DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2841 szerző 38603 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Mórotz Krisztina: Ha a pokol befagy, akkor is veled maradok..
Mórotz Krisztina: Kócos birodalom
Debreczeny György: Ágh István most 85 én meg 65
Valyon László: A csók íze
Ketykó István: Elszállnak velem szárnyas angyalok
Egry Artúr: a számvetés
Szemerédi Izabella: a szabadság nem lehet szabadosság
Szemerédi Izabella: ellen-tét
Bauman Beatrix Bianka: Amputáció
P. Ábri Judit: csak hagyom
FRISS FÓRUMOK

Mórotz Krisztina 1 órája
Vadas Tibor 23 órája
Gyors & Gyilkos 23 órája
Busznyák Imre 1 napja
Kiss-Teleki Rita 1 napja
Tóth János Janus 1 napja
Vezsenyi Ildikó 3 napja
Fűri Mária 4 napja
Szilágyi Erzsébet 4 napja
Gyurcsi - Zalán György 5 napja
Debreczeny György 5 napja
Bátai Tibor 6 napja
Valyon László 8 napja
Czékmány Sándor 8 napja
Veres Mária 9 napja
DOKK_FAQ 10 napja
Zsolt Szakállas 10 napja
Sági Ferenc Dénes 10 napja
P. Ábri Judit 11 napja
Bartha György 11 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 1 órája
Baltazar 6 órája
Gyurcsi 13 órája
- haikukutyin - 18 órája
Minimal Planet 22 órája
történések 1 napja
Janus naplója 2 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 3 napja
Játék backstage 3 napja
Bátai Tibor 3 napja
ELKÉPZELHETŐ 3 napja
törmelék 4 napja
DOKK estek 4 napja
A fény nem publikus 5 napja
négysorosok 5 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A fény nem publikus
Legutóbbi olvasó: 2023-12-06 14:58 Összes olvasás: 5394

Korábbi hozzászólások:  
249. [tulajdonos]: krisz2023-12-01 11:02
pipi

248. [tulajdonos]: Klasszikus!!!2023-12-01 10:40
Aranypolgár, bemutató éve:

1941

Rendező, forgatókönyvíró, producer: Orson Welles
Főbb szereplők:
Charles Foster Kane: Orson Welles Jedediah Leland: Joseph Cotten James W. Gettys: Ray Collins Rajmond Thompson: Paul Steward Walter Parks Thatcher: George Coulouris Susan Alexander Kaine: Dorothy Comingore Emily Norton Kaine: Ruth Warrick

Díjak: A filmet 1941-ben 8 akadémiai - (Oscar) -díjra jelölték , ebből egyet nyert meg, a legjobb eredeti forgatókönyvért( Orson Welles, és Herman Mankiewicz)

Első helyezett a 100 legjobb amerikai film listáján, amelyet az Amerikai Filmintézet adott közre 1998-ban. Az Aranypolgár, egy élet kudarcának
kíméletlen anatómiája kevés embert vonzott. Egy évvel később kivonták a forgalomból. Csak évekkel később ismerte el a filmszakma, de akkor egybehangzóan.

Ha ez kimarad és valaki kérdezi, és az Aranypolgár? Ne nézz süketen és ne hallj vakon!

Bemutatásakor 1941-ben szokatlan film volt Az Aranypolgár. A kritikusok dícsérték, a mozikban megbukott , aztán jó ideig nem is lehetett látni.
Egyik furcsasága nem más, mint hogy egyazon személy volt a rendezője, a főszereplője producere, és egyik forgatókönyvírója a 26 éves Orson Welles. A fiatal alkotó igazából nem szerzett filmes tapasztalatokat. A film tartalma lepte meg a legjobban a publikumot. Több műfajt rendezett filmjében a nézők ráismerhettek a musicael, a filmhíradó a krimi, elmeire, ami addig a filmvásznon megjelent nagyon is hatott a későbbi filmművészetre.

