DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2840 szerző 37773 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Jónás Tamás
  AMI-IMA
Új maradandokkok

Köves István: A VILÁGBÉKE UTOLSÓ NAPFÉNYES DÉLELŐTTJÉN
Hepp Béla: Szóköztes
Tóth János Janus: átfutott
Bánfai Zsolt: Várakozás
Gyurcsi - Zalán György: szabadvers az állati példaképekről
Albert Zsolt: Sirály számoló
Köves István: TISZTAVATÁS
Zsolt Szakállas: NEM GYŐZÖM
Szakállas Zsolt: A HAMUVAL NE VERSENYEZZ szürrealista kispróza
Albert Zsolt: Észak felé
FRISS FÓRUMOK

Fűri Mária 7 órája
Bátai Tibor 8 órája
Köves István 1 napja
Czékmány Sándor 1 napja
Nagy Zsuzsanna 2 napja
Busznyák Imre 2 napja
Gyurcsi - Zalán György 2 napja
Kiss-Teleki Rita 3 napja
Farkas György 3 napja
Bánfai Zsolt 4 napja
Szakállas Zsolt 5 napja
DOKK_FAQ 6 napja
Szilasi Katalin 7 napja
Tóth Gabriella 7 napja
Szilvási István 7 napja
Kosztolányi Mária 9 napja
Franczen Bea 9 napja
Nagyító 12 napja
Karaffa Gyula 12 napja
Gyors & Gyilkos 12 napja
FRISS NAPLÓK

 Minimal Planet 44 perce
történések 1 órája
Hetedíziglen 15 órája
nélküled 1 napja
fejlakók... 2 napja
ELKÉPZELHETŐ 3 napja
mix 3 napja
az univerzum szélén 3 napja
Ötvös Németh Edit naplója 4 napja
Játék backstage 6 napja
Zúzmara 7 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 8 napja
POÉZIS 9 napja
Bara 10 napja
törmelék 11 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A SZERKESZTŐSÉGI FŐEMLŐS
Legutóbbi olvasó: 2021-07-28 19:18 Összes olvasás: 13865

Korábbi hozzászólások:  
116. [tulajdonos]: NEM KÉNE2020-12-18 23:39
Reagálva arra, amire nem kéne.
Nem jó - hanem jóóóó.
("Mert bűnös a ház, mint Szodoma." /Tóth Krisztina/)


115. [tulajdonos]: KORR 22020-10-09 11:38
Mercutio (a többi elütést már benne hagyom - majd a nyomdai korrektor... egyszer... ha és amennyiben...)

114. [tulajdonos]: KORR2020-10-09 09:43
ne ez alapján kelljen felnézni valakire, vagy haragudni rá

113. [tulajdonos]: NEKEM EZ MÁR NEM KELL2020-10-08 22:11
Reagáltam Gyurcsi naplójában arra a megszólítására, hogy "barátom Tóni". Mondtam, hogy a helyén kezelem és méltányolom. Nekem valójában nem kell nála, vagy bárhol megjelennem, ez csak egy gesztus. Nekem már természetes, hogy oda is írok - és mindenkihez, akivel valaha ellenséges viszonyban voltam.
(A regény alapanyaga összeállt. Nincs anyaggyűjtés már - semmilyen viszály nem kell. Eddig sem kellett, de jöttek - utólagos értelmüket abban látom, hogy megírom A szerkesztőségi főemlős etológiája című "szidalom-regényt", amely a koronavírus hatására kibékülésekkel ér véget.)
A Gyurcsihoz írott könnyed és jóindulatú levél volt. Rövidebb, mint ez. Rögtönzés, ami most már nem ugyanúgy jut az eszembe. Gyurcsi írta, hogy nem tud, nem tudott tisztelni - én pedig azzal csatlakoztam: ezt soha nem is szerettem volna.
Nekem az nem kell, hogy rám fölnézzenek (mint egy hanyatló vidéki színházban a komédiások) hanem az, hogy - én - nézhessek föl őrá.
Én a kollégáknál ezeket az érzéseket keresem. Ha ő például megírná a hajós történeteit, jól, ahogy belekezdett, ez talán megvalósulna.
Mindig a mű - sosem az ember (a gyarló, hiszen mindannyian azok vagyunk, de nem ebből kell itt kiindulni, nem ez alapján kelljen felnézni valakire, vagy haragudni rá. Egy irodalmi lapnál, egy színtársulatban a művészi teljesítmény a döntő. Hiába vagy "lojális" a barátodhoz, ha a haragosod tudná jobban eljátszani Merkuctiót. Akkor nem a barátoddal, hanem vele kell szerepelned. S ha jó a szerepben, át kell tudni értékelni viszonyotokat.
Írtam még arról, hogy a tulajdonrész elajándékozását ne "szavazatvásárlásnak" lássa, hiszen egyrészt akkor még fel sem merült hogy a Dokk főszerkesztő jelöltjeként lehet majd rám is szavazni. Másrészt nemes célt szolgált - elindított egy olyan megbékélési folyamatot, ami példa nélkül áll a Dokk-on. (Emlékeztettem rá, hogy egy vacsora adás is lekenyerezés.)
Most írni kell.
"A szerkesztőségi főemlős..." anyaggyűjtése befejeződött.
Szépirodalomra vágyom a naplók és a kommentek helyett...
A mulasztásaimat szeretném bepótolni.
Most, hogy a kibéküléseim beérnek, a mi kettőnk kibékülése is - ha kell, akkor részemről egyoldalúan - több az energiám.
Emlékeztettem Gyurcsit: Karaffa Gyulával szemben elveszített egy velem kapcsolatos fogadást. Nála megvan, miért.
(Az embernek dolga legyen, ne gondja.)

