneves" szerző indította el, az ég világon senkinek ezzel baja nem volt. A játéknak egyébként mind a mai napig aktív résztvevője az első percektől fogva egy másik "álnevesünk" is, mindenki legnagyobb örömére. De menjünk kicsit messzebb. Az általad sérelmezett listán is van egy rakás "álneves", senkinek idáig ez nem fájt, miért pont az én megjelenésemből kell ilyen ország-világra szóló hisztériát kavarni?? (Nem csak tőled kérdezem.)
" Lehet azzal tüntetni, hogy tőlem egy vers sem tetszik az adott szemlézőnek". Összekeversz nem összetartozó dolgokat. Az, hogy egy adott alkotás tetszik valakinek, vagy sem, messze nem azonos azzal a szimpátiával, vagy unszimpátiával, amit a véleményező a szerző személye iránt érez.
Számomra végtelenül taszító a viselkedési kultúrád, és az értékrendeddel szemben is komoly averzióim vannak, de ez gyakorlatilag irreleváns, amikor egy művedet értékelem. Jeleztem korábban is, nem is egyszer, most is jelét adom - "Az ember úgy fáj..." kifejezetten jó írás - hogy a műveiddel meg tudsz érinteni, mint ha nem is ugyanaz az ember írná (írta volna) őket, mint aki most itt buldózert játszik. Nem hozzá mérnélek, csak párhuzamként említem, a kortársak többségi vélekedése szerint József Attila kibírhatatlan, arrogáns alak volt, mégis, egy egész nemzet (meg még a fél világ) csodálja mai napig a tündökletes verseit.
Ahogy korábban is, most is jelzem, nem kívánom megosztani az indokaimat, újfent megkérlek - akkor is, ha pusztába hányt borsó - hogy ne feszegesd ezt a témát, és a részvételemre benne pedig végképp ne számíts. Ismerve téged, természetesen nem fogsz leszállni erről a lóról, következnek majd a teóriáid az indítékaimról, de én ezeket se cáfolni, se megerősíteni nem fogom, és a témát ezzel részemről véglegesen lezártnak tekintem.
További szép hétvégét!

194. [tulajdonos]: ANYAGGYŰJTÉS EZ2019-11-01 07:45
A névtelen kigyűjtést a "mások kedvenc versei" vajon ki hozta létre?
Továbbra is érdekel, hiszen Busznyák Imre programigazgatónak egyszerre öt - azaz 5 - verse "tetszett meg" a névtelen kigyűjtőnek. Míg a többi ötven esetben, 1-2 esetleg (kivételesen) 3 vers, mindenki mástól. Nyilván nem Busznyák Imre a kigyűjtő.
De akkor kicsoda, és miért így ...?
Nem kell ezzel törődni, fogadjuk el ezt a jelenséget - hallom a többiek véleményét.
Miért van az, hogy én képtelen vagyok szemet hunyni efölött a nyilvánvaló manipuláció fölött?
Mert résztulajdonosa vagyok a Dokk-nak?
Ha nem lennék az, ugyanígy érdekelne, mert ugyanezt a (vox populival történő) káros visszaélés lehetőségét láttam az álnevességben.
S mindig is szót emeltem ellene.
Engem nem kell névtelenül kedvenc versezni. (Egy vers erejéig én is bekerültem a névtelen válogatónak ebbe a kigyűjtésébe.) Viszont névvel és bérmentve ki lehet hagyni bármilyen kedvenc vers kigyűjtésből. Lehet azzal tüntetni, hogy tőlem egy vers sem tetszik az adott szemlézőnek. Sokkal jobb érzés.
Amiért igazán érdekel, mégsem ez, hanem a humánetológia.
Egy készülő regényhez gyűjtöm az anyagot.
Tudnom kéne. Mint amikor a természettudós vizsgálja az énekesmadarak fiókáit. Hogy lehet az, hogy nem a szüleikre hasonlítanak némelyek, míg mások igen?
S megfigyelést kell tennie, hogy idegen madár jön a fészekhez s kitúrván az énekesmadár eredeti tojásait,a magáét tojja oda. S az énekesmadár az ebből kelt fiókát a sajátjaként neveli, amíg akkora nem lesz, mint egy kakukk fióka.
Ezt etológusok figyelték meg.
Ugyanígy kell megfigyelni a Dokk majomsziklaharc történéseit is a készülő regényhez, aminek ezt a munkacímet adtam: A szerkesztőségi főemlős etológiája.
Ennek egyik momentuma, hogy néhányan körmük szakadtáig ragaszkodnak itt az álnevességhez.
Mint az általuk folytatott majomsziklaharc egyik jól bevált eszközéhez, a megtévesztéshez.
El is hangzott a vita során, hogy támadott személyek így szeretnének védettséget élvezni.
Miközben ők is támadnak, csak ezt név nélkül, alattomosan teszik.
Mindennek következtében az egyik DOKK-játék elvesztette ártatlanságát az álneveskedés miatt.
Nem nekem fáj, az egyik játék főszervező lépett ki - és meg tudom érteni.
Most jó lehetőség adódott!
Duma György, a nevezett játék ártatlanságának "liliomtiprója", aki SIMF néven már bocsánatot kért - mert nem tudta, hogy lavinát indított el, azóta más álnév is rejtőzködik az adott játékban, és a játékmester végképp kilépett, nos, SIMF remek adatközlő lehetne!
Miért akar az ember egyszer csak velencei álarcot hordani a saját "vacsoratársaságában", olyanokkal szemben, akikkel egy asztalnál ült?
Miért kell (nyilván úgy érezte: kell) egyszeriben elrejtőznie előlük, miközben játszik velük?
Duma György mester!
Kérlek tájékoztass erről! Egy készülő regény számára gyűjtöm az anyagot, és valóban nagyon érdekelnek a lelki miértek!
Kérlek, legyél modell most!
A humán etológiát - és a szépirodalmat - szolgálnád vele!
Ehhez képest óvodás dolog névtelenül manipulatív "kedvenc versek" kigyűjtést feltenni, nyilvánvaló hátsó szándékkal.
Ilyet bomlott agyú hisztérikák is elkövetnek.
Egy összeszokott társaságban váratlanul álarcot magunk elé kapni sokkal bizarrabb.
A miértjei is sokkal összetettebbek.
Hátha idővel a részese tudnál lenni ennek az irodalmi természetű vizsgálódásnak mint adatközlő.
Vagy majd én találgassak, s Te majd jelzed, hogy "hideg" vagy "meleg"?