A film egy sajtómágnás törtánetét meséli el. Charles Foster Kane, még gyermek, aki hóembert épít, amikor a szülei szert tesznek egy aranybányára. Az anya a gyereket hideg mozdulattal öltözteti, Walther Thatchernek a gondjaira bízza -nem tudni miért. Kane 25. születésnapján megörökli szülei vagyonát. Rájön, hogy a sajtószakmához van kedve, ezért megvásárol egy kis lapot, és megkezdi sajtóbirodalmának kiépítését.Ő lesz Amerika legbefolyásosabb embere, miután feleségül veszi az elnök unokahúgát. Kormányzónak jelölteti magát, de az ellenjelölt leleplezi, hogy viszonya van egy kóristalánnyal.Kane elhagyja a feleségét , hogy elvehesse Susant. Egy hatalmas palotába -a Xanaduba költöznek.Hosszú, boldogtalan évek után felesége elhagyja és Kane összetörten, magányosan fejezi be életét. Halálos ágyán egyetlen szót ejt ki a száján: " Rózsabimbó".


Mit jelent a Rózsabimbó?

A szó jelentése a legnyugtalanítóbb rejtély a filmtörténetben, izgibb mint egy nyomozás. A film Kane halálának jelenetével kezdődik, s utolsó szava
a következő két óra kulcsmotívuma. Egy híradós riportert bíznak meg azzal, hogy derítse ki a szó igazi jelentését. Thompson kifaggat mindenkit Kane környezetében, hogy megtudjon valamit. Thomson képtelen a Rózsabimbó jelentésére rájönni.

Sose vedd el egy oligarcha szánkóját!


De jó volna belelátni egy milliárdos oligarcha fejébe! Megérteni, mi mozgatja, mi hajtja előre, hogy újabb és újabb soha el nem költhető milliárdot kaparintson meg, újabb földet, gyárat, újságot, céget, vagyontárgyat tudjon magáénak. Miért vállal ennyi kellemetlen konfliktust, ennyi megterhelő munkát, miért veszi körbe magát ennyi rossz minőségű emberrel? Miért kel fel korán, miért jár unalmas és fárasztó tárgyalásokra, vacsorákra egy ember, akinek mindene megvan? Miért köti meg saját kezét, miközben azt tehetne szabadon, amit csak akar? Miért vállalja az állandó rettegést, ha a legnagyobb biztonságban is élhetne?


Orson Welles Aranypolgára (1941) a filmművészet örök klasszikusa, a Brüsszeli tizenkettő egyike. Minden filmklubban, minden filmes tankönyvben kiemelt helye van, és pont ezekre a kérdésekre keresi a választ. És mire valók a valódi klasszikusok, ha nem arra, hogy múlhatatlan aktualitásukkal utat mutassanak nekünk, akik a jelenben félvakon, értetlenkedve botorkálunk?

Nézzük a tényeket:

Nemzedéke legnagyobb sajtómágnása, aki alulról kezdte, végül 37 újságot, két szindikátust, rádióbirodalmat, bányát, gyárakat birtokolt.
Sajtóbirodalmát mindig aktuális céljainak szolgálatába állította. Újságjait és újságíróit kemény kézzel irányította; aki nem állt be a sorba, ellenszegült, azzal kíméletlenül leszámolt. Lehetett az akár a legjobb barátja is.
A politikában mindig koszorúslány volt, nem menyasszony. Amerikai elnököt juttatott a hatalomra, de soha nem választották meg semmilyen politikai tisztségre.
Grandiózus építkezésekbe fogott.
Sosem bízott senkiben, csak magában.
Nagylelkű ember volt, de sosem adott senkinek semmit.
Nem volt kegyetlen, csak kegyetlen dolgokat tett.
Minél többje volt, annál szegényebbnek érezte magát.
Élete vége felé a sajtócézár látogatóktól, fényképeszektől, az egész világtól elzárkózva irányította széthullófélben lévő birodalmát, de az ország sorsát hiába próbálta irányítani, senki sem hallgatott rá, senki sem bízott benne.
A filmben egy újságíró ered a rózsabimbó nyomába. Ez a kulcs az oligarchához, de se a barátok, se a szerelmek, se a munkatársak, se a szolgálók nem tudják, mit is jelenthet.

Az Aranypolgár arról szól, hogy egy embert megérteni elképesztően nehéz dolog, pláne egy mágnást, aki valóságos és képzeletbeli kőfalakkal és vaskerítésekkel veszi körbe magát, aki annyi embert és tárgyat halmoz fel, hogy megtalálni azt közöttük, aki és ami igazán fontos, ami valós jelentéssel, jelentőséggel bír, szinte lehetetlen vállalkozás.


