Reggel nagymosásba adjuk
Ötször-négyharmincas szobánk ablakán
kis cinege függeszkedik -
már több napja látom őt; megszoktam
és hiányzik, ha máshol röpköd...
Úgy pattognak bennem a hosszú éjszakák,
akár az akác-gyújtós a cserépkályhában.
Serceg a tűz -
a bükk-parketta csillogó fényében könyveim;
lányom játék-kígyói
és színes ceruzái nézegetik magukat.
Feleségem szekrényéből Fa-szappan illata árad;
hamarosan hazaérkezik a gyárból.
Szemében hozza utolsó csókunk melegét.
Hajából kifésüli a még éjszaka beleragadt szavakat,
a ki nem mondott gondolatokat - - -
Vagy két hónapja - takarékosságra hivatkozva -
a másik szobában alszik...
Tervei szerint egy hónapban szex-napot tartunk majd...
Pedig egykor egész szex-hónapokat tartottunk;
azóta is konyak ízű
és szalámi szagú éjjelek kísértenek.
Lassan talán öregszik magányom is.
Hat nap múlva betöltöm a harminchármat,
ha esetleg megérem...
Az asszony jöttét várom - a csempe forró,
akár a testem.
Belép. Vetkőzni kezd a szekrényajtó előtt -
szégyenlősen mint a csitri lányok.
Ruhái leomlanak testéről és megtelik a szoba
fojtott szerelemmel.
Fordul a kulcs a zárban; a könyvesszekrényen
szunnyadó vadgesztenye állatkák
jólnevelten hátatfordítanak...
Csak még előbb el kell felejtenünk, hogy éjszaka
újra idegenként fekszünk
és álmainkat, gyűrött lepedőnyi vágyainkat
reggel nagymosásba adjuk...
Balassagyarmat , 1979. november 21.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: A szókimondás évada(antológia), 1988
Kötetben: Ima bocsánatért (Nyíregyháza, 2000)
Kiadó: RÍM Könyvkiadó