112. [tulajdonos]: LEÚSZÓ DARU2020-10-08 10:13
Gyurcsi-Zalán György a Gyurcsi naplóban "mechanikus" példát hoz fel ellenérvként arra, hogy a "barátság", a barátkozás - smúzolás - majomszilkla példát hozván "egymás megtetvészése" a művészetben akadályt jelenthet. Hiszen "a vers halála, amikor "barátságból" tetszik (vagy politikai okból, esetleg vallási meggyőződésből), miközben esztétikailag gyenge." Ellenvetésében írja, a barátság nem akadály, hogy - idézem - "egy-egy műszaki probléma megoldásakor ne bonyolódjunk időnként késhegyre menő vitákba, sőt, veszekedésekbe.
Aki a szakmaiságot félti a barátságtól, az vagy nem biztos a saját szakértelmében, vagy még sose volt igazán barátja."
Csakhogy
1.)
a vers nem mechanikus narancs,
2.)
s nem akkor van baj, ha veszekednek rajta,
3.)
hanem ha LOJALITÁSBÓL közöljük, mondjuk az Év versei antológiában. Miközben nem "annyira" jó. (Láttam már ilyet.)
De hát Gyurcsinak nem is velem van vitája, hanem Cserhalmi Györggyel. Megint idézem őt:
"Amikor a főiskolát befejeztem, azt gondoltam, hogy én majd - csak - barátokkal fogok dolgozni. Aztán később rájöttem, hogy a barátok nem mindig szakemberek." (Kesernyés félmosoly...)
4.)
Nem az a baj, hogy a művészet ezek szerint bizonyos fokú elkülönülést követel és a hétköznapi élet társas kapcsolatainak a rovására megy. Mert ha valaki művész, akkor egyszer csak az "ellenségében" is képes felfedezni a rokon vonást, persze esztétikai teljesítménye alapján, s képes - művészileg (!) közeledni hozzá! Az a baj, ha valaki verselőként CIVIL marad. Megrögzötten hétköznapi "fószer" akihez nem ér el valaki esztétikai teljesítménye - amely épp az új (művészi) közeledést segíthetné elő. Nem, ő visszabontja a teljesítményt a hétköznapiságba. Valahogy így: "ő írta?, a politikai, vallási, hétköznapi ellenségem - akkor ROSSZ! (Bármilyen esztétikailag.)
Ez olyan gyakori, még a Parnasszus közelében is a mai Magyarországon, hogy itt már igazán nem hiányzik.
Gyurcsi mester! Hagyd az én "értelmezésemet"!
Viszont a hajós szövegeid jók! ((Egy balatoni ember, aki a nászútján tengerig tartó dunai kenutúrára vitte a feleségét, írja ezt Neked. Aki nem mellesleg a magyar hajógyártás felszámolásának fekete történetéről is épp eleget írtam. Itt az utolsó klipem: én filmezem, amint az M0 híd alatt, a Ganz Danubius márkás "magyar" úszódarut a Fekete tengeri átvevőhelyére úsztatják. Öt évvel ezelőtt. A magyar mérnökök most a szlovák hajógyárba járnak hajót építeni. ---- A hajós szövegeidből jó regény lehetne. Én is írok - talán a nászutunkat is... Brajláig a tengerjáró hajók is feljöttek a Dunán... A feleségemmel úgy néztünk fel rájuk a kenuból, mint egy-egy emeletes házra.
Szóval béke! - Részemről legalábbis. Azon gondolkodj el inkább, hogy lehetne a Versegyházi asszonykórust valahogy újjászervezni, hogy előadhassa Szokolay Zoltán A repedésbe bújt a gyík című versét (kiadja a google) mint új kórusművet a VERS-EGYHÁZ rendezvényen, ahol Te lennél a helyi "dokkoló".))