Kane az egész világot próbálta összegyűjteni.
Kane kimeríthetetlen energiával, vesztegetéssel, félrevezetéssel mindent és mindenkit irányítani, befolyásolni akar. Mint minden nagyhatalmú ember, nyilván ő is nemes célokra hivatkozik. Persze ő nem a posztkommunista rendszer lebontását és a demokrácia felvirágoztatását tűzte ki maga elé, hanem a szenvedők, az elnyomottak felemelése és valamiféle nagybetűs igazság nevében gázol át mindenen. És természetesen ezekkel a hangzatos elvekkel bármikor kész pik-pakk szembefordulni. De ha Kane-t nem a nemes célok vezérelték, akkor mi

A rózsabimbó.

A rózsabimbó jelentését az utána nyomozó újságíró sosem fejti meg, de mi, nézők, nem halunk meg hülyén. Kane szülei egy eldugott coloradói fogadót vezettek. Egyik fizetésképtelen vendégük egy értéktelennek tűnő bányával rendezi tartozását. A bányáról hamarosan kiderül, hogy a világ egyik legnagyobb aranybányája. Kane-t édesanyja agresszív apja elől és egy jobb neveltetés reményében gyámságba adja egy banknak, ami a hatalmas vagyont is kezeli. A bank képviselője akkor jön el Kane-ért, mikor a gyerek éppen a hegyoldalban szánkózik. A szánkóra egy rózsabimbó van felfestve.Ahogy félbemaradt Kane szánkózása, úgy szakadt ketté a gyerekkora. Az pedig nyilvánvaló, ha valakit egy bank nevel fel, akkor bizony fennáll a veszély, hogy némi szeretetdeficit alakul ki. Kane környezete is arra jut, hogy a mágnás az elmaradt szülői szeretetet hajszolta betegesen.

Kane összetépi újságja, az Enquire alapelveit.
Az elrabolt gyerekkornak nem az a következménye, hogy Kane a szeretetet hajszolja, hanem hogy Kane nem nőtt fel.

Nem lett belőle felnőtt, csak egy borzalmasan nagy befolyású és gazdag gyerek.
Olyan bölcsődés, aki minden játékot magához ragad, pedig egyikkel sem akar játszani. A kezei, a zsebei teli vannak kisautókkal, könyvekkel, babákkal, és mikor már nem bírja megtartani, és egyet elejt, akkor dühében mindet földhöz vágja.


Kane kirúgja legjobb barátját, Lelandet.
Kane úgy tekint a világra, mint egy nagy homokozóra, aminek ő áll a közepén, és ahol kénye-kedvére várakat építhet és rombolhat le. Akaratos, önző, lelkiismeret és önismeret nélküli frusztrált kis pöcs, aki minden ellen ok nélkül fellázad, és ha ellentmondanak neki, akkor arra dührohammal reagál, tör-zúz és sír. Akit azért nem lehet megérteni, mert akármiért tud harcolni, és akármi ellen is. Csak a saját akarata és befolyása létezik, minden valóságos cél nélkül.

Kane titka az, hogy egész életében rózsabimbó maradt, és sosem nyílt ki. Szívás.


Érdekességek:

Welles a fimjében a nagy ember egész életét akarta bemutatni. Welles játszotta a főszereplőt, 26 éves korától 70 éves koráig. Élvezte ezt a kihívást , a sminkelés újfajta módszerével kísérletezett, hogy az öregedést minél hihetőbbé tegye. A film jó néhány szemszögből ábrázolja Kane-t Nem sokkal a nyitójelenet, a haldoklás után és Thompson színre lépése előtt 10 perces híradórészletet láthatunk Menetelő hírek címmel. A híradó nekrológ a filmből, Kane-ről bemutatja mélypotjait, és a sikereit.
Welles csak a szakma alapjait ismerte a filmes tudását meg onnan szerezte, hogy sokszor megnézte a Hatosfogatot. Éppen ez, a profizmus hiánya indította arra, hogy kísérletezzen. ( "fogalmam sincs hogyan kell újságot csinálni"......Mindent kipróbálok, ami eszembe jut.")