193. [tulajdonos]: KORR2019-10-31 07:12
nem megengedhető

192. [tulajdonos]: NEM MEGENGEDHETŐ2019-10-31 07:10
Az álnévvita mára közösségi ügy a DOKK-on. Lásd a Kosztolányi Mária kigyűjtése előtti álneves "lista" című kigyűjtést "mások" kedvenc verseiről. Mindenkitől egy-két vers tetszett az álneves kigyűjtőnek. Kivéve Filip Tamást. Tőle egy verset sem tartott kiemelendőnek (nyilván nem véletlenül). Viszont Busznyák Imre verseiből 5 - azaz - öt vers "tetszett meg" a névtelen kigyűjtőnek. Ami szerintem nem igaz. Talán csak azt a látszatot akarta kelteni, hogy Busznyák Imre programigazgató képes önmagát sztárolni a "mások kedvenc versei" rovatban. Ami szerintem nem igaz. Vagy mégis? És ezért védte annyira az álnevesség lehetőségét a DOKK-on, hogy fenntartsa a befolyásolás ilyen trükkjei számára azt? Kedves Busznyák Imre, kérlek folyjál bele ebbe a humánetológiai vitába! Te tetted volna? Ugye nem? (Nem "rövid távon" érdekel, hanem gyűjtöm az anyagot "A szerkesztőségi főemlős etológiája" számára!) Ha mégis, az se baj, de jobb ha tudjuk, hogy ettől a példától elrettenve legalább mi ne sztároljuk magunkat névtelenül, a "vox populinak" álcázott módon, mert ez szerintem itt nem megengedhet!

Olvasói hozzászólások nélkül
191. Duma György: ...[tulajdonos]: NYÍLT LEVÉL DUMA GYÖRGYHÖZ2019-10-29 09:02
Kedves Antal!

A magánjellegű indokok ritkán vágyják a rivaldafényt.
Kéretik tiszteletben tartani.

190. [tulajdonos]: NYÍLT LEVÉL DUMA GYÖRGYHÖZ2019-10-28 21:17
Most jött el az ideje, hogy megkérdezzem Duma Györgyöt - mester! Mi indított, hogy álnéven vegyél részt a játékban? Milyen belső késztetés? Lennél szíves erről humánetológiai betekintést nyújtani? Mint kollégának, akit ez az emberi jelenség azért is érdekel mert írni akar róla A szerkesztőségi főemlős etológiája munkacímmel készülő regényben. És ez - nálam - "nincsen meg". Köszönöm!


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-12-19 11:10 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-01-22 12:30   Napló: Hetedíziglen
2020-01-22 11:22   NAGYÍTÓ /b.a.m.:illatos (?) torzószálak /
2020-01-22 10:43   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-01-22 10:38   új fórumbejegyzés: Szilágyi Erzsébet
2020-01-22 10:36   új fórumbejegyzés: Petz György
2020-01-22 10:33   Napló: Vezsenyi Ildikó Naplója
2020-01-22 10:31   Napló: Bátai Tibor alkotói naplója
2020-01-22 10:10   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-01-22 10:09   új fórumbejegyzés: Bánfai Zsolt
2020-01-22 09:43   Napló: mix