"LEÚSZÓ DARU"
https://www.youtube.com/watch?v=cM0Zfa5M174

111. [tulajdonos]: SZAKEMBER - NEM SZAKEMBER2020-10-08 06:09
Megszólalt Busznyák Imre a Dokk jövője naplóban és egy kicsit ettől megint "beborult az ég". Még mindig nem érti, nem "társasági lap" a Dokk - hanem költészeti MŰHELY.
"Kedves Barátaim! Hiszek abban, hogy személyeskedéstől mentesen is lehetséges műhelymunka, ha a hozzászólások a versről, és nem a szerzőről szólnak, illetve a szerző sem azonosítja önmagát a közreadott szövegével." (Idézet vége.)
Kijavítom.
Művészeti lapot nem idíthatunk Kedves Barátaim megszólítással.
Itt a költők barátkozhatnak ugyan, de az a legjobb ha inkább egymás kollégái. Nincs szörnyűbb a baráti smúzolásnál. A majomsziklán ez felel meg egymás tetvészésének (az etológusok kurkászásnak hívják e nyájaskodási formát és a szociális kapcsolatok megerősítésére szolgál. "Én megkurkászlak, ha utána te is megteszed. S utána a bunyóban is támogatjuk egymást" - vagyis már a főemlősök elkezdték a POLITIZÁLÁST.
Ez a legnagyobb veszedelem, ami a verset fenyegetheti - amikor "barátságból tetszik". (Vagy politikából - esetleg vallási meggyőződésből.)
Pedig esztétikailag gyenge.
Ez a Dokk halála is egyben (amikor a legnyájasabban smúzolunk) vagyis amikor "társasági lapként" leginkább megnyerő.
Egy békülési folyamat közepén magam is minden ellenségeskedés befejezésére törekszem. Karaffa Gyula üzenőfalán ott a zanzásított története - és oda-vissza minden magyarázata - ennek. Azonban Karaffa Gyula és én, vagy Szokolay Zoltán és én, ebben a kibékülésben mindenek előtt szerzők - vagyis szakemberek - vagyunk.
A "minket" barátaiként megszólító legnagyobb Dokk-tulajdonos pedig nem az.
Cserhalmi György kitűnő színészünk mondta egyszer, hogy amikor befejezte a főiskolát, elhatározta, hogy ő majd - csak - barátokkal dolgozik.
Itt tart most Busznyák Imre.
Aztán - tette hozzá Cserhalmi - később rájött, hogy a barátok "nem mindig szakemberek".
Busznyák itt még nem tart, s félek, ide nem is jut el.
Persze ez nem sok vizet zavar - esztétikai eredményeket nem tőle várunk hanem, hanem a szakemberektől. Csak a kenetteljes butaságaitól kíméljen meg minket! Pláne, ha még fizetünk is érte.

110. [tulajdonos]: UGYAN MÁR!2020-10-06 11:00
Bártfai Márk nem tud gyerekességén változtatni - még mindig durcásan morcsol. Idézem:
"Bizony, Pálóczi Antal megújra szembedicséri magát. Tényirodalomként közli, hogy ő, jó. Tapsvihar."
Nem, nem!
Én nem dicsérem magam!
Én tényirodalmat mutatok fel - emberségi jelenetekkel - miután Bártfai az emberséget elvitatja tőllem - TEHÁT CSAK - MEGINT - VISSZAHOZTAM MAGAM A NULLÁRA.
Nem "szépítkező" mozdulatot teszek a kezemmel; hanem csak a köpését letörlöm.
Ha megint köp - megint.
"Nézzétek, a Pálóczi kenceficézi magát!"
Nem. Csak visszatörlöm az arcomat - "nem leköpötté".
Viszont nincs időm most a további hülyeségére. (Majd a napokban lerendezem - ezt ugyanis be kell fejezni!)
---
Meghalt a barátom.
Őt gyászolom a Vers legyen veletek naplóban.

109. [tulajdonos]: KORR - helyett2020-10-06 00:13
Bocs az elütésekért - most nem javítom - 0 óra 12 perc van.