Manapság többé kevésbé ugyanazokért a sajátosságokért tartják nagyra az Aranypolgárt amelyek miatt nem lehetett kasszasiker.A filmet nehéznek tartották . A nézőnek keményen meg kellett dolgoznia, hogy a nyomon követhesse a cselekménysort.Welles a főszereplő halálával kezdte a filmet, aztán az időrendtől eltérve beszélte el a történéseket. Ezt a módszert vették át a francia újhullám alkotói. A legjobb filmnek járó Oscar-díjat nem Welles műve nyerte el, hanem egy könnyfakasztó story..
A közönség az ilyesfajta mozit kedvelte, annál is inkább mivel háborús idők jártak. Csak később ismerte el a szakma, hogy korát meghazudtolóan remekmű.

Nekem mégis a legjobban A film képi eszközei tetszettek. Toland nagy optikát használt, hogy a kép kivágása minél inkább arra emlékeztessen, ahogy a jeleneteket a való életben látjuk.Az is tetszett, hogy az Aranypolgárban hat közelkép van, másodszorra nézve láttam egyet-kettőt. Az zseniális páldául, hogy a hatalom birtokosai lefelé néznek a kamerába, a gyengék fölfelé emelik tekintetüket. A film egyik legjobb része, az a rövid jelenetekből összevágott sor amely Kane és felesége
fokozatos elhidegülését ábrázolja. Egyre messzebb ülnek egymástól a reggelizőasztalnál.

Rövidre fogom, de volt az aranypolgárnak egy modellje, és itt mégis kérdőjelezek. Egy sajtócézár élete nagyon hasonlított Kane életére. Amikor látta a filmet, felháborodott, és nem volt hajlandó még egy kritikát sem lehozni a lapjában.


A film sokat köszönhet annak, hogy Welles színészként kezdte a pályafutását.A világítás, az árnyékok hangsúlyozása színpadias. Igaz ugyan, hogy az alkotó csak 26 éves volt a film forgatásakor, de már számos színpadi siker állt mögötte. Rendezései közül feltúnést keltett például Shakespeare Macbethjének egy meghökkentő és zseniális változata,amit New York feketék lakta negyedében , a Harlemben mutatták be. Welles a cselekmény színhelyét áttette Haiti szigetére, és minden szerepet fekete színészekkel játszatott el.Az előadásért a kritikusok lelkesedtek, a rendezőt eredeti és koraérett tehetségnek kiáltották ki.

Hatással volt az Aranypolgár megformálására Welles rádiós tapasztalata is.Ezt bizonyítja a hangjátékokra jellemző hatáseszköz gyakori alkalmazása: a szereplők nem várják ki, míg a másik végigmondja a mondatát, hanem egymás szavába vágnak,sőt nem egyszer egymást átfedő dialógusokat hallunk. Nem erre számítottam, amikor megnéztem az Aranypolgárt. Unalmas filmre, de szerencsére csalódnom kellett. Jó volt, nézzétek meg, és hogy mi a "Rózsabimbó"? A film végére úgyis mindenki megtudja.


" Még én sem nőttem fel"

Ha nem hiszitek járjatok utána egy olyan filmnek ami megelőzte a Keresztapát..247. [tulajdonos]: szürke idő ellen2023-11-30 22:58
nap

Olvasói hozzászólások nélkül
246. Krisztina: nem kőbe vésett2023-11-30 22:40
Még valami .. Növényi táplálkozás, böjt - ezt is tanulni kell.. és torna gyaloglás bármi.. Könyvek, filmek..
Nem baj, ha különcnek néznek, egy idő után rájössz mindenre. Felnősz önkmagadhoz, ahogy nem húszéves korban tudsz írni egy emberről hitelesen, úgy a természethez is érni kell.. "Szép új világunkban" most kap igazán nagy szerepet a család. Diktátorok, háborúk mindig voltak lesznek. A nagyon nagy bibi a mesterséges intelligencia.. Még megisszuk, már most isszuk a levét. Érzelmi elsivárosodás, gondolatok nélküli emberek? Olvassatok, éljetek, szeressétek magatokat.. Nagyon sok van mindenkin, és ahány ember annyiféle.. Úgy gondolom, hogy az önmagatokba vetett hit a legfontosabb, fontosabb mint a tudás...