108. [tulajdonos]: VIRTUÁLIS SZÖRNYJÁTÉK2020-10-06 00:08
Na igen! Így kell "vélemény-Döbröginek lenni" kapom a szemeim közé a 151. csapást. Nézzük a Bártfai-áriát:
"Tulajdonképpen tök vicces Pálóczi Antal érzelmi intelligenciája. Viccelődik ujjazásokkal, testszégyenít stb. Ez tényleg az érzelmi intelligencia csúcsa. Szerencsére engem Pálóczi Antal semmire sem emlékeztet. Na, jó, esetleg Freddy Kruegerre, de nem, még abban is több az emberség, a tisztesség és az önmérséklet mint benne."
1.)
Nem viccelődtem ujjazással. Azóta találtam egy verset - szőrös fenekű nevelő szerepel benne, aki az intézeti gyereket a fiú WC-ből az udvarra visszavezeti. S a versalteregó azt kívánja, bár csak el tudná "azt a kezet" felejteni. Én korábban azt írtam, egy balsejtelem alapján, hogy ha valakit gyermekkorában megujjaznak, azt nem rajtam kell leverni. A Bártfai által zsigeri utálattal (indokolatlanul mélyen) gyűlölt (talán a tudat alattról ismerős "férfi szag" miatt megvetni próbált?) énem igenis tiltakozik ez ellen!
Azonban - e feltételezés közepette - legfeljebb tévedtem, DE NEM VICCELŐDTEM!
2.)
Megtudtam továbbá: még Freddy Kruegerben is több az emberség, tisztesség és az önmérséklet Bártfai szerint, mint bennem.
Tényleg!
Nézzük meg, bennem mennyi van: az AZ ANYOTTHONBAN című alábbi naplóbejegyzésemből kikövetkeztethető.
Ez egy - valódi - igazgatósági jelentés részlete: széket vágott egy kismama a nevelőhöz, mire kiküldtek minket, a 110 kilós KL kollégát és engem a 105 kilós "másik medvét" - büntetőnek, és este a "bűnös" kismama, könnyes szemmel azzal búcsúzott: Látjuk még magukat valamikor? (De csak kitérő választ tudtunk adni.)
Bártfai szerint Freddy Kruegerben még "ennél is több emberség van.
Az nagyon szép!
Viszont kérdem én, miért nem elég, ha bennem ezzel szemben "csak" annyi emberség van, amennyi az anyaotthoni "dolgok" pozitív elrendezéséhez kellett?
Meg ahhoz, hogy tavaly, nyugdíjaztatás helyett két plusz évet kérjek - és eddigi munkámra való tekintettel kapjak - a minisztériumtól, hogy a 10-12 éveseimet, akiket hat éve nevelek, 18 éves korukig kísérhessem?
Ennyi amennyi bennem van, miért nem elég a-nevelőtanári hivatásomhoz? A sok-sok felemelő élményhez, a különös tehetség gondozáshoz, a mindennapos - ÉLNI JÓ - élmény közvetítéséhez? A megbocsátás megbocsátásának a megbocsátásához? (A "minden nap - új élet" elve alapján.)
HISZEN ÉPP ELÉG!
Én hat éve ugyan annál a csoportnál dolgozom, miközben a nevelők 1,5-2 évente cserélődnek körülöttem, mert nem bírják!
Miért kéne - az elég soknál - több emberség ehhez a munkához nekem?
És ha megvan, hogy meri tőlem elvitatni?
Eszénél van Bártfai egyáltalán amikor ilyet megkockáztat?
Ha az ő fals virtualitása igaz lenne, akkor - az - nem lehetne igaz, ami - AZ ANYOTTHONBAN - című írásomban szerepel. Pedig ez most "tényirodalom". S nem dolgozhatnék a gyermekvédelemben - pedig most került napirendre a "roma tehetségprogramba" történő bekapcsolódásom. Az egyik neveltem négy egész lett a klímatechnikusi szakközép első évében, s németből - amit én tanítotok neki - ötös.
Már megint dícsérem magam, ugye? Nem! CSAK VISSZAHOZTAM MAGAM A VIRTUÁLIS MOCSOKFANTÁZIÁBÓL A NULLÁRA!
A többit majd holnap.

107. [tulajdonos]: KORR2020-10-05 12:43
elmondta Filip Tamásról


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2021-03-14 07:31 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-07-28 19:00   Napló: Minimal Planet
2021-07-28 17:55   Napló: történések
2021-07-28 17:54   Napló: történések
2021-07-28 10:41   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2021-07-28 09:22   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2021-07-28 03:49   Napló: Hetedíziglen
2021-07-27 16:42   Napló: Hetedíziglen
2021-07-27 16:11   Napló: Hetedíziglen
2021-07-27 13:15   új fórumbejegyzés: Köves István
2021-07-27 12:30   Napló: nélküled