245. [tulajdonos]: belső utazásaink tisztítanak2023-11-30 22:13
Dolgozom egy könyvön.. Magamban hónapok óta.. Ma láttam a könyvem időt nem tudok mondani, de láttam lapokat valaki pörgette őket.. Elolvastam a könyvemet. Úgy képzeljétek el, mintha az életetek futna le előttetek mert én elolvastam utolsó oldalig egy olyan karakter is benne akit inádok és ismeritek. Életrajzi elemek mellékesen kapcsolódnak, néha észre sem vehetőek az aranyszálhoz-
Nem volt idő.. Elolvastam elejétől végéig, mély belső utazás volt a Homokszobor című könyvem, a címe nem végleges. Csak átfutott az agyamon.. végre. Azért meglepődtem azon amiket írtam, azon is amilyen rendezett volt és mély. Erős az intuícióm, és a megérzéseim. Csak figyelni kell ehhez, mivel most van vagyok van jelez valami, hogy mikor fogj hozzá. ( Más az ihlet, bár hasonló)

VAN ILYEN. NEM CSUPÁN NÁLAM! ám én konkrét dolgokat érzek látok netén álmodok, míg mások negatívakat. És érzem, hogy a sok negatív megérzés mögött látomás mögött ott az elfojtás is
A társadalmi normákhoz igazodás. Kérdőjelezzük meg a dolgokat, és szeressük hibáinkat. Nem kell szeretni mindenkit.. Kikerülni kell.. Én az energiavámpírokat vonzom miáltal kialakul egy pokoli fáradtság, leszívás. Figyelnem kell erre. Erdész unokatestvérem szokta mondani, hogy kerüljük a negatív szavakat, gondolatokat, ezeket át lehet alakítani.. Hiszen minden energia.

Teljesen természetes ahogy láttam a könyvemet..

Mióta a természetben vagyok ez fokozottabb.. De van akinél az agy a rosszat dolgozza fel.. Nem tudom, de nekem jó. Ahogy érzem, hogy melyik fa hív ha beteg vagyok gyakorolom a Fa -terápiát .. Segít de még mindig nem tudják sokan hogy kell. Nagyon lazán kell a fához támaszkodnod, a csakrák mentén. Jobb kezed felül az ég felé, a ha törzsén, bal a föld felé nézzen.. És laza légy , ne gyógyulást várj, örömet. A fa érez. Lázas voltam egyszer.. és féltem, hogy ez covid? Este megnyugodtam, és nagyon alacsony rezgésszinten a Tölgy képét magam elé idézve megnyugodtam. Persze hogy van ilyen! Kivánszorogtam és a patak hívott, egy órát voltam kint vagy kettőt, és éreztem az erőt a tiszta levegőt ami a felső légutakat átjárta.. Most már lefekszem lázzal, de nem csillapítom.. csak fél aszpirinnel.. Rengetek folyadékkal..
A testem sejtjei átmosódnak. Cukrot nem használok, hiszen ott a méz amit méhésztől vegyünk! Babérlevél inhalálás, és ha jobban vagyok, ki.. a fák közé, Séta is persze. A természet gyógyít, de a paracetamolt kerüld.. Ezek a hirtelen forró itatok súlyos májkárosítók.. Itt található a link. https://fubenfaban.eu/blog/a_paracetamol_egy_hatekony_majmereg_es_emeli_a_sziv-errendszeri_betegsegek_kockazatat.htmlSok gyógyszer okozhat májkárosodást, májleállást és halált. Mégis, a paracetamol a leghatékonyabb - évente 100 000 mérgezési osztályokra történő telefonhívást generál. Minden évben 56 000 sürgősségi ellátás és 26 000 kórházi ellátás és 450 halál köthető paracetamol szedéséhez. És egy érdekesség az azpirinről, amit hűlás esetén veszek be: https://www.szeretemazeletem.hu/az-aspirin-protectrol/a-sokarcu-aszpirin-tortenete olvassa el akit érdekel. kis ízelítő belőle: Az aszpirin története az ókorig nyúlik vissza. A szalicin tartalmú növények kivonatait évezredek óta használták fájdalomcsillapításra. Hippokratész már Kr. e. 400-ban fűzfalevelet javasolt a szülési fájdalom enyhítésére, több mint két évezreddel később, 1899-ben Berlinben a Császári Szabadalmi Hivatalban pedig bejegyezték az acetilszalicilsav, közismert nevén aszpirin szabadalmát.

Fűzfában a gyógyír
A fájdalmára a természetben gyógyírt kereső ember már évezredekkel ezelőtt felfedezte, hogy a szalicilátokat tartalmazó növények enyhítik kínját. Közülük a fűzfa egyedülálló gyógyászati pályát futott be. A modern kor kutatói jól tudták, hogy Hippokratész fűzfalevelet javasolt a szülési fájdalmakra és a szembetegségekre. Néhányuk minden orvosok atyjának nyomdokában járva felfedte a növényben található hatóanyag legrejtettebb titkait is.
Elkalandoztam, nem ijedek meg telepatikus képességeimtől örülök neki, hogy erősek..


A telepatikus kapcsolat

Létezik egy mindenütt jelenlévő, határtalan pszichikai mező, az élő szervezetek (emberi, állati, növényi szervezetek telepatikus kapcsolata. Ezek a szervek tudtunkon kívül kommunikálnak egymással. Az aurában lenyomatként megjelenő „pszichének”, a lelki agynak pedig- megtestesülve, vagy sem, a maga fizikai, vagy pszichikai valójában, vagy átlényegülve – az a szerepe, hogy a máshonnan érkező információkat szállító elektromágneses hullámok adó-vevője legyen. Abban a térben, amelyet a görögök aithérnek, az indiaiak akashának neveztek, mindenütt ott vannak, mozognak ezek az erős gondolatfolyamatok.

Éber és transz-látomások

Vannak olyan tudatos, vagy tudattalan lények – emberek, állatok, szentek és közemberek – akik ezeknek az energia-áramlatok hatása alá kerülnek, akarattal, vagy éppen akarattalanul. Vannak közöttük misztikusok, és ezoterikusok, de néha a legmegátalkodottabb ateisták is a hatása alá kerülnek. Közülük kerülnek ki a valóban ihletett zenészek, képzőművészek, írók, de a feltalálók, újítók, tehát az elmélyült koncentrációra képes tudósok is. Az állatok többsége könnyedén képes erre, elegendő a kutyák, lovak csodálatos képességeiről szóló történetekre gondolnunk.

A hatodik érzék erősítése

A mindennapi ember is megtapasztalhatja nap mint nap, ha hajlandó egy kicsit mélyebben gondolkodni és elmerülni ebben a lélek-áramban, például alvás közben, amikor az öt érzékszerv tevékenysége lecsökken, melyek normális körülmények között süketté és vakká teszik az embert a spirituális információkra. Néha, nagy ritkán éber állapotban is átpillanthatunk ebbe a különleges világba. Agykontroll technikákkal, halál-közeli élményekkel, veszélyben, vagy amikor haldoklunk, vagy pszichésen azonosulunk egy haldoklóval.

A természeti népek képességei
A természeti népek - különös tekintettel a ma is közöttünk élő cigányságra, akik a legtöbb spirituális jós-technikát átmentették számunkra az idők és a materialista világ viharain, - különösen fogékonyak a látomásokra. Az afrikai törzsek varázslói, a kötő és oldó formulák, az átkok ismerői mindvégig ezekkel a szintekkel operálnak. Szó szerint értendő itt az operáció szó, hiszen pszichés-aura szinten valójában ez zajlik le. Ártó, vagy gyógyító „pszi-sebészet”, lelki beavatkozás, vagy beavatás. Ha magunk is vágyunk ezekre az élményekre, ma már számtalan tanfolyam segítségünkre lehet ezek elsajátításában. (Agykontroll, reiki, Prána-nadi, stb..)


244. [tulajdonos]: ARSZENYIJ TARKOVSZKIJ2023-11-29 23:48
Fák
IHa véred forró lüktetése

Már csillapul, s kihűlt a vágy,

Lassan kijózanulsz, megértve

A csöndes férfikor szavát.Ha elsirattad ifjuságod,

Fű és lomb tejtestvére vagy,

Mint egy tükörben, újra látod

A természetben arcodat.S kortársként szólítván a roppant,

Félszázados fatörzseket,

Magad ne eldalolt dalokban,

Makacs növésükben keresd!Önnön súlyától majd leroskad

A sok fa, mégis egyre nő,

Kérgükre újabb réteget rak

Új s új tavasszal az idő.S erejüket megsokszorozva

Nyúlnak ki törzsükből a zöld

Ágak, közös terhük megosztva,

Mit ád az áldott anyaföld.Mért búsulsz májusban, csodálva

Gigászi fák sudár, merész

Lombját, virágait, belátva:

Szíved gazdája már az ész?Talán azért, mert énekedben

A véred megkötött, akár

Termő türelmű rengetegben

Hűs csermely, égő napsugár?IISzelek nomádszállásai,

Országai madárnyomornak,

Magasba lökve ágaik,

Vak éjükből a fák kinyúlnak.Karcsúak, mint a hadfiak

(Mi másnak láthatnánk mi őket?),

A felhőkig magaslanak,

Egekkel egyesítve földet.Válluknak még a tél előtt

Lefoszlik aranyos palástja,

Pihenjen a vadon, s erőt

Gyűjtsön, míg fogva tartja álma.S a levelek a hó alatt

Heverjenek csak, majd e rozsdás

Pajzsok, vértek alól fakad

Az éltető tavaszi forrás.És mindent nedvesség telít,

Kéreg alól, sötét sebekből

Új sarjak bíbor szarvait

Böki az ég felé az erdő.És már a ritkás lombu fák,

A langyos föld sarában állva,

A tiszta kékség sugarát

Fürkészik, hajnalig se várva.- Akárha hegylakók hada,

Sok díszes, ódon fegyverével,

Jött volna el a földanya

Tavaszköszöntő ünnepére.És mint kobozhúr, víg dala

Felzeng az erdei madárnak,

S kezükben kendőt tartva a

Szép lányok már a táncba várnak.Rokon az ember és a lomb,

Bennünket is örök makacsság

Taszít a mennyei magasság

Felé, akárcsak a vadont.

Baka István

243. [tulajdonos]: ARSZENYIJ TARKOVSZKIJ2023-11-29 23:45
ERRŐL ÁLMODTAM ÉN

Erről álmodtam én, és erről álmodom,
És egyszer még talán álmomban újra látom,
Mert minden körbejár, s megmutatja az álom
Tinéktek is, mit én álmodtam egykoron.

Ott, messze-messze, túl a földgömb hajlatán,
Hullám hullám nyomán ront part felé a tenger,
S hullámokon lebeg csillag, madár s az ember,
S álom, való, halál - hullám hullám nyomán.

Voltam, vagyok s leszek - a napokat se mérem,
A létezés csoda, s a lét csodás ölében
Világ árvája, én, bizton megülhetek,
Tükrök közt, egymagam - s mámor ködébe tűnnek
A fénylő városok s a kéklő tengerek,
S mint síró gyermeket, anyám ölébe ültet.

ford. Baka István

242. [tulajdonos]: Oriana2023-11-29 23:35
n-dabtegotthonban

241. [tulajdonos]: no comment2023-11-29 22:51

240. [tulajdonos]: A Silvia - Vittorio Gassman 2023-11-29 22:33


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2023-07-15 16:45 Kosztolányi M. szerint
2023-07-10 12:57 Genovéva ajánlása
2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2023-12-06 14:09       ÚJ bírálandokk-VERS: Debreczeny György olykor szivarra gyújtott
2023-12-06 13:26   új fórumbejegyzés: Mórotz Krisztina
2023-12-06 08:05   Napló: Baltazar
2023-12-06 01:21   Napló: Gyurcsi
2023-12-05 20:29   Napló: - haikukutyin -
2023-12-05 19:16       ÚJ bírálandokk-VERS: Tóth János Janus Te, magad légy
2023-12-05 16:56   Napló: Minimal Planet
2023-12-05 16:00   új fórumbejegyzés: Vadas Tibor
2023-12-05 15:34   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2023-12-05 14:20   Napló: Minimal